• MaNcs 22. évf. 44. sz. (2010. 11. 04.)
  A szerk.

  Kihalásra ítélve

  Az Alkotmánybíróság (AB) lapzártánk után esedékes móresre tanítása, jogköreinek megnyirbálása - amit az után helyezett kilátásba a kormánytöbbség, hogy az AB megsemmisítette a kétmillió forint feletti végkielégítések 98 százalékos megadóztatásáról szóló törvényt: erről beljebb még értekezünk - egyfelől értelmezhető úgy, mint a Kósa-féle gazdasági szükségállapot beharangozása. Eltakarítani...

  2010 / 44
 • Vak vagy bátor? - A Fidesz adócsomagjáról

  A Fidesz-kormány olyan radikális változtatásokat hajt végre az adórendszerünkben, amilyeneket a rendszerváltás óta nem láttunk. A főbb elemeket már ismeri az olvasó. A nyáron bejelentett, már az idei évvel kezdődő bank- és biztosítóadó (kb.

 • Autós, fizess!

  A helyszínen kiszabható szabálysértési bírság felső határát a jelenlegi 20 ezer forintról 100 ezer forintra emelné három fideszes politikus - Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán - múlt pénteken az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslata.

 • Pálya a magasban

  Államügyecske

  "Az emberek kétféle módon tehetik hivatásukká a politikát. Vagy úgy, hogy 'érte' élnek, vagy úgy, hogy 'belőle'." (Max Weber)

 • A jobb lázadása

  Szabályok és illúziók

  Kevés igazán spontán dolog van az emberi együttélésben. Még a legspontánabb reflexeinket, mint a nevetést is imitáljuk, mint a tévéstúdiókban, a végeláthatatlan sitcomokban; így a képernyő előtt is gyakran van az embernek olyan érzése, hogy a spontán viselkedés végső soron illúzió.

 • Kuba - A forradalom vége

  Az amerikai The Atlanticnak adott interjújában Fidel Castro nemrég beismerte: a kubai modell nem működik. Ezzel ugyan a világ és - különösen a "modellel" naponta küszködő - 11 millió kubai már évtizedek óta tisztában van, mégis jó hallani épp attól a politikustól, aki leginkább felelős mindazért, ami 1959 óta a szigetországban történik.

 • Az 1945-ös választások

  A szabadság egyetlen napja

  Hatvanöt évvel ezelőtt, 1945. november 4-én tartották a világháború utáni első nemzetgyűlési választásokat Magyarországon. Maga a szavazás minden tekintetben törvényes volt, ám ezzel együtt sem tekinthető többnek, mint a szovjetizálódás egyszeri demokratikus intermezzójának.

 • "Valamiből fedezni kell az üzemeltetést" - Atkári János, a főpolgármester tanácsadója

  Januárban brutális csatornadíj-emelés lesz Budapesten, minden ettől eltérő vélemény komolytalan - mondja az SZDSZ egykori gazdasági főpolgármester-helyettese, aki a Demszky Gábort négy éven át faragó Tarlós Istvánnak segít tanácsadóként.

 • Esztergom polgármesterváltás után - Elhúzódó búcsú

  Tíz év után Esztergom lakossága leváltotta a fideszes Meggyes Tamás polgármestert, és elsöprő többséggel Tétényi Éva független jelöltet választotta meg. A Fidesz városi szervezete azonnal bejelentette, hogy megfellebbezi az eredményt, és még az eskütétel előtt közölte: nem vállalnak alpolgármesteri tisztséget, viszont elvonnák a polgármester összes jog- és hatáskörét.

 • Visszaélések romaösztöndíjakkal - Cigánynak lenni hasznos

  Egy Békés megyei kisváros valamennyi huszonéves cigány fiatalja főiskolás vagy egyetemista - legalábbis papíron. A részükre kiírt ösztöndíjjal ugyanis a helybeli nem roma, esetenként kifejezetten jómódban élő családok gyerekei tanulnak.

 • A Fidesz kiiktatná az Alkotmánybíróságot - Túl erős testület

  Az Alkotmánybíróság (AB) jogkörének megnyirbálását helyezte kilátásba a Fidesz, miután a testület elmeszelte a kétmillió forintnál nagyobb végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvényt.

 • "Más az értelmezési keretünk" - Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója

  A Fidesz egyrészt mintha a Jobbik programjából írná kormányzása forgatókönyvét, másrészt elindult a féldiktatúra irányába. A Magyar Gárda jelenleg nem találja a helyét, ezért következő feladatként segíteni kell újra felvirágoztatni a félkatonai szervezetet.

 • étel, hordó - CASSIS

  Semmi kétség, az Arany János utcai metróállomás mögött - a Bazilika irányában - terül el a belváros szíve, ám errefelé is akadnak szépségtapaszért sóhajtozó foltok: ha például azt mondjuk, Vadász utca, egészen biztos, hogy nem fut össze a nyál az idegenvezető szájában.

 • tévésmaci - Krokodilok népes társasága

  Amikor Sztupa és Troché Vonyarc keresésére indultak, először a burgyingot fésülték át, de hiába, nem leltek egy árva nyomra sem. Változtatni kellett a módszeren.

 • chili&vanília - Chitarra

  A Rómától 150 kilométernyire fekvő, Teramo nevű kisvárosban van egy kisvendéglő, a La Cantina di Porta Romana. Étlapja természetesen nincs, az van, amit aznap este főztek.

 • mi a kotta? - Bájital és hevítő

  "Tagadhatatlan, hogy szerzőnek hosszú évek sorára volt szüksége, mielőtt e nagy művét bevégezheté, de végre mégis sikerült, s ma már birtokában vagyunk e dalműnek, mely nagybecsűnek nevezhető, s mely - az ahhoz megkívántató szükséges erők feltartása mellett - nagyon sokáig dacolni fog az idő vasfogával.

 • rés a présen - Új vérrel - Kátay Zoltán kultúrfelelős

  rés a présen: November 5-én indul a Millenárison a Babel Sound Fesztivál. Mi ez? Kátay Zoltán: Idén nyáron indult balatoni helyszíneken, azért, hogy koncertekkel teremtsünk alkalmat a magyarok és a világ kultúráinak bemutatására.

 • kulthírek

  CSONTVÁRY ISZTAMBULBAN Röviddel a Csontváry-kiállítás megnyitása után, november 4-től a 19. századi orosz festészet klasszikusainak kiállítása látható az isztambuli Pera Múzeumban.

 • film - KÖNNYÛ NÕCSKE

  A high school vígjátékoknak is van lelkük, és ez a lélek egyszer csak fogja magát és kebeléről - vagy, hogy pontosítsunk, a Könnyű nőcske hősnőjének kebeléről - sóhaj fakad. Be jó is volt a nyolcvanas évek hasonszőrű tinigimiizéiben hősnősködni, mert ha nem is mindig John Hughes rendelt, a kamaszfájások híresen empatikus professzora, azért majdnem mindben akadt egy Cusack vagy egy Dempsey, akiért érdemes volt egy monológ reményében az erkély felé kacsingatni.

 • Lemez

  Leonard Cohen: Songs From The Road

  Cohent alighanem mindenki bírja, azt a végtelenül érzéki, zsíros hangját, azt a magára növesztett egykedv és fegyelmezettség mögül előkúszó méla és borongó fájdalmat, amely a legtöbb dalára jellemző. Nem állítom, hogy szorosan követtem az immár 76 éves kanadai énekes pályafutását, viszont ott volt mindig is stabilan az örökké elő-elővehető, újrahallgatható őskedvenceim sorában.

 • koncert - JOE BONAMASSÁT

  a modern blues-rock új csodagyerekeként kezeli a média: a mindössze harminchárom éves gitáros saját néven kihozott lemezei évek óta lelőhetetlenül kúsznak fel a Billboard-listára. Nem is érdemtelenül, hiszen a tavaly kiadott The Ballad Of John Henry tényleg az utóbbi tíz év egyik legjobb ilyen irányú lemeze, a címadó nóta riffjét pedig - ahogy azt Bonamassa felkonferálta - a világ tizenkettedik legjobbjának hozták ki egy újságírók által kezdeményezett szavazáson.

 • könyv - ROSS MACDONALD MOZGÓ CÉL

  című regénye úgy kezdődik, mint a legjobbak: "A világoskék pára a kanyon mélyén olyan volt, akár a lassan égő pénz füstje." Egy ilyen hasonlat leveszi a lábáról az embert, pláne, ha akkora bűnregény-rajongó, mint e sorok szerzője.

 • film - TERHES TÁRSASÁG

  Ha már egyszer olyan fergetegesen vicces volt (nem volt az) a Másnaposok, és módfelett sikeres is (számlákkal bizonyított), nosza, csak őriz még valamit az asztalfiók; akármit-bármit, csak minél előbb újra pipiskedhessen Zach Galifianakis.

 • színház - MESE A TÛZPIROS VIRÁGRÓL

  Klasszikus zenés mesejáték formájában vitte színre a tíz éve alakult Karaván Művészeti Alapítvány társulata Karnauhova és Brauszevics orosz meséjét. A színésztanoda gyermek- és ifjúsági társulata a megszokott módszerével dolgozott, amely azon alapul, hogy tehetséges cigány és nem cigány tanítványok, valamint profi színészek együtt próbálnak, játszanak, közösen értelmeznek, tanulva egymástól, nagy odafigyeléssel.

 • lemez - ÓRIÁS: PÉLDÁK HULLÁMOKRA

  Mivel nagyjából két hónap múlva már mindannyian csak múlt időben beszélünk majd a huszonegyedik század első évtizedéről, talán nem értelmetlen leltárba venni a hazai underground általános csapásirányait. Ebben a dekádban két - végül is könnyen járható, csak épp nem túl izgalmas - úton haladtak a fiatal "földalatti" zenekarok.

 • könyv - DIMITRI VERHULST: SEMMIVÉGRE

  A belga (flamand) író kocsmazajoktól hangos gyermekkorából már volt alkalmunk mintát venni, a filmfeldolgozás (Szarul állnak a dolgok) hamarabb eljutott hozzánk, mint maga a feldolgozott mű. Az ilyen összehasonlításokból rendre az irodalmi mű szokott győztesként kikerülni, mintegy figyelmeztető ujjfeltartás gyanánt azok irányába, akik a perújrafelvételt szorgalmaznák.

 • Film - Balsors, akit - Ethan és Joel Coen: Egy komoly ember

  Mire odáig jutunk, hogy a szerencsétlen kis zsidóból (kicsi, értsd kisember, zsidó, értsd zsidó) kétségbeesésében előtörjön; de én egy komoly ember vagyok! - már megtörtént a córesz, sőt egy ideje már úgy záporoznak szegény fejére a córeszok, mintha a jóisten rajta felejtette volna a hüvelykjét a God against Man videojáték tűzgombján.

 • Kiállítás - A tömeg művésze - Fernando Botero

  Botero azon művészek közé tartozik, akiket a kortárs művészettel hivatásszerűen foglalkozók (a műértők és szakmabeliek) hajlamosak lesajnálni. Míg korábban sajátos formanyelvét ("perverz és már az első látásra gusztustalan") vagy alakjainak megformálását kritizálták ("Mussolini és egy ostoba parasztlány frigyéből világra jött szörnyszülöttek"), a mára világhírű alkotót azért ítélik el, mert több mint ötven éve "ugyanazt" festi, ráadásul hihetetlen termelékenysége óhatatlanul lerontja műveinek színvonalát.

 • Könyv - Békát a falhoz -Boldizsár Ildikó: Meseterápia. Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

  Még a magas ingerküszöbbel rendelkező hazai média is felkapta, hogy az Üveghegyen túl és az Óperencián innen, a Balaton-felvidéki Paloznakon megnyílt a világ első Meseterápia Központja. Az alapítványi pénzből festői környezetbe álmodott intézmény kilenc hónapig épült; szeptember 30-án, a magyar népmese napján (Benedek Elek születésnapján) adták át.

 • Színház - A siker kudarca - Háy János: Nehéz

  Aki ismeri Háy János írásait és Bérczes László rendezéseit, az tudja, hogy itt nem író és rendező szerencsés, ámde többnyire mégiscsak véletlenszerű találkozásáról van szó, hanem egy mikrokozmoszon végzett kölcsönös munkálkodásról: két művész dolgozik a kimondás és megmutatás lehető legintenzívebb színházi formáján.

 • "A bűvös ötödik hallgatás" - Egyedi Péter - Óriás, Isten Háta Mögött

  Az egykori Annabarbi gitáros-énekese, Egyedi Péter két kimondottan sikeres produkcióban is érdekelt. Az Annabarbi basszusgitárosával, Örményi Ákossal alapított popos, fülbemászó gitárzenét játszó Óriás második nagylemeze nemrég jelent meg (kritikánkat lásd a Visszhang rovatban), másik zenekara, a jóval elvetemültebb hangzásokkal operáló Isten Háta Mögött pedig - ahol Bokros Csaba alapító gitáros helyére nemrég Sándor Dániel került - épp a napokban fejezi be a negyedik albumát.

 • A halál értelme - Monty Python-szkeccs

 • "Az írás hozza a bukásélményt" - Háy János író

  Első négy színdarabja 2004-ben jelent meg kötetbe gyűjtve. Néhány év szünet után visszatért a drámaíráshoz: a Völgyhidat a tavalyi év legjobb magyar drámájának választotta a Színikritikusok Céhe, Nehéz című darabját pedig október végén mutatta be a Bárka.

 • Elsüllyedt szerzők XXVII.

  Fittyet hányt

  Gábor Andor (1884-1953)

  Volt a cselédnóták világforradalmára és magyar szocialista Heine, élces humorista és divatos színpadi szerző. Ma a legtöbben alighanem a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska révén ismerik a munkásságát, ámde súlyos tévedés lenne, ha ezért Gábor Andort szimpla operettkommunistának vagy netán afféle csiribiri írónak vélnénk.

 • Hülyerobotverseny - Az öncélúság öröme

  Ahhoz, hogy egy szerkezet kiérdemelhesse a "hülyerobot" címet, három feltételnek kell megfelelnie. A legfontosabb, hogy ne legyen hasznos funkciója - aminek nyilvánvaló kultúrakritikai vonatkozásaira itt nem térhetünk ki.

 • Az amfetamincsalád karrierje - Gyors, gyors, lassú

  A mostanság illegális pszichostimulánsok közül tán az amfetaminfélék futották be a legváltozatosabb karriert. Egy ideig bárki recept nélkül is tömhette magába őket, s meglehet, hogy a számunkra fájdalmas 1954-es futball-vb-döntő sorsa is a speeden fordult meg - ráadásul legálisan!

 • "Belső indíttatás és természetesség" - Kálmán László nyelvész

  Bár már nálunk is ismertek a nyelvérzék és ezzel párhuzamosan a nyelvtudás fejlesztésére használt módszerek, a magyarok nyelvtudása ma még mélyen az uniós átlag alatt van. Az ELTE BTK Elméleti Nyelvészet szakcsoportjának docensével egyebek mellett az okokról, a felzárkózás lehetőségeiről és a nyelvtehetség mibenlétéről beszélgettünk.

 • Idegennyelv-oktatás tegnap és ma - Félúton

  Tudjuk, mondjuk: az idegennyelv-tudásunk gyalázatos. De a keserűség talán mégsem tökéletesen indokolt: egyre többen tudunk ugyanis egyre több nyelven, a szakemberek pedig az elmúlt két évtizedben a nyelvoktatás egyértelmű fejlődését észlelték.

 • cyberhírek

  Széles sáv Egy telekommunikácós szolgáltató széles sávú internetet biztosított a Mount Everesten: átadták Nepál első 3G-s mobilhálózatát a Himaláján fekvő alaptáborban. Walkman Aflopilemez után újabb legendás, három évtizedes hardvertől, a Walkmantől búcsúzik el feltalálója, a Sony: a japán anyavállalatnem gyárt többésétálómagnót, ám kínai licencelőktől továbbra is érkeznek majd Sony címkés kazettás készülékek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...