• MaNcs 22. évf. 6. sz. (2010. 02. 11.)
  Interjú

  "A döntést én hoztam"

  Demszky Gábor főpolgármester Mesterházy Ernő ügyéről

  Múlt szerdán hallgatta ki, majd helyezte előzetes letartóztatásba az ügyészség a főpolgármester politikai főtanácsadóját. A gyanú szerint Mesterházy Ernő arra kényszerítette a BKV vezetőit, hogy vagyonkezelői kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szerződéseket kössenek a vállalat költségvetésének terhére. A tanácsadó városházi szerepéről, szerteágazó kapcsolatrendszeréről Demszky...

  2010 / 6
 • Kőszeg Ferenc: K. történetei

  Frau Poldi

 • Ekotrip

  Pénzhelyettesítők

  Dúl Magyarországon a kártyacsata. Szociális kártya, antiszociális kártya, szolidáris kártya, dobálóznak a pró és kontra érveket sorolók. A kifejezések mind ugyanazt a pénzhelyettesítő plasztiklapot illetik, ami a kiagyalói szerint arra szolgál, hogy a szociális segélyeket ne lehessen tetszőlegesen felhasználni.

 • Önámító, hamis, félrevezető - Mihancsik Zsófia MSZP melletti érveiről

  A Narancs választás előtti endorsement-szériájának első részeként Mihancsik Zsófia közzétett egy MSZP melletti kényszeredett és keserű állásfoglalást. (Lásd: Elviselhetetlen, tűrhetetlen, siralmas, Magyar Narancs, 2010.

 • Seres László

  Kapitalizmus: szeretem!

  Miért szavazok Bokros Lajosra és az MDF-re?

  "Cameron a több mint egyórás beszédben kijelentette: nincsenek illúziói; ha a Konzervatív Párt jövő tavasszal kormányra kerül, megszorításokat kell bevezetnie a közkiadásokban, és ezek 'fájni fognak'. Hozzátette: a közelgő választások előtt sem ígér semmi olyasmit, amit nem tud teljesíteni.

 • Carlo Ginzburg

  Carlo Ginzburg két angol nyelvű előadást tart Budapesten. A Másolatok, fakszimile és a láthatatlan szöveg című 2010.

 • Helyesbítés 2.

  A 2010. február 4-én megjelent Átállás című cikkünkben tévesen állítottuk, hogy a nyilvánosság csak november 27-én értesülhetett arról, hogy Grunwalsky Ferenc nem jelölteti magát újra.

 • Helyesbítés 1.

  A legkisebb is fáj (Magyar Narancs, 2010. január 21.) című cikkünk állításával szemben a Terézvárosi Önkormányzat nem tervezi a Hunyadi téri őstermelői piac bezárását és mélygarázs építését.

 • Ekkora lett a fejük

  Magyar Narancs, 2010. január 21. Sokat hallhattunk, olvashattunk a közelmúlt koncepciós akadémiai kinevezéseiről és az őket körülvevő eseményekről.

 • Elviselhetetlen, tűrhetetlen, siralmas

  Magyar Narancs, 2010. január 28. Nem elviselhetetlen, de siralmas.

 • Hajszál az éterben

  Magyar Narancs, 2010. január 28. Kedves Magyar Narancs! A NEO rádió és a Bumeráng nehezen elhált frigyének története kapcsán hónapok óta magyarázkodni vagyok kénytelen.

 • A képmutatók ünnepe

  Megállt az idő, sőt visszafordult: újra Jancsó-vita van a sajtóban, éppen, mint negyven-ötven éve. És ismét értőkre és értetlenekre osztatik a világ (pont, mint anno dacumál) - legalábbis az "értők" szerint. Amúgy minden nagyon szép, minden nagyon jó, de legfőképpen nagy a szeretet - így summázhatnánk az idei magyar filmszemle tapasztalatait.

 • Julija nem akar a földön járni - Az ukrán elnökválasztásról

  A múlt héten - a világsajtó szerint - véget ért a narancsos forradalom: az az időszak, amely a 2004 októberében elcsalt elnökválasztással kezdődött, a téli tiltakozó tömegmozgalmakkal folytatódott, és a csalást elszenvedő jelölt, Viktor Juscsenko trónra emelésével végződött.

 • Bankolna

  "Olyan kormányra van szükség, amely nemcsak a kormányzást, de a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is megújítja, mert ezek együtt közösen viselik a felelősséget a magyar gazdaság összedöntéséért" - mondotta Orbán Viktor múlt heti beszédében, mely ettől a momentumtól eltekintve leginkább unalmas volt, és ezt nem megrovólag tesszük szóvá.

 • "Olvasói levelek" - "Nincs szó összeolvadásról"

  Magyar Narancs, 2010. január 21. Nagy tekintéllyel bíró pártelnökökkel vitázni mezei halandónak nem hálás feladat, nekem is megremeg a toll a kezemben, amikor reagálok Retkes Attila SZDSZ-pártelnöknek, jelenleg az MDF országgyűlési képviselőjelöltjének egy mondatára.

 • Ítélet a Mercedes-telkek ügyében - Magyar virtus

  A Mercedes-telkek megvásárlására kötött szerződések minden szempontból és minden részletükben törvényesek, nem ütköznek a jó erkölcsbe: a Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokú ítélete egyetlen pontban sem adott igazat a hét felperes gazdának, akik így nemcsak az eljárást bukták, hanem fizethetik - saját ügyvédeik díján kívül - az alperesek egymillió forintra rúgó költségeit is.

 • Warvasovszky Tihamér pályaképe - Az utca embere

  A Bajnai-csomagra és a 2010-es költségvetésre az MSZP-frakcióból egyedüliként nyomott nemet Székesfehérvár tizenkét éve hivatalban lévő polgármestere. Az egyik városi közmeghallgatás után egy bekapcsolva maradt mikrofonba a Fidesz helyi elnökének arról beszélt, hogy az "ifjú szoci titánok" ki akarják nyírni.

 • A cafeteria megadóztatása

  Drága ingyenebéd

  Mostanra mindenki szembesült azzal, hogy mennyivel kap kevesebb "cafeteriát", mint tavaly - már ha kap. Amíg emiatt a főnökünket és a komcsikat szidjuk, próbáljunk vigasztalódni azzal, hogy legalább az adórendszerünk lett egy parányival normálisabb.

 • étel, hordó - Via Luna

  Tudok egy jó kis olasz éttermet a Cityben, bár nem a Hold utcában van, hanem az egyik rá merőlegesben, de Via Lunának hívják. Nyilván az alapítók - a kilencvenes évek közepén - nem bíztak a Via Giuseppe Sandrogrande vagy Grandesandro névben; megértem.

 • mi a kotta? - Raguza követe

  Múlt alkalommal a zseniális, ám sérelmekkel teli, s utóbb megbomlott elméjű Hugo Wolfot emlegettük, s neki e héten is módja nyílik majd Olasz szerenád című szerzeményével tapsokat aratni. Az eredetileg vonósnégyesnek komponált zenekari darab ezúttal a Budapesti Vonósok esedékes műsorán hangzik föl, azonban a Baráti Kristófot vendégelő koncert (MTA díszterme, február 12.

 • chili&vanília - Málna+licsi+rózsa=Ispahan

  Úgy képzelem, Pierre Hermé francia cukrászguru fülig szerelmes lehetett, amikor a mára világhírűvé vált, Ispahan fantázianevet viselő sorozatát kreálta. A málna-licsi-rózsa íztrilógia nőies, érzéki,és talán már-már giccses.

 • tévésmaci - A postagalamb kétszer fárad

  Sztupa rettentő elszánással próbálta kiásni a hóból Fiat Ritmót, de eltévesztette a házszámot. Nem mondom, a fogságból kiszabadított VW Bora nemcsak szebb, de legalább egy hármassal (millió) értékesebb is volt a több évtizedes olasz árunál, de ez legfeljebb autólopásnál jelentett volna némi előnyt.

 • rés a présen - Mint az ép emberek - Szalai Kriszta színész, rendező

  rés a présen: A nyolcadik napon című tévéfilmedért T-online-különdíjat kaptál a 41. Filmszemlén.

 • kulthírek

  41. FILMSZEMLE: A NYERTESEK A Bibliothéque Pascal tarolt a Filmszemlén: Hajdú Szabolcs magyar-német produkciója nyerte az Arany Orsó fődíjat, a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, a diákzsűri díját, s operatőre, Nagy András is a legjobb lett.

 • film - VALENTIN NAP

  A frissen ébredt Jessica Albát (29) meggyűrűzi Ashton Kutcher (32), akinek Jennifer Garner (38) a legjobb barátnéja, de Jennifert az ág is húzza, meg Patrick Dempsey (44), mert Patrick nem az, akinek mondja magát, de Anne Hathawaynek (28) sem egészen tiszta a lelkiismerete, midőn Topher Grace (32) mellett ébred, még jó, hogy Queen Latifah (40), a főnök asszonya jól átlát rajta, de senki sem olyan éleslátó, mint Hector Elizondo (74) és Shirley MacLaine (76), akik egy egész emberöltőt leéltek egymás mellett, de Valentin-napon őket is érik meglepetések, hát még Julia Robertset (43), a távoli szolgálatból hazatérő katonanőt, aki Bradley Cooperrel (35) utazik egy gépen, miközben valahol lent, Los Angelesben Jamie Foxx (43) pacsizni tanítja Jessica Bielt (28), miközben Kathy Bates (62) kétszer is felhúzza a szemöldökét.

 • könyv - SOPOTNIK ZOLTÁN: FUTÓALBUM

  A szerző harmadik verseskötete a cím ígéretének megfelelően mintegy albumba gyűjti az egyes szám harmadik személybe transzponált "én" élményképeit a futás ("kocogás") kapcsán. A primer élmények mindig továbbgördülnek, túlfutnak önmagukon, belső utakat nyitnak meg, melyek egészen sajátos privát mitológiát építenek a lakótelepi tó köré (itt fut hősünk), melynek mélyén angyal (is) lakik; s mint minden rendes mítosz, ez sem nélkülözi a jótékony homályt és olykor az ellentmondásosságot - ezek azonban e versvilág fontos tényei.

 • könyv - SURÁNYI J ANDRÁS: PESTI BROADWAY

  Mélységes mély a kávéházi múltak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek? A boldog békeidők és az utána következő békétlenek majd újboldogok fővárosi kávéházkultúrájával és mulatozási szokásaival foglalkozó kiadványok számát tekintve valóban egy mélységes mély kúttal lehet dolgunk, melyből időről időre újabb adalékok és személyes megközelítésű múltbejárások kerülnek elő - az ilyenkor megszokott illusztrációkkal, ismert és kuriózumértékű fotó- és képanyaggal.

 • dvd - RICHARD STRAUSS A RÓZSALOVAG

  című operája a frivolitás és a melankólia különleges elegye. És még sok minden más: búcsú a múlttól, stílusjáték és hommage a Mozart.

 • könyv - MARTIN CLARKE: PEARL JAM

  Tavaly nyáron jelent meg a Cartaphilus kiadó remek zenei sorozatában (Legendák élve vagy halva) a Nirvanáról szóló könyv (Everett True munkája), amely néhány apró hibától eltekintve olvasmányosan és kritikus szemmel idézte fel a grunge hőskorszakát és legfontosabb zenekarát.

 • dvd - SZABAD VILÁG

  Ken Loach, a szociálisan érzékeny nemzetközi filmkészítés örök Vankóné Dudás Julija ezúttal egy 2007-es - szintén naiv - művével keresi az inkább otthon mozizók kegyeit. Ám míg neves galgamácsai pályatársa inkább "szülőföldje népszokásait, az ott élő emberek ünnep- és hétköznapjait örökítette meg" (tegyék a szívükre a kezüket, mikor jártak utoljára a Búsuló Juhászban?

 • színház - ARZÉN ÉS LEVENDULA

  Joseph Kesselring 1939-es fekete komédiája az angyalian kedélyes, s egyszersmind méregkeverő két vénkisasszonyról, terhelt hozzátartozóikról és a brooklyni rendőrség flúgos közegeiről több mint hatvan éve visszatérő vendége a hazai színpadoknak, s ez idő alatt rendre a két éltes hölgy megformálóin állt vagy bukott a mindenkori produkció sikere.

 • Lemez - A dj, aki túl sokat tudott - Four Tet: There Is Love In You

  Saját megfigyelés, de biztosan van erre vonatkozó tudományos irodalom is. Arról a művészet történetén végigtekintve örök igazságként szembeötlő tapasztalatról van szó, miszerint jelentős művészi produktum létrehozásához elengedhetetlen az alkotó részéről bizonyos fokú korlátoltság, vagy ha ez így erős, nevezhetjük egészséges szűklátókörűségnek is.

 • Lemez - Cserebere - Peter Gabriel: Scratch My Back

  Annak részletesebb ismertetése, hogy miért jó és fontos előadó, valamint megkerülhetetlen személyiség Peter Gabriel, ahogy mondani szokás, szétfeszítené ennek a lemezkritikának a kereteit. Azt azonban semmiképp se felejtsük el megjegyezni, hogy konzisztens és törések nélkül magas színvonalú életmű az övé, csupa izgalmas, megkapó, humánummal bőven átitatott dallal és albummal, a világzenéhez kapcsolódó, korát megelőző alkotói attitűddel és szervezői-lemezkiadói tevékenységgel - emberi jogi elkötelezettségéről, a könnyűzenei koncertekhez kapcsolódó korszakalkotó vizuális megoldásairól vagy a hangszerelési kísérletezésekhez fűződő bensőséges viszonyáról nem is beszélve.

 • DVD - A reményhez - Paul Smaczny: The Ramallah Concert - Knowledge Is The Beginning

  Szomorú, de tény: az arab-izraeli megbékélés rövid és középtávú kilátásairól ma jószerint ugyanazt gondolják a megveszekedett pesszimisták és a mértéktartó reálpolitikusok. A derűlátás eltántoríthatatlan képviselői számára alig-alig akad biztató fejlemény, így hát felettébb indokolt az a különös, a komolyzenei nyilvánosságon jóval túlterjeszkedő, s hozzá szó szerint kitüntető figyelem, amely Daniel Barenboim immár évtizedes múltra visszatekintő kísérletét övezi.

 • Film - Stex, királyság, video - Jancsó Miklós: Oda az igazság

  Egy kiadós vasárnapi ebéd után jól tud esni egy kis testmozgás, és ha véletlenül egy kamera is akad a sufniban, máris minden adott egy remek hangulatban és a kreativitás jegyében lezavart családi programhoz. A kötetlen bohóckodás végeredményét pedig minden egyes karácsonykor nagy hahotázások közepette nézheti végig a rokonság és néhány túszul ejtett szomszéd.

 • Film - Jött egy lift - Dyga Zsombor: Köntörfalak

  Van egy lift, a lépcsőházát kereső magyar film örökös tagja: egy szép Bauhaus üvegcső - szerepel is minden második magyar filmben, csoda, hogy életműdíjat még nem kapott. Az is megtalálja, aki a késő harmincas Horthy-évek lépcsőházát keresi, az is, aki a kétezres évek értelmiségi fejjel is vállalható jómódját.

 • Kiállítás - Szorgos férfi - Elekes Károly: Tunning VI.

  Hét évvel ezelőtt, egy januári napon Elekes egy szétszakadt festményt talált az utcán - látszólag innen indul a cím írásmódja szerint "feltunningolt", "megjavított" képek története. A talált tárgy restaurálása után sajátos párbeszédbe kezdett a művésszel, az Elekes által "alanynak" nevezett mű megszólalt.

 • Színház - Bohócarc - A Három nővér Szatmárnémetiben

  A tér olyan üres, hogy szinte elvész benne a színész - amúgy ez egybeesni látszik a rendezői szándékkal. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Három nővér című előadása lötyög; a szereplők többsége kóvályog, és inkább magában/magának beszél, mint másokhoz.

 • "Csak játszunk és játszunk" - Mahmoud Gania

  A gnaua kifejezés, amelyet angolul gnawának, franciául gnaouának írnak, alapszinten a Szaharától délre fekvő területekről Marokkóba hurcolt rabszolgák leszármazottainak - a gnauiknak - a közösségét jelöli. Így nevezik azonban a hagyományrendszerüket, kultúrájukat is, amelyben ősi, animisztikus elemek fonódnak össze a muszlim hitvilággal.

 • Válogatás Michael Haneke filmjeiből - Halt so!

  Megjelenésünk napján indul retrospektív sorozat a Cirko-gejzír és a Kino filmszínházban a híres osztrák filmrendező műveiből. A széria slusszpoénja a maestro - díjakkal már eddig is dúsan dekorált - új filmje lesz: A fehér szalagot a filmhét után is műsoron tartják a mozik.

 • "A bugyimban dobog tovább" - Birgit Minichmayr színésznő

  A 33 éves osztrák színésznőt eddig színházban (bécsi Burgtheater, berlini Deutsches Theater, Volksbühne), valamint nagy filmes produkciók - A bukás - Hitler utolsó napjai, a Parfüm és Szabó István Szembesítése - nyúlfarknyi szerepeiben láthattuk.

 • "Hogy tényleg oda legyen vágva" - Elek Ferenc színész

  Láttuk bohóckodni a Tesóban és a Kész cirkuszban, szomorkodni az Állítsátok meg Terézanyut!-ban, zsarnokoskodni a Mesél a bécsi erdőben, most meg komolykodni a Köntörfalakban. A vásznon és a színpadon is egyre izgalmasabb szerepeket kap, hétfő este óta a 41.

 • Klánháború - Kié ez a pixel?

  Nevezz meg a térben egy tetszőleges pixelt, és hitesd el két különböző emberrel, hogy ez a pixel az ő jogos tulajdona, majd dőlj hátra, és nézd, hogyan marják egymást halálra ezen a teljesen jelentéktelen kérdésen.

 • "A balegyenes a világ legfontosabb ütése" - Erdei Zsolt ökölvívó

  Amatőrként Eb-t és világbajnokságot nyert, bronzérmet Sydneyben, az olimpián. Egyetlen magyar ökölvívóként két súlycsoportban (félnehéz, cirkáló) is profi világbajnok lett. Mind a 31 profi meccsét megnyerte. Ám azt még nem tudja, hogyan tovább: nem akar a cirkálósúlyúak között maradni, viszont eredeti súlycsoportjában klubja, a német Universum nem talál méltó ellenfelet.

 • Aktív vulkánok Közép-Európában? - Alattunk Afrika

  A közkeletű vélekedés szerint a tévében oly látványos tűzhányók tipikusan nem európai jelenségek. Pedig ez bizony nem így van.

 • cyberhírek

  Lefegyverzés Törhetetlen söröskorsót mutatott be a brit belügyminiszter. A találmány révén a szigetország egészségügyi kasszája milliárdokat takaríthat meg.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...