• MaNcs 22. évf. 7. sz. (2010. 02. 18.)
  Interjú

  "Mindenki szembejön"

  Kukorelly Endre író, a Lehet Más a Politika egyéni képviselőjelöltje

  Költő és prózaíró, lapunk egykori munkatársa. Legutóbbi kötete - az Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív című regény - tavaly jelent meg. Most a törvényhozásba készül: Pest megye 11. számú, Szentendre központú választókerületének képviselőjelöltje. Arra voltunk kíváncsiak, hogy komolyan gondolja-e, és ha igen, mit.

  2010 / 7
 • Fordulattagadás

  Olyan népszerűtlen, közunalomnak örvendő, legjobb esetben ellenszenvet ébresztő témáról szeretnék itt szót ejteni, amelynek a puszta említése is árt az ember reputációjának. Kelletlenül, vonakodva, pusztán kötelességtudásból írok róla, biztos lévén benne, hogy az olvasó türelmetlen, ingerült legyintéssel tér majd fölötte napirendre.

 • Ne hasítsd tovább! - Hogyan válasszunk iskolaigazgatót? - Vitazáró

  Amikor 1990-ben a parlament elfogadta az önkormányzati törvényt, még nem tudhattuk, mit jelent és hogyan működik a közoktatás önkormányzati irányítása. Úgy tűnt, hogy az 1989 előtti teljes centralizációval szemben a közigazgatás meg az oktatás decentralizációja az állammal szembeni szabadság garanciája; hogy a helyi közösségek autonómiája, a felügyelet, a számonkérés megszűnése felszabadítja az alkotó energiákat.

 • "Nincs szó összeolvadásról"

  Magyar Narancs, 2010. január 21. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2010.

 • Mély víz, csak úszóknak!

  "Egy rettenetes betonteknőben ezerrel csúszik le a versenyző, a közönség pedig a lélegzetét is visszafojtja. Igazi artistamutatvány, félistenszerű atléták művelik. Mit láttunk most? Jött - persze ezerrel - egy üres ródli, csapódott faltól falig, valami szörnyűség hírnöke.

 • A rutin sara

  Zötyörög a kampány, a két nagy párt, már ha az MSZP-t még annak nevezhetjük, leginkább egymással van elfoglalva. A Fidesz még mindig Gyurcsányt járatja lefele, a "gyurcsányt", aki már rég nem egy személy, hanem minden, egy egész párt, egy kormányzat, egy egészségügyi reform, egy népszavazás a határon túliakról, egy kórház-, víz- és mindenprivatizáció, egy vizitdíj, egy tandíj, egy gumibotozás, kilőtt szem és lopás minden mennyiségben, a LOPÁS.

 • étel, hordó - PESTI SÖRCSARNOK

  Zavartan ácsorgunk a Kálvin tér ötödik kerületi partján, nincs kedvünk elkalandozni a túloldalra (Ráday utca), emitt viszont mintha már éltünk volna az összes lehetőséggel. Ismét a múlton merengünk, hiszen végül arra a sörözőre esik a választásunk, ami most éppen a Pesti Sörcsarnok névre hallgat, de hogy néhány perccel ezelőtt hogyan mondták, arra már nem emlékszünk.

 • mi a kotta? - Beethoven árnyékában

  Amint arról a múlt héten már szóltunk, megint elérkezünk Fischer Iván immár tradicionális zenei erőpróbájához, amely Csajkovszkij és Dvorák után idén Beethoven titáni működésének szentel egy teljes vasárnapot.

 • tévésmaci - Gorilla Kamilla

  Amikor Sztupa és Troché a fedélközben álltak, a vihar még épp csak az ég alján mutatta magát, mint valami messziről vészjóslóan bámuló fekete rém. Épp tűnni látszott a napok óta tartó szélcsend, a távoli vastag fellegek előőrseiként szürke pászmák úsztak a napkorong felé.

 • chili&vanília - Bardatte, kouign amann, far breton

  Előételként egészen biztosan látványos, jéggel borított állványon érkező óriási tengeri herkentyűs tálat rendelnék. Rajta rózsaszínű languszta, rákvörös édes homár, tarisznyarák, kagylók.

 • rés a présen - Walkmannel a fejemen aludtam el - Szalóki Ágnes énekes

  rés a présen: Az utóbbi években inkább önálló projektjeid voltak. Az egykori apazenekarokkal milyen a viszonyod? Szalóki Ágnes: A sznoblesszben sokszor a "Makám énekesnőjeként" vagyok ajánlva, amit részben köszönök, de csak vendégként énekeltem ott régebben.

 • kulthírek

  ESSEN MEGÚJULT MÚZEUMA Európa egyik idei kulturális fővárosában, Essenben található Németország egyik leghíresebb múzeuma, az 1902-ben alapított Museum Folkwang, melyet a brit David Chipperfield tervei szerint újítottak fel, a régi épület egyes részeinek lebontása árán.

 • film - VILLÁMTOLVAJ - PERCY JACKSON ÉS AZ OLIMPOSZIAK

  Nehéz az elvált szülők gyermekének, különösen, ha a kedves papa nemcsak istennek mondja magát (megesik a legjobb családban is), de valóban az. Poszeidón elég kevés szülői értekezleten vett részt, mert Zeusz eltiltotta földi fogantatású fiának még a láthatásától is, így a kis Percy Jackson apa nélkül cseperedett, hogy aztán kamaszfejjel mégiscsak az istenek közé keveredjen egy villámlopási ügyből kifolyólag.

 • lemez - VÁGTÁZÓ ÉLETERÕ: FORGÓSZÉL

  A manapság Vágtázó Életerő néven működő Vágtázó Halottkémek első, budapesti koncertje után már sejthető volt, hogy nemcsak egy fellépésre hozták össze a régi társaságot Grandpierre Attila és társai. A zenekar azóta túl van egy háromállomásos miniturnén, felléptek a Fekete Zaj fesztiválon, pár napja pedig - igaz, Balatoni Boli üstdobos nélkül, aki épp Ausztráliában kergeti a kengurukat - porrá rombolták a Dürer Kertet, április végén pedig a Pécsi Egyetemi Napok főzenekara lesznek.

 • lemez - SOSZTAKOVICS: FILMZENÉK

  "Számunkra minden művészet közül legfontosabb a film" - mondotta egykoron Lenin; "A zeneszerzők a lélek hangmérnökei" - hangzott Sztálin apokrif kongresszusi beszédének sarkalatos tétele, s a szovjet zeneszerzők bizony jól tették, ha igazodtak e bölcs iránymutatásokhoz.

 • film - EZ IS SZERELEM

  1962-ben még nyáron tartották a berlini filmfesztivált, most meg épp most van - ennyit változott világ, nem többet. Mindezt azért fontos leszögezni, mert egy közel ötvenéves film (akár újbóli) megnézéséhez kell némi bátorság.

 • kiállítás - "COL TEMPO" - A W. PROJEKT

  Beázott a kiállítás, a negyede láthatatlan, de nem gond, van szalag, printelt papír, senkinek sem esik baja. A "Col tempo" mélyen beágyazott korunk kulturális párbeszédébe: van holokauszt, látás, portré, személy, nemzet, nép, hatalom, tudomány és persze művészet régen és most.

 • lemez - PANTHA DU PRINCE: BLACK NOISE

  Hendrick Weber afféle szabálytalan csodabogár a német elektronikus zenekészítők között: az évtized elejétől készülő lemezei különös tehetségről, finom ízlésről és a kompozíciók minden ízét átjáró kreativitásról tanúskodnak.

 • web - KOSZTOLÁNYI OLDALAI

  Van az úgy, hogy az ember minél többet dolgozik, annál több az elvégzendő munka. Valahogy így képzelem el az MTA és az ELTE közös Hálózati Szövegkiadás Kutatócsoportjának működését is.

 • Lemez - Játék és muzsika - Budapest Bár Volume 2: Tánc

  Kávéházi divatretró, emelt szintű nosztalgiazene - ki lehet találni mindenféle közelítő szókapcsolatot, a lényeg az, hogy ez az ügyes, jókedvű és jó színvonalú keverék egy korábban észrevétlen kínálati űrbe siklott bele.

 • Film - Business class - Jason Reitman: Egek ura

  A Ryan Bingham-féle alakokból minden repülőtéri különterem őriz néhányat: ők azok a halandóktól finom tejüveg fallal elválasztott idegen lények, akiknek a homlokán ott virít a megkülönböztető jelzés: executive.

 • Film - Best of magyar - Makk Károly: Így, ahogy vagytok

  Cserhalmi György nemrég Dés-Bereményi-slágerek értő tolmácsolójaként lépett színpadra, s íme, énekhangja Makk Károly új filmjében is főszerephez jut, a sírva vigadós regiszterben hallhatunk tőle több nótát, egyet rögtön a film elején, csak hogy tudjuk, hova érkeztünk.

 • Koncert + Balett - Az élvezet kedvéért - A Dán Nemzeti Kamarazenekar és a Dán Királyi Balett előadásai

  Idén Dánia lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt vendége. A Danish Arts Agency jóvoltából a pár hét múlva Pestre látogató együttesek közül kettőt még saját otthonában láthattunk fellépni.

 • Színház - Vegyes vágott - Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára

  Na, most azt nem lehet mondani, hogy nincsen darab - hiszen darab minden vagy bármi, amit színre visznek. Ez pedig a színen van. És olyan erős szöveg, hogy kritikus legyen a talpán, aki stilárisan le tudja vakarni magáról - legalább annyi időre, míg erről ír.

 • Kiállítás - Áhítat malíciával - Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból

  1963-ban szüleim befizettek egy társasutazásra a nagy Szovjetunióba, melynek során komoly kultúrsokkban részesülhettem. Az Ermitázsban Matisse Tánc és Zene című hatalmas pannóit megpillantva - nem túlzás - azonnal megértettem, mi a képzőművészet.

 • Farkasemberek a folklórban s a filmen - Ordas eszmék

  A filmvásznon, s ez nem csupán holmi érzéki csalódás, mind gyakrabban felbukkanó farkasemberek/vérfarkasok azt a csalóka képzetet kelthetik nézőikben, hogy eme többszörösen szerencsétlen teremtményeket pusztán a forgatókönyvírók beteges fantáziájának köszönhetjük.

 • Kiállítás - Nejlonvilág - Stanecli­-zacskó­-szatyor. A lóbálható XX. század

  "Igyekezz, könyvem, találj jó kiadóra, különben a konyhában végzik lapjaid: sózott hal takarója leszel, netán cucullus tömjénnek, borsnak." Martialis római költő sorait csak közvetve idézem arcpirító fordításomban, eredetileg a zacskó-, tasak- és szatyorgyűjtés német világnagysága, Heinz Schmidt-Bachem hivatkozik e sorokra csomagolástörténeti alapvetésében, rámutatva, hogy a latin kifejezés, amely kámzsát, csuklyát jelent amúgy, az adott összefüggésben csak a papír(usz)lapból csavart zacskóra utalhat.

 • Telejósok - Hívja a mágust!

  Több száz fős nemzetközi jóshálózatot vezényel Budapestről egy magyar cég. Emelt díjas telefonszámokon hívható látóik több mint húsz országban tárják fel a jövő titkait, de üzleti tanácsokat adnak és pénzenergiát is küldenek, ha kell.

 • Bányásszunk platinát a Holdról! - Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára

  A feltalálókat többnyire különcöknek, antiszociálisaknak gondoljuk. Az azonban már nem ennyire egyértelmű, milyen a feltalálók helyzete a világban és itthon, vagy ipari méretekben hogyan is kell találmányokat lopni és védeni, illetve az sem mellékes kérdés, hogy milyen találmány fogja meghatározni az emberiség belátható jövőjét.

 • cyberhírek

  Robotszínésznő Egy Dél-Koreában kifejlesztett robot lehet a színházak új sztárja, ha megtanulja nem fellökni színésztársait. EveR-3 már több dél-koreai színházban isszerepelt, többek között A robothercegnő és a hét törpe című darabban.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...