• MaNcs 22. évf. 8. sz. (2010. 02. 25.)
  Interjú

  "A kultúrpolitika idegen a demokráciától"

  Heller Ágnes filozófus

  Az interjú másnapján előadást tartott a Bokros Lajos Baráti Körben, de már korábban is nyilvánosan kijelentette, hogy a "politikai közepet" támogatja. Amellett, hogy ez mit is jelent, Heller Ágnes arról is beszélt, mi a baja a kultúrpolitikával mint olyannal.

  2010 / 8
 • Ha jön az álom - Miért szavazok a Fideszre?

 • Chris Rea népe, bontsd ki zászlód... Antifasizmus és baloldali nyilvánosság

  "A fasizmus elleni harc a bolsevizmus elleni küzdelemmel kezdődik." (Otto Rühle) Nyáron volt az első fordulója annak az ellentüntetésnek, amelynek második körét február 13-án tartották a hazai autonóm baloldaliak, illetve néhány - velük szemben tényleg - komolyan vehető civil szervezet.

 • Alföldi György

  A változás igénye

  Még egyszer a Corvin Sétányról

  Szemerey Samu, miközben cikkét írja (Promenád a grundra. A rettentő Corvin Sétányról, Magyar Narancs, 2010. január 28.), egy régi VHS-videó kimerevített, erősen pixeles képeit nézegeti. Az állóképek léptetése közben nem érzékeli a történeteket, az időt.

 • Helyesbítés

  A lapunk február 18-i számában megjelent Pécsi Magasház - Két évtized rohadás című írásunkban téves az az állítás, hogy a Pécsi Magasház építését Gömöry János, a város főépítésze felügyelte volna. Gömöry János valójában az épület felhúzása után néhány évvel lett Pécs főépítésze.

 • Megáll az ütő

  Magyar Narancs, 2010. január 21. Barotányi Zoltán ismét írt egy kellemesen olvasmányos cikket, ezúttal a klímakutatásról.

 • Komiszkenyér

  Mítoszaink VI. (Hajszál a levesben)

  A görög mitológia istenei nem szerették, ha egy halandó bizalmaskodik velük. Bosszúságukat válogatottan kegyetlen megtorlások formájában fejezték ki. Például szarvassá változtatták az illetőt, hogy aztán a saját vadászkutyái falják fel, vagy tehénné, hogy egy szüntelenül csipdeső bögöly kergesse a fél világon át, vagy friss vizet és gyümölcsöt tettek elé, de úgy, hogy ezek mindig éppen egy karnyújtásra plusz egy hajszálra legyenek tőle.

 • Ingyenebéd

  Mindennek van határa

  Megváltoztak idén a személyi jövedelemadó kulcsai és progresszivitása. Sok közepes jövedelmű ember már nem a legfelső adókulcs alapján fizet adót, és ezért nő a nettó fizetése. A kormány tervezete szerint jövőre még jobban kitolódna a felső adókulcs határa, egészen 15 millió forintig.

 • A földet, aztat nem aggyuk

  Vidulj magyar, ha a nemzeti sorskérdésekben egyetértenek pártjaid! Az egyik ilyen, hogy magyar termőföldet nem vehetnek külföldiek. Ez így van 1993 óta, és nemcsak a külföldiek, de a hazai mezőgazdasági vállalkozások sem vehetnek földet, mert a cégekbe is befészkelne a labanc.

 • "Olvasói levelek" - Promenád a grundra

  Magyar Narancs, 2010. január 28. Hűtlenek lettek az épületek a hely szelleméhez - én legabbis ezt olvastam ki Szeremey Samu urbanista publicisztikájából, amely a Corvin projekt szörnyű építészeti megoldásait veszi sorra.

 • Nő tőle az önbizalmunk

  A holokauszt tagadása nemcsak undorító dolog, de társadalmi veszélyessége is kitapintható. Tiltásának vagy nem tiltásának nincs köze a szólásszabadsághoz: az egyéneket nemesítő, és szabad, békés együttélésüket lehetővé tévő vitához.

 • Felekezeti törésvonal az iszlámon belül - Többség kisebbségben

  Az elmúlt hónapok jemeni zavargásai újból rámutatnak a Közel-Kelet egyik súlyos belső problémájára, a szunnita-síita megosztottságra. Az iszlám két irányzatának 1400 éves konfliktusa feloldhatatlan ellentéten nyugszik.

 • Puccs Nigerben - Katonás megoldás

  Niger Köztársaság elnöki hivatalának honlapját a katonai akció után egy héttel még nem frissítették. A bal felső sarokból változatlanul Mamadou Tandja bölcs derűt sugárzó, diszkréten szolid méretű fényképe tekint ránk, a vezető hír pedig egy héttel korábbról származik.

 • chili&vanília - Burrito

  New York lakosainak jelentős része származik Latin-Amerikából, ami nyomot hagy a város gasztronómiai kínálatán is. Akinek kedve támad hozzá, végig tud mindent kóstolni a venezuelai arepastól (kukoricaliszttel készült kenyér) a perui sült csirkéig.

 • tévésmaci - A sas erős és határozott

  Sztupa és Troché azon a szép nyári napon egy régi kémény előtt álltak az elhagyatott gőzművek területén, hátrébb tágas üzemcsarnok, esetleg derítő. A kémény nem volt túl magas, inkább szélesnek mondanám én.

 • étel, hordó - MINYON

  A Király utca elején járunk. A Central Passage-nak nevezett építmény máshol talán tetszene, de itt? Még akkor is parvenü gettómilliomosnak látszik, ha tudjuk, hogy nem a környéken megszokott brutális dózerolás árán épült, hanem egy "valódi" foghíjtelken.

 • mi a kotta? - Ez a szép katalógus

  "Figyelmes, erotikus fül kell ahhoz, hogy észrevegyük, amikor a nyitányban először sejlik fel számunkra a vágy e könnyű játéka, melyet később oly gazdagon kifejezve, pazar bőségben hallhatunk. Nem tudom hajszálpontosan megmondani, hogy hol van ez a hely, mivel nem vagyok zenei szakértő, ám én csupán szerelmeseknek írok, és ők bizonyára megértenek engem, egyesek közülük jobban is, mint ahogy én megértem magam" - írta Kierkegaard az érzéki-erotikus zsenialitás remekművéről, a Don Giovanniról, s e héten még kétszer nyílik majd módunk a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikálásából és a Fischer Iván intésére belépő szólisták, köztük a két év előtti Cos“ fan tuttéből ismerős Tassis Chrystoyannis és Juliane Banse énekszavából kihallani a vágy könnyű játékát (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 26.

 • rés a présen - Élveztük is - Barabás Lőrinc trombitás

  rés a présen: A BL Eklektric viszonylag hirtelen lett a nu-jazz szcéna sztárzenekara. Minek köszönhető e népszerűség? Barabás Lőrinc: Dúdolható dallamok, dúdolható dallamok. rap: Mikor választottál hangszert, és mikor műfajt?

 • kulthírek

  FILMSZTÁROK A SZÍNPADON Ibsen Nórájának címszerepében mutatkozott be a párizsi Theatre de la Madeleine színpadán az eddig csak filmvászonról ismert Audrey Tautou. Isabelle Huppert Tennessee Williams darabjában, A vágy villamosában látható a Thé‰tre de l'Odéonban.

 • lemez - OWEN PALLETT: HEARTLAND

  Owen Pallett az ismeretlen ismerős. A kanadai zenész neve hallatán talán kevesen kapják fel a fejüket, ha azonban azt mondjuk, hogy ő az a fickó, aki többek közt az Arcade Fire, a Grizzly Bear vagy a Pet Shop Boys albumaira készíti azokat az igencsak megkapó vonószenekari hangszereléseket, már mindjárt más a helyzet.

 • film - TRENT UTOLSÓ KALANDJA

  Ismerik önök E. C.

 • lemez - NEW KEEPERS OF THE WATER TOWERS: CHRONICLES

  Óriási hiba lenne elmenni a kicsit erőltetett nevű New Keepers... debütlemeze mellett, még akkor is, ha az még tavalyi kiadású, hiszen 2009 egyik legjobb lemezét hozták össze ezek az arcok, akik amúgy annyira ismeretlenek, hogy csak annyit tudni róluk, hogy svédek.

 • kiállítás - HUNGAROCKANDROLL

  Király András kiállítása a mai magyar társadalomra jellemző abszurd skizofréniára reflektál: egyszerre léteznek az elmaszatolt fogalmak és a végletekig kiélezett ellentétek. Műveinek közvetlen kiindulópontjai olyan képek, melyeket az internetes kereső a magyar kultúra szóösszetétel nyomán felkínál.

 • film - HAJRÁ BLISS!

  Nehéz az idegen nyelvű szóviccekkel, a minap az Egek urában vérzett el egy szép példány: Clooneynak dobozos üdítőt kínált a stewardess, a "Would you like a can, sir?"-ből azonban a fáradt főhős a "Szeretne-e rákot?

 • lemez - SC.ART: A JÓL TEMPERÁLT UNIVERZUM

  A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségét 2010-ben olyan kedves hagyományőrző egyesületnek gondolná az ember, amilyenbe a kosárfonók is szerveződnek. Pedig ennél többről van szó - aki látta a Fonogram Magyar Zenei Díjátadó Gálát, az tudja, miről beszélek.

 • könyv - CHARLES WILLEFORD SPRINGER TESTVÉR FEKETE MISÉJE

  című regényének főhőse amolyan pitiáner amerikai egzisztencialista. (Ne feledjük, a könyv 1958-ban íródott!) És nem csupán azért, mert Sartre és Kafka műveit idézi prédikációiban.

 • koncert - ULVER

  A norvég Ulver majd' húszéves működése alatt először tavaly májusban állt színpadra, ami annyira bejött a zenészeknek, hogy két nyári koncert után egy komplett miniturnét is lekötöttek Európában, sietve hozzátéve, hogy úgyis ez lesz az első és az utolsó turnéjuk, úgyhogy ismétlésben ne nagyon reménykedjen senki.

 • Lemez - Csak egy nap a világ - Hot Chip: One Life Stand

  Az utóbbi hat év úgy telt el, hogy Joe Goddard és Alexis Taylor, a két ihletett komponista és figyelemre méltó előadó időnként kisütött valamit. A nehezen kontrollálható ötletrohamok és a szorgalmas komponálási-hangrögzítési folyamat gyümölcse rendre egy-egy Hot Chip-album volt, s ha kész lett a mű, máris kezdhettünk tűnődni azon, hogy ez vajon a kétségbevonhatatlan zsenialitás újabb bizonyítéka-e, avagy "csupán" egy eljövendő tökéletes lemez csalfa ígérete.

 • Lemez - World music: orosz

  underground, szufi transz, tuareg blues és egy mali király - ez annyi, mint tizennyolc és fél csillag összesen.

 • Film - Elgurult a gyógyszere - Kirk Jones: Mindenki megvan

  Nem egy "breaking news", de a focihírek és az időjárás-jelentés közé befér: A törvény gyilkosával saját időskori marcipánszobrát ledöntő Robert De Niro visszatért a színészek népes táborába. Talán még a Robert De Niro Baráti Társaság ülésein is megoszlanak a vélemények az ügyben, hogy a névadó mikor is távozott az ébren forgató színészek osztályáról; az ortodox szárny a '95-ös Casinótól számítja a mély hibernáció állapotát, a megengedőbbek néhány évvel későbbre, a Csak egy kis pánik bemutatójának másnapjára teszik a hosszú alvás (más megközelítésben a gondtalan nyugdíjas évekre való anyagi felkészülés) nulladik óráját.

 • Film - Könyvvel könnyebb - Allan és Albert Hughes: Éli könyve

  Emlékeznek önök A kardforgató nő (Mekurano Oichi jigokuhada; 1969) vagy éppenséggel a Fogjátok el Oichit, élve vagy holtan! (Mekurano Oichi inochi moraimasu; 1970) című filmre? Mindegy, gondoltam, hogy nem. És ha megmondtam volna, hogy utóbbi az előbbi folytatása volt, és viharos gyorsasággal jutott el anno a honi forgalmazásba?

 • Színház - Reped a fal - A West Side Story Kaposváron

  Voltaképpen jó ötlet volt bemutatni a kaposvári Csiky Gergely Színházban a West Side Storyt; Leonard Bernstein zenéje remekmű, s ezen az sem változtat, hogy alaposan elslágeresedett az elmúlt évtizedekben. Shakespeare Rómeó és Júliájának modern amerikai történetté írásában Arthur Laurents jeleskedett, s nyugodtan állítható, hogy a jövőbe látott: az "igazi" amerikaiak és a Puerto Ricóból érkezett bevándorlók - ők az újkori Montague-k és Capuletek - konfliktusa mára globalizálódott, szóval bármilyen másság keltette viszályt képes magába foglalni.

 • Kiállítás - A fiúk a garázsban dolgoznak - Small is beautiful - Kis objektek

  Erdély Miklós a nyolcvanas évek elején megállapította, hogy a magyar szobrászat jóval konzervatívabb más műfajoknál, mert még a hatvanas években is ragaszkodott a Ferenczy Bénitől, Medgyessy Ferenctől örökölt zárt formákhoz.

 • Könyv - Szenvedéstörténet - Ripp Zoltán: Eltékozolt esélyek? - A rendszerváltás értelme és értelmezései

  Rendszerváltozás vagy rendszerváltás? Utódpárt vagy modernizáló progresszív erő? Az elmúlt néhány évben ez a két kérdés okozta a legnagyobb feszültséget, eszmei vitát az ideológiai kérdések iránt egyébként nem túl érzékeny Magyar Szocialista Pártban.

 • Könyv - Éjfél éhe - Clive Barker: Abarat - Varázsórák, véres éjek

  Ha az ötrészesre tervezett Abarat-sorozat első kötetéről azt mondtuk (lásd: "Hol a mikor?", Magyar Narancs, 2008. december 4.), hogy vajmi keveset tudhatunk mi, fantáziátlan és szánalmas emberek itt, az Ideáton arról, hogy épp mi történik az Abaraton, most elmondhatjuk: az mindenesetre jól látszik, hogy Barker e második kötetben megemelte a tétet.

 • Yotengrit egyház - Vallás a jégkorszakból

  "Nem kell megijedni, nem fogunk senkit lelocsolni. Csak egy kicsit jelképesen. Ezzel a lófarokkal mindenkit" - mondja a "fény ünnepe" szertartás vezetője az "ősi vallás", az újjáéledt egyház összejövetelén. Legfeljebb negyvenen lehetünk a Rába árterében.

 • Vancouver, 2010 - Az anyja, Whistler!

  Ott hagytuk el múlt heti szerkesztőségi cikkünkben (Mély víz, csak úszóknak!), hogy menjen szépen haza, aki nem az olimpiára való. De hazaküldhetjük-e azokat a szervezőket, pályamunkásokat, akik miatt a női sífutás sprintszámának egyik fő favoritja, a szám tavalyi világkupa-sorozatának győztese, a szlovén Petra Majdic - a tréningen - egy rosszul bevett kanyar után úgy eltűnt egy gödörben a szemünk elől, mintha ott sem lett volna?

 • Veterán buszok Magyarországon - Megette a rozsda

  Az öreg buszoknak kohóba kell kerülniük - nyilatkozta nemrégiben a BKV vezérigazgatója. Azonban harminc évvel ezelőtt a nyolc-tíz éves buszok is mentek a kohóba. Közben sem a gyártó, sem az üzemeltető cégek, sem a Közlekedési Múzeum illetékesei nem gondoltak arra, hogy egyet-egyet talán érdemes lenne megőrizni belőlük.

 • cyberhírek

  Nyomtató Egy japán cég olyan nyomtatót készített, ami nem használ tintát és akár 1000-szer újrahasználhatunk benne egy oldalt. A nyomtató letörli a speciális papír felületét, és azonnal felül is írja azt az új tartalommal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...