• MaNcs 23. évf. 14. sz. (2011. 04. 07.)

  "Ezt az üzemzavart nem a földrengés okozta"

  Perger András energiapolitikai szakértő

  A fukusimai erőműbaleset és tanulságai a világ nukleáris erőműveinek biztonsági helyzetére irányították a figyelmet. Az atomerőművek jelentős része műszakilag immár végzetesen elavult, s nem árt újrafogalmazni a velük kapcsolatos kockázati elvárásokat sem, véli az Energiaklub projektvezetője.

  2011 / 14
 • Tekintettel a gyökerekre - Lehet-e demokrácia az arab forradalmakból?

  Az arab világ két évszázados küzdelme a modernizációval újabb fordulóponthoz érkezett. Az események kimenetelét illetően a Közel-Kelet múltját és hagyományait mélyen ismerő orientalisták továbbra is túlnyomórészt pesszimisták, az arab mentalitást megváltoztathatatlannak vagy legfeljebb enyhén reformálhatónak tartják.

 • Pomócsi visszatér

  Emlékeznek még Kellér Dezső és Salamon Béla Pomócsi marad c. örökbecsű jelenetére? Pomócsi, hogy ne helyezzék le Bogdányba, folyton azt kiabálta, hogy "ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni".

 • A jövőbe tekint

  Az érzelmeket, a szívet állította szembe az értelemmel Orbán Viktor, amikor azt próbálta indokolni, hogy miért marad ki Magyarország a 23 uniós tagállam Euró Plusznak nevezett megállapodásából. E szerint a kormány józan, számtani alapon döntött a gazdasági integráció magasabb formájának elutasításáról: ennek egy elemével, a vállalatok társasági adóalapjának egységesítésével állítólag Magyarország rosszul járna.

 • A jobb lázadása

  Az örök kezdet

  Minden demokratikus alkotmányozásnak van egy elvileg feloldhatatlan paradoxona. Ez abból ered, hogy a demokratikus politikai rend definíció szerint az egyszerű többségi elven működik, noha az alkotmány elfogadásának legitimációját rendszerint valamilyen minősített többséghez kívánja kötni.

 • Ekotrip

  Frankhiteles trükközés

  Rossz ómen Magyarország számára a frank. A múlt század húszas éveiben a kormánykörökből kiinduló frankhamisítási botránnyal írtuk be magunkat az európai gazdaságtörténetbe. Igaz, az francia frank volt, minthogy a nemtelen akciót a trianoni békeszerződés revíziójának szándéka táplálta.

 • Kritikai iskola

  Legitimitás és legitimitás

  Zajlik a nagy alkotmányos harakiri: a demokrácia gőzerővel készül rá, hogy legfontosabb és legélesebb fegyverével, a népakarattal egy lendületes mozdulattal átmetssze a hasfalát. A folyamatról sok érdemes szerző mondta már el, hogy lényege szerint a szabadságjogi hagyomány és a liberális demokrácia intézményi alapjainak felszámolását jelenti.

 • "Olvasói levelek"

  Járdán innen és túl Magyar Narancs, 2011. március 17. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2011.

 • Fukusima negyedik hete - Elszigetelt eset?

  Március 11., a nagy japán katasztrófa óta zajlik a fukusimai erőmű drámája is. És ennek sem lesz korábban vége.

 • Elefántcsontpart - Észak Dél ellen

  Franciaország egy hónapon belül immár második alkalommal is hadba lépett Afrikában. Elefántcsontparti katonai akciója az "Egyszarvú Hadművelet" (Opération Licorne) keretében zajlik. Ez még 2002-ben, a polgárháború kirobbanása körül kezdődött, később a francia egységek az ENSZ itteni, UNOCI néven futó békefenntartó erői mellett vettek részt a polgári lakosság védelmében a változó intenzitású fegyveres összecsapások közepette.

 • Forrásmegvonások a vízügyben - Jöhet az ár

  Bizonytalan időre zárolta a vízügyi ágazat költségvetésének egy részét a Vidékfejlesztési Minisztérium. Hogyan élte túl a vízügy a márciusi forráshiányt, és átvészelheti-e pótolhatatlan veszteségek nélkül a mostani időszakot?

 • A közfoglalkoztatás átalakítása - Az út szélén hagyva

  Miközben a kormányzati kommunikáció egyre inkább azt sulykolja, hogy csak az nem dolgozik, aki nem akar - vagyis egy munkanélküli lényegében csak magát okolhatja a helyzetéért -, a közfoglalkoztatás rendszerét úgy változtatták meg, hogy ennek következtében családok tömegei csúszhatnak még lejjebb.

 • Ki lehet Martonyi János utóda? - Külügyes könyöklés

  Martonyi János külügyminiszter londoni tartózkodása idején cáfolta, hogy távozna posztjáról a magyar uniós elnökség lejárta után, és hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé a minisztérium is. Mindeközben diplomatáink kaptak egy hivatalos kommunikációs javaslatot, hogy mit mondjanak, ha olyan provokatív kérdéseket tennének fel nekik, mint például "Mit tud Budapest felmutatni az uniós elnökség eredményeként?

 • Szemben az unióval a távközlési különadó miatt - Milliárdos percdíjak

  Eljárást indított március közepén Magyarország ellen az Európai Bizottság a telekommunikációs szektorra kivetett különadó miatt. Az ügy minden bizonnyal a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon ér véget, és az is valószínű, hogy ott az Európai Bizottságnak adnak majd igazat.

 • chili&vanília - Nem dió, nem szerecsen

  Legalább két misztikum övezi a szerecsendiót. Az egyik a hallucinogén hatása (persze csak nagy menynyiségben - úgy azonban kvázi illegális kábítószer), a másik az elnevezése.

 • étel, hordó - TOKYO

  Lassan negyedszázados évfordulójához közelít a kínai éttermek kezdeti, sárkányos aranykora. Akkoriban Magyarországon még nem volt népek kohója a konyhában, nemzetközi vonalon csak az olasz számított riválisnak.

 • mi a kotta? - Születésnap és békeajándék

  "Az a mulatságos ötletem támadt, hogy versenyművet írjak hegedűre és csellóra." Clara Schumannhoz címzett levelében Johannes Brahms ezekkel a szavakkal jelentette be utolsó nagyzenekari műve, az a-moll kettősverseny megkomponálásának tervét.

 • tévésmaci - Álatkák és a maszk nélküli ló

  Amikor Sztupa és Troché a rakparton ücsörögtek, először különös ruházatuk tűnt fel. Sötét pantalló, hasig kigombolt, messziről sem eltéveszthető Rosenkavalier márkájú fehér ing, keményített gallérral és mandzsettával.

 • rés a présen - a legrockosabb és a legimprovizatívabb - Sütő Márton gitáros

  rés a présen: Miért rólad neveztétek el a Smárton Triót? Sütő Márton: Lehetett volna a dzsesszes hagyománynak megfelelően Sütő Márton Trió, de inkább szójátékot csináltam a nevemből, s az eredeti Smarttone ötlet lett magyarosítva Smártonra.

 • kulthírek

  ÁZSIAI FILMDÍJ A dél-koreai Lee Chang-Dong Poetry című alkotása kapta a legjobb rendezés és forgatókönyv díját Hongkongban. A legjobb filmnek a Cannes-ban is nyertes thaiföldi Apichatpong Weerasethakul műve bizonyult: Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire.

 • koncert - DIE APOKALYPTISCHEN REITER

  A Nagymező utcai főzelékbüfében többen vannak ebédidőben, mint ahányan megjelentek Az Apokalipszis Lovasainak koncertjén a Club 202-ben (az egykori Wigwamban). Pedig rég hiányzott már egy ilyen eszementen energikus és jó hangulatú koncert, mint amilyen ez volt.

 • film - A MESTERGYILKOS

  Arrivederci Napoli - így búcsúzott 1972-ben Jan-Michael Vincent Nápoly városától, s miközben csalfa mosoly játszott szája szegletében, lopva azt figyelte, hat-e a méreg Charles Bronson poharában. A méreg hatott, Bronson fájdalmas halált halt, de Vincent se húzta sokáig.

 • színház - Dante Pokla

  a tízéves Maladype működésének nagyszabásúra tervezett összefoglalója; pontosabban első része az Isteni színjáték két másik fejezete előtt. Csak remélhetjük, hogy akik megnézik, iskolai tanulmányaik részeként már abszolválták az alapművet, anélkül ugyanis egy vak hangot nem fognak érteni az egészből.

 • könyv - Arnaldur Indridason: Hideg nyomon

  Tízévesforma fiú vérbe fagyott holttestéhez riasztják Erlendurt, a reykjavíki rendőrség immár komoly krimiirodalmi rangra emelt felügyelőjét, és hű fegyverhordozóit, az anyányi Elínborgot és a yuppie-ba oltott Sigurdur "lit.

 • lemez - THE TWILIGHT SINGERS: DYNAMITE STEPS

  Miközben immár több mint húszéves, töretlenül izgalmas pályafutása során sajátos dalaival Greg Dulli folyamatosan és kiszámíthatatlanul ingázott a rockos és a soulos, valamint az eleven és az introvertált tartományok között, zenéjének magva, az énekes-dalszerző által megteremtett központi figura lényegében változatlan maradt.

 • film - MENEDÉK

  Francois Ozon olyan rendező, akinek nem egyes filmjeit, hanem az életművét célszerű ismerni ahhoz, hogy a filmekben lévő rejtett utalások, motívumok feltáruljanak, jelentéstartalmuk gazdagodjék, s a néző elismerően, saját bennfentességének tudatában csettinthessen a sikeresen dekódolt üzenetek és szofisztikált áthallások számbavételénél.

 • dvd - PUCCINI TOSCA

  című operájának a New York-i Metropolitan Operában 1978-ban készült felvételén Luciano Pavarotti a sztár, meg is tapsolják, amikor belép a színpadra. A címszerepet éneklő Shirley Verrettet is megtapsolják: ő is sztár, és jól néz ki.

 • Lemez

  Érzelmes robothangok misztériuma

  James Blake: James Blake; Nicolas Jaar: Space Is Only Noise

 • Dokumentumfilm - DVD - Szauron derivatívái - Charles Ferguson: Bennfentesek

  Az Izlandban megtestesülő Középfölde hegyei fölött repül a kamera. Drámai zene alatt drámai hangtól tudjuk meg, hogy ezt a szép országot a pénzügyi dereguláció miatti 2008-as pénzügyi válság tette tönkre. Máris meghallgathatunk néhány fontos gondolatot a válságról néhány beszélő fejtől, akik közül kettőnek nem sikerült helyesen leírni a nevét.

 • Film - Légcsapott - Mikkel Munch-Fals: Kedves szomszéd

  A dán első filmes rendező munkája kezdetben kisrealista életképeket ígér, de aztán egyre sokasodnak a gyanús elemek. Az átlagembernek látszó figurákról, legyenek bár fő- vagy mellékszereplők, fiatalok, középkorúak vagy nyugdíjasok, rendre kiderül valamilyen szexuális aberráció vagy legalábbis eltérés a szokott üzletmenettől.

 • Film + könyv - Lefűrészelt tüdőcsúcsok - Alan Glynn: Csúcshatás (regény); Neil Burger: Csúcshatás (film)

  Egyike a régi jó ponyvabeidegződéseknek az a heveny mesélőkedv, mely a bukott hősöket szokta elővenni. Nincs is alkalmasabb idő az összegzésre, mint mikor már kés áll ki a hátból - jobb dolguk nem lévén ilyenkor szokták a vesztesek elmesélni, mi juttatta őket e szerfölött kényelmetlen helyzetbe.

 • Animációs film - Cola-mackók - Eric Brevig: Maci Laci

  Van egy titkos dokumentum Hollywoodban, jobban őrzik, mint a Coca-Cola receptjét - lapunknak mégis sikerült megszereznie. A hétpecsétes irat azt tartalmazza, hogy mit szabad, és mit nem, illetve mi a kötelező.

 • Rajzfilmsorozat - DVD - Hülyékből font sövény - Seth MacFarlane: Family Guy

 • Kiállítás - Élet a peremen - Erdélyi Gábor: Tér fokán

  Az Art Universitas program keretében létrehozott - azaz az egyetemi felújítások, új épületek mellett a beruházás egy százalékát kitevő összegre támaszkodó, pályázati úton és komoly zsűrizésen átesett - művek ár-érték arányait vizsgáló hivatalos eljárás eredményeképpen megszaporodtak a kortárs képzőművészet elleni internetes bejegyzések.

 • RUI CARDOSO MARTINS: ÉS HA NAGYON MEG SZERETNÉK HALNI

  Krumplibogárirtó, kötél, egy magas híd, egy kád víz és egy villanyborotva - ha nagyon meg szeretnél halni, szinte bármi megteszi.

 • Nihilista kiáltvány - Slawomir Shuty: Bomlás

  Slawomir Shuty a "lengyel irodalom fenegyereke": Bomlás című regényének megjelenését hét határra szóló botrány kísérte, majd a szerző különféle irodalmi díjakat nyert vele. Pedig a fordított sorrend lett volna logikus: annak kellett volna botrányt kavarnia, hogy ez a könyv bármilyen díjat elnyerhetett.

 • Könyv

  Füstbomba

  Rita Monaldi és Francesco Sorti három regénye

  A vallástörténész Monaldi és a zenetörténész Sorti 2002-ben kezdte publikálni hétkötetesre tervezett regényfolyamát - különösebb feltűnés nélkül. A kiadóváltás, pontosabban az azután indított marketinghadjárat aztán ismertté tette a szerzőházaspárt.

 • Mert szó az nincs, sem képzelet - Paul Auster: Láthatatlan

  A szereplők neve már az első oldalaknál felkelti a gyanút: itt valami nem stimmel. Sokkal egyszerűbb lenne, ha a többszázados irodalmi hagyomány nyomán az identitását kereső pozitív hőst hívnák Bornnak (ami "születettet" jelent angolul), s a megrontására törő démoni alak neve kezdődne W-vel.

 • A hely, ahol élünk - Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - világirodalom

  1. Raymond Carver: Befognád, ha szépen kérlek? (Ford.: Barabás András, Magvető, 2011) - 76 pont 2. Piotr Rawicz: Az ég vére (Ford.: Klimó Ágnes, Gondolat, 2010) -55 pont 3. Sofi Oksanen: Tisztogatás (Ford.: Pap Éva, Scolar, 2010) - 44 pont 4.

 • Fabian Lenk: Idődetektívek 8. - Oroszlánszívű Richárd

  Eljut-e Angliából a százezer ezüstmárka váltságdíj Trifels várába, ahol Oroszlánszívű Richárdot tartja fogva a német-római császár és a hasonlóan kapzsi V. Lipót osztrák herceg? Mivel a hatalmas vagyonra Richárd öccse, Földnélküli János is rá akarja tenni a kezét, a király kiszabadulására természetesen esély sem volna, ha három tizenéves gyerek (egy kislány, két kisfiú) és egy különös núbiai macska nem tenne keresztbe a gazoknak.

 • CHRISTINE NÖSTLINGER: SZÉP KIS CSALÁD

  Nincs nehezebb dolog a realista gyerekkönyvnél: író és olvasó itt egészen biztosan találkozik, a kölcsönös nehézségek mezején. Nos, a német nyelvterület momentán tán legmagasabban jegyzett szerzője, a száz fölötti kötetszámmal rajthoz álló osztrák művésznő igazán kitesz magáért, gyermekhősei (egy 15 éves bakfis, 13 éves öccse és hétesztendős kistesójuk) kalauzolásával egy tisztes polgári család felbomlásának a kellős közepébe vezetvén olvasóit.

 • Kamasz béka-egér harc - Louis Pergaud: Gombháború

  E remekmű szerzőjének rövid életéről alig tud valamit a magyar olvasó. Louis Pergaud falusi tanító gyermekeként született a Besancon közeli Belmont-ban 1882-ben. Hamarosan, 19 évesen ő is tanító lett, de egész életében folyamatosan összetűzésbe keveredett a katolikus szellemű oktatással - ez nyomot hagyott magyarul most másodszor megjelent főművén is.

 • MÓDRA ILDIKÓ: TRAPP

  A legjobb mesekönyvek gyerekeknek és felnőtteknek egyformán szórakoztatóak, kedvesek, humorosak, a nyelvezetük nincs lebutítva, és még szépek is. Pont, mint a kiszuperált cirkuszi lóról, Trappról és új otthonáról, a Talált Állatok Osztályáról szóló könyv, amelyet Módra Ildikó leleményes nyelvezettel írt meg.

 • Fetvozsőtől Bumburiig - Három állatos gyerekkönyv

  Richard Scarry: Tesz-vesz a világ A többségnek valószínűleg édes mindegy, ki adja ki a kedvenc sorozatát, de a könyvkukacok kedvéért elmondjuk, hogy a Tesz-vesz sorozat a Gulliver/Lilliput kiadónál eltöltött sok év után a közelmúltban visszakerült a Mórához, amely az 1980-as években először kezdte kiadni Richard Scarry Busytown-történeteit.

 • "Elég megpendíteni"

  Balázs Eszter Anna kritikus a gyerekkönyvekről

  A magyar gyerekkönyvek világszínvonalúak, íróink és illusztrátoraink sok irányban kísérleteznek - azonban az olvasók többsége még inkább maradna a jól bevált, régi szerzőknél. Irodalomtörténész interjúalanyunkat, a Prae.

 • "Nyugodtságra lenne szükségünk" - Balkan Beat Box, SAZ

  Múlt kedden a Gödörben tartotta meg az On the Spot két riportere és a Deck Attack stábja az első On the Spot Partyt. A szervezők szándéka szerint történetileg kibékíthetetlennek gondolt népcsoportok zenészeit eresztik össze: az indító esten az izraeli Balkan Beat Box, valamint a palesztin SAZ és csapata állt a színpadra.

 • Színház

  "Több megértést, Amál!"

  Esterházy Péter: Én vagyok a Te

 • "Brutális és progresszív"

  Tantermi Színházi Projekt

  Pedagógia és társadalmi felelősségvállalás, esztétikai kísérletezés, közönségnevelés és anyagi lehetőség - az iskolában játszott színház mindegyikről szól. A kortárs színház egyik legizgalmasabb, ám belső feszültségekkel terhelt új irányzatának első seregszemléjén jártunk.

 • Névtelen szerencsejátékosok

  "Mint cukrosnak az inzulin"

  Jobb híján csak nagyvonalú becslésekből lehet arról sejtésünk, hány embert is érint ma Magyarországon a szerencsejáték-függőség. Állami intézményben sehol sincs evvel kapcsolatos rehabilitáció, mint ahogy komolyabb kormányzati koncepció sem, hogy miként is lehetne segíteni.

 • "Az egyház tanítását követők kisebbségben vannak" - Rosta Gergely vallásszociológus

  Tényleg kevesebb a hívő ember, vagy pusztán átalakultak vallási szokásaink? Összeegyeztethető-e a vallás és a pártpolitika? Vallásosabbá vált-e az értelmiség? A Münsteri Egyetem Vallásszociológia Tanszékének tudományos munkatársával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának docensével beszélgettünk.

 • Fokhagymagyarok - Le a lilával, vörössel!

  "Eljött az ideje, hogy kimondjuk: a külföldi gyümölcsök és zöldségek megbuktak!" - buzdított első, március 9-i, Hősök terei performanszukon a Magyar Fokhagymafront Propaganda- és Ideológiai Osztályának vezetője.

 • cyberhírek

  Kérődzés Svájci kutatók megfigyelték, hogy a borneói nagyorrú majmok az általuk lenyelt táplálékot visszaöklendezik, újra megrágják, majd másodjára is lenyelik, épp úgy, mint a kérődző tehenek. Valószínűsíthető, hogy ezáltal több táplálékot tudnak elfogyasztani.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...