• MaNcs 23. évf. 21. sz. (2011. 05. 26.)

  A Gyurcsány-eset

  "Ma meg fogsz, eb, halni." Szidi Ahmed basa Linczigh János kolozsvári királybírónak, 1660 A Gyurcsány-eset vizsgálatát többféle szemszögből is el lehet végezni. Én az ügy ideológiakritikai elemzésére vállalkozom. Mivel Gyurcsány személye és tevékenysége a politikai harcok középpontjában áll, természetesen gyáva dolog volna az állasfoglalást kikerülni, ezért egyszerűen leírom a véleményemet a közkeletű...

  2011 / 21
 • Csak semmi politika!

  Max Weber Hódmezővásárhelyen

  Rombolják a politikai intézményrendszerünket! Hatalmuk kiszélesítésének alárendelik a jó kormányzás elveit! Törvényalkotásuk, sőt alkotmányozásuk nívótlan! Alapvető jogelveket rúgnak fel!! Alkalmatlan embereket neveznek ki és betonoznak be valószínűtlenül hosszú időre fontos stallumokba!

 • Maga itt a tánctanár?

  A nagy számok törvénye

  Bő háromszáz évvel ezelőtt Jakob Bernoulli, a híres svájci tudósdinasztia talán legtehetségesebb tagja felfedezte a nagy számok törvényét. Ez a törvény tisztán matematikai tétel, mégis valahogy átment a köztudatba.

 • Verdes Tamás

  Számmisztika

  A kormány új fogyatékosságügyi, intézménytelenítési stratégiájáról

  A kormány társadalmi vitára bocsátotta a fogyatékos személyeket ellátó nagy létszámú intézmények kitagolásának koncepcióját. Ezzel a magyar kormányok 1998 óta adósak, akkor döntött ugyanis az Országgyűlés arról, hogy a 100-200 főt befogadó nagy létszámú tömegintézményeket meg kell szüntetni, és helyettük emberhez méltó életkörülményeket nyújtó szolgáltatásokat kell biztosítani a fogyatékos állampolgárok számára.

 • Rámennek, rámegyünk

  Nehéz így, menet közben megmondani, hogyan is áll az új Magyarország megteremtéséért zajló harc, hiszen a kormány célkeresztjébe kerülő társadalmi csoportok és intézmények folyamatosan változnak. Egy ideje például a bírókat ütik, és persze ebből a szép feladatból sem maradhatott ki Lázár frakcióvezető, mondván, miért ne mennének korábban nyugdíjba ezek is, amikor a tűzoltók meg a rendőrök úgyis később fognak, vagy valami hasonló - már ha jól értjük az érvelést.

 • Mi készül itt?

  Megjelenésünk napján raportra megy a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez. Mindenki tudja már, miért, de vegyük át még egyszer. Azért, mert a színház évadértékelő sajtótájékoztatóját tartván a múlt héten azt találta mondani, a Nemzeti (ez már a harmadik ilyen a történet legelején) 1 Televízió - a direktor esetleges lemondási szándékát firtató - riporterének, Sinkovits Szilviának, hogy "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

 • Olvasói levelek

  Kert-Magyarország 2.0 Magyar Narancs, 2011. május 19. Kedves Narancs, nyugtassatok meg, hogy amit a kollégátok összeszedett, az csupán rossz tréfa, és a kormányban senki nem gondolja azt, hogy a magyar mezőgazdaságot - és közvetve a magyar gazdaságot - az önellátó gazdálkodás húzza majd ki a bajból.

 • Líbia lángol és bízik - "Tankokkal jött ránk"

  Negyedik hónapja tart a líbiai polgárháború. A frontok megmerevedtek, két részre szakadt az ország. A leghevesebb harcok az ostromot hősiesen álló Miszrátáért dúlnak. A felkelők fővárosában, Bengáziban megindult az új rend építése.

 • Spanyolország: önkormányzati választás és utcai mozgalom - "Izland lehetsz!"

  Az elmúlt évtizedek legrosszabb eredményét érte el a hét éve kormányzó szocialista munkáspárt vasárnap, a válság beköszönte óta első alkalommal rendezett országos (helyhatósági) választásokon. A jövőre esedékes országgyűlési voksolás előjátékának is tekintett szavazáson az ellenfelét tíz százalékkal verő néppárt mellett relatív győztesnek mondható a többéves illegalitás után újra kiálló baszk függetlenségi mozgalom és a "Végre valódi demokráciát!

 • Adatgyűjtés a határon túliak körében - Mindent vagy semmit

  A Budapestről a határon túliaknak juttatott oktatási-nevelési támogatás ügye is szóba került a múlt heti budapesti külügyminiszteri találkozón. Milyen irányba halad a két ország diplomáciai kapcsolata, és hogyan alakulhat a magyar-magyar viszony a közeljövőben?

 • Megszűnnek a fiatalkorúak ügyeit tárgyaló bíróságok - Egy bekezdés törlése

  Szeptember 1-jétől megszűnik az, hogy fiatalkorúak ügyeit a felnőttekéitől elkülönített bíróságok tárgyalják. A lépés támogatói az ítélkezés gyorsulásában bíznak, míg az ellenzők szerint a várható károk nem összemérhetők a remélt haszonnal.

 • Mit csinál az LMP vidéken? - Gócok és vakfoltok

  Országos lefedettségű párttá válni - középtávon ez a legkisebb parlamenti frakció, a Lehet Más a Politika célja. Az építkezés nem ígérkezik könnyűnek: a szűkös anyagiak mellett problémát jelentenek az ország részei, ahol kétséges, gyökeret tudnak-e ereszteni a zöldek.

 • Iskolabezárások országszerte

  Mintha csak kottából

  Az ország településein végigsöprő iskolabezárás-cunami két legszembetűnőbb jellegzetessége a kapkodás és az átgondolatlan döntésekhez makacs kíméletlenséggel ragaszkodó erőszakosság. Mindezek egyenes következménye pedig az ébredő civil kurázsi.

 • "Ugyanolyan szolgáltatás, mint a fodrász" - Polónyi István oktatáskutató, egyetemi tanár a felsőoktatás átalakításáról

  A kormány eddigi ötleteiből a diplomások számának csökkentése következik, ami egyúttal a társadalmi elit pozícióinak erősítését is jelenti. Ha a költségcsökkentés a cél, akkor arra a Debreceni Egyetem oktatója szerint az intézmények integrációja nem megoldás.

 • tévésmaci - A sas felszállt, leszállt

  Amikor Sztupa és Troché (végül másnap) kiértek a Szenesbe, lenyűgöző látvány tárult eléjük; ha van olyan, hogy a világ legcsodálatosabb legelője, nos, az fogadta őket, teljes pompájában. S ha ez nem lett volna elég, ott volt, ott volt bizony az egyszarvú is, szórakozottan legelészett - mintha ott sem lett volna.

 • chili&vanília - Lok lak

  A kambodzsai konyha kevésbé ismert és népszerű, mint a szomszédos thai vagy vietnami. Angkor ugyan a turizmus világtérképére helyezte Kambodzsát, a nemzeti eledel, az amok, vagyis a fűszeres, kókusztejes, banánlevélben párolt hal azonban még messze nem tör nemzetközi hírnévre.

 • mi a kotta? - Egy finom angol úr

  "Itt Liszt, a Franz, de ő okos Él s nem fekszik véres-fehéren Nem ölte meg horvát, orosz Magyarországon, künn a csatatéren. Lehullt a végső bástya is Magyarország vértől piros már - De Franz sértetlen, a hamis És szablyája - szekrénybe rozsdál.

 • étel, hordó - PIZZA UNIVERZUM

  Ha azt mondjuk, Október huszonharmadika utca, még akkor sem biztos, hogy mindenkinek megvan, hogy jelentős XI. kerületi főútvonalról van szó.

 • rés a présen - "Várjuk az ítéletidőt" - Horváth Tibor (HammerWorld), a Metalfest produkciós vezetője

  rés a présen: Június elején másodszor lesz Metalfest Magyarországon. Hogy indult az egész? Horváth Tibor: Régebb óta partneri együttműködésben vagyunk az osztrák Rock The Nation ügynökséggel, akik megkerestek minket azzal, hogy egyesítenék az ő három, már létező fesztiváljukat (a német Legacy Festet, az osztrák Summer Nightst és a svájci Metal Dayzt), és érdekelne-e minket egy magyarországi megvalósítás.

 • kulthírek

  PHILIP ROTH ELISMERÉSE Philip Roth veheti át a negyedik alkalommal odítélt Man Booker Nemzetközi Díjat: a 60 ezer fonttal dotált elismerést kétévente adják egy-egy - akár angol nyelvű, akár fordításban hozzáférhető - alkotói életmű elismeréseként (nem összetévesztendő az új műveket elismerő, sok évtizedes Man Booker-díjjal).

 • lemez - Panchan: Édenkelet

  Ha már nem lehet egy lemezt írásban ilyen-olyan cuppogásokkal, dünnyögésekkel és más hangutánzó szavakkal meggyőzően bemutatni, ami pedig ebben az esetben - hümm, naná, hohó, ej, ccc - különösképpen helyénvaló volna, hiszen valami efféle maga a hanganyag is, jobb híján összevetésekre fanyalodik az ember.

 • könyv - VLAGYIMIR SZOROKIN: HÓVIHAR

  című új regényében a végletekig kihasználja a túlzást mint narratív eszközt: ha a nem is oly távoli jövőben játszódó disztópiasorozatának korábbi darabjai (Az opricsnyik egy napja, Cukor-Kreml) esetében egyes bizalmatlan olvasók giccset kiáltottak, akkor most kézbe sem kell venniük a könyvet.

 • dvd - PUCCINI TOSCA

  című operájának 2009-ben, a zürichi Opera előadásán készült felvételén ketten először éneklik a szerepüket, Emily Magee a címszerepet, Thomas Hampson Scarpiát. Ami Magee-t illeti, szép, drámaian telt és líraian finom hang, előnyös megjelenés, valami mégis hiányzik belőle, talán a személyiség varázsa, amitől Toscája kissé nyers és kevéssé szerethető.

 • film - A SASVADÁSZ FIA

  Képzeljük el, hogy a harmincas évek van, s a napnyugati ábrándozások felettébb interessant terepe a magyar pu§ta, ahol a tschikoschok szőrén ülik meg a romantikát, filmkészítésre ihletve ekképp egy lelkes osztrákot.

 • lemez - THURSTON MOORE: DEMOLISHED THOUGHTS

  Idősebb korukra Kevin Shieldst, J Mascist és Thurston Moore-t immár nemcsak a Fender Jazzmaster gitárok fetisizálása és az ezerszínű zaj teremtésében elért kimagasló eredményeik kötik össze, hanem az is, hogy saját nevük alatt megjelentetett kései munkáikon erőteljesen az anyazenekaraiknál csendesebb és tradicionálisabb irány felé mozognak - és hogy ezekkel a lemezekkel meg sem tudják közelíteni a My Bloody Valentine, a Dinosaur Jr és a Sonic Youth anyagainak izgalomfokát.

 • film - NE ENGEDJ EL!

  b> Az ábrándos kis Kathy szereti az ábrándos kis Tommyt, de a kevésbé ábrándos kis Ruth is ott ólálkodik a közelben. A kis kamaszlelkek sérülhetnek, de a testrészekkel már csínján van a bánás, a legkisebb horzsolásra is irány az iskolaorvos.

 • koncert - New York-i Filharmonikusok

  A látszat csal - igazolódott be immáron sokadszorra, s hozzá mindjárt kétszeresen az elmélyülésre intő közhely a nagyszerű amerikai zenekar múlt szerdai hangversenyén. Alan Gilbert, a New York-iak 2009 óta regnáló vezető karmestere ugyanis - ellentétben legendás elődjeivel e poszton - szemre bizony a legkevésbé sem reprezentatív figura, s karizmáját sem igen mutatja a koncertközönség felé.

 • könyv - BORSOS BALÁZS - MAGYAR ZOLTÁN: A MAGYAR NÉPI KULTÚRA RÉGIÓI I-II.

  b> Borsos az előszóban öt nagyrégiót különböztet meg: Nyugati, Északi, Középső, Átmeneti és Keleti nagyrégió, amelyek behelyettesíthetők "földrajzi eredetű tulajdonnevekkel", úgymint Dunántúl-Kisalföld, Alföld, Északkelet-Alföld (Felső-Tisza-vidék), Felföld, Erdély, s ezek a nagyrégiók oszlanak aztán közép-, kis- és esetleg mikrorégiókra.

 • Koncert - Van feltámadás - A Swans a Trafóban

  A Swansról sokszor leírták már, mennyire meghatározó (s úgy tűnik, szerencsésen visszatérő) a jelenléte az utóbbi három évtized könnyűnek még véletlenül sem nevezhető zenéjében. A Swans első nekifutásra élt 15 nagyon erős évet, zseniális albumok (és EP-k) sorát készítette el, zenei fejlődése pedig maga is egy csavarokkal és fordulatokkal teli kalandregény.

 • Természetfilm - Hiánygazdaság - Török Zoltán: Vad Magyarország - A vizek birodalma

  Emlékeznek még, hogy kezdődik Homoki Nagy István 1953-as filmje, a Gyöngyvirágtól lombhullásig? Egyszerű grafikán látjuk Magyarországot, Budapestről kifut egy fehér csík, és (nyilván a 6-os út vonalán) leszalad a Gemenci-erdőig, kiírják a távolságot, 130 kilométer, a megyét (Tolna), s a két város nevét (Szekszárd, Baja), amit szinte összeköt az erdő.

 • Színház - "Mi tessék rajta?" - Madách Imre: Az ember tragédiája

  Alföldi Róbert igazgató az elmúlt évadban legalább három olyan új magyar drámát mutatott be a Nemzetiben, amelyek részévé fognak válni a színházi repertoárnak. Most pedig a Bánk bán mellé odatette Madách ikonikus művét, Az ember tragédiáját is, kicsit tán remélve, hátha csökken a politikai támadás intenzitása.

 • Könyv - Kiradírozott önélet - Vladimir Nabokov: Laura modellje

  A Laura modellje nem irodalmi mű, csak annak lepkebábja. A haldokló író töredékes feljegyzései, kifáradt tehetségének fakuló felvillanásai összesen 20 oldalnyi, tízezer szónál rövidebb szöveget tesznek ki, amelyet 138 jegyzetkártyán hagyott hátra az író.

 • "Lehetett zokniban gitározni" - Tanka Balázs - Turbo

  A szerény klubzenekarként indult budapesti Turbo az elmúlt öt-hat évben az egyik legnagyobb rockzenei reménységgé vált azokban a körökben, ahol nem ciki, ha egy zenekar angolul énekel, zenéjével pedig túlmutat a szokásos verze-refrén-verze szerkezeteken.

 • "Mindent kibírok" - Petrik Andrea színész

  Csak két éve végzett, de már az egyik legtehetségesebb színésznőként tartják számon. A Radnóti Színház igen impulzív művészével legfrissebb darabja, a Pygmalion mellett a prostiszerepekről, a színpadi meztelenkedésről és arról is beszélgettünk, hogy néha milyen piszok nehéz túlélni egy előadást.

 • "Rávettem a baktériumokat a rajzolásra" - Maróy Ákos újmédia-művész

  Az IT-szakember és programozó üzleti alkalmazásai mellett újmédia-művészeti projektjeivel szerzett magának nemzetközi hírnevet. A japán és svájci alkotópartnereivel létrehozott Corpora projektjükkel képviselte magát Magyarország a 2008-as Velencei Biennálén: ez egyfajta digitális architektúra, ami összeköti a virtualitást a fizikai térrel, és amely a környezeti hatások (szélerősség, a fizikai térben mozgó emberek) függvényében alakítja önmagát.

 • Dokumentumfilmek a weben - Ki kérdez?

  Az elmúlt évtizedben, különösen az utóbbi két-három évben a világ dokumentumfilm-készítői egyre izgalmasabb formáit fedezik fel az internet nyújtotta lehetőségeknek.

 • Lassan összeér a válluk

  Ébli Gábor: Hogyan alapítsunk múzeumot? Tanulmányok a művészet nemzetközi intézményrendszeréről

  Az igen termékeny esztéta tanulmánygyűjteményében önmagát egy helyütt a műtárgypiaci szereplőkkel szemben "jóindulatú szerzőként" aposztrofálja - ez a megértés vagy elfogadás (elfogultság?) pedig abból fakad, hogy korábbi írásai és könyvei leginkább a (magyar) műgyűjtőkre és gyűjteményekre fókuszáltak.

 • Biciklik bambuszból - Fából vasparipa

  Egyre gyakoribb, hogy "oda nem illő" anyagokból építenek biciklit. A bambuszból készült kerékpárvázak néhány éve jöttek újra divatba, elsősorban szakmai kiállításokon. Ma már Magyarországon is fut néhány példány.

 • Abaligeti Denevérmúzeum - Szárnya van, de nem madár

  Lógva alszik, állva szül, röptében szoptat, és a fülével lát. Nyár végén párzik, de a hímivarsejteket a következő tavaszig őrizgeti. Az abaligeti Denevérmúzeum számos érdekességet tartogat - persze könnyű úgy, hogy igen szerény a tudásunk ezekről az állatokról.

 • cyberhírek

  Szövegszerkesztő Nyáronmegjelenika Google ingyenes online irodai programcsomagja, a Docs internetes kapcsolat nélkül is működő verziója. Ezzel a Google újabb támadást indít a Microsoft ellen, amelynek Office csomagja uralja ezt a kategóriát.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...