• A Világbank és az ENSZ belófrál - Mi igazolja a kormány agrárstratégiáját?

  Az, hogy milyen vidéket és milyen mezőgazdaságot szeretnénk, erősen függ ízlésünktől és értékválasztásunktól. A mérlegelés racionális alapjai ingoványosak, hisz tekintélyesnek tűnő szerzők is egymásnak gyökeresen ellentmondó adatokat kezelnek tényként.

 • Élménypolitika

  Az egykulcsos adó kárairól

  A kormány "sikertörténetnek" minősítette a személyi jövedelemadó egykulcsos rendszerének meghonosítását, és az illetékes miniszter már azt is bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot kétharmados törvény rögzítse.

 • Bíróságok a célkeresztben - Az igazságszolgáltatási reform lehetőségei és veszélyei

  Nem sok jóra számíthatnak a bíróságok az Alaptörvény elfogadása után, és a rájuk vonatkozó sarkalatos törvények megalkotása előtt. A Velencei Bizottság jelentése nagy terjedelemben (a 150 pont közül 9 pontban - 102-110.

 • Így viszik már

  Emlékszik még itt valaki Erdő Péter főpap azon intelmére, mely szerint a katolikus egyház ne erőltesse ott az iskolák átvételét, ahol nincsen arra társadalmi igény? Mindezt annak kapcsán mondotta a magas beosztású egyházi dolgozó, hogy a kormány egyik korai intézkedése nyomán az önkormányzatok minden anyagi következmény nélkül passzolhatják le az iskolákat a papságnak.

 • Maga itt a tánctanár?

  Hallgatólagos tudás

  Henry Bessemer angol feltaláló 1865-ben szabadalmaztatott egy új acélgyártási eljárást. A szabadalmat eladta, ám a vevők idővel perbe fogták, mert hiába alkalmazták a lehető legpontosabban a szabadalmi leírást, nem működött.

 • olvasói levelek

  Egy bekezdés törlése Magyar Narancs, 2011. május 26. Az új Fidesz-kormány (miként más kormányok is) vitatható intézkedéseivel kapcsolatban széles körben alkalmazza a posztmodern skolasztikát.

 • Mi marad Schengenből? - Az új vasfüggöny

  "Mert éj lett, és a barbárok nem jöttek el. / S futárok érkeztek a limesek felől, / jelentve, hogy barbárok többé nincsenek. / S most - vajon barbárok nélkül mi lesz velünk? / Õk mégiscsak megoldás voltak valahogy.

 • Gyöngyöspata: egy etnikai konfliktus természetrajza

  Két hét mennyország

  Hogyan válhatott polgárháborús övezetté a mátrai borvidék kitűnő adottságú, jobb sorsra érdemes települése? Gyöngyöspata az elmúlt hónapok történései nyomán a roma-nem roma konfliktus egyik helyszíneként került be a világsajtóba.

 • A Magyar Villamos Művek terjeszkedése - Gázpedálozás

  Regionális középhatalomnak lenni biztos jó dolog lehet - kétségtelen árnyoldala, hogy pénzbe kerül. Ha egy állami vállalat akar regionális energiahatalom lenni, akkor annak az árát az adófizetők és a fogyasztók fogják megfizetni.

 • Visszaélésgyanú a magyar-román határon - Belépési pénz

  Egy, a magyar-román határon szolgálatot teljesítő magyar határrendészt kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés miatt első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt és lefokozott a bíróság. Egyedi eset vagy rendszerhiba?

 • Verés a vakok intézetében

  Ütős érdekképviselet

  Megvertek két vak embert húsvétkor a Vakok Állami Intézetében (VÁI). A bántalmazó, aki az intézmény lakóinak érdek-képviseleti vezetője, nem tagadja tettét. A VÁI az esetet nyilvánosságra hozó lakója ellen rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett.

 • Iskolabezárás Kaposváron - "A bocsánatkéréshez is ragaszkodunk" - Klimóné Csongovai Hilda szülő, szóvivő

  Az iskolabezárási hullám áldozatává vált kaposvári Toldi Gimnáziumba járó tanulók szülei nem adják fel. Másfél hete fejezték be első, háromnapos éhségsztrájkjukat, és lehet, hogy nemsokára jön a következő, immár határidő nélkül.

 • Az érdekegyeztetés kiiktatása - Egy álom beteljesül

  A kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács átalakításáról beszél, pedig csupán megszüntet egy köreit zavaró tényezőt. A kormánytagok élete gondtalanabb lesz, mindenki más rosszul jár.

 • chili&vanília - Hommage A Daniel Spoerri

  Daniel Spoerri az egyik legismertebb svájci képzőművész, az Eat Art, azaz étkezésművészet fogalmának megalapítója. Először a befejezett vagy félbehagyott étkezések asztalait konzerváló, ún.

 • tévésmaci - A vadszamár jó tanácsai

  Amikor Sztupa és Troché nyomát ütvén bottal, beléptünk Csiccse-Zsebő, khm, magándetektív (Tony Pinker és társai teljes jogú megbízottja) udvarára, az öreg diófa felé kalauzolt minket, volt ott egy pad meg pár rönk, ülni is lehetett rájuk, de asztalnak is elmentek.

 • mi a kotta? - Berliner Luft

  Néhány hete már kerülgetjük ugyan, ám tovább aligha odázhatjuk a tény nyílt kimondását, miszerint az évnek abban a szakában járunk, amikor Budapesten látványosan megkevesbedik a koncertprogram. A bevett előadóhelyek részben vagy egészben a nyári álmukat alusszák, s az előttünk álló héten még szabadtéren sem igen lelhetünk menynyiségi koncertélményt.

 • kertész lesek - BOCSKAI

  Eredetileg Hanoi parknak hívták, három főút, a Bocskai, a Karolina út és a Nagyszőlős utca határolja a XI. kerületben.

 • kulthírek

  GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Peter Falk: minden idők egyik legnépszerűbb tévézsarujaként, az ajtóból egy kérdés erejéig mindig visszaforduló Columbo felügyelő megformálójaként 1971-ben jelent meg az NBC műsorán, majd a világ 26 országában, így nálunk is.

 • Fesztiválajánló

  június 30. csütörtök 19.00 Primus-koncert Az amerikai zenekar tagjai arra tették fel az életüket, hogy megmutassák, milyen is lenne az, ha csúnyán betépett rajzfilmfigurák játszanának vastag és kitekert basszusfutamokra épülő ütődött rockzenét.

 • rés a présen

  "Mi a művészet?"

  Tarr Hajnalka képzőművész, kurátor

  rés a présen: Honnan ered a Nemzeti Galéria Privát labirintusok című kiállításának ötlete?

 • könyv - Kondor Vilmos: Budapest romokban

 • LANCZKOR GÁBOR: HÉTSARKÚKÖNYV

  Lanczkor Gábor Hétsarkúkönyv című gyűjteményét terjedelme és összetettsége miatt nehéz végigolvasni, szemezgetni a versek közül viszont nem igazán érdemes.

 • Instant közelkép

  Tóth Krisztina: Pixel

  Pixelkockás fénykép, mozaik, szervekből összeálló test vagy akár jó alaposan összegubancolt gombolyag. Valószínűleg még sok egyéb metaforát lehetne találni arra a szerkezetre, ami Tóth Krisztina új prózakötetét jellemzi, és ami egyben a címét is adja: olyasvalamiről van szó, ami sok kicsiből alkot egy nehezen áttekinthető, nagy és szerves egészet.

 • "A homofób szólam újdonság"

  Imre Zoltán színháztörténész a Nemzeti Színházról

  A parlamentben újra és újra fellángol a vita: mi a nemzet színházának hivatása? Bár válaszokban nem szűkölködünk, azért megkérdeztük a téma kutatóját is.

 • Kiállítás - A város fényképésze - Kinszki Budapestje; Séta / Napló - Kinszki Imre fotográfus (1901-1945)

  Kinek a Budapestje? Néhány hete bukkantak fel a földalattiban az új tablók a harmincas évek felnövekedett metropolisát bemutató fényképekkel: a Lloyd-palota a Lánchídnál, a Károly körúti Orczy-ház, választási (Magyar Nemzeti Közérdek Párt) és filmplakátok (Kínai arany - Gary Cooperrel), lámpagyújtó, pékinas triciklivel, "A Zeppelin a bolgárföldek felett", és további képek az akkor még városszéli Zuglóról.

 • Magyar pankráció - Ugyanaz kicsiben

  Az egyre népszerűbbé váló magyar pankrációt néhány, ma is épp hogy huszonéves srác indította el néhány évvel ezelőtt, bár stadionok helyett még most is elhagyatott építési telkeken rendezik a gáláikat.

 • Metazoa 1.0 - az új rákmodell? - Sokra megyünk velük

  A régóta - ám valódi, nagy áttörés nélkül - folyó rákkutatások során néha a lehető legvadabb teóriák kerülnek elő. Nemritkán a szűkebb szakmán kívülről érkező kollégák leleményei.

 • Cloud computing - új korszak az informatikában? - A felhőbe kapaszkodva

  Az összes nagy informatikai szolgáltató hitet tett az új trend mellett, a Google évek óta dolgozik új hálózati szolgáltatás-modelljének tökéletesítésén, a Microsoft fejlesztései is az ún. felhőalapú hálózati megoldás, a cloud computing jegyében valósulnak meg, Steve Jobs pedig június elején mutatta be az Apple új hálózatiplatform-koncepcióját, az iCloudot.

 • cyberhírek

  Vulkánkitörés Több kilométer magas hamuoszlopot lövell az égre a Kamcsatka-félszigeten lévő Sivelucs vulkán. A hamuoszlop a tengerszinthez képest 7,5 kilométer magasba nyúlik, a kitörés lakott települést nem fenyeget.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...