• MaNcs 23. évf. 32. sz. (2011. 08. 11.)
  Amerika: győzhet-e a reakció?

  A megrendítő csapás lehetősége

  Obama győzelme vízválasztó volt az amerikai politikában. Az első színes bőrű elnök megválasztása fontos lelki korlátot döntött le abban az országban, ahol az eddigi 44 elnök több mint negyede még maga is tartott rabszolgákat. Ám ma már úgy tűnik, az ország és a világ jövőjét a 2010-2011-es gazdasági és politikai események határozzák meg.

  2011 / 32
 • Váradi Balázs

  Aki fizet, az petyegtet

  Hogyan tegyük jobbá a közszolgáltatásokat? És rosszabbá?

  Haeckel biogenetikai doktrínája szerint a humán embrió fejlődése során végigmegy az emberig vezető törzsfejlődés állomásain (nem megy, de ez mellékszál). A Fidesz-kormány közszolgáltatásokat célzó intézkedései a Haeckel-doktrínában leírthoz hasonló sebességgel látszanak végigmenni az oktatás, a kutatás, az egészségügy, a kultúra, a civil szektor szabályozásának évszázados fejlődésén.

 • Gagaista aforizmák

  Az Új Nemzedék Jövőjéért programról

  Július végén Budapesten lezárult az Új Nemzedék Jövőjéért programhoz kapcsolódó párbeszédsorozat. Már a dokumentum júniusi bemutatásakor felmerült a "minek nevezzelek?" kérdése.

 • Dajcstomi levelesládájából, csak felnőtteknek!

  Finansöl Tájmsz, Iroda, London Szerkesztő-baromarc! Nem írom, hogy tisztelt, inkább hogy ki a fasznak képzeled magad, geci, azt írom. A ragyás komcsi kurvaanyjukat, lecsukjuk, a tetves faszra leláncoljuk mindet, na ezt viszont direkt írom ilyen viccesen.

 • Oszt és szoroz

  Korunk egyik méltán népszerű gondolkodója és ünnepelt makroközgazdásza, Selmeczi Gabriella azt tette, amiért szeretjük, amihez ért: ceruzája hegyére pökött és számolt. Orbán Viktor nyugdíjvédelmi megbízottja végül arra jutott, hogy ha a magánnyugdíjpénztárak a tagok befizetéseit az elmúlt tizenhárom évben teljes egészében állampapírokba fektették volna, akkor 700 milliárd forinttal nagyobb hozamot értek volna el.

 • Épül, szépül, szépen leépül

 • Ingyenebéd

  Frankárfolyam és fogolydilemma

  Az utóbbi hetekben a frank példátlan erősödése vált a hazai gazdaságpolitika fő kérdésévé. Az MSZP devizaadás-felelőse, Szanyi Tibor például a bankok megrendszabályozását sürgette, hiszen szerinte olyan mértékben nőttek meg a törlesztőrészletek, amit már nem indokol az árfolyam változása.

 • Nem tudják, de teszik

  Ius corporis

  Ikkyu-, a 15. századi zen költő írta: Aki elgondolkodik a dolgokon, ne gondolna az öngyilkosságra? Mono omohu hito, dareka jisatsu wo omohazaru? A legnagyobb japán írók - Natsume So-seki, Akutagawa Ryu-nosuke, Dazai Osamu, Mishima Yukio, Kawabata Yasunari - maguk vetettek véget az életüknek.

 • "Olvasói levelek" - Akcióban a szélsőjobb

  Magyar Narancs, 2011. július 28. Tisztelt Szerkesztőség! Talán felesleges is leszögezni: Anders Behring Breivik tettében bármi rokonszenveset vagy akár menthetőt épeszű ember nem találhat.

 • Franciaország: euródilemma és adósságválság - Áldozati disznók

  Franciaországban a válság magyarázatainak vezérszólama jobbára az általános európai sémát követi: a lusta, pazarló, csaló déli államok a ludasok a közös valuta megrendülésében. Ám e közhelyet mind többen kérdőjelezik meg, s felmerül az is: vajon ez az interpretáció nem csak arra jó-e, hogy megágyazzon az antiszociális ellenforradalomnak.

 • Éhínség Kelet-Afrikában

  Száraz tények

  Az ENSZ hivatalos meghatározása szerint éhínségről akkor kell beszélni, amikor tízezer ember közül naponta legalább két felnőtt vagy négy gyerek hal meg, mert nem jut táplálékhoz. Jelenleg öt szomáliai (az ország déli részében, Etiópia, Kenya és az Indiai-óceán között elhelyezkedő) régió számít ilyen értelemben éhínség sújtotta területnek, ahol viszont már hatra emelkedett a tízezer emberből naponta éhen haló gyerekek száma - már amennyiben egyáltalán lehetséges statisztikai adatokhoz jutni az országban, ahol húsz éve nincs működő központi kormány, és vallási színezetű, illetve klánháborúk dúlnak megállás nélkül.

 • A metrókocsitender újabb fordulatai - Tudod, hogy nincs kijárat

  Mindenki mást mond arról, hogy miért nem szerezte meg a gyártó Alstom a 2-es és a 4-es metróra készülő szerelvények végleges típusengedélyét. A sokszereplős játszmában emberi, politikai, üzleti érdekek ütköznek, a tét több százmilliárd forint.

 • Készül az új munka törvénykönyve - Ki zsákmányol?

  A kormány eddig a multikat sanyargatta, most viszont cserébe megengedné nekik, hogy ők is kicsit sanyargassák az alkalmazottaikat. Az új munkajogi szabályok tervezete persze alapjaiban változhat még, mert mintha a Fidesznek sem tetszene.

 • A Jobbik egy éve - Vissza a térre!

  Juhász Oszkár gyöngyöspatai győzelme úgy kellett a Jobbiknak, mint egy falat kenyér: hiába ugyanis a következetesen harcias parlamenti munka, az elmúlt év tanúságai szerint a Jobbik csak a parlamenten kívüli balhépolitizálással tudja egyben tartani táborát.

 • "Jogszerűen nem lehetséges" - Szüdi János oktatási szakértő a felsőoktatás átalakításáról

  A múlt héten kiszivárgott a felsőoktatási törvény koncepciója, a Népszabadság információit a tárca azóta sem cáfolta. Az elképzelésekről a közoktatás és a szakképzés jogi szabályozásával először főosztályvezetőként, majd 2002-től a kormányváltásig közigazgatási államtitkárként, utóbb közoktatási szakállamtitkárként foglalkozó Szüdi Jánossal beszélgettünk, aki jelenleg a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) jogi szakértője.

 • chili&vanília - Menta, nyúl

  A menta frissítő illatát a többség még csak-csak kedveli, az ízét azonban sokan fogkrémmel, rágógumival asszociálják - bár ez bizonyos alkoholos koktélok esetében érdekes módon soha nem kifogás. Pedig számos fogás elképzelhetetlen menta nélkül, például az üdítő török-arab saláták vagy számos ázsiai étel.

 • tévésmaci - Vadmacskák és vasmacskák

  Amikor Sztupa és Troché végre befogta az egyszarvút, díszmenetben bevonultak a faluba a segítőtársaikkal ("mafa és kétségtelenül Vonyarc), illetve egy oroszlánnal (akiről tudjuk, hogy Brokita, a sokáig szökött spicckutyának hitt ragadozó) és egy szűzlánnyal, akiről viszont semmit sem tudunk, pedig időnként még Rilkei elvtárs vonatkozó útmutatásait is szoktuk böngészni.

 • mi a kotta? - Dorozsma és a farkas

  Ezen a héten végképp nincs apelláta, fel kell kerekednünk, s ha nem is éppen Tolnát és Baranyát, de Somogy meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyét szükségeltetik megcéloznunk élő komolyzenéért esengtünkben. Merthogy pénteken nyit mind a 2.

 • rés a présen - Több kockacukorra lesz szükség - Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke

  rés a présen: Szerinted jó az idei Sziget? Vető Viktória: A világ fesztiválélbolyába tartozunk, minden műfajból a legjobbat hozzuk, a szolgáltatások színvonala magas, nem egy műfaj köré épül a program, hanem valóban egy multikulturális eseményt rendezünk.

 • étel, hordó - KIS TIROL

  Régóta tudjuk, hogy a XVI. kerület bizonyos részein az egy négyzetméterre jutó székely kapuk száma az erdélyi átlagnál is magasabb, de mivel e kertvárosi környezetben már bevettünk egy pagodát (Étel, hordó - Édenkert, Magyar Narancs, 2009.

 • kulthírek

  MILLENNIUM TRILÓGIA: NINCS 4.? A néhai Stieg Larsson élettársa, Eva Gabrielsson BBC-nek adott nyilatkozatában kétségbe vonta, hogy folytatása is lenne az elmúlt évek egyik legnagyobb világsikerének, a Millennium trilógiának: a számítógépében maradt kb.

 • képregény - Random 2.

  A MaNcs hasábjain már tárgyalt Random virtuális képregénymagazin második számára röpke fél évet kellett várni. Az írók-rajzolók szemszögéből nézve ez nem számít kirívóan hosszú időnek, a kollektíva legtermékenyebb tagjai ugyanis átlagosan 50 oldalt szállítottak le, ami nyugodtan nevezhető kiemelkedő teljesítménynek.

 • lemez - PIRESIAN BEACH: FUCK YOUR MIND

 • dvd - NYOMÁS ALATT

  Sokat láthattuk a Brooklyn hidat mostanában szerepelni: még néhány öngyilkosjelölt vagy a panorámától megmámorosodott széplélek, és oda a legelcsépeltebb New York-szimbólumnak számító Szabadság-szobor elsősége.

 • lemez - ELEANOR FRIEDBERGER: LAST SUMMER

  Széles körű egyetértés mutatkozik abban, hogy a The Fiery Furnaces egyedisége a zenekart alapító két Friedberger testvér szemléletének összeszikrázásából fakad - ám ha a valódi géniuszt kutatják e kétségkívül eredeti banda megkapóan csapongó tételei mögött, úgy azt mégis a dalírási feladatokat nagyobbára teljesítő Matthew-val szokás azonosítani.

 • könyv - Werner Lansburgh: Drága New-see!

  ! Az alcím szerint Szerelmi történet levélformában, avagy játszva is felfrissítheti angoltudását. Játszva, felfrissít, angoltudás? Már fel is tűntek lelki szemeink előtt a Hogyan váljunk hatékony főnökké 8 lépésben és a Könnyen, gyorsan hottentottául I-II c.

 • Lemez - Csokoládé, vanília - Battles: Gloss Drop

  A Battles afféle posztrock/matek rock szupergruppként indult a kétezres évek elején. Ian Williams gitáros a Don Caballero és a Storm & Stress nevű formációkban játszott, gitárnyűvő kollégája, Dave Konopka a Lynx nevű zenekarban kezdte, a dobos John Staniert pedig jól ismerhetik a Helmet-rajongók (valamennyi klasszikus lemezükön ő verte a tamtamot).

 • Lemez - World music: a lemezpiac

  mostani, ínséges állapotában mi mást tehetne egy magára valamit is adó guide, mint hogy előremenekül. Minden irányba, ráadásul megfejelve egy bónusz CD-vel!

 • Színház - Cudar világ - A Mágnás Miska a Városmajorban

  Ha a Mágnás Miskára indul az ember, akkor biztosan nem a lét nagy kérdéseire vár választ, hanem szórakozni akar. Az persze kérdés - és erről már sok szó esett ezeken a hasábokon -, hogy kit mi szórakoztat, illetve hogy a színházak mit értenek szórakoztatáson.

 • Hangoskönyv - Eljátszott művek - Szabó Magda: Az őz; Rejtő Jenő: A megkerült cirkáló; Pannónia dicsérete

  Alig is reprezentatív, magyar irodalomra koncentráló válogatásunk a kiadó idei terméséből egy regényt, egy versösszeállítást, illetve a Rejtő-sorozat egyik darabját fogta be, tekintettel némi műfaji változatosságra.

 • könyv - HÁY JÁNOS: HÁYLAND

  A hagyományos szomorúmanók népdala nem csupa móka és kacagás: a végén sötét fellegként úszik be a manólét ellentétpárja, a mézeskalács halálhuszársereg. Háy János szereplőinek ritkán adatik habkönnyű élet - miért lenne ez másképp rajzolt, festett teremtményeivel, amelyeket eddig többnyire csak a Háy-könyvek borítóiról lehetett ismerni?

 • KÖVECSES PANNI: ERIK & CSIPESZ NYOMOZ

  Azt fogják majd rebesgetni, hogy eltűntek a dolgok. És hatalmas zűrzavar lesz, hogy hol vannak valójában a dolgok, és senki nem fogja tudni, hová lettek azok a kis bigyók meg az a fura kis izé - jövendöli a próféta a Brian életében, és jóslata, ím, valóra vált.

 • A papírba zárt kontinens

  Ilma Rakusa: Rengeteg tenger

  "Igaz, kicsiny pont vagyok, parányi pont a világtérképen, mégis hatalmas a belső világom. Egész kontinensnyi" - olvasható Ilma Rakusa új kötetének közepe táján, mely a szerző második magyarul is megjelent könyve (az előzőt, egy esszékötetet tavaly adta ki a Jelenkor).

 • ZÖLD LÁMPÁS

 • Focimeccs a Carltonban - Wong Kar Wai filmrendező

  A távol-keleti filmművészet 90-es években kezdődő reneszánszának meghatározó egyénisége jelenleg A nagymesterek című új filmje utómunkálatainál tart. A Szerelemre hangolva, a Bukott angyalkák, a Csungking expressz, a Vadító szép napok vagy éppenséggel a 2046 alkotójával Torontóban beszéltünk.

 • "Lejöttem a térképről" - Hámori Gabriella színész

  Az Örkény Színház számtalan díjjal kitüntetett színésznője, a Kaméleon vagy az I love Budapest című filmek főszereplője év eleje óta külföldön dolgozik a filmes karrierjén, így a jövő évadban itthon már nem is játszik.

 • Állampolgári tudomány

  Van benne rendszer

  Nagyjából egy évtizede lehet bekapcsolódni tudományos kutatásokba - elsősorban számítógépünk szabad kapacitásának felajánlásával. Az állampolgári tudomány új szintje az emberi képességek kihasználása.

 • Repülő moly - Szárnyas széltoló

  Az 1980-as évek elején a balatoni szörfösöket a magyar publikum egyszerűen vízi huligánoknak tekintette. Most egy új jelenség, a repülő moly kelti a feltűnést.

 • cyberhírek

  Adatvédelem Németország nekiment a Facebooknak: a hamburgi adatvédelmi biztos szerint a képek címkézését gyorsító arcfelismerő szoftver súlyos aggályokat vet fel, ezért letiltását követeli. Ha a Facebook nem engedelmeskedik a felszólításnak, a biztos 300 ezer eurós büntetés kiszabását is kérheti.

 • Fogyókúrás naplók az interneten

  "Én ezt nem tanultam"

  Lelkes amatőrök, autodidakta sportemberek és kismamák közül kerülnek ki korunk laikus fitneszsztárjai, köszönhetően a szebb külsőre áhítozó tömegeket összekapcsoló világhálónak. Mások megelégszenek azzal, ha saját akaratukat erősítik fogyókúrás naplóikkal, amelyekből többezernyi fut az interneten.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...