• MaNcs 23. évf. 34. sz. (2011. 08. 25.)

  "Normális politikai rendszert kellene teremteni"

  Komoróczy Géza orientalista, történész a nemzetek és népek titkairól

  Nemrég jelent meg a tanulmánykötete, melyben az ókori Kelet népeinek sorsával, sokszor máig húzódó utótörténetével foglalkozik (Meddig él egy nemzet? - Kalligram). Első pillanatra tán nem is hinnénk, hogy a sokszor egzotikusnak tűnő, máskor nagyon is ismerős nációk sorsa mily közelről érinti hazánk közelmúltját és jelenét. Az pedig mindenképpen tanulságos, ahogy állandónak tekintett jellegzetességekről,...

  2011 / 34
 • Csillag István

  Széll hozott, szél visz el

  A beígért gazdasági növekedés nyomában

  A minap arról értesültünk, hogy a magyar gazdasági növekedés 2011. második negyedévében a várakozásokat alulmúlóan alacsony volt. Nincs emelkedés az első negyedévhez képest, 2010 második negyedévéhez képest pedig alig másfél százalékkal nőtt a GDP.

 • Rekonkviszta

  Az alapfokú oktatás központosításáról

  Valamivel több mint egy évvel ezelőtt született az akkor alakuló kormányzat oktatást érintő első igazán fontos szabályozása: Semjén Zsolt és Szászfalvi László képviselői indítványának köszönhetően ma már viszonylag könnyen lehet átadni önkormányzati iskolákat egyházi fenntartásba (lásd: Viszik, ha adják, Magyar Narancs, 2010.

 • Az ember, aki megy

  Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját. A Nemzeti Nyomozó Iroda detektívjei különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést valószínűsítenek.

 • Az ember, aki jön

  És ha egy szájból kiröppen: adják, hordják egyre többen, félénksége egyre csökken, erre szökken, arra szökken; Orbán Viktor augusztus 22-i hatállyal kinevezte Ókovács Szilvesztert az Állami Operaház kormánybiztosának.

 • Pálya a magasban

  Peru alkonya

  Nagyon valószínű, hogy Oswald Spengler történetfilozófiáját nem érdemes a futballra alkalmazni, mint ahogy ezt eddig komolyabban senki nem is fontolgatta. Ha azonban valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag mégis fontolgatni kezdenénk, rögtön szemünkbe ötlene, hogy A Nyugat alkonyához hasonlóan mi is nyolc, egykor nagy, mára letűnt futballkultúrát tudnánk felsorolni, első helyen a magyarokat, az utolsón pedig az osztrákokat említve.

 • A jobb lázadása

  A guru

  Némileg fölzaklatta a kedélyeket itt-ott Nouriel Roubini közgazdász háromperces eszmefuttatása arról, hogy Marxnak, úgy látszik, mégis igaza volt: a kapitalizmus összeomlik, mégpedig elkerülhetetlenül. A három percbe a folyamat okainak kimerítő elemzése is belefért.

 • Játék az iparűzésiadó-mentességgel - Telephely a telefonfülkében

  A forráshiányos települések önkormányzatai iparűzésiadó-mentességgel próbálják magukhoz csábítani a cégeket. A lehetőséggel főleg fuvarozótársaságok élnek, amelyek a gépjárműveik utáni adót az adott település kasszájába utalják.

 • Akció a hajléktalanok ellen - Ahonnan már nincs kijjebb

  A hajléktalanok szisztematikus ellehetetlenítéséhez, sorsuk rendészeti problémává degradálásához remek propagandát szolgáltattak ugyan a "csepeli gyilkosságok", de a lényegi döntések már előtte és ettől függetlenül megszülettek.

 • Egészségügyi szakdolgozók elvándorlása - Kolbászból van

  Az orvosok után mára az ápolóknak és az asszisztenseknek is kezd elegük lenni a hazai egészségügyi állapotokból. Aki beszél valamilyen idegen nyelvet, sokkal jobb körülmények között, sokkal kevesebb munkáért sokkal több pénzt kereshet.

 • Elindult a közmunka-mintaprogram - Harcos béke

  Gyöngyöspatán az újonnan megválasztott jobbikos polgármester megindította a kormány által meghirdetett közmunkaprogramot, ami az elhíresült "érpataki modellel" bagzatva elhozhatja a hőn áhított rendet.

 • chili&vanília - Paradicsom, lekvár

  Valójában érthetetlen, hogy nálunk nem terjedt el a szárított paradicsom műfaja, holott a nyári klímánk - főleg az utóbbi években - simán adott hozzá. Elteszszük ugyan paradicsomlének, sűrítménynek, azonban az olasz gasztronómiai kultúra alapkellékének mondható szárított változat ritkán lesz belőle, használata nem jellemző a magyar konyhában, pedig akár az lehetne.

 • tévésmaci - A réti sas fia

  Amikor Sztupa és Troché Hegyalja felől, a Tiszánál kiértek a pusztára, megálltak egy pillanatra körbenézni a régen látott vidéken. Szinte vágott a hideg, látszott a leheletük.

 • kertész lesek - VADLIBA - KISKUNDOROZSMA

  Nagy-Budapest 1950-ben jött létre, és akkor csak egy hajszálon múlott, hogy Szeged és környéke is követi a példát. A negyvenes évek végén jó néhány közigazgató fejében járt nagy-szegedi gondolat, ám mindez apránként valósult meg: például az egykori járási székhelyként is funkcionáló Kiskundorozsmát csak 1973-ban csapták hozzá a halászlé fővárosához - aligha tisztünk itt megítélni, hogy haszonnal járt-e.

 • mi a kotta? - Továbbállunk egyházzal

  "Nem úgy komponáltam a művemet, ahogyan az ember a felöltője helyett miseruhát ölt, hanem az a szívem valódi buzgó hitéből fakadt, amilyet gyermekkorom óta mindig is éreztem. Genitum non factum [= nemzetett, nem csináltatott] - s így valóban elmondhatom, hogy a misémet inkább imádkoztam, mint komponáltam.

 • rés a présen - Szépelgők reneszánsza - Gergye Krisztián koreográfus

  rés a présen: Nem először vagy vendége az Arcus Temporum Művészeti Fesztiválnak. Hogyan jön a kortárs tánc egy szakrális fesztiválhoz? Gergye Krisztián: A pannonhalmi apátság szellemi nyitottságát példázza a fesztivál.

 • Képregény

  Rocksztár leszek, mama!

 • Mahler+Feszt

  A Budapesti Mahler Ünneppel indul a Fesztiválzenekar új évadja szeptember 9-én, amikor Fischer Iván hetedjére vezényli a nyitókoncertet a Művészetek Palotájában (Bp. IX., Komor Marcell stny.

 • "Hohmecolás is lesz" - Czeizel Gábor rendező

  rés a présen: Hány Spinoza Fesztiválon vettél már részt? Czeizel Gábor: A Spinozában két fesztivál is szokott lenni: ősz elején a "nagy" Zsidó Fesztivál után közvetlenül a Spinoza Fesztivál, ami idén kilencedszer zajlik - egyidős a házzal - szeptember 5-e és 18-a között.

 • Visszakapaszkodni a hullámra - Kálmán Rita művészettörténész

  rés a présen: Mit kell tudni a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjról? Kálmán Rita: A díj alapítója az ír John Ward, egy magyarországi képviselettel is rendelkező nemzetközi szállítmányozási cég tulajdonosa. Régóta rajongója a kortárs magyar művészetnek, és tavaly egy művészeti díj alapításának szándékával kereste meg az ACAX-ot.

 • "Inkább élménykísérlet" - Halas Dóra szervező, előadóművész

 • Fesztivál programok

  "Íme, hölgyek, urak: megnézhetik ingyen, hová folyok lassan, hogy tűnik el minden" (Stiller Kriszta: Nagyvérkör) szeptember 2. péntek 9.30 Ha dede Zenés tárgyjáték egészen kicsiknek a veszprémi Kabóca Bábszínház és a belga Theater De Spiegel együttműködésében a Kolibri Jubileumi Fesztiválon.

 • "Önmagunknak tartozunk" - Malina János művészeti igazgató

  rés a présen: Egy év szünet után idén augusztus végén "egyházzenei kiadással" jelentkezik a Haydn Eszterházán fesztivál. Mit takar ez a megjelölés? Malina János: Igen, tavaly elmaradt az "igazi" fesztivál, bár Haydn Budán címmel rendeztünk egy a folytonosságot biztosító minifesztivált Haydn budai fellépésének 210.

 • kulthírek

  A NORVÉG ÁLDOZATOKÉRT Az oslói Spektrum Arénában zárult Norvégiában a 77 halálos áldozattal járó júliusi vérontást követő gyászhónap. Felolvasták az elhunytak nevét, s az alkalomra kivételesen ismét összeállt a 80-as évek népszerű triója, az A-ha.

 • koncert - N. O. H. A.

  b> A progresszívabb Die In The Process album címadó dalával indított a Noise of Human Art az idei Gyár Fesztivál péntek estéjén. A hároméves, most már az Azfeszt szerepét is átvevő miskolci fesztivál rockos-metálos közönsége a triphopos elektronikus muzsikára nem engedte el magát igazán - legalábbis a koncert első kétharmadában.

 • könyv - Jo NesbS: Hóember

  Sorozatgyilkos szedi áldozatait Oslóban - ami ma simán beillene szalagcímnek, az a Hóember megjelenésekor (2007) nem volt több puszta regénybeharangozónál. Nem mintha Harry Holénak, a norvég krimigyáros nyomozójának bármiféle beharangozásra szüksége lett volna; mire ez a hetedik esete megjelent (nálunk 4 kötetesre rúg a nyomozó múltja), már egy nagy múltú karakter magabiztosságával lendülhetett másnaposan akcióba.

 • színház - KUTYASZORÍTÓBBAN

  Egy szórakoztatónak szánt előadás a végzős színművészetis osztály meg néhány más fiatal színész közreműködésével, ráadásul egy Tarantino-film alapján a papírforma szerint nem lehet nagyon rossz, pláne, ha az átírt filmszövegben nem ékszerrablás, hanem Andy Vajna pénzének lenyúlása a konfliktus alapja.

 • dvd - REFLEKTORFÉNY

  Countryénekesnek lenni egyike lehet a világ legmegerőltetőbb mesterségeinek, mert ha hiszünk Hollywoodnak, és mi okunk lenne kételkedni, akkor látnunk kell, hogy az egyszer oly szép reményű énekesek korán halnak, vagy ha mégsem, egy bizonyos stadionméret felett mind kiégnek.

 • koncert - Hot Water Music, Bouncing Souls

  A Bouncing Souls amerikai punkveteránjainak fellépéséről annak ellenére sem lehet nagyon sok jót elmondani, hogy a közönségből láthatóan sokan kimondottan az ő koncertjükre érkeztek: enervált, másodvonalas, tipikusnak mondható tengerentúli dallamos punk-rockot játszottak némi folkbeütéssel, egy öregesen ide-oda szteppelő, egyébként szimpatikus, de egyáltalán nem színpadra - pláne egy ilyen zenekar élére - való frontemberrel (Greg Attonito), és egy olyan, tipikusan Dürer kertes hangzással, amelyből a keverőpult mellett ácsorogva sem lehetett többet érteni a mélyen dübörgő lábdobnál és a bántóan élesre kevert éneknél.

 • dvd - Plácido Domingo: My Greatest Roles (3)

  Mivel egy feszélyezően helyi érdekű szemszögből most egyesek számára talán úgy tűnhet, hogy Plácido Domingo szimplán egy Los Angeles-i székhelyű svindler, aki balek magyar kormánytisztviselőket készül megcsapolni, hasznos lehet még egyszer átvennünk az alapokat.

 • film - ROSSZ TANÁR

  Mint az élet minden területén, Cameron Diaz ábrázatán is számottevő átrendeződést tapasztalni - hogy ez a kor vagy sebészi beavatkozás eredménye, legyen ez új vígjátéka vezérlő talánya, persze csak azoknak, akik egyéb elfoglaltságaik miatt nem követték kellő figyelemmel a színésznő orrának helyváltoztatásait.

 • A klezmer hálójában

  Lemez Lovas alias Jonathan Walton - Shtetl Superstars, Alec Kopyt - Amsterdam Klezmer Band

  A stetl (a jiddis szó városkát jelent) tipikus kelet-európai zsidó település vagy településrész volt, amikor még éltek zsidó közösségek Litvániában, Ukrajnában, Lengyelországban. Ez volt a zsidó népzenészek, a klezmerek és muzsikájuk szülőhelye, azé a zenéé, amely új meg új változatokban bukkan fel olyan együttesek műsorán, mint az Oi Va Voi, a Shtetl Superstars vagy az Amsterdam Klezmer Band, hogy csak a Sziget idei kínálatából idézzek.

 • Méhek a fej körül

  Margo Timmins - Cowboy Junkies

  A kanadai Cowboy Junkies hol countrys, hol folkos vagy bluesos, de mindig szép és szomorú dalai immár huszonöt éve bűvölik el a lassú, melankolikus zenék rajongóit. A Sziget világzenei színpadán idén ők zárták a fesztivált - a koncert után a zenekar ötvenévesen is harmincasnak tűnő énekesnőjével, Margo Timminsszel beszélgettünk.

 • Kiállítás - Túlélők - Filmes átjáró a múltba - A magyar némafilm

  Amit a Műcsarnokban láttam, több mint ígéretes. Pedig ez a kiállítás egyelőre csak ízelítőt ad abból, mi minden lesz majd elérhető digitalizált formában - remélhetőleg a neten is -, ha egyszer felszárnyal a 2008-ban indult, a mozgóképes leletmentést és az uniós országok filmarchívumainak együttműködését célzó European Film Gateway projekt.

 • Könyv - Megváltás nélkül - Joseph O'Connor: Megváltás Zuhatag

  Joseph O'Connor két regényével, Az ügynökkel és A Tenger Csillagával (ami világhírűvé tette) már a hazai olvasók is találkozhattak. A Megváltás Zuhatag az utóbbi folytatása - egy tervezett trilógia második kötete.

 • Könyv - Feltették a koronát - Radnóti Sándor: Az üvegalmárium

  A magyar korona helye - ezt az értelmező alcímet viseli Radnóti Sándor történeti tanulmánya, amelynek megírására bő tíz éve a koronázási jelvények (mínusz palást) Parlamentbe költöztetése sarkallta, míg tartalmi felfrissítésére és kötetbe rendezésére az új Alkotmány Nemzeti Hitvallásának Szent Korona-passzusa indította a tudós szerzőt.

 • Kiállítás - Idea és valóság - Markó Károly és köre. Mítosztól a képig

  "Igen, ez az!" - kiálthatunk vidáman a Nemzeti Galéria kiállításán: a tárlat felöleli a teljes idősebb Markó-életművet, és mesteri érzékenységgel köti azt az elődök és követők festészetéhez. Motívumok és témák vonulnak a falakon világosan elhatárolható tematikus egységekben, s a tér szervezése is magyarázó funkciót tölt be: például a "mitikus táj"-blokkban egy grottaszerű fülkében húzódnak meg a barlangokat ábrázoló, illetve a sötétség melankóliáját vizsgáló munkák, de nagyon imponáló az is, ahogyan Markót magát mutatják be a kortársak-tisztelők által festett portrékkal.

 • Külföldi kulturális intézetek Magyarországon

  Nem csak országimázs

  Kreatívak, kedvesek, aktívak - megnéztük, hogyan dolgoznak, és mi a hasznunk belőlük.

 • A kétezres évek emlékműve - A TóPARK-torzó

  Budapest legnagyobb köztéri képzőművészeti installációja léptéke és látványos elhelyezkedése ellenére sokak figyelmét elkerülte eddig. Nem csoda, hiszen sokáig úgy tűnt, ingatlanfejlesztésről van szó.

 • "Valaki a szemükbe néz" - Nótár Ilona roma mentor

  Mélyszegénységben nőtt föl, 17 évesen kezdett önálló életet. Szülei az általános iskolát sem fejezték be, ő diplomát szerzett. Interkulturális kommunikációt tanít egészségügyi dolgozók részére a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet (OSI) roma mentor programjában végez segítő munkát.

 • Enciklopédikus önszeretet - Az elit alakulat

  Szaknévsorok, aranyoldalak, különleges teljesítményekről és képességekről informáló kiadványok eddig is akadtak, de a Hübner-féle Who is Who (www.whoiswho.hu) külön is említést érdemel, mivel üzleti modelljük egyúttal jövedelmező multi-level marketing szisztéma.

 • Végvári Napok Sümegen

  Van apród?

  Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Sümegen a Végvári Napokat. A lódobogás, a csatazaj és a magyar virtus itt garantált, de idén mélyebben kellett érte a zsebbe nyúlni.

 • cyberhírek

  Elveszett műhold Megkerült az elveszett Expressz-AM4 orosz távközlési óriásműhold: a gyorsító fokozat meghibásodása miatt nem megfelelő pályára került szputnyikot az amerikai űrvédelmi erők parancsnoksága találta meg a világűrben.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...