• MaNcs 23. évf. 35. sz. (2011. 09. 01.)

  "Akkor halálos csend lesz"

  Csabai Gábor "Papó", a Tilos rádió ügyvezetője

  1991. augusztus 21-én a rendszerváltás lendületével indult mint kalózadó, s ma már jól felépített nonprofit vállalkozás. Az elmúlt húsz év tapasztalatairól beszélgettünk a rádió ügyvezetőjével.

  2011 / 35
 • A nemzet óraszámosa

  Mennyit dolgoznak a tanárok, és kell-e nekik többet?

  A készülő közoktatási törvény, úgy tűnik, megemelné a tanárok kötelező óraszámát és iskolai munkaidejét. Bár a törvény gazdái nem beszélnek nyíltan - és a törvénytervezet publikus, 2010. decemberi változata 19-22 kötelező tanórát foglal írásba -, rosszat sejthetünk: a hírek egy ideje már heti 28 kötelező tanítási órát és 32 óra kötelező iskolai bent tartózkodást emlegetnek, ami a teljes munkaidő 80 százaléka.

 • A heti kritika helyett - Kussoljatok, színháziak!

  Fölösleges eltűnődni azon, milyen lesz a következő színházi évad Magyarországon: majd Vidnyánszky Attila megmondja. A miniszter ugyanis kinevezte az alaposan megmódosított - és jobbára szakma-, művészet- és függetlenségellenessé tett - színházi törvényéhez csatolt mindenható bizottságát, és a névsor arcátlan, gátlástalan, egyértelmű.

 • Kék-fehér mezt, zöld-fehér mezt csináltasson nékem

  Várszegi Gábor elhagyja a magyar futballt

  "16 rendkívül sikeres év után Várszegi Gábor és a Fotex-csoport új tulajdonosoknak adta át az MTK-t" - jelent meg 2011. augusztus 23-án az MTK Budapest Zrt. által működtetett futballcsapat hivatalos honlapján. Várszegi Gábor, az MTK veszteségeit az elmúlt másfél évtizedben jórészt cégein keresztül finanszírozó vállalkozó távozik, úgymond "kivonul" a magyar labdarúgásból.

 • Utánpótlás

  Fölmérés a tizenévesek előítéletességéről

  Egy budapesti szakközépiskola tizenegyedikes diákjaival beszélgetek; az öt fiú egy osztályba jár, jó barátok, mert hasonlóan gondolkoznak a világ dolgairól. Szívesen megosztják velem a nézeteiket, örülnek, hogy elmondhatják a véleményüket.

 • Hoffmann miséi

  Hoffmann Rózsa sokat szónokol. Nemrég oktatási bizottsági fegyverhordozója, Michl József tatai polgármester városában szólt a nemzet lelki egységéről olyan magasztosat, hogy földön járó elme fel sem foghatta. A tanévnyitó apropóján elmondott orációjának központi gondolata meg az volt, hogy ha nem lesz központi kerettanterv, akkor vége szakad az egységes magyar műveltségnek, mert például most sehol sincsen leírva, hogy Petőfi Sándort tanítani kéne.

 • Tényleg jobb a semminél?

  Az Alkotmánybíróság (AB) kedden sem hozott határozatot a decemberben elfogadott nyugdíjtörvényt támadó beadványokról. Pedig számos jel mutatott arra, hogy fog. Mindenekelőtt az a sajtónak kiszivárogtatott anyag, amely szerint az AB két lényeges ponton a pénztártagok számára kedvezően íratná át a törvényt.

 • Komiszkenyér

  Keserveink IV.(A szabadság alkímiája)

  Adva van egy asszony az asszonylét járulékos szerepeivel együtt: feleség, anya, háztartásbeli, pontosabban házmenedzser. Mert adva van egy nagy, kényelmes ház is egy London környéki kertvárosban. A hattagú család és a ház fenntartása, üzemeltetése lélegzetvételnyi szünetet sem enged.

 • Ekotrip

  Felelős kerestetik

  Feladom magam! Még mielőtt Róna Péter vagy Szanyi Tibor buktatna le. Hisz' akkor még azon is pironkodhatnék, hogy itt sunyítok, amikor össznépi program indult be a devizahitelek elfutásáért felelősök felkutatásáért.

 • Chile - Hosszú, forró tél

  A múlt héten kétnapos, tüntetésekkel, összecsapásokkal kísért általános sztrájk volt Chilében. A szakszervezetek követelései között egy új alaptörvény kidolgozása, számukra kedvező munkajogi intézkedések, a munkaadók erőteljesebb megadóztatása szerepelt, de legfőképpen a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, elsősorban az oktatási rendszer átalakítása révén.

 • Váratlan fordulat a verespataki aranybányászat ügyében - 200 ezer tonna cián

  Az elmúlt évek legjobban szervezett civil ellenállása bukhat meg Romániában. A tét 300 tonna arany, 1600 tonna ezüst, az Albumus Maior római kori vár körüli felbecsülhetetlen értékű épített örökség, és nem utolsósorban a Magyarországot is közvetlenül érintő környezeti biztonság.

 • kertész lesek - BÚSULÓ JUHÁSZ

  Tudomásunk szerint a Gellérthegyen régen szőlőt műveltek, az állattartás a házőrző kutyákra korlátozódott. Ez is egy lehetséges magyarázat, hogy miért búsul odafent a juhász, de sajnos prózaibb oka van az étterem elnevezésének: itt látható Izsó Miklós híres szobrának másolata.

 • chili&vanília - A kis fekete

  Újabb különlegesség, amely a nemzetközi gasztronómiát néhány éve már meghódította: a fekete fokhagyma. A fekete fokhagyma Ázsiából - egészen pontosan állítólag Koreából - származik, ahol régóta használják (nemcsak főzésre, hanem a gyógyászatban is).

 • rés a présen - Mi szépen eljátsszuk - Csernavec Jóska, a Técsői Banda vezetője

  rés a présen: Mióta vagy benne a Técsői Bandában? Csernavec Jóska: Kicsi gyerekkoromtól kezembe vettem a hermonikát, és apuka bandájában muzsikáltam. ' nagy prímás volt, de a hegedűtudást nem adta át.

 • tévésmaci - Saskörök a róna felett

  Amikor Sztupa és Troché szokásuk szerint az árokparton ücsörögtek-heverésztek, bámulták az úton szaladgáló személykocsikat, "enyém, ami föntről jön, tiéd, ami lentről" alapon, nos, akkor csak annyiban tértek el az általános praxistól, hogy nem gazszálat rágicsáltak, hanem egy-egy szép főtt kukoricát fötörtek bőszen.

 • mi a kotta? - Szemüveget a nézőnek!

  Ez alkalommal egy soron és programon kívüli koncert rendkívüli bejelentésével kezdjük amúgy persze soros és rendes heti komolyzenei ajánlónkat: szombaton este a Liszt Ferenc Emlékmúzeum, azaz a Régi Zeneakadémia kamaratermében (szeptember 3.

 • kulthírek

  BOLGÁR SZOC. MÛVÉSZET Szeptember 9-én nyitja meg kapuját Szófiában a Szocialista Művészet Múzeuma: eredetileg a Totalitárius Művészet Múzeumának hívták volna, de ezt megváltoztatták, mert a gyűjteményében fölhalmozott alkotások közül jó néhány valós művészi értéket képvisel, több mint puszta propaganda.

 • lemez - BEETHOVEN FIDELIO

  Claudio Abbado (1933) öregkori megújulása egyike a zenei élet nagy eseményeinek. Miután otthagyta a Berliner Philharmonikert, csak kevésbé sztárolt együttesekkel dolgozik, ezúttal a Lucerne Festival Orchestrával.

 • tévésorozat - MILDRED PIERCE

  A James M. Cain-ügyben eljáró irodalmi zsűri rendszerint a harmadik helyre, A postás mindig kétszer csenget és a Dupla vagy semmi mögé teszi a hard-boiled szerző se nem hard, se nem boiled, inkább a társadalmi regények osztályára utalt művét.

 • lemez - JUNIOR BOYS: IT'S ALL TRUE

  Jeremy Greenspan és Matt Didemus duója minden egyes albumán képes volt megújulni: a legfrissebb, It's all True című lemezen pedig egészen nyilvánvaló az előrelépés. A két kanadainak volt mire építenie: korábbi dolgaikból is nyilvánvaló volt, hogy sokszor vadromantikus dalaikat képesek gusztusos, vonzó és többnyire megkapó (jórészt elektronikus) zenei köntösbe öltöztetni.

 • fesztivál - A VIII. ARCUS TEMPORUM

  művészeti fesztivál színházi programja idén is a "hogyan lehet szakrális a kortárs" problematikából indult ki, s feltette a mérsékelten eredeti kérdést: lehet-e a történelmi falak közé betörni új időknek új dalaival?

 • dvd - WAGNER TANNH€USER

  című operájának címszereplője a művész, aki az érzéki és a plátói szerelem között futkos ihletért. Valószínűleg csak útközben érzi jól magát, ilyenkor költ.

 • lemez - KANIZSA CSILLAGAI: M-O PISKÁT PURIKU

  - vagyis Megcsípett a bolha, mégpedig egy kisebb magyarországi roma népcsoport, a beások nyelvén, akik egy archaikus román dialektust beszélnek, miközben jelentős részük a Dél-Dunántúlon él. Szűkös, bár figyelemre méltó előzmények (vö.

 • film - TALÁN EGY MÁSIK ÉLETBEN

  Osztrák falucskába érkezik az SS által hajtott halálmenet, további parancsig (a végcél: Mauthausen) a pajtába és környékére rendezkedik be a holokauszt. A zsidókat a pajtába zárják, a kocsmában sör helyett a nácibarát helybéliek szája habzik, az SS pedig, élén egy kékre borotvált ifjú kis véreskezűvel, a császári uniformisát gyorsan előkapó helyi arisztokratához szállásolja be magát.

 • könyv - ABBY LEE: MINDENKI TUDJA, HOL JÁR AZ ESZEM...

  Volt egyszer egy brit nő, aki olyan jó íráskészséggel, olyan szellemesen és intelligensen írt az életéről, amit nagyobbrészt a szex töltött ki, hogy blogja hamar a világ egyik legnépszerűbbje lett. Nem csoda, hogy könyvformában is kiadták, Magyarországon is.

 • Lemez - Meghasonlott bikák - Jay-Z-Kanye West: Watch the Throne

  A bágyadt nyári hónapokon átsegítő kötelező hiphoplemez idén kissé késve érkezett, mintha kivárta volna a kánikulát. A műfaj két legnagyobbika hozta össze, csak úgy soron kívül. Jártak-keltek a világban, felvettek ezt-azt, szinte látom, ahogy a lábukat a medencébe lógatva szórakoznak a rímekkel.

 • Royce, bakelitben - Music On Vinyl

  Ezekben a napokban, hónapokban, amikor már közhelyszámba megy, hogy a magnókazetták után a CD-k ideje is leáldozott, és még nincs válasz arra a kérdésre, hogy miért fizessünk a zenék digitális forrásaiért, ha fizetés nélkül is elérhetők, a parázó lemezpiacon egyre jelentősebb teret és rangot kapnak a vinyljunkie-kra szabott áruk.

 • Websorozat - Jani és az aranyélet - Johnny Gold - a magyar celeb

  Talán még nem tűnt fel mindenkinek, de a videomegosztóknak hála jelentős paradigmaváltás történt a gagyigyártás piacán. Az uhrinbenedekek, vagyis a látványosan tehetségtelen, de önnön produkciójukat véresen komolyan vevő performerek sikereit megirigyelve a wannabe-sztárok egy része immáron direkt gagyit készít, az anyázós komment elvégre éppolyan hasznos forgalomgenerátor, mint a dicsérő.

 • Könyv - Nyelv a gyászhoz - Bíró Yvette: Futó

  "Nem önéletrajz" - olvasható Bíró Yvette első regényének hátlapján, s ez az előzékeny útjelző tábla rögvest arra hívja föl az olvasói figyelmet, hogy a Futó cselekménye azért valamilyen mértékben mégiscsak Bíró Yvette élettörténetét regényesíti.

 • Szép az élet

  Alejandro González Iñárritu filmjei

  Alejandro González Iñárritu első nagyjátékfilmje, a Korcs szerelmek egyik szereplője befogad egy meglőtt kutyát; megeteti, meggyógyítja, majd pár nap múlva arra ér haza, hogy az állat megölt mindent, ami kedves volt neki (az összes többi kutyáját).

 • Film - Családok háborúja - Asghar Farhadi: Nader és Simin - Egy elválás története

  Tőlünk földrajzilag és kulturálisan távol eső országok filmjeit nézni nemritkán olyan, mint egy sci-fi: szokatlan küllemű, megjegyezhetetlen nevű lények ténykednek egzotikus környezetben, fura szabályok szerint, nehezen értelmezhető célok érdekében.

 • A csend és az idő - Attalai Gábor (1934-2011)

  Hirtelen halálával a művészettörténet-írás ismét elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy még elsődleges források alapján, a művész részvételével, az általa nyújtott szükségszerű korrekciók segédletével állítsa össze a róla szóló monográfiát, katalógust.

 • Honderű III.

  A nemzet színe - Mikszáth parlamenti karcolatai

  A magyar országgyűlés a XIX. század végén sem számított a felhőtlen szórakozás otthonának, ám hála Mikszáth karcolatainak, az utókor mégis derűsen emlékezhet vissza a Sándor utcai képviselőházra. A Tisztelt Házra, ahol még elhangozhatott e kancsi békeszólam: "Mindnyájan egy anyának vagyunk a testvérei!

 • Zsebmikszáth

  L. Simon László: Személyes történelem

 • A világos sör eredete

  Mese, habbal

  Európában jó ötszáz éve készítenek úgynevezett alsó erjesztésű, világos söröket - máig is ezek a legkedveltebbek. S ma már az eredetükről is sokat tudunk.

 • cyberhírek

  Ezermilliárd A DoubleClick mérése szerint ezermilliárdszor töltöttek le Facebook-oldalakat júniusban. A Facebooknak elméletileg 750 millió felhasználója van, de jó néhány oldal megtekintéséhez nem szükséges regisztráció.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...