• MaNcs 23. évf. 39. sz. (2011. 09. 29.)
  Interjú

  Orbán nem csak a szélsőjobbról győzhető le

  Kis János filozófus a kormányzásról és az ország elhúzódó válságáról

  A "fülkeforradalom" következményeként az ország mára gazdaság- és társadalompolitikai zsákutcába jutott. 2010-es szavazói közül sokan éppen azért fognak kiábrándulni Orbán Viktorból, mert be akarja váltani ellenzéki vezetőként tett felelőtlen ígéreteit. Kulcskérdés, hogy a szélsőjobbal szemben immunis Fidesz-szavazóknak is legyen hova fordulni hívószavakért, s hogy a másik politikai térfél mérsékelt...

  2011 / 39
 • Sem ingyen, sem pénzért

  Mi lesz a háziorvosok praxisával?

  A pályafutásukat befejező, évtizedekig a lakosságot szolgáló háziorvosok érdemeik elismeréseként mint vagyonelemet értékesíthetik a praxishoz való jogukat - nagyjából ez a filozófiája a praxisjogról, hivatalos nevén a működtetési jogról szóló, 2000-ben alkotott törvénynek.

 • Az ígérgetés földje - A palesztin állam elismeréséről

  Miután Mahmud Abbasz palesztin elnök elmondta beszédét az ENSZ közgyűlése előtt, átadta Ban Ki Mun főtitkárnak levelét, melyben kéri Palesztina felvételét a világszervezetbe, 194. tagállamként. A főtitkár e levelet továbbítja a Biztonsági Tanács soros elnökségét betöltő libanoni delegációnak, amely a következő hetekben szavazásra bocsátja.

 • A nép nélkül, a nép ellen

  Azt azért elég nagy biztonsággal meg lehetett jósolni, hogy akármilyen szám szerinti eredmény is születik a vasárnap 30 millió forintból lezavart józsefvárosi népszavazáson, a referendum elindítója, Kocsis Máté fideszes polgármester azt a saját győzelmének fogja tekinteni.

 • Most kéne

  Kedves Géza, Tisztelt Államtitkár Úr, kerestünk hétfőn is meg kedden is, sajnos nem sikerült kapcsolatba lépnünk, ezért inkább ebben a formában fordulunk hozzád. Azt szeretnénk tudniillik megkérdezni, ha nem érzed tolakodásnak, hogy nem gondolod-e: jobb lenne ebben a szent szúrásban fogni a kalapod, és önként befejezni államigazgatási pályafutásodat.

 • Pálya a magasban

  Dzsoni bá' mondta

  Sokféleképpen jelenhet meg a futballista a filmvásznon. Van olyan játékos, akit a karaktere miatt kérnek fel egy szerepre, ilyen a nyílt sisakos Cantona, a bizalomgerjesztő Sándor Csikar vagy a mindent zúzó Vinnie Jones.

 • Ekotrip

  Kamatplafon és uzsora

  Nincs új a nap alatt. Körforgásban van minden: amiről azt hittük, hogy már a letűnt világ része, hirtelen fölbukkan, s újra helyet kér magának. A kamatplafontól 1989-ben vettünk fájó búcsút, de 2007-től időről időre megint napirendre került a bevezetése.

 • Elnökválasztás Zambiában - Pekingi kacsák

  Michael Chilufya Sata, aki a szavazatok 46 százalékát maga mögött tudva megnyerte a múlt heti elnökválasztást, régi motoros az 1964-ben függetlenné vált brit gyarmat, az egykori Észak-Rodézia politikai életében. 74 évesen immár negyedszer szállt harcba az államfői tisztségért, és kora miatt alighanem ez volt az utolsó esélye.

 • Egyiptom: elhalasztott választás - A béke vége?

  A sajtó az Egyiptomi Pókembernek nevezte el Ahmad Sahhátot, azt a fiatalembert, aki a kairói izraeli nagykövetség épületéről letépte a zsidó állam zászlaját, és a helyére az egyiptomi lobogót tűzte. A nemzeti hőssé előlépett Sahhát úgy nyilatkozott, hogy evvel a Mubarak-rezsimet elsöprő januári forradalmat kívánta folytatni.

 • A kulturális intézmények tönkretétele - Több lék, mint dugó

  A szeptember 19-én kiadott, "a 2011. évi költségvetési egyensúlyt megtartó intézkedéseket" tartalmazó 1316. sz. kormányhatározat összesen bő 600 milliárd forint visszatartását rendeli el a minisztériumoknak. A magyar kultúra ezt a csapást aligha fogja egyhamar kiheverni.

 • Ünnep a romokon - A Gazdasági Versenyhivatal megkésett föllépése a vidéki lapkiadók ellen

  A múlt hét végén az alábbi közleményt adta ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH): a hivatal "2011. szeptember 19-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét (értsd: házkutatást - B. T.) tartott két megyei lapkiadó vállalat (.

 • Andrew G. Vajna Amerikában - Az offshore mogul

  A filmiparért felelős kormánybiztos három kontinenst átfogó produceri pályafutását mesés vagyonok, offshore jövedelemkimentések, valamint a filmtörténet két leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata jellemzi.

 • Kén utcai baleset - Összeomlás

  Múlt csütörtökön hajnalban leszakadt a födém a fővárosi Kén utca egyik házában. Komolyabb baj nem történt, a sérültek már hazatértek. Az okokról mindenki tudott, de senki nem beszélt: régóta húzódó elintézetlen ügyek következményei kulmináltak a balesetben.

 • Indul a népszámlálás - Adják az ívet

  A héten minden lakcímre kiviszik a népszámlálási kérdőíveket, a hétvégén pedig már el is kezdhető az on-line kitöltés. De mi az értelme a népszámlálásnak, és biztonságban vannak-e az adataink?

 • dvd - ARANYPOLGÁR

  Sztavrogin, amikor elköszönt, külön fölhívta figyelmünket a rózsákra, hogy mielôtt elkövetnénk valamit, gondoljunk rájuk, különösen egyre. Charles Foster Kane, mielôtt nagy magányosan itt hagyta ezt az árnyékvilágot, csak annyit mondott: rózsabimbó.

 • koncert - DIMLITE, ARP 101

  A csodabogarakban amúgy is gazdag elektronikus zenész/producer/dj közösség egyik kiemelt díszpéldánya Dimitri Grimm, alias Dimlite. A jeles művész alapvetően borult hiphopból és poétikusan tördelt elektronikából épülő zenei világának különös ismertetőjele a harsány vidámság, a rendre megmutatkozó elementáris humor.

 • websorozat - A GYÓNÁS

  Nem lenne abban semmi meglepő, ha a kínzást és likvidálást napi rutinként művelő Jack Bauer egy esős délután besétálna egy templomba, hogy könynyítsen a lelkén. Bármilyen megingathatatlannak tűnik a jeles terrorelhárító, talán benne is támadnak néha kétségek cél és eszköz relációs viszonyát illetően.

 • színház - BORBÉLY SZILÁRD: SZEMÜNK ELőTT VONULNAK EL

  A felolvasószínház él és virul. És jól teszi, hiszen a hiedelmek ellenére izgalmas, ad absurdum széles érdeklődésre számot tartó műfaj (lásd az Add ide a drámád! sorozatot a Merlinben, vagy a Nyílt Fórum felolvasásait a POSZT-on).

 • esemény - FENNTARTHATÓSÁGI NAP

  Idén már a negyediket rendezték meg belőle (a Magyar Telekom főszervezésében), s most is "színes programokkal várta" a zöld vagy egyelőre csak halványzöld lelkű érdeklődőket. S valóban: igazi családi nap kerekedett a nyár végi napsütésben.

 • lemez - BLITZEN TRAPPER: AMERICAN GOLDWING

  Bizsergetően militáns hangzású neve dacára a portlandi Blitzen Trapper afféle kedvesen szétszórt folk-rockban utazik, amely megannyi egyéb forrásvidék alkalmi gondozása mellett legkivált a 70-es évek szakállas folkistáinak patinás örökségét ápolja, valamint a 90-es dekád zajba mártott indie-rockjának fésületlen szellemét.

 • Film - Torzón borzong - Denis Villeneuve: Felperzselt föld

  Ha egy anya végrendelete úgy indít, hogy "A gyerekkor olyan, mint egy torokba szúrt kés", majd azzal folytatódik, hogy felnőtt ikrei jelöletlen sírba, koporsó és ruha nélkül, arccal a földnek temettessék el, az elég sokat elárul mind a gyerekek mögött álló huszonvalahány évről, mind az előttünk álló bő két óráról.

 • Film - Az emberek filmje - David Mackenzie: Hétköznapi pár

  Vannak a Roland Emmerich-féle világvégék, művészmozi ilyet nem játszik, már csak azért sem, mert John Cusack rémült ábrázata, miközben sarkaiból kifordulni készül a világ, egészen más vetítési technikát és popcornvajat igényel, mint amivel az art-végek fel vannak szerelve.

 • Könyv - Vaskos semmi - Stephen King: A búra alatt

  Mire számíthat az ember egy friss Stephen King-regénytől, amikor tisztában van azzal, hogy az író hosszú évek óta képtelen a klasszikus könyveihez - Holtsáv, Ragyogás, Carrie - méltót alkotni, és az elmúlt tíz év terméséből a valójában még a hetvenes években - Richard Bachman néven - írt, ennélfogva kiváló Blaze (Magyar Narancs, 2010.

 • Musical - Áldozattal jár - Schönberg-Boublil-Maltby: Miss Saigon

  A legenda újraéled! - szól az Operettszínház idei első premierjének kísérőszlogenje, s az ilyenkor elmaradhatatlan blikkfang ezúttal szembeötlően szolidnak tetszik. Merthogy legendából éppenséggel több is akad a produkció körül, csak győzzük előszámlálni!

 • Színház - Csak azért is - Megjegyzem, különös: éppen a város közepén - TÁP Színház

  Lehetne kezdeni ott, hogy mi a dolga a színháznak - de hát erre a legkönnyebb válaszolni manapság: bármi és minden. És hogy ne rögvest az (aktuál)politikai felvilágosításra és kiállásra gondoljon a kedves olvasó (mert én persze nem szűnök meg gondolni erre is, de most épp nem erre gondolok), gyorsan hozzáteszem, hogy világunk és ismereteink tágítása ugyancsak a színház eminens kötelességei közé tartozik.

 • chili&vanília - Kacsa, szőlő

  Beköszöntenek a hűvösebb őszi napok, és velük együtt a kiadósabb sült húsok időszaka. Egy jó sült kacsacomb pedig azért mégiscsak egy jó sült kacsacomb, mese nincs.

 • tévésmaci - Kerecsenmosdatás

  Amikor Sztupa és Troché elhagyni készültek a Belgrád Szálló bárját, Szorkin megállította őket, előbb valami homályos célzást tett még egy egészen csekélyke vodkára, de látva, hogy nem reagálnak, kicsit sértődötten felcsattant: A név!

 • rés a présen - Irodalmi edzésterv - Lóránd Zsófia és Menyhért Anna irodalmárok

  rés a présen: Divatosak lettek az íróiskolák. Az ősszel nyíló 5K Központ képzésének tervezésekor milyen piaci rést láttatok? Lóránd Zsófia: Mi a kiscsoportos munkát és a komplex képzési programot látjuk a legnagyobb különbségnek, és a tanári karunk is vonzó lehet, többek között Takács Zsuzsa, Esterházy Péter, Nádas Péter tanít majd nálunk.

 • mi a kotta? - Főnemes! Plebejus! Utcazenész!

  "Itt a Boccanegra szövegkönyve, rövidítve és többé-kevésbé, szükség szerint megváltoztatva. Ráírhatod a neved, vagy nem, ahogy tetszik.

 • kertész lesek - CORCOVADO

  Egyre többször halljuk, hogy a "brazil" nemcsak kávéban, fociban és karneválban, de a konyhában is verhetetlen. Elképzelhető, hogy ez csak egy országimázs-építő agyából pattant ki, bár ennek ellentmond, hogy Brazíliának nem kell reklám: a tömegeknek úgyis megfizethetetlen idegenforgalmi célpont.

 • kulthírek

  ZÖLD PARDON, TÛZ-/VÍZRAKTÉR A XI. kerületi önkormányzat a rakparti koncert több tízezres tüntető tömege, sőt Tarlós István főpolgármester együttérző nyilatkozata ellenére sem hosszabbítja meg a Petőfi híd budai hídfőjénél tizenkét éve üzemelő Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület-használati engedélyét.

 • 100 ezer költő a változásért

  "Ezen a napon 95 ország 700 helyszínén, a világ legnagyobb költészeti eseményén költők ezrei állnak ki a költészetért, a békéért."

 • "Nem álltam ellen" - Egressy Zoltán író

  Nem csupán műfaji kiruccanás volt a két évvel ezelőtti novelláskötet: idén már egy regényt is letett az asztalra Egressy Zoltán, aki jó ideje nem írt egész estés színdarabot, noha több mint száz bemutatóval a háta mögött ő a leggyakrabban játszott élő magyar drámaíró.

 • Diner en Blanc Budapesten - Fehérek közt egy párolt brokkoli

  "Mi ez, valami esküvő?" - kérdezik a budai várban sétáló külföldi turisták, miután lefényképezték a Nemzeti Galéria Dunára néző oldalában, a terített asztalok mellett, tetőtől talpig fehér ruhában üldögélő és vacsorázó 60-70 embert.

 • Elektromos biciklik - Tekerje a halál!

  Korunk tán legérdekesebb hibrid hajtású járművei az elektromos biciklik - akár tekerhetnénk is őket, de minek, ha egyszer a motor elvégez mindent.

 • Novak Djokovic arca - A legyőzhetetlen

  Igen szoros eredmény született az idei amerikai nyílt teniszbajnokság (US Open) elődöntőjében a hónap elején. Novak Djokovic - Roger Federer 3:2 (6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5); különösen az utolsó játszmában "volt meleg a pite", amit a 7:5-ös eredmény mellett az is igazol, hogy a későbbi vesztes Federernek két mérkőzéslabdája is volt.

 • "Elkezdődött valami" - Adamik Anikó pálinkafőző mester

  26 éves, de már komoly szakmai sikerek vannak mögötte. Jonatánpálinkája ezüst-, bodzapálinkája bronzérmet nyert három éve az egyik legrangosabb európai párlatversenyen, a bécsi Destillatán. Idén Klagenfurtban, a World Spirit Awardson birs- és szederpálinkája egyaránt aranyérmes, az általa vezetett Gyulai Pálinkamanufaktúra a harmadik legeredményesebb lett a világ főzdéi közül.

 • cyberhírek

  Cenzúra A Sina.com felszólította a Weibo nevű kínai mikroblog 200 millió felhasználóját, hogy ne terjesszenek megalapozatlan információkat, szóbeszédeket, ugyanis a jövőben ezt büntetni fogják. A büntetés a profilok egyhetes, de akár egy hónapos befagyasztását is jelentheti.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...