• MaNcs 23. évf. 42. sz. (2011. 10. 20.)

  chili&vanília - Makréla a város felett

  Két napja próbálunk minden trükköt bevetve helyet kapni Isztambul egyik legnépszerűbb haléttermében, a Griffinben. A foglalásnál már csak a titokzatos vendéglő megtalálása bizonyul kalandosabbnak.

  2011 / 42
 • Berlinger Edina

  Vödör a fejre

  Négy téves eszme a felsőoktatásról

 • Reménytelen értelem és leverő érzelem - A Kertész Ákos-vitához

  "...ami igaz, nem teszi a kort, ha nem jóváteszi." (Ingeborg Bachmann: Ami igaz) Mindenekelőtt arról, ami - szándékaim szerint, s számomra - nem (a) vita tárgya. Kertész Ákos elhíresült megállapítása, miszerint a magyar "genetikusan alattvaló" bizony tarthatatlan, sértő és értelmetlen.

 • Az ál-Semjén

  Emlékeznek a régi viccre? Valaki felírta egy közfalra krétával, hogy: hüje Kádár. Elkapták. S kapott hat évet: egyet azért, mert pontos jével írta, kettőt azért, mert gyalázta pártunk vezetőjét, hármat meg azért, mert államtitkot adott ki.

 • Az igazi Kósa

  A létbe vetettség tragikuma csakis magyarként élhető át igazán, tudhatjuk ezt számtalan megnyilatkozásból. És itt van nekünk Kósa Lajos is, akihez hasonló jelenséggel tényleg egyetlen más nemzet sem büszkélkedhet.

 • Nem választás

  Hogy van-e már partiképes tervezete az új választási törvénynek, azt talán az sem tudja, aki írja: most akkor befejeztem? Vagy még írom? Vagy más írja? A múlt héten mindenesetre valahogy materializálódott a köztérben egy újabb ötlet - Áder János emlegette valahol, és a Lázár-féle tervezettervezetben is van rá utalás -, miszerint a választáson való részvételt előzetes regisztrációhoz kötnék.

 • Csak semmi politika!

  Johannes Popitz és a magyar iskolák

  Egy demokratikus országban, hacsak nem miniállam, mint a Vatikán, az állam nem egy-, hanem többszintű. Választott vezetői, rendeletalkotási joga, költségvetése, törvényszabta feladatai és kiadásai nem csak az össznemzeti parlamentnek és kormánynak vannak, hanem az ország különböző kisebb területegységeit lefedő szinteknek is.

 • A jobb lázadása

  Konzervatív tudományhit

  Felsőoktatás-politikailag elég rossz napok járnak a bölcsészekre, jogászokra, társadalomtudósokra (a közgazdászokra is, de ők köztudomásúlag meg is érdemlik). Ha a hírfoszlányoknak, a keleti szélben kerengő mindenféle főminisztériumi aktáknak hinni lehet, "az állam" gyakorlatilag meg kívánja szüntetni egy raklapnyi "semmiresejó" szakmának a támogatását, helyettük műszaki, természettudományos képzéseket előnyben részesítve.

 • Olvasói levelek

  1001 szó a lemondásról Magyar Narancs, 2011. október 13. Érdeklődéssel olvastam a Magyar Narancs Szőcs Gézához nyílt levél formájában intézett szerkesztőségi cikkét, és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár erre adott múlt heti válaszát.

 • Bahreini megmozdulások - Fojtott hangon

  A Perzsa-öbölben, a szaúdi part mentén elhelyezkedő szigetország lakossága is bekapcsolódott az "arab tavasz" tüntetéssorozatába, de néhány hét elteltével - a környező államok haderejére is támaszkodva - az alkotmányosnak mondott monarchia elfojtotta a megmozdulásokat.

 • Szlovákia kormánybuktatás után - Eurofico eljött hozzátok

  461 nap után taccsra tették Iveta Radicovát: a múlt kedden még megvárta a lapzártánkat, aztán hangos puffanással összeomlott a szlovák kormány.

 • Szocialista előválasztás Franciaországban - Mindenki egyért

  Az 1958 óta fennálló V. köztársaság ez idáig egyetlen baloldali elnökéhez hasonlóan újra egy Francois szállhat ringbe jövő tavasszal az újrázni óhajtó Nicolas Sarkozy ellen. Hollande csupán azt ígéri, hogy riválisával (akárcsak a meccsről lemaradt Strauss-Kahnnal) ellentétben "normális", és az is marad.

 • tévésmaci - Vadlovak és paripák

  Amikor Sztupa és Troché a papír százforintost tanulmányozták, egy 1975-ös példány került a kezükbe, nem is akárhogyan. Numizmatára lesz szükségünk, rikoltott fel Troché.

 • mi a kotta? - Különleges világnap

  "Miután beoltották, a fiú egy ideig hol ideges fájdalmaktól, hol láztól szenvedett, ami nemegyszer az életét is veszélybe sodorta. Második vagy harmadik évében egyszer már holtnak hittük, és megrendeltük a koporsóját.

 • étel, hordó - Rákóczi grillház

  Egykor sikk volt errefelé butikot működtetni, és a kirakatnézegetés okán volt jelentős a gyalogosforgalma. Természetesen a Rákóczi útról beszélünk, annak is a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar közé eső szakaszáról, amely immár több mint egy évtizede afféle senkiföldje, legalábbis kiskereskedelmi vonalon.

 • rés a présen - "Mindössze 73 éve" - Mangalampalli Balamuralikrishna énekes

  Mangalampalli Balamuralikrishna: Az anyám vínán (dél-indiai pengetős hangszer - a szerk.) játszott, az apám pedig nagyszerű énekes volt, és számos hangszeren zenélt. Sajnos anyám 15 nappal a születésem után meghalt.

 • kulthírek

  Könyves díjak Boualem Sansal algériai író vehette át Frankfurtban a német könyvkiadók szövetségének 25 ezer eurós békedíját. Beszédében reményét fejezte ki, hogy a mostani arab forradalmak hazája demokratizálódásában is éreztetik majd hatásukat.

 • koncert - Cimbalomhármas

  Cimbalomtrió címen is futott ez az izgalmasan szép zenei esemény, bár a darabok többségét váltakozó felállásban, duóban adta elő a három kiváló cimbalomművész. Balogh Kálmánt főként a világzene elmosódó szélű területéről ismerhettük eddig, Farkas Rózsa leginkább a komolyzenei koncerttermekben otthonos, Lukács Miklósról pedig egy sor dzsesszegyüttes jut az eszünkbe, amelyekben fellépett és fellép, kezdve mindjárt a saját nevén futó nagyszerű kvintettel.

 • film - SUBMARINE

  Nagyon jó hírekkel kezdünk: Jordana Bevan (15) ismét szingli, mivel Mark Pritchard (15) megcsalta Aby Smutsszal (15) az iskoladiszkóban. Soha vissza nem térő alkalom Oliver Tate (15) számára, hogy világfájdalmát és szobafilozófusi hajlamait félretéve helyzetbe hozza magát, s a dagadt Zoe Preece (15) vegzálásával imponáljon Jordanának.

 • koncert - GUANO APES

  A nyár meglepetése számomra a Guano Apes koncertje volt a Hegyalja Fesztiválon. Hogy a tíz éve még Európa-szerte jócskán felkapott német feel-good rockzenekar az átlagosnál sokszínűbb és energikusabb, hol karcos, hol viszont egészen lágy női énekkel beburkolt slágerekkel pakolta tele (korai) lemezeit, az nem volt épp újdonság, de hogy élőben olyan hihetetlen energia sugárzik belőlük ma is, hogy az ember fültől fülig mosollyal ugrálja végig az egész koncertet - ezért a felfedezésért már megérte Tokajig menni.

 • lemez - The Mekons: Ancient And Modern

  Az már nagyjából biztosra vehető, hogy a leedsi Mekons soha nem fog még egy olyan dalt írni, mint a 78-as keltezésű, a sosem volt barátnőt dühödten vádló, minden ízében perfekt Where Were You - ám ezt alighanem már nem is várja el tőle senki.

 • színház - Moliére: Scapin, a szemfényvesztő

  című darabját Rideg Zsófia új, modernizált, leginkább a köznyelv felé hajló fordításában mutatta be a debreceni Csokonai Színház Silviu Purcarete rendezésében. Helmut Stürmer impresszív, nagyszabású díszlete egy épp tatarozás előtt-alatt álló kávéházat idéz: itt ütközik egymásba a két szerelmes ifjú, a két zsarnok apa, a két szerelmes lány, miközben Olt Tamás szolgálója puha, vontatott léptekkel, szenvtelen arccal pincérként szervírozza a különféle kellékeket.

 • színház - MONTAZSTROJ: GENERACIJA 91-95

  A Café Budapestre átkeresztelt 'szi Fesztivál programjai közt találta meg ezt az előadást az a körülbelül 25 néző, aki megjelent szombat este a Thália Színházban. Megpróbálom elmondani, miről szólt.

 • Lemez - Eposzok földjén - Sólstafir: Svartir Sandar; Wolves In The Throne Room: Celestial Lineage

  Az izlandi Sólstafir és az Egyesült Államokból származó Wolves In The Throne Room a poszt black metal élcsapatai. E stílus zenekarai a 90-es évek skandináv alapvetéseinek (Burzum, Mayhem, Darkthrone, Emperor, korai Ulver) szellemiségét vitték tovább, mellőzve a szélsőséges antikeresztény megnyilvánulásokat, és erősen támaszkodva a posztrock/metál olyan jeleseire, mint például a Neurosis.

 • Lemez - Újra itt van - Ryan Adams: Ashes & Fire

  Ha van a magyar popzenében hiánycikk (naná, hogy van, de mennyi), akkor az az énekes-dalszerző, abból a fajtából, amelyik csendes, akusztikus gitár vagy zongora által kísért saját dalait adja elő keserédesen. Cseh Tamás végül is hasonló figura volt, még ha nem is írt szövegeket, azóta viszont lámpással kell keresni az utódokat - hátha a mostanság egyre jobban felfutó hálószobaszíntér kinevel egy-két méltó követőt.

 • Lemez

  Fokozhatatlanul

  M83: Hurry Up, We're Dreaming

  Az M83-at vezető francia Anthony Gonzalez az elmúlt évtized egyik legtehetségesebb és legünnepeltebb giccskirálya.

 • Koncert - Túlzás nélkül - Cecilia Bartoli Budapesten

  Senesino, Siface, Caffarelli, Salimbeni, Pacchierotti - talányos egy névsor, s úgy lehet, csupán a Farinelli név hozzátoldása teszi mindenki számára egyértelművé, hogy nem a manierista festészet második vonalát vagy épp a Giro d'Italia legelső bajnokait emlegetjük, hanem az operatörténet és egyszersmind a szórakoztatóipar első nemzetközi sztárjait, a kasztrált énekeseket.

 • Film - Ez komoly! - Birgitte Staermose Mortensen: Room 304

  A szállodaigazgatónak viszonya van a recepciós csoportvezetővel (szakszerűbben mondva front line manager), de még vívódik a feleség és a szerető között. Utóbbinak sem egyszerű: két gyereke és férje van, szintén szállodai alkalmazott.

 • Film - Életet az éveknek - Mike Leigh: Még egy év

  Kiautóznak a veteményesbe, beautóznak a veteményesből - nagyjából ez a dinamika jellemzi a mű központi kettősét, egy polgári viszonyok közt őszbe borult házaspárt, akik jól karbantartott házasságukkal messze kirínak privát szférájuk körülöttük keringő szereplői közül.

 • "Legyenek sebészek!" - Al Di Meola gitárművész

  Olasz romák leszármazottjaként látta meg a napvilágot New Jerseyben. Két zenei példaképe Chick Corea és Astor Piazzolla volt: előbbivel a jelentős Return to Foreverben játszott, utóbbinak szólólemezt szentelt. Piazzolla szellemisége hatja át a World Sinfoniával készített legújabb albuma, a Pursuit Of Radical Rhapsody dalait is.

 • "Torkig vagyok Hitlerrel" - Lars von Trier filmrendező

  Okay, I'm a Nazi... Az idei cannes-i filmfesztivál alighanem legtöbbet idézett mondata tőle származik; a viccelődéssel rosszkor, rossz helyen és meglehetősen szerencsétlenül próbálkozó filmrendező új filmje, a Melankólia sajtótájékoztatóján jutott el e kijelentésig - a film a jövő héten kerül a magyar mozikba.

 • Hazatért

  Herskó János (1926-2011)

  "Nagyon nehéz volt elhatározni, és most még nehezebb 'pontosan és röviden' leírni az okokat, amelyek arra késztetnek, hogy ne térjek vissza többé Magyarországra" - írta Herskó János közismert búcsúlevelében, 1970-ben.

 • Interjú

  Pincétől a padlásig

  Schilling Árpád rendező, a Krétakör vezetője

  Október utolsó hetében a Krétaköré lesz a Trafó: Krízis-trilógia címen háromrészes projektjüket mutatják be - film, opera, színház. Schilling Árpád továbbá a Független Színházak és Táncműhelyek Szövetségének frissen megválasztott alelnöke - itt is van teendő, erről is beszélgettünk.

 • Coming out Magyarországon - Bújj el vagy bújj elő?

  Múlt kedden melegjogi aktivisták demonstráltak a Parlament előtt. Az eseményt az első hazai Coming Out Daynek hirdették, a résztvevők alacsony számából azonban arra következtettünk, hogy az érintettek többsége nem gondolja, hogy most jött volna el a látványos előbújás ideje.

 • Koffein- és taurinadó

  Dobozolás

  A népegészségügyi termékdíj kiterjesztése során célkeresztbe kerültek az energiaitalok, egészen pontosan a koffein- és taurintartalmú dobozos "lónyálak". De valóban félnünk kell e két delikvenstől?

 • cyberhírek

  Indiángenom Egy kihalt, elveszett indiántörzs, a tainók genomját rekonstruálják amerikai kutatók. A tainók a karibi indiánok közé tartoztak, az aravak nyelvek egyikét beszélték, és először találkoztak az európai spanyol hódítókkal.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...