• MaNcs 23. évf. 8. sz. (2011. 02. 24.)

  Az undor óráiban

  Kocsis Zoltán interjúja a Süddeutsche Zeitungban

  2011 / 8
 • Gáli Csaba

  A néppel tűzön-vízen át!

  Hogyan kéne alkotmányozni? - I.

  Az új magyar alkotmányról kevés biztosat lehet tudni, de az valószínűnek tűnik, hogy az Országgyűlés 2011. április 25-én - a választópolgárok közreműködése nélkül - fogadja majd el. De nem csak népszavazás nem lesz - a nép nem vesz részt az új alkotmány megalkotásában sem.

 • Óda a keleti szélhez - Orbán (és a világ) esete a kínai tőkével

  Mintegy másfél évtizeddel ezelőtt fogalmazódott meg Pekingben az az önmegnyugtató elvárás, hogy a társadalom sajátos utat válasszon a globális erőtérben: legyen kevésbé individualista, mint a Nyugat, és kevésbé kollektivista, mint a Kelet - Oroszországot is beleértve.

 • Holnapután, kiskedden - Mit ígér a pedagóguséletpálya-modell?

  A tanítás Magyarországon sosem tartozott a busásan fizetett értelmiségi munkák közé. Ám az elmúlt húsz évben oly mértékben romlott a tanárok és különösen a pályakezdő tanárok helyzete, hogy ezt a pályát már csak azok választják, akiknek nem sikerült máshol továbbtanulniuk, majd a végzés után máshol elhelyezkedniük (különösen, hogy a felsőoktatási expanzió nyomán kibővült a továbbtanulási lehetőségek köre).

 • Nyárra várva

  Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kormánytisztviselők jogállásáról szóló, tavaly májusban elfogadott törvény ama rendelkezését, amely lehetővé tette az indoklás nélküli, azonnali elbocsátásukat. A törvény 8.

 • Menni, nekimenni

  "Ellenzékben, persze, megtehetnénk, hogy nem foglalkozunk a realitásokkal, és csak verjük az asztalt még több pénzért, és ha a kormány nem tudja az igényeket kielégíteni - persze, hogyan is tudná? -, akkor azonnal nemzethalált kiáltunk, és a kormány fejét követeljük.

 • Értők

  "De ha nem is mondott semmit a miniszterelnök - a régi paradigma szerint, az azt jelentené, mintha semmit sem mondott volna?" - A Századvég Alapítvány legújabb elemzésének harmadik mondata ez, de már itt leizzadtunk. Főleg, hogy ekkor már másodszor kerül elő a "régi paradigma" (sőt: "paradigmák"!

 • Hozzáadott érték

  Védve vagyunk

  Megnyugtató, hogy végre olyan kormányunk van, amely megvéd minket a ránk leselkedő bajoktól. A nyugdíjunkat már megvédte, amikor a magánnyugdíjpénztárban elhelyezett vagyon államosításával lehetetlenné tette, hogy rosszakaróink tőzsdézzenek vele.

 • Kapirgáló

  Gyarmatok és nemzetek: Mario Vargas Llosa, Roger Casement, Kossuth Lajos

  Sir Roger Casement (1864-1916) élete és halála tárgyában kapirgáltunk legutóbb. Alkalommal erre a 2010-es irodalmi Nobel-díjasnak, Mario Vargas Llosának az új regénye szolgált: az 1911-ben a brit birodalomnak tett szolgálataiért lovaggá ütött, majd 1916-ban hazaárulóként halálra ítélt és kivégzett brit diplomata a perui szerző El sue–o del celta (A kelta álma, 2010) című regényében támadt új életre, gyarmatok és nemzetek, lojalitások és pálfordulások máig fel- és megoldatlan paradoxonjaival kísértve meg posztkoloniális és identitásválságos jelenünket.

 • Líbia lázad - Az utolsó emberig

  Február közepéig aligha gondolták sokan, hogy a közel-keleti forradalmi hullám éppen Líbiában habzik fel azzal az erővel, amelynek a mértékéről továbbra is jobbára csak "civil tudósítások" alapján alkothatunk képet.

 • "Nem lesz több lehetőségem"

  Dzsafar Panahi filmrendező

  Hazájában hat év börtönre ítélték, 20 évre eltiltották a filmkészítéstől, és 20 évig nem nyilatkozhat külföldi újságírónak. A Spektrum Tv riporterei még az ítélethirdetés előtt készítették vele Iránban az utolsó nemzetközi tv-interjút.

 • Széthulló látássérült-rehabilitáció - Mindig más a hibás

  Évente hatezren veszítik el a látásukat, és ha nem akarnak a szociális rendszer ellátottjai maradni, rehabilitációra van szükségük. Az állami támogatás azonban késik, és emiatt az uniós források is veszélybe kerültek.

 • Belvíz Kelet-Magyarországon - A lavór peremén

  Tiszalök környékén, ameddig a szem ellát, összefüggő, kékesszürke jégtakaró borítja a földeket. Az itteniek azonban nem várják a tavaszi olvadást, hisz az csak újabb csapás lesz e nyomorgó vidéken.

 • Bérek az "adóreform" után - Elvett, pedig adott

  A tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében Orbán Viktor a 2011-től életbe lépett "adóegyszerűsítés" negatív hatásaival is foglalkozott. Fel kíván lépni ellene - még szép. Ha már ő és kormánya idézte elő e hatásokat.

 • A magyar "polgári underground" - I.

  Sturm und Drang

  Tíz éve nevezik magukat "polgári undergroundnak" - ők az új világképet, gondolkodásmódot megjelenítő jobboldali nemzedék. A politikai blogoszféra legaktívabb szereplői. Írásunk első részében közösségeik kialakulásának történetét foglaltuk össze.

 • étel, hordó - KÜLVÁROSI KÁVÉHÁZ

  Van abban valami búbánatos, hogy az Újpest-kép a Dózsával, vagyis a rendőrséggel fonódott össze. Mindezt tovább gyalulta az embertelen arcú szocializmus, amikor az egykori önálló városra úgy nyomta rá bélyegét, hogy a panelprogramra a külső Váci út felelt.

 • chili&vanília - Revani

  A hazai török gyorséttermek némi ízelítőt adnak a hagyományos török konyhából, az ételek nagy része azonban nyomába sem ér az igazi változatuknak. A desszertfronton mintha egy fokkal jobb lenne a helyzet, a baklavák és szirupos édességek között talán nem lehet akkorát tévedni.

 • tévésmaci - A kutyák és a rőtvadak

  Amikor Sztupa és Troché fölléptek a tévében, Retró Jani műsorába kaptak meghívást. Valami divatház - tán Furgon volt a neve - ruháiból kellett válogatni az adás előtt, Sztupa hosszas keresgélés után rá is akadt egy szép sötétkék svájcisapkára (Olivier Button), ami majdnem olyan volt, mint az övé.

 • rés a présen - A multikulturális dereglye követi a tendenciákat - Kozlov Sándor - az A38 Hajó nemzetközi fesztiválprojekt felelőse, sajtóreferens

  rés a présen: Mióta vagy az A38 munkatársa? Kozlov Sándor: 2007-ben kerültem ide, előtte húsz évig Moszkvában tanultam, éltem. Első körben a My City fesztiválsorozattal kezdtem el foglalkozni, majd 2008-tól átvettem a sajtóügyeket is.

 • mi a kotta? - Thalbergék Zsigája

  "Thalberg az első, de Liszt az egyetlen" - egy ízben már idéztük ezeken a hasábokon a Cristina Trivulsio di Belgiojoso hercegnének tulajdonított ítéletet, melyet a nemes hölgy 1837. március 31-én hirdetett ki párizsi szalonjában, miután ott összemérte egymással erejét a kor két világjáró zongorafenoménje, Liszt Ferenc és az éveken át vele egyenrangú virtuóznak tetsző Sigismond Thalberg (1812-1871).

 • kulthírek

  ANNA NICOLE, AZ OPERA A londoni Covent Gardenben bemutatták Mark-Anthony Turnage operáját Anna Nicole Smithről, az egykori Playboy-modellről, aki 39 éves korában, kábítószer-túladagolásban hunyt el néhány éve. Az Anna Nicole librettóját Richard Thomas írta, címszerepét Eva-Maria Westbroek alakítja.

 • film - TÁJKÉP CSATA UTÁN

  Kertész Imre, amikor átvette Nobel-díját, egyebek mellett arról sem felejtett el megemlékezni, hogy milyen nagy hatással voltak rá Tadeusz Borowski művei. Mindevvel együtt a túlzó leegyszerűsítéssel lágeríróként számon tartott szerző ezen műve - méltatlanul - legintenzívebb utóéletét a címében élte meg.

 • lemez - The Twist: Live Through The Cool

  Szűcs Krisztián énekes és Ábrahám Zsolt gitáros a HS7-ből, Ács Oszkár basszer az Amber Smith-ből érkezett, Szőcs Gergő zenekarait pedig felsorolni is nehéz (s bizony, mire e lemez megjelent, számára már a The Twist is csak ex-).

 • köztér - Különös objektum

  áll a járda szélén a Belvárosban a volt tévészékház mögött. Nem is áll, inkább fekszik, ugyanis egy hosszú kék fekvő hasábot látunk, a felső oldalán, vagyis hát a tetején zöld szőnyegszerű borítással.

 • könyv - Guillermo del Toro - Chuck Hogan: A kór

  Az érzelmes Cronos és az akciódús Penge 2. után Guillermo del Toro filmrendező - társulva a Tolvajok városa írójával, Chuck Hogannel - harmadszor, ezúttal könyvformában (sőt egyből egy trilógiával) nyúlt a vámpírtematikához.

 • lemez - Iron & Wine: Kiss Each Other Clean

  Felettébb boldogító pillanat, amikor egy művész a szemünk láttára szabadul meg a korlátaitól - ám az is előfordul, hogy valaki a tehetségét gúzsba kötő béklyói nélkül egyszerre dermesztően idegennek látszik, s mintha kiteljesedve csak halovány visszfénye volna önmagának.

 • film - HONNAN TUDOD?

  b> Ilyeneket ma már nem csinálnak! Akkor szokás ezzel jönni, amikor nagyon is csinálnak: valami olyasmit, amit régebben se nagyon csináltak, valami régi vágású dolgot, mondjuk egy pimaszul komótos vígjátékot. Amilyet most épp James L.

 • Lemez

  ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead: Tao Of The Dead

 • tánc - Nigel Charnock Revolution

  című darabját mutatta be a hétvégén a Forte társulat A Képek Ideje - Temps d'Images fesztivál keretében. Nem volt csalódás, az egyik legradikálisabb brit kortárs tánccsapat, az egykori DV8 Company alapítójának mozgalmas koreográfiája és rendezése - bár mi tagadás, terjengős volt egy kicsit.

 • Lemez - Háború és háború - PJ Harvey: Let England Shake

 • Színház - Pusztulás a köbön - Nádas Péter: Szirénének

  Ügyes - ez jutott eszembe elsőként Dömötör András Kamra-beli rendezéséről; még valami elismerő csettintésféle is volt bennem, hiszen jól szórakoztam, s itt-ott még meg is rendültem Nádas Péter Szirénének című mega-giga-monumentális apokalipszisén.

 • "Mindig két ligával feljebb terveztünk" - Kovács Levente, Szabó András - FreshFabrik

  A FreshFabrik az ezredforduló környékének egyik legjobban pörgő magyar rockzenekara volt, egyúttal az egyik első olyan hazai produkció, amely alkalmas lehetett volna a komolyabb külföldi áttörésre. A komoly lendülettel dolgozó csapatot többszörös énekescsere küldte padlóra, most viszont, néhány év szünet után a két őstag, Kovács Levente basszusgitáros-dalszerző és Szabó András dobos (képünk két szélén) Oláh Szabolcs énekes-gitárossal készít új lemezt, akit a legtöbben egy néhány évvel ezelőtti Megasztárból ismerhetnek.

 • "Csókolózni is nagyon tud" - Darren Aronofsky filmrendező

  Jancsó Miklós harvardi tanítványa, Hollywood egykor ügyeletes zsenije, a Requiem egy álomért és A pankrátor rendezője most éppen Oscar-esélyes a Fekete hattyúval. A 42 éves művésszel a londoni filmfesztiválon találkoztunk.

 • "A mánia tartósnak bizonyult"

  Szüts Miklós festőművész

  A hatvanöt éves művész harminchatodik önálló kiállítása a napokban nyílt meg Budapesten, a Bartók32 Galériában. Ennek apropóján beszélgettünk vele irodalom, fotó és festészet viszonyáról.

 • Berlin: filmfesztivál és politika - A ló viszi a medvét

  Az idei fesztivál már tavaly elkezdődött - nem az előkészületek időben logikusan a múlt évre eső munkálataira gondolunk, hanem egy gesztusra. December 6-án a szervezők bejelentették, hogy meghívják a zsűribe Dzsafar Panahit, a hazájában üldözött iráni rendezőt, aki a 2006-os fesztiválon Pályán kívül című filmjével a zsűri nagydíját nyerte, azaz Ezüst Medvét (azt, amit az idén Tarr Béla).

 • A Szépművészeti Múzeum és az Andrássy-negyed - Zaklatott ecsetvonások

  A Szépművészeti Múzeum bővítéséről 2007-ben döntött a kormány: ekkor nyert el a célra 3,3 milliárd forintnyi uniós pénzt a múzeum. Sok hányattatás után a terv a múlt héten temetődött el végképp.

 • Egy század forrásága

  Két könyv az I. világháborúról

  A Kossuth Kiadó és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös vállalkozásában megjelent Magyarország az első világháborúban című kötet nemcsak tartalmában nívós, de megjelenésében is figyelemre méltó.

 • Földi űrutazás - Norman Mailer: Moonfire - Az Apollo-11 hősies útja

  Jól számolt a bevezető írója: a három űrhajóson kívül nem volt negyedik utas a Holdra induló Apollo-11 fedélzetén, és abban is igaza lehet, hogy az ilyen messzi utazásokhoz "túl alacsony, túl kövér és túl zsidó" Norman Mailernek valóban fájhatott, hogy nem tarthat a trióval.

 • Az ügynökvadász panasza - Gervai András: Fedőneve: "szocializmus" - Művészek, ügynökök, titkosszolgák

  Santino Corleone a 34-es háborúban, Gervai András a 2006-os Szabó-botrányban szerzett magának nevet. Az értő, finom tollú filmkritikus hiába forgott kiváló lapoknál, hiába publikált addig is több kötetet a magyar filmgyártás ilyen-olyan viselt dolgairól, a szűk szakmán alig is ért túl a híre.

 • Örökre üdülni - Esther Kinsky: Üdülő

  Az ég kék - sajnos jobb jelzője nincs, max. az, hogy szürke, mert olyan vakító fényű, száraz hőség uralkodik a Dél-Alföldön, hogy semmit sem lehet látni. Pontosabban: a semmit látni, alig történik valami; pattanásig feszült a légkör, mégsem durran.

 • Kristálytiszta - Kerékfy Márton (szerk.): Ligeti György válogatott írásai

  Noha Ligeti György magyarnak született, nem könnyű kijelenteni róla, hogy magyar zeneszerző. (A most ünnepelt Liszt lehetne az idevágó hasonló eset, ám ez mégis sokkal egyszerűbb. Alighanem elfogadhatjuk Bartók tételét: "Liszt Ferenc magyarnak mondta magát: mindenkinek, magyarnak, nem-magyarnak egyaránt, kötelessége ezt a kijelentését tudomásul venni és abba belenyugodni.

 • Azért a vers az úr - Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

  1. Térey János: Protokoll (Magvető, 2010) - 145 pont 2. Bodor Ádám: Az utolsó szénégetők (Magvető, 2010) - 90 pont 3. Nemes Z. Márió: Bauxit (Prae.hu, 2010) - 56 pont 4. Borbély Szilárd: A Testhez (Kalligram, 2010) - 42 pont 5.

 • "Érzelmi gyászjelentések"

  Barabás András fordító Raymond Carverről

  Az amerikai klasszikus Kezdők című novelláskötete toronymagasan vert mindenkit tavaly novemberi világirodalmi listánkon, de nem csak innen lehet tudni, hogy a kritika szerint a tavalyi év talán legfontosabb fordítása volt.

 • "Sajnálom az állatot" - Bogár Istvánné hentes

  15 évesen került élete első és egyetlen munkahelyére, a Gyulai Húskombinátba Bogár Istvánné (Éva) hentes-mészáros. A zsadányi lányt húsz éve vitte először a munkásbusz a gyárba, ott ragadt. A nyolcvanas években még nem számított különlegességnek a női hentes.

 • Az újraélesztés és oktatása

  Öt lépcső

  Évente 20-25 ezer (óránként átlagosan kettő) ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon - 20-30 százalékuk nyilvános helyen. Nem biztos, hogy a segítség megmenti őket, de ha a környezetükben senki nem kezdi el az újraélesztést, esélyük sincs.

 • Intelligens anyagok - Előre köszönnek?

  Az utóbbi egy-két évtized egyik tudományos slágertémája az úgynevezett intelligens anyagokkal való bíbelődés - de vajon mitől lehet okos egy anyag?

 • cyberhírek

  Szuperszámítógép Barack Obama amerikai elnök126 millió dollárt adaz energiaügyi minisztériumnak, hogy építsenek egy új szuperszámítógépet, amely a mostani világelsők teljesítményének nagyjából az ezerszeresére képes.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...