• MaNcs 24. évf. 24. sz. (2012. 06. 14.)
  Matolcsy György két éve a haza szolgálatában

  Egy összeillő ember

  Mondhatnánk, hogy tettei önmagukért beszélnek, de hát Matolcsy is beszél. A recesszió beálltát az unortodox mókamester legjobb megszólalásaival köszöntjük.

  2012 / 24
 • Horvát Marcella

  Lejtősítés

  Mit hozhat a pártok finanszírozásáról szóló törvény?

  Orbán Viktor a minap a pártfinanszírozás "reformját" harangozta be: ez abban állna, hogy két évre felfüggesztenék a pártok állami támogatását (a költségvetés nehéz helyzetére tekintettel). A jobboldali elemzők "megfontolandónak" nevezték e demagóg javaslatot, az ellenzéki tiltakozásokat pedig e pártok társadalmi támogatottságának hiányával magyarázták.

 • Polyák Gábor

  Víziók és televíziók

  Válasz Koltay Andrásnak

  Magamhoz képest visszafogott írásként indult - mostanra egész hónapnyi üzenetváltás lett. Nem akarom untatni a Narancs olvasóit - de Koltay András második cikke mégis választ igényel.

 • Koltay András

  Júniusban is sapkában

  Válasz Polyák Gábornak és Hanák Andrásnak

  Megtisztelve éreztem magam, amikor a lap két héttel ezelőtti számában egyszerre két írást is nekem címeztek szerzőik. A cikkek elolvasása után némileg enyhült e kellemes érzésem, de mégis illendőnek láttam, ha válaszolok felvetéseikre.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Miből lesz a cserebogár? (Taxik Rómában és Budapesten)

  Egy a jelszónk: a növekedés. Ez most Európa Szent Grálja, ezzel a szóval az ajakán vonul az újonnan megválasztott francia elnök Németországba, ez teheti a válság során megnőtt adósságterheket megint elviselhetővé, ez mentheti meg az eurót anélkül, hogy megint meg kellene változtatni az alig változtatható uniós intézményrendszert.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Sajtostul a házba

  A magyar gazdaságpolitikai tündérmese valóra váltása nem csak az államadósság elleni küzdelmet kívánja meg. A kormányzatnak olyan részletekre is figyelni kell, mint az emberek trappistasajt-ellátása. A vonatkozó erőfeszítésekről tudósít a következő hír:

 • A szerk.

  A reformfideszes irányvonal felelősségéről és aktuális feladatairól

  Demokratikus közéletünk leghaladóbb szereplői nagy elvárásokkal tekintenek az új államfőre. Szinte kézzel tapintható egyfajta remény, hogy Áder János működése bizonyos értelemben megújítja demokratikus nemzeti közösségünk létmódozatait.

 • A szerk.

  A bukott erő

  "A házelnök Kézdiszentléleken, Kézdialmáson, Felsőlemhényben és Szentkatolnán a világháborús hősök emlékművét koszorúzta meg, Kézdiszentkereszten és Gelencén (...) elültette a nemzeti összetartozás fenyőcsemetéjét.

 • Interjú

  "Mindig és teljes mértékben tilos"

  Manfred Nowak emberi jogi szakértő

  Az ENSZ volt jelentéstevője a világ minden táján szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk: kínzásról, börtönökről demokráciákban és diktatúrákban.

 • Belefogy-e Spanyolország a mentőövbe?

  Hilfe, por favor!

  Spanyolország nem az állam felelőtlen költekezése, hanem a magánszféra és különösen az ingatlanvállalkozások nyakló nélküli hitelfelvétele miatt került bajba. Az unió negyedik legerősebb gazdasága a múlt hét végén az Európai Unió mentőalapjának segítségét kérte.

 • Menekültek Magyarországon

  Szeplők a nemzettesten

  Nemzetközi szervezetek kritizálják a magyar menekültpolitikát. Felmérések szerint a hazai lakosság mind elutasítóbb a menedékkérőkkel - ami nem független a 2010 utáni politikától. Az egyik legkritikusabbnak mondott helyen, a kiskunhalasi őrzött szálláson próbáltuk megérteni a gyakorlatot.

 • Orbán és német szövetségesei

  Rosszul tűrik

  A szikrázó 2011-es évet követően valamelyest konszolidálódott a német-magyar kormányközi kapcsolat. Az Orbán-kabinet berlini megítélése valójában nem változott, de a vitákat a színfalak mögé terelték.

 • Interjú

  "Háromméteresre növeszthetik a kezüket"

  Szabó Máté ombudsman

  A közjogi változások eredményeként ő lett a kétharmados parlamenti többség jogszabályalkotó ténykedésének egyetlen ellensúlya. A jogszabályi változásokról és a vitatott törvényekről beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.

 • Esemény

  Szomszédok - bérháztörténetek

  "Aki nem fér be, kap pálinkát!" - hangzik el a felolvasóest elején. Ízlelgessük meghatva, hálásan ezt mondatot. Két szokatlan eleme van: egyrészt az irodalmi rendezvényeken a helyszűke nem mondható általános problémának, de a közönséggel szembeni figyelmesség sem tartozik az állandó kellékek közé.

 • Film

  Malom és kereszt

  Lech Majewski Pieter Bruegel Út a Kálváriára című híres festményét akasztja le a bécsi Kunsthistorisches Museum faláról, és teszi le a filmnéző elé. Pontosabban a filmnézőt fogja meg, és teszi bele a flamand tájba, és mond mellé néhány formás mondatot.

 • DVD

  Nimfa bugyiban

  Ondine

 • tévésmaci

  Teknősroham a Sárréten

  Amikor Sztupa és Troché a régi ízeket keresték, nem találtak semmit. Pedig majd' lejárták a lábukat, benéztek az összes zugolyba és kihúztak minden fiókot. Bebámultak még a lefüggönyözött ablakokon is, hát még oda, ahonnan valami fény szűrődött.

 • Film

  Sötét kaland

  Ridley Scott: Prometheus

 • Prometheus: teremtők és szörnyek

  Landolnak már az idegen istenek

  Ridley Scott már 33 évvel ezelőtt megmutatta, hogy nem egyedül csücsülünk az evolúció csúcsán - most sem tesz másként, de az új versenyző már nem egyszerűen ellenség és rivális, hanem maga a művéből kiábrándult teremtő.

 • Koncert

  The Mission

  Az idősebbek emlékezhetnek a Mission első magyarországi koncertjére 1990 októberében, amikor a tagoknak a taxisblokád következtében a szállodájukból kellett elgyalogolniuk a BS-be.

 • Koncert

  M83

  Keresve sem lehetett volna alkalmasabb előadót találni az M83 elé, mint Belle Belle-t, de a Zola Jesus előtt is látott-hallott produkció ezúttal kevésbé volt emlékezetes, amihez az előadó magas fokú introvertáltsága is vastagon hozzájárult.

 • mi a kotta?

  Melodikus idegláz

  "Wagner fél életén keresztül úgy hitt a forradalomban, amennyire csak egy francia tud hinni benne. Ezt kereste a mítosz rúnaírásában, és azt hitte, hogy Siegfriedben felleli a tipikus forradalmárt. - 'Honnan származik minden baj a világon?

 • Lemez

  Rajongóknak

  Joey Ramone: Ya Know?

 • Lemez

  Kezdet és végszó

  Patti Smith: Banga

 • Interjú

  "Mikor a maci hanyatt esik"

  Kiss László zenész, animációs művész

  Az Orgazmus, az URH és az Európa Kiadó alapító tagja csaknem húsz éve él Sydneyben: mint visual effects artist dolgozott a Mátrix 2-ben is. Évente egyszer Menyhárt Jenő hívására hazajön egy néhány hetes Európa Kiadó-turnéra basszusgitározni.

 • Könyv

  A szarvas beront a házba

  Tavalyi vaj – Finn groteszk novellák

 • Könyv

  Arnon Grunberg: Tirza

  Ez a könyv csupa jól kigondolt becsapás, ügyes trükközés, zseniális szélhámosság, kezdve azzal, hogy a címszereplő Tirzát, a tizennyolc éves holland lányt, a család napkirálynőjét annak ellenére, hogy a történet látszólag körülötte forog, a terjedelmes könyv első harmadában csak várjuk, az utolsó harmadában pedig keressük, mert afrikai utazása során eltűnik.

 • Interjú

  Építettek, gyilkoltak, elmélkedtek

  Patrick deWitt író

  Sokszor temették már, a western mégis rendre fel-feltámad - most éppen egy regény alakjában. A Testvérlövészekben elvágyódó bérgyilkosok, botcsinálta feltalálók és kapzsi kegyurak eszét veszi el az arany csillogása: tisztára, mint a moziban.

 • Színház

  A Radical Queer Affinity Collective: Coming out-monológok

  A Radical Queer Affinity Collective Coming out-monológok című demonstrációs performansza sikerének egyik oka nyilván a melegek jogainak hazai veszélyeztetettsége, az ünneplés azonban nemcsak annak szólt, hogy az értelmiségi szereplők bátran láthatóvá tették a saját történeteiket, hanem hogy a mozgalmi aktivizmus gesztusait és a stand up tragedy műfaját sikeresen passzította egymáshoz az alkalmi társulat.

 • rés a présen

  Egy ember mind a három

  Kálloy Molnár Péter színész

 • Színház

  Eldobható

  A kolozsvári Übü király

  Milyen érdekes: a Maladype diáktréfára-bohózatra hangolt Übü királya újságpapírhalmok közt játszódik, és onnan kerülnek ki a különféle kellékek, jelmezkiegészítők is. És akkor itt van a kolozsváriak Übü királya, Alain Timar rendezésében - papír és bohózat.

 • Interjú

  "Romániában a színháznak még van rangja"

  Visky András, a kolozsvári színház művészeti vezetője

  Visky András író, dramaturg, tanít az egyetemen, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója. A kolozsváriak vendégjátéka idején beszélgettünk - színházról, Erdélyről, korszerűségről, POSZT-ról, politikáról.

 • Kiállítás

  Sző, fon, nem takács

  Julita Wójcik: Hullám panel

  A lengyel képzőművészet külföldön is jegyzett nagyságai mellett - mint a Lego-kockákból auschwitzi haláltáborszettet összeállító Zbiegniew Libera, vagy a csak férfiközönség számára nyitott szexbárokba műpénisszel belopakodó, majd ezt dokumentáló Katarzyna Kozyra - mára Wójcik is vezető művésznek számít.

 • Robert Mapplethorpe-portré

  Zavarba ejtő torzók

  1989-ben halt meg, három évvel azután, hogy AIDS-betegségét diagnosztizálták. Hírnevét jelentős részben az ezután, 89-90-ben rendezett retrospektív utazó kiállítása körül kialakult botránynak köszönheti. A vita tárgya ez volt: lehet-e közpénzből közízlést sértő művészetet támogatni.

 • chili&vanília

  Kibbeh

  A Közel-Kelet kulináris művészetében előkelő helyet foglal el a libanoni konyha, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb. Libanon évszázadokon át az Oszmán Birodalom része volt, az első világháború után pedig francia fennhatóság alá került.

 • étel, hordó

  Belga söröző

  Hét végén rendezték a Vajdahunyadvárban a III. Belga Sörnapokat; a 37 különféle márka mellett Szabó Győző volt a húzónév. Az esemény oázis lehetett a pálinkafesztiválok sivatagában, de még a különlegesnek ígérkező élményanyag ellenére sem merült fel, hogy tiszteletünket tegyük - kevés ijesztőbb terület van a kora nyári, hét végi Városligetnél.

 • Interjú

  "Hollandia legborzasztóbb utcája"

  Maaike van Groenestyn a magyar prostituáltakról

  A magyar prostituált lassan fogalom lesz Hollandiában - állítja a Vörös Fonal nevű, prostituáltakat támogató holland alapítvány munkatársa. De azt is hozzáteszi, hogy a büszkeségre semmi okunk.

 • Kiállítás

  Vérkörséta

  Szívdobbanás. A kardiológia múltja és jelene

  A régi Tabán kevés megmaradt épületének egyikében, Semmelweis Ignác eredetileg a 18. század végén épült szülőházában most kézzelfoghatóan valóságos tartalommal telik meg a túlhasznált "időutazás" kifejezés.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...