• MaNcs 24. évf. 30. sz. (2012. 07. 26.)
  Interjú

  "Már elműködne nélkülem is"

  Gerendai Károly, a Sziget Kft. tulajdonos-ügyvezetője

  Ez lesz a huszadik Sziget Fesztivál. Az alapító-tulajdonos-ügyvezetőt a múltról és a jövőről kérdeztük. Meg persze politikáról és pénzről.

  2012 / 30
 • A gödi golfklub tündöklése és bukása

  Hol golf, hol nem golf

  A kétezres évek közepének sztárvállalkozója nagy üzletet hozott össze: 2005-re luxusgolfszállót épített Göd határában. Ma a résztvevők - az önkormányzat, a CIB és a Magyar Fejlesztési Bank - a pénzük után futnak.

 • Horvát Marcella

  Szikla a szakadék fenekén

  Az alkotmánybíráskodás vége

  Az Alkotmánybíróság (AB) múlt heti, a bírák kényszernyugdíjazását alkotmányellenesnek ítélő határozata mind alkotmányjogi, mind politikai szempontból sorsfordító, történelmi jelentőségű.

 • Keller Judit

  A Fidesz házhoz jön

  Az önkormányzatiság elsorvasztásának végső lépései

  "Ha a fejlesztéspolitikában jártas szakemberek eddig arra panaszkodtak, hogy az ezredforduló óta a helyiek mozgástere a fejlesztési források felhasználásában egyre csökken, akkor ezt az intézkedést bízvást nevezhetjük a civil és a helyi, önkormányzati autonómiára mért végső csapásnak.

 • Ádám Zoltán: Kritikai iskola

  A jó és a rossz kormányzás

  Ambrogio Lorenzetti A jó és a rossz kormányzás című freskóciklusa a sienai Palazzo Pubblicóban a kora reneszánsz festészet allegorikus nyelvén ábrázolja a különbséget. A jó kormányzás eredménye béke, igazságosság és jólét, a rosszé zsarnokság és nyomorúság.

 • Olvasói levél

  Férfias játékok

  Magyar Narancs, 2012. július 5.

  Élvezettel olvastam Kassai Zsigmond a szélsőjobb, a homofóbia, a sport és az államban való csalódás komplex összefüggéseiről szóló publicisztikáját, mert kifejezetten üdítő volt egy magyar közéleti lap hasábjain olyan cikket olvasni, amely a gender studies (társadalmi nemek tanulmánya) itthon még kevéssé ismert területével (masculinity/men's studies) foglalkozik.

 • Olvasói levelek

  Kisdoktor a nagyvilágban

  Magyar Narancs, július 5. Magyar Narancs, 2012. július 12., 19. Túlságosan könnyű kézzel meggurított cikkem a túlzás, a karikírozás stíluseszközeivel élő szubjektív, szórakoztató nyári élménybeszámoló akart lenni egy háromnapos villámlátogatás ürügyén - semmiképp sem történelmi és nyelvtörténeti tényeken nyugvó országismereti dolgozat tehát.

 • A szerk.

  Az a csodálatos elszámoltatás

  Az ügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást Gyurcsány Ferenc ellen. Az ügyészség nem is vádat akart, hanem kádat, és nem emelni, hanem tisztítani, és nem is bizonyítékai voltak, csak arra járt, ráért, szaglászott egy kicsit, de mostanra megunta.

 • A szerk.

  A varázsszivola

 • Igazgatómizéria a szigetszentmiklósi gimnáziumban

  "Nagyon jól állt a történelemhez"

  A tüntetéseivel országos hírre vergődő iskola jó ideje küzd a helyi politika ellenszelében - lapzártánkkor (24-én) még mindig nem lehet tudni, hogy ki lesz augusztus elsejétől a Batthyány Kázmér Gimnázium vezetője.

 • Köztársasági ösztöndíj

  A Minótaurosz elejtése

  A Köztársasági Ösztöndíjra a pályázatot minden tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdeti meg, és az oktatásért felelős államtitkár adományozza a kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatóknak. A feltételek alig áttekinthetők.

 • A zsidótemető-biznisz másodvirágzása

  Porból vesznek

  A zsidó sírkőpiacot súlyosan torzító betéti társaság, "feketetemetések", tízmilliós nagyságrendű, valós teljesítés nélküli számlák a temetőgondozásért, családi és egyéb összefonódások - ezekre derült fény tavaly év végén a Kozma utcai temető körül kirobbant botrányban.

 • Egyre növekvő elvándorlás Magyarországról

  Merni vagy meghalni

  Az utóbbi években felgyorsult a magyarok külföldre áramlása, és ez még csak a kezdet, a felmérések szerint rengetegen tervezik, hogy hosszabb-rövidebb időre vagy akár örökre elhagyják az országot. Vajon a nemzetközi mobilitási trendekhez való felzárkózás, vagy inkább a fejvesztett menekülés szándéka áll a jelenség hátterében?

 • Interjú

  Mit akar a közvélemény?

  Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke

  Nem politikus, hiszen - mint mondja - a bírósági szervezet átalakításánál szempont volt, hogy a legfőbb vezető ne legyen az. Szerinte nincs probléma azzal, ha a miniszterelnök egy bírósági ítéletet kritizál, és nincs teendője az alkotmánysértő módon felmentett bírók visszahelyezésének ügyében.

 • Kiállítás

  Csató József: Nagy papírok

 • Kiállítás

  Együtt mozogtak

  Mozdulat - A magyar mozdulatművészet története és kapcsolatai 1902-1950 között; Elmozdulás. Munkáskultúra és életmódreform a Madzsar-iskolában

  A magyarországi mozdulatművészet történetével két kiállítás foglalkozik egyszerre: egy átfogó, történeti jellegű az Iparművészetiben és egy munkástörténeti fókuszú a Kassák Múzeumban. A látogató érdeke azt kívánná, hogy az intézmények kölcsönösen felhívják egymásra a figyelmet, mert az Iparművészeti Múzeum alapos dokumentációja kontextuális hátteret nyújt a Kassák kisebb léptékű, elegáns minimalizmusához.

 • Film

  Harmadnaposok

  Legénybúcsú a moziban, most ausztrál módra. S ahogy a Másnaposok hőseitől megszoktuk, a Harmadnaposok sem fogják vissza magukat, ha lagziról van szó.

 • DVD

  Spangli és jógaszőnyeg

  Hippitúra

 • tévésmaci

  Légy a kertkapunál

  Amikor Sztupa és Troché megjelentek az elefántpiacon, támadt némi megütközés az ágazat hagyományos szereplői közt, de nem lett belőle különösebb balhé, úgy értem, nem tört ki a maffiaháború a piac újrafelosztásáért.

 • DVD

  Barátok babával

 • Tévésorozat

  Maradjanak velünk!

  Aaron Sorkin: Híradósok

 • Bezár az Odeon, döglődik a művészmozi-hálózat

  Temet, nem sirat

  Átalakulóban a budapesti art mozis paletta: két évtizede még nyitni, ma már zárni divat a művészfilmeket vetítő helyeket. A bezárási láz legfrissebb áldozata az Odeon Lloyd: hiába a patina, a Budapest Film Zrt. nem kér a fizetésképtelenné vált intézményből.

 • Színház

  Törvényhozói Színház

  A Bánkitó Fesztivál utolsó napja az oktatáspolitikával foglalkozó, workshop alapú előadással zárta színházi kínálatát. Augusto Boal Fórum Színházának aktív részvételre biztató formáját használta fel Szabó Veronika, aki a speciális dramaturgia elemei segítségével teremtett színházi keretek között valódi közösségi párbeszédet.

 • rés a présen

  Szóval úton vagyok

  Szalontay Tünde színész

  rés a présen: A Pintér Béla Társulat tagjaként ismerünk, mikor csatlakoztál hozzájuk? Szalontay Tünde: Tizenegy éve jöttem haza hatéves külföldi tartózkodás után. Dániában és Olaszországban dolgoztam a Teatro Rio Rose csapatban.

 • Opera

  Ha esik

  Donizetti: Don Pasquale

  Egy öregember azt hiszi, lehet még számára tavasz a szerelemben - ez Don Pasquale tévedése. Július derekán derült és nyárias időjárás várható - ez meg az idei Veszprémfest szervezőié és közönségéé. Két megcáfolt vélelem, melyek közül az utóbbi megdőlte múlt szombaton a szabadtérről a Veszprém Aréna küzdőterére kényszerítette Donizetti 1843-as víg klasszikusát a hetvenes hetvenkedő megleckéztetéséről.

 • Színház

  Nyár van, nyár

  Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté

  ...de egyáltalán nem a röpke lepke száll, hanem esőfelhők gyülekeznek a nyári színház ege felett, ezúttal nem(csak) átvitt értelemben, hanem egészen konkrétan is. Mivel a kritikus ebből a szempontból (is) együtt sír/nevet a közönséggel, az elmaradt előadás nem, de a félbeszakadt bízvást lehet kritika tárgya.

 • Esszé

  Öngondolkodás

  Fodor Géza levelei Petrovics Emilhez

  A Holmi júliusi számában három rendkívüli jelentőségű, 2003-2004-ben írt levelet olvashatunk, melyeket a 2008-ban meghalt operakritikus Petrovics Emilnek, az operaház akkori fő-zeneigazgatójának küldött, és amelyeket most hagyatékából publikálnak szerkesztőtársai.

 • Koncert

  Asikides & Tal Ben Ari

 • Lemez

  Zenei tréfa, zavaró akcentus

  Omega: Greatest Performances; Ten Thousand Paces

 • mi a kotta?

  Fülbe harap

  "Io sono il prologo", azaz "én a prológ vagyok" - lát hozzá Ruggiero Leoncavallo ars poeticájának ismertetéséhez a bohócmezbe öltözött Tonio, s jószerint valami ilyesféle szerepet tölt be e sorok írója is, amikor hétről hétre előharangozza az elkövetkező napok koncertprogramját, "egy darab életet", hogy egy fordulat erejéig még az operalibrettó tenorjában (baritonjában) maradjon soros zenei ajánlónk.

 • Koncert

  Egyenesen a gettóból

  Everlast és a Biohazard a Hegyalja Fesztiválon

 • Könyv

  Vendégségben Bajor Gizinél

  Vendégek az olvasók, míg jóhiszemű, jogcímmel rendelkező lakáshasználók a kötet szerzői, hisz a budai Bajor-villa régóta a színháztörténet kutatóinak egyik legfőbb hadiszállása. Ács Piroska, Gajdó Tamás és kollégáik most e kötettel tisztelegnek a színésznő előtt, aki sikerrel és méltán emelte önmagát a huszadik század Dérynéjének kultikus magaslatára.

 • Könyv

  Egy másik évszázad

  Agneta Pleijel: Lord Sohamár

 • Vita

  Egy Bloom mind fölött

  Válasz Bozai Ágota Bloomozzék száz Bloom! című írására

  Száz Bloom, az csak száz olvasót jelent, ha úgy vesszük (én úgy veszem), hogy ahány olvasó, annyi Bloom. "Córesz" ide, "kultuszkönyv" oda, "modern és poszt" amoda, ennél azért biztosan sokkal több olvasója van máris, és pláne lesz majd még az új magyar Ulyssesnek.

 • Tévé

  Lassúlépés!

  Célpont - HírTv

  Solymosi Bálint a HírTv ordenáré műsoráról

 • chili&vanília

  Rózsa a rizsben

  Rózsát már az ókori Rómában is fogyasztottak, rendkívül nagy népszerűségnek örvendett. Ma leginkább a közel-keleti, arab, török, valamint az indiai konyhaművészetben és hétköznapi gasztronómiában játszik fontos szerepet.

 • kertész lesek

  Trendl ház

  "A Lakókörnyezet közterei kategóriájának nyertese Nagykovácsi főterének megújítása. A tradicionális, inkább utcás jellegű falusi térszerkezet eredetileg nem törekedett főtér kialakítására, és eredeti állapotában Nagykovácsi főtere sem volt sokkal több egy útelágazás és egy buszforduló spontán kialakult együttesénél.

 • Interjú

  Ösztönös boncolgatás

  Kőváry Zoltán zenész, pszichológus

  A The Trousers nevű indie-zenekar klinikai szakpszichológus frontembere Kreativitás és személyiség címmel megjelent könyvében az alkotási folyamat pszichológiai hátterét vizsgálja.

 • A csótány

  Bottal ütjük a nyomát

  Évezredek óta osztjuk meg velük hajlékunkat - és mégsem tudtuk megszeretni őket. A csótányok különös és kivételes helyzetet foglalnak el az állatvilágban - már ami a hozzánk, emberekhez való viszonyukat illeti. Az egyoldalú, viszonzatlan szerelem tipikus példája ez: e kedves rovarok ugyanis valósággal csüggnek rajtunk, míg mi leginkább szabadulnánk - még jelenlétük tudatától is.

 • Kezdődik a londoni olimpia

  Mit nem adnék?

  Úgy néz ki, mintha megint vége lenne a kapitalizmusnak. Legalábbis ez dereng fel, ha az ember mostanában Magyarországon a dinnyepiaci híreket vagy a sportközvetítésekhez kapcsolódó reklámokat nézi. A futballcsapatok az Országos Kéktúrát reklámozzák (a túrára régóta rímel a "jó levegőt garantáló" proletárdiktatúra), a stadionokban pedig különböző útépítő nagyberuházók versenyeznek az őket csak a hírekből ismerő közönség kegyeiért.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...