• MaNcs 24. évf. 33. sz. (2012. 08. 16.)
  Dénes Ferenc

  Öröm nézni

  A magyar sport londoni mérlege

  Sokak által vágyott, kevesek által remélt sikert értek el a magyar sportolók Londonban.

  2012 / 33
 • Győr: mélygarázs a reneszánsz erőd helyén

  A várat beveszik

  Hiába kerültek elő a győri Dunakapu tér ásatásakor páratlan régészeti leletek, hiába találták meg a több száz éves vár maradványait, az önkormányzat nem tágít, mélygarázst épít a reneszánsz vár romjaira.

 • Az a véres isten nincsen - Keresztény nem a halálbüntetésre

  "A Bibliára és minden további szent forrásra igaz, hogy benne mindenki igazságot keres, és meg is találja benne a maga igazát." Teológus szerzőnk elemzi a nagy világvallások, mindenek előtt a kereszténység viszonyát a halálbüntetéshez.

 • A romák szavazatai és a választási regisztráció

  Izomból demokratizál

  Ha a demokratikus jogállam isten kalapja, az általános és titkos szavazás a bokréta rajta. Az eddigi tapasztalatok és a csekély számú tudományos vizsgálat (például a Ladányi János által 2002-ben végzett) szerint a romák épp úgy szavaznak, mint a nem romák, azaz jobbra és balra egyaránt.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Modern tábornokok, ósdi civilek

  Mohamed Murszi egyiptomi elnök beváltotta ígéretét, amiben csak legelszántabb iszlamista hívei reménykedtek: alig pár nap alatt leszámolt legádázabb ellenfelével, a hadsereggel, menesztve annak főtisztjeit.

 • Olajozott nemzeti közbeszerzés - 3.

  A nyertes is húzhatja a rövidebbet

  A Közgép Zrt. győztes közbeszerzéseit bemutató sorozatunkban ezúttal egy olyan eset következik, amelyet Simicska Lajos cége elveszített. Nyugi, csak átmenetileg. Ami ugyanis korábban a versenytársaknak nem sikerült, az a Közgépnek igen: a Közbeszerzési Döntőbizottság helyt adott a panasznak, és az eredeti nyertest kizárta az eljárásból.

 • Leváltható-e Orbán Viktor?

  Menet a ködbe

  Noha a Fidesz több mint egy évtizede nem volt ennyire rossz állapotban, a jelenlegi állás szerint összefogás nélkül nem győzhető le 2014-ben. Sőt a demokratikus ellenzék választási koalíciója sem garancia Orbánék menesztésére, mivel az új magyar választási rendszer minden elemében a hatalmon lévők érdekeit szolgálja.

 • Interjú Krémer Ferenccel

  "A korrupció átrendezése zajlik"

  Hiába buktatnak le korrupt rendőrségi vezetőket, a máig élő pártállami struktúrából, a jelenlegi kormány törekvéseiből és az állomány kulturális beállítódásából az következik, hogy csak a korrupt szereplők fognak cserélődni - véli az egyetemi állásából nemrég indoklás nélkül felmentett szociológus.

 • Az újrakezdő

  Zwack Péter (1927-2012)

  Az Unicum a hetvenes évek egyik kultikus itala volt (a másik a fekete címkés cseresznyepálinka volt, nemrég ittam, borzalmas). Péter szerint amit mi akkor Unicumként ittunk, az nem volt rossz, csak nem volt Unicum. Hatvanéves volt, amikor visszavásárolta a családi vállalatot.

 • Film

  Marsupilami nyomában

  Címszereplőnk, az idén hatvanéves képregényfigura - egy képzeletbeli állatka, jó embereket pártoló barátságos gesztusokkal, ill. rossz embereket ártalmatlanná tévő csodás tulajdonságokkal - először vendégszerepel élő szereplős filmben.

 • Film

  Apa ég!

  Ha Han Solo Bergernek hívnak valakit, az két dolgot titkol el: a nevét és az apját, akitől kapta. Ha ez az apa Adam Sandler, nyilván kétszeres a csapás.

 • tévésmaci

  Mormotamosdatás

  Amikor Sztupa és Troché megálltak a mozdulatlan tó partján, tipikus szeptemberi délelőtt volt. Szépen sütött a nap, de a turisták már anorákban sétáltak a tó körül a botjukra szegecselt kis pléhjelvények adta teljes öntudattal, szemüket a tó kékeszöld páncéljára függesztve.

 • Film

  Izgalmasabb tojások

  David Frankel: Amit még mindig tudni akarsz a szexről

  Még a szalonnás tojás is olyan ismerős, amit minden áldott reggel Meryl Streep tesz Tommy Lee Jones asztalára, miként arra csak egy veterán háziasszony képes, akinek harminc év után elege lesz. Elege lesz, mert se szex, se egy spontán "hogy vagy, drágám?

 • Interjú

  "Ébernek kell maradni"

  Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál művészeti vezetője

  Elismert filmkritikus, a torinói Olasz Nemzeti Filmmúzeum igazgatója, és 2012-től újra a Mostra élén áll. A számos újítást, karcsúsított programot (negyven százalékkal kevesebb filmmel), light marketet, a filmtérképen láthatatlan országok részvételét ígérő szakemberrel természetesen az augusztus 29-én kezdődő 69.

 • Lemez

  Turbonegro: Sexual Harassment

  A Turbonegro története ma már hozzátartozik a rock 'n' roll-alapműveltséghez. Vegyünk egy politikailag inkorrekt, ultrabunkó norvég r'n'r brigádot heroinista énekessel, amely, miután megcsinálta a múlt évezred két legnagyobb rock 'n' roll lemezét (az Ass Cobrát és a felülmúlhatatlan Apocalypse Dudest), szinte azonnal feloszlik.

 • Sziget

  The Roots

 • rés a présen

  "Az igazi dolgokhoz még nem nőttünk fel"

  Kézdy Luca zenész

 • mi a kotta?

  Őzikéből öreg néne

 • Koncert

  Az esendőség ereje

  The Pogues

 • Koncert

  Múlik

  The Stone Roses

 • Koncert

  Elsőzni ér

  Wild Beasts, Two Door Cinema Club, Fink

 • Interjú

  "Írhatjuk a saját történelmünket"

  HK & Les Saltimbanks, La Selva Sur

  Az HK & Les Saltimbanks francia együttes koncertjéért értelemszerűen főként a honfitársak lelkesedtek, de a tömegben ott lengett azért egy dél-afrikai zászló is. A zenekar elnevezésében az HK monogram Kaddour Haddadit, interjúalanyunkat jelöli.

 • Kegytárgy

  ÁMG pótkocsi

  A budapesti tömegközlekedés egyik leggyászosabb epizódja volt, amikor a zsúfoltság enyhítésére a buszokhoz és trolikhoz pótkocsikat vonóhorgoztak. Ezeket eleinte (konkrétan 1954-től) kiszuperált buszokból barkácsolták, 1959-től viszont a székesfehérvári Általános Mechanikai Gyárban (ÁMG) már újonnan is gyártani kezdték a reménytelen holmit.

 • Videojáték

  Risen 2

  A német szerepjáték olyan, mint a német humor: sok a lelkes próbálkozó, de mintha egy bajor művelődési központ próbálna hollywoodi kalandfilmet forgatni abból a marék euróból, amit a padláson talált márkákból sikerült összevagdosni.

 • Rádió

  Józsi bácsi mindent megeszik

  Korkóstoló

  Az utóbbi időben nemcsak az igényesebb étkezés, de az arról való beszéd is mintha egyre népszerűbb lenne. A csapból is főzős műsorok és albumszerű szakácskönyvek folynak, de jól is van ez így, az elmúlt néhány évtized olyan poros kulináris sivárságban telt errefelé, hogy nem árt, ha tényleg nekiesünk az étrendünk megreformálásának.

 • Kiállítás

  Tovább a nagy úton

  Hagyomány és megújulás

  Kölcsönkenyér visszajár: a tavaly Pekingben bemutatott Hungary Art (sic!) címen futó kiállításért cserébe megérkezett a hosszú alcímmel - Kínai művészet az ezredfordulón a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum válogatásában - ellátott, az utóbbi harmincnégy évben keletkezett művekre fókuszáló anyag.

 • Színház

  Maligán

  Székely Csaba: Bányavirág

  Nem azért jutott eszembe Székely Csaba drámájáról Csehov, mert szerepel benne egy orvos. Szerintem azért szerepel benne egy orvos, mert Székely Csabának is eszébe jutott Csehov.

 • chili&vanília

  Kenyér Harlemből

  Marcus Samuelsson évek óta az amerikai gasztronómiai élet egyik legizgalmasabb figurája. Az etióp származású séf háromévesen veszítette el édesanyját, ezt követően jómódú svéd házaspár fogadta örökbe, így a skandináv országban nőtt fel.

 • kertész lesek

  Barlang/Vác

  "Vácot a XI. századtól említik írott források, városunkat tehát közel ezerévesnek tekinthetjük. A környék a kedvező természeti adottságok miatt természetesen már több évezrede folyamatosan lakott hely. A Duna kanyarulatában, a hegyvidék és az Alföld találkozásánál a kezdetektől minden adott az emberi élet alapvető szükségletei biztosítására" - olvassuk a város honlapján, majd miután gyorsan átrepülünk a majdnem ezer éven, a 21.

 • Sziget 2012

  Augusztusi majális

  Lehet, hogy csak én öregszem, de a Sziget egyre nyugisabbnak, békésebbnek, komfortosabbnak tűnik.

 • Interjú

  Ajándék Daninak

  Szántó Dávid sportriporter

  Úszást közvetíthetett Athénból 23 évesen, Pekingben pedig már a megnyitót is. Most el sem hagyta a lakását, mégis az olimpia egyik legemlékezetesebb médiaakciója fűződik a nevéhez: Gyurta Dániel világcsúcsát közvetítette a tévé elől, fotelból.

 • XXX. nyári olimpiai játékok

  Ne hagyd magad!

  Most azt mondjuk, hogy ez volt a legklasszabb olimpia, amit valaha láttunk, de most túlhevültek vagyunk, még az elvonási tüneteink is csak ritkásan jelentkeznek. Majd hetek múlva, kijózanodván belátjuk, hogy tényleg ez volt a csúcsok csúcsa, s nem is csak azért, mert mi - a magyarok - olyan jól szerepeltünk, hanem mindenért.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...