• MaNcs 24. évf. 37. sz. (2012. 09. 13.)

  "Az lesz, ami van" - Interjú Mácsai Pállal

  Régen tervezzük ezt a beszélgetést, végül a színház japán vendégjátéka előtt sikerült sort keríteni rá. A Jógyerekek képeskönyvét viszik turnéra - de már folynak a két első bemutató próbái is. Indul az évad meg az ősz.

  2012 / 37
 • Szeged

  Hökösök az éjszakában

  A szegedi egyetem hallgatói önkormányzata (ehök) évek óta fel-felbukkan a botránykrónikákban, de a körülötte lévő alapítványi és céghálózatnak még senki sem szánt komoly figyelmet. Mi most megtettük.

 • Iskolaintegrációs tapasztalatok Bicskén

  Csak akarni kell

  A bicskei önkormányzat 2011 szeptemberében összevonta a város hátrányos helyzetű és elit általános iskoláját. Az integráció oszlopai a tanárok, akiknek a szülőkkel még a hátrányos helyzetű tanulóknál is több gondjuk akadt.

 • Erő Zoltán

  Az önmérséklet művészete

  Miért lenne gaztett a magyarországi műemlékvédelem szétverése?

  A kulturális örökségvédelem intézményrendszerének, benne a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak a teljes átalakítása zajlik ezekben a hónapokban. A részletek nem ismertek, a mozgatórugók csak sejthetők, az eredmények és a hatások csak évek, évtizedek múlva lesznek értékelhetők.

 • Csillag István

  Megvezetett vezetékek

  Az E.ON megvásárlásáról

  A miniszterelnök újabb ajándékkal kedveskedne az ő népének: meg kívánja vásárolni az E.ON-t. Nyilván nem Európa legnagyobb, német tulajdonú energetikai óriására gondol, hiszen ehhez az éves magyar nemzeti össztermék is kevés lenne.

 • Horvát Marcella

  Alapjogunk megvonása

  Újra az előzetes regisztrációról

  Úgy tűnik, semmi sem akadályozza meg Orbán Viktort, hogy a magyar és európai értelemben vett általános választójog intézményét megszüntesse Magyarországon, és a választójogunkat előzetes regisztrációhoz - felcsúti nyelvjárásban: feliratkozáshoz - kösse.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Kard által

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Kupeckedés

  Most, hogy a legújabb külpolitikai fiaskó első lángjai ellobbantak, bár a parázs még vastagon izzik, van talán idő egy röpke eszmefuttatás erejéig egy többször feszegetett, de eléggé végig nem gondolt kérdést tisztázni.

 • Olvasói levelek

  Véres teknőc Magyar Narancs, 2012. augusztus 9.

  Olvasói levelek: Mi a lényeg Magyar Narancs, 2012. augusztus 30.

  Cukrász kalapáccsal vagy suszter kaptafával - Viszontválasz György Péternek Először is - minden irónia nélkül - köszönöm a részletes választ. Ám megjegyzem, ellentétben azzal, amit György Péter állít, nem Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvéről "nyitottam vitát".

 • Kárpótlási viták Erdélyben

  Feljelentők és feljelentettek

  Huszonötezren tiltakoztak szeptember elején Sepsiszentgyörgyön a romániai magyar egyházi ingatlanok "visszaállamosítása" ellen. Régi, meghitt ellenségek léptek együtt, egy célért színpadra - ám hogy ez a cél pontosan mi, nem vált világossá.

 • Ellenzéki sajtó a Horthy-korszakban

  A kormányzó lapjai

  Mire számíthatott a kormányzattól egy ellenzéki hangú sajtóorgánum a Horthy-korszakban?

 • Elégedetlenkedő BKV-dolgozók

  Vihar előtt

  Miközben a BKK és időnként a BKV is magabiztosan állítja, hogy kezében tartja a fővárosi közlekedés működtetését, szakszervezeti vezetők és dolgozók szerint a helyzet messze nem ilyen jó. Statisztikailag egyelőre nem jelentős, de létező jelenség a buszsofőrök elvándorlása.

 • Önkormányzati energiaszolgáltató csődje

  Hulló csillag

  Látványosan menetel a csőd felé az elsősorban fideszes önkormányzatokkal szerződő, fűtés- és közvilágítási korszerűsítést, megtakarítást ígérő E-Star Nyrt. A társaság működését az önkormányzatok fokozódó elégedetlensége, ki nem fizetett közműszámlák és szerződésbontások kísérik.

 • rés a présen

  Bűvésztrükkök angolul

  Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke

 • Rádió

  Köppeny

  Napközben

  Én például kifejezetten utáltam, nem mintha ez önmagában bármit is jelentene, mindenesetre tény, mint ahogy az is, hogy nem találkoztam még olyan emberrel, akinek valóban szép emlékként derengne fel néhanap, legfeljebb olyannal, aki valamilyen nyakatekerten leegyszerűsítő ideológia alapján szimpatizálna a kötelezővé tételével - hiszen, ahogy az egyik betelefonáló fogalmazott: "ma már minden annyira elszabadult, bárki azt visel, amit akar".

 • Kiállítás

  Térkönyv

  Névelő növények - rajzoló szépírók

  Bár a vidéki múzeumok működése a követhetetlen rendszer szerint változó kormányzati döntések miatt egyre nehezebben fenntartható, ráadásul jövőbeli megmaradásukra sincs semmiféle garancia, ebből egyáltalán nem következik, hogy a múzeumi szakemberek ernyedt mélabúval hátradőljenek, és csüggedten várják a megsemmisítő csapást.

 • Kiállítás

  Magyar Ádám: Kontinuum - fényképek a 21. századból

 • Kiállítás

  Mintavétel

  Művészet mindenkinek

  Megragadni, magunkévá tenni a világot - már az újkor kezdetén megjelentek az uralkodói, főúri rezidenciák falai között azok a gyűjtemények, az ún. wunderkammerek (csodakamrák), amelyek ezt a törekvést jelezték a bennük felhalmozott kincsekkel, műtárgyakkal, ritka furcsaságokkal.

 • Interjú Ménes Attila íróval

  "Szépet akarok csinálni"

  Negyedszázada a Kerepesi úti köztemetőben körmöli regényeit, novelláit egy sírkerti padon. Csontváry, Krúdy és Munkácsy síremlékének Bermuda-háromszögében tűnik el nap mint nap, akárcsak előző könyvének főhőse, a hetvenes évekbeli kamasz lány.

 • Folyóirat

  Szkholion

 • Nincsen lehetetlen, csak tehetetlen

  Kulcsár Viktória színháztörténész, színházi menedzser, a Füge elnöke

 • A mű, amiről hallgatnak: nincs

  Tompa Andrea író, dramaturg, a Kritikusok Céhének elnöke

 • Snoblesse oblige

  Színház - Program

  "Hisz tudod, holnap is premier." (Sea Miller)

 • "Minden megújult"

  Tana-Kovács Ágnes, a Szkéné művészeti vezetője

 • Interjú

  "Nem tűrt, nem tiltott"

  Csató Kata, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) elnöke

  A kultúrpolitika nem szándékosan, de ellehetetleníti a független társulatokat azzal, hogy nem tudja hová tenni a szcénát - véli a független alkotók érdekképviseletét ellátó FESZ elnöke, akivel az évadnyitó közgyűlésük után beszélgettünk.

 • Új hullám a bábművészetben

  Ne csak a kezemet figyeljék!

  Vitéz László, Süsü vagy Misi Mókus sikerei után új, progresszív bábosgeneráció munkáit követhetjük figyelemmel. Tagjai nagy lelkesedéssel dolgoznak a műfaj magasabb polcra emelésén.

 • Szórakoztató színházak Budapesten

  A szépség és a bevételek

  Megpróbáltunk utánajárni, milyen műsorpolitika, üzleti modell és öndefiníció szerint működnek a javarészt könnyed, zenés előadásokkal és vígjátékokkal operáló színházak - amelyek, mint kiderült, nem szeretik, ha szórakoztató színháznak hívják őket.

 • Csáki Judit

  Már függöny sincs...

  Mármint a legtöbb színházban. És ez önmagában még nem is baj.

 • chili&vanília

  Saláta "suba alatt"

  Az orosz konyha számos gyöngyszeme közül az egyik az alább ajánlott hideg előétel. Nehéz belőle akkora adagot készíteni, amelyből maradna.

 • kertész lesek

  Loft café

 • Sivatagi tanerő

  Mesterházy Sándor tolmács, gyűjtő

  Jelentős katonai magángyűjtemény birtokosa, második világháborús amerikai relikviáit 1995-ben a Hadtörténeti Múzeum mutatta be. Tolmácsolt Bush elnöknek és az összes rendszerváltás utáni magyar honvédelmi miniszternek, de úgy érzi, "igazi" élete 2004 után, Afganisztánban kezdődött.

 • Háztartási kártevők: a ruhamolyfélék

  Titkos féreg foga rág

  Talán sejtettük, talán nem, de a ruhánkon keletkező ocsmány folytonossági hibákért és a dunsztosüvegben is beszálasodó, csomósodó, férgesedő müzliért, grízért egyaránt molyok (sokszor ugyanaz a lepkecsalád) a felelősek.

 • Interjú

  Csak a kezdet

  Szilágyi Áron olimpiai aranyérmes vívó

  A Vasas SC bajnoka kilencévesen talált rá a vívásra, kadett, junior, majd U23-as Európa-bajnokságot nyert, a felnőttek közt Eb-bronzérmes lett. A kardcsapat tagjaként felnőtt világbajnok 2007-ben, bronzérmes 2009-ben.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...