• MaNcs 25. évf. 39. sz. (2013. 09. 26.)

  "A maffia nem veszíthet" - interjú Ángyán Józseffel

  Távozása óta keményen bírálja pártja vidékpolitikáját, amelynek a "kottáját" még ő írta. Tavaly januárban államtitkári kinevezését adta vissza, idén június végén, a földforgalmi törvény végszavazásának napján kilépett a Fidesz-frakcióból. A gödöllői Szent István Egyetem tanára, a vidék egyik legnépszerűbb politikusa a függetlenek között végzi parlamenti munkáját.

  2013 / 39
 • Látható jelek - Mérlegen az időközi választások

  A múlt hét végén ismét voltak időközi önkormányzati választások, mégpedig Baján és két kistelepülésen. Ezek eredményeiből még semmiféle következtetést nem lehet levonni - ám 2010 óta rendeztek már két időközi országgyűlési, és 359 időközi helyhatósági választást.

 • Ara-Kovács Attila

  Vakmagyarok

  A kisebbségvédelem jelenlegi esélyei Brüsszelben

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és néhány más európai szervezet által az Európai Bizottsághoz (EB) közösen benyújtott kisebbségvédelmi kezdeményezés hasonló sorsra jutott, mint az RMDSZ-szel szemben álló úgynevezett Székely Nemzeti Tanács, a Tőkés vezette Erdélyi Magyar Néppárt, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács korábbi kisebbségvédelmi kezdeményezése.

 • Köllő János

  Munka hadának a lépése

  Hogyan áll a foglalkoztatásért vívott háború?

  "A Vereség Napján Kardélre hánytam" (Petri György)

 • Csáki Judit

  Búcsú

  Elbúcsúzom a Magyar Narancs olvasóitól.

 • László Géza

  Visszajátszás

  Ceteris paribus

  Az orvoslátogatók regisztrációs díját válságidőkben már a szocialista kormányok is szívesen emelték, így 2010-ben a cégek munkavállalónként 5 millió forintot fizettek be évente. A mostani 2011 júliusától váratlanul megduplázta a díjat.

 • A szerk.

  Értik a humort, csak nem szeretik

  A Fővárosi Törvényszék szeptember 17-i végzésében jogerősen is elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) bejegyzését, többek között arra hivatkozva, hogy "a párt neve nem fejezi ki annak valós működését, tevékenységét, és ezáltal nem felel meg a névvalódiság követelményének".

 • A szerk.

  Szavazók, sokasodjatok!

  A kormány, nevezett Balog Zé emberi stb. miniszter bejelentése szerint a kormány jövő januártól kiterjeszti az ún. családi adókedvezmények mértékét.

 • A szerk.

  Oh, Angéla, hát utolért az a híres szerelem

  A kisegér meg az elefánt mennek a hídon, egyszer csak megszólal a kisegér: elefánt, hallod, hogy dübörgünk?!

 • Az Orbán-kormány és a közoktatási esélyegyenlőség-politika

  Tűréshatáron

  A hátrányos helyzetűek elkülönítésével szembeni passzivitás, az integráció eszközrendszerének gyengítése - néhány szabályozó óvatos megváltoztatásával az amúgy sem stabil rendszerben magától erősödik a szegregáció.

 • "Erre nincs felmentés" - Gulyás József a romagyilkosságok nemzetbiztonsági vonatkozásairól

  Sorsdöntő mulasztások sorozatát követte el a Katonai Biztonsági Hivatal a cigánygyilkosságok felderítése során - ez derül ki a 2010 nyarán készült és titkosított jelentésből, amit idén szeptember elején váratlanul nyilvánosságra hoztak.

 • tévésmaci

  Csikócsengő

  Amikor Sztupa és Troché dobira mentek, csak az idő számított, nem törődtek szerencsével, balszerencsével. Már délután kiálltak - egymásnak negyvenöt fokos szögben, háttal - az Urak asztalára, s a meszszibe tekintettek.

 • DVD

  A bácsi jót akar

  Chan-wook Park: Vonzások

  Nincs mit szépíteni: minden történetet megírtak már, a legutolsót is immár harminc éve. Van, akinek elmulasztottak szólni erről, ezért még mindig próbálkozik, másnak szóltak ugyan, de makacsul küzd, és bízva bízik, hátha mégsem igaz a hír, s akadnak, akik úgy vannak vele, hogy jó, hát legyen, de azért ez még nem ok arra, hogy ne érezzük jól magunkat.

 • Film

  Váratlan befutó

  Ron Howard: Hajsza a győzelemért

  Amerikában a NASCAR a menő, Ron Howardnak ezért Európában kellett összekalapoznia a pénzt a Forma-1-ről, azon belül is Niki Lauda (AUS) és James Hunt (GB) rivalizálásáról szóló filmjéhez.

 • Film

  Avas krém

  James Wan: Démonok között

  Az évből még három hónap hátravan ugyan, de nem kockáztatunk sokat, ha kijelentjük, hogy ami a kitermelt filmek súlyát illeti, 2013 az amerikai mozi legsoványabb esztendeje a Bonnie és Clyde bemutatása óta eltelt évtizedekben.

 • Film

  Diana

  Vajon miért készült el ez a film? A készítők új szempontokat szeretnének kínálni a volt walesi hercegné megítéléséhez? Igazságot akarnak neki szolgáltatni, mert ő maga erre sajnos már nem képes? Leleplezni egy tragikus sorsú asszony nagy titkát?

 • Film

  Köszönöm, jól

  A szlovák rögvalót feltérképező Köszönöm, jólnak ugyan se humora, se rabbija, mégis mindenki úgy fest benne, mintha bent volna a kecske.

 • rés a présen

  "Nem találtam magamban a puckságot"

  Ellinger Edina bábszínész

 • Tánc

  Bozsik Yvette Társulat: Préda

  A hálószoba felől közelítünk a történethez, préda benne minden nő és vadász minden férfi. A prédák ügyesek, letáncolják egymást, különös tekintettel Valencia James afrobalettszólójára, amely a darab kiemelkedő teljesítménye.

 • mi a kotta?

  Repül a nehéz kő

  "Hogyha választanom kéne a ma már kiváltságos művész, író, festő, muzsikus között, akikre mintegy reáhárul a mi korunk képviseletének gondja, s akik közül valakit, egyet, meg kéne menteni a végromlásból, vagy mint egy úszó palackot, átlendíteni a világokon, egy percig sem haboznék, mert Stravinskyt választanám, akinek lángja, ragyogása nemhogy csökkenőben volna, hanem mind újabb s nem is sejtett erőket vet felszínre.

 • Lemez

  Nightmares On Wax: Feelin Good

  Miután George Evelyn 2008-ban megírta a hatodik Nightmares-lemezt, a Thought So...-t, és rémesen megbukott vele minden releváns szakmai felületen, távozását a zenei közéletből úgy lehetett megélni, mint amikor kihajít az ember egy öreg bútort.

 • Apokalipszis mindig - Nine Inch Nails: Hesitation Marks

 • "Mozartot nehéz lenne citerán" - Lajkó Félix zenész

  Augusztusban és szeptemberben Lajkó Félix Mező című citerás lemeze állt a World Music Charts Europe élén. Huszonnégy európai ország negyvennyolc világzenei rádiós dj-je alkotja azt a zsűrit, amely oda juttatta, és ez nem kevesebbet jelent, mint hogy ez a lemez pörgött a leggyakrabban a legrangosabb világzenei rádióműsorokban.

 • Opera

  Szarvak közt

  Verdi: Falstaff

  "Librettója a színjáték legfinomabb, legkörmönfontabb mesterfogásaiban jártas rendezőt követel, partitúrája zseniális muzsikust, aki fölényes virtuóza és egyúttal mély poétája is a dirigálás művészetének.

 • Koncert

  Shonen Knife

  Mindig rendkívüli öröm olyan rockzenekart látni, amelyben a tagok nem tetovált, szőrös bunkók, hanem épp ellenkezőleg, frissen mosott és bizonyára valami méregdrága kondicionálóval ápolt hajat és csinos egyenruhát viselnek, és a legvadabb Motörhead-riffek előadása közben is elbűvölően mosolyognak.

 • Lemez

  The Weeknd: Kiss Land

  Két évvel ezelőtt az akkor még csak a művésznevén ismert Abel Tesfaye egész hihető választ adott arra a bizonyára sokak tudatát égető kérdésre, hogy vajon milyen zenét játszana Michael Jackson, ha 1958 helyett három évtizeddel később jön a világra, és már a tinédzseréveiben átesik egy masszív crackfüggőségen.

 • Kiállítás

  Budapest jam

  A kiállítás címéhez adaptált zenei kifejezés nem egy csoportformációt jelöl, hanem egy módszert. A hasonlatnál maradva úgy is mondhatjuk, hogy a három fiatal alkotó - Kroó Anita, Mátyási Péter és Varga Zsolt - improvizál a főváros ismert dallamára, azaz egy azonos témára, a közös emlékezetünkbe égett vizuális toposzokra.

 • "Az alsó szinten még csákányoznak" - az Új Budapest Galériáról

  A tervek szerint október 31-én, a Bálnában nyílik Budapest harmadik legnagyobb kiállítótere. Andrási Gábor kurátorral és Török Tamással, a Budapest Galéria kiállítási osztályvezetőjével a félreértésekről és az új hely profiljáról beszélgettünk.

 • Interjú

  "Mégsem születtem túl későn"

  Jennifer Egan író

  Negyedik regénye, a magyarul most megjelent Az elszúrt idő nyomában bejuttatta az amerikai irodalom Pulitzer-díjas nagymenői közé. A zeneiparban és környékén bolyongó figurákra fókuszáló regény szerzőjével Marcel Proustról, Iggy Popról és az írónők megbecsültségéről beszélgettünk telefonon.

 • Könyv

  "Nincs kedvem az emberekhez..."

  Krúdy Zsuzsa: Apám, Szindbád

 • Tévé

  Izzadságfoltok

  Mr és Mrs

  Ahogy azzal nagyjából 15-16 éves kor felett mindenki tisztában lehet, a párkapcsolat nehéz egy műfaj, hiszen rigolyák és súrlódások, félreértések és félreismerések szegélyezik még a legőszintébb és a legstrapabíróbb kapcsolat mindennapjait is.

 • kertész lesek

  Ikon

  Debrecenben, a "legendás" Városháza étterem bezárása után több új önjelölt utód bukkant fel a belváros szívében, a Piac utca környékén. Az Ikon elég hamar közismertté vált gasztrofesztiválos megjelenéseinek, toplistás helyezéseinek köszönhetően, no és persze "gasztronómiai tudatosságra nevelő" programjaival.

 • chili&vanília

  Pink, sárga, fehér

  A sárga (golden) édeskés, enyhén kesernyés utóízzel. A pink-fehér csíkos az ún. chioggiai cékla, egy ősi olasz fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Ez jellegzetes rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít.

 • Esemény

  Évadnyitó színházi korzó

  A Duda Éva Társulat bemutatta, hogyan haladhatná meg magát a színházak hagyományos évadindító "kirakodóvására" az Andrássy úton. A tánccsoport nem kért mást, mint hogy következő előadásának témájában - különbségek a generációk közt - mindenki rajzoljon valamit krétával egy táblára, amit ők lefotóznak, majd valamilyen formában be is építik az előadásba.

 • Ki a csontvázakkal! – A Vidám Park államosítása és bukása

  Ahogy ötven évvel ezelőtt, idén nyáron is hosszú sorok kígyóztak a Vidám Park játékainál. De a nagy érdeklődést nem hirtelen jött hullámvasútláz gerjesztette, hanem a bejelentés, hogy a nagy múltú szórakoztató létesítménynek ez az utolsó évadja: szeptember 30-án végleg lehúzzák a redőnyt.

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...