• MaNcs 25. évf. 7. sz. (2013. 02. 14.)

  A vár esze - Arthur J. Finkelstein, a Fidesz politikai tanácsadójának pályaképe

  Nixon mellett tanulta a szakmát, ő tette szitokszóvá a "liberális" jelzőt, és ő a szellemi atyja az izraeli közép- és szélsőjobb kormányszövetségének is. Az amerikai tanácsadók legszűkebb élvonalához tartozik, és a negatív kampányok keresztapjaként ismert a Fidesz első számú politikai stratégája.

  2013 / 7
 • chili&vanília

  Gombócnyalóka

  Számos országban, ahol megfordultam, nyoma sincs a máknak. Legalábbis olyan mennyiségben és abban a formájában, ahogy mi használjuk. Szép csendben el vagyunk hát kényeztetve a sok mákos süteménnyel, máktortával és mákos tésztával.

 • Genetika és őstörténet

  Apánkra ütünk?

  Mind több meghökkentőnek tűnő történeti genetikai felfedezésről adnak hírt a lapok: bár a publikált eredmények jó része korántsem eget rengető s az interpretálásuk is hagy némi kívánnivalót maga után, kétségtelen, hogy egy új diszciplína első lépéseinek lehetünk tanúi.

 • A lítium bosszúja - Boeing 787, az álomrepülő

  A korszakalkotónak beharangozott repülőgépet, a Boeing 787 Dreamlinert sorozatos műszaki hibák miatt alig egy év után parancsolták vissza a földre az USA és az üzemeltető országok légügyi hatóságai. 33 éve nem fordult elő hasonló eset.

 • Mártonffy Marcell

  Útmutató

  XVI. Benedek élete és műve

  Egészen bizonyos, hogy a "történelmi" jelző inflációja nem fenyegeti azt az eseményt, amely 2013. február 11-én következett be a Vatikánban. Ekkor olvasta fel XVI. Benedek pápa - a katolikus egyház bíborosainak jelenlétében, egy rutinszerűen megtartott, eredeti célja szerint szentté avatási kérdésekkel foglalkozó összejövetelen - latinul megírt nyilatkozatát, amelyben bejelentette, hogy lemond hivataláról.

 • A filmfinanszírozás átalakításáról és Andy Vajna szerepéről

  Isten nem szerencsejátékos

  "A Vajna-féle egyablakos, visszaállamosított rendszer soha nem lesz jó és megbízható rendszer." Janisch Attila filmrendező Andy Vajnáról, a Filmalapról és az MMKA-ról.

 • Berlinger Edina

  Elvonási tünetek - Újabb két téveszme a felsőoktatásról

  Tavalyelőtt októberben, azaz akkor, amikor már készülődött a felsőoktatáson azóta végigsöprő vihar, e lapban bemutattam és cáfoltam a radikális pusztítást részben megalapozó négy téveszmét (Vödör a fejre, Magyar Narancs, 2011.

 • Pete Péter: Hozzáadott érték

  Munkaalapú gazdaság

  Ha hinni lehet a magyar társadalom forradalmi átalakulását hirdető kormányzati kommunikációnak, akkor közel három éve ezt építjük. Önök észrevettek vagy éreznek ebből már valamit? Egyáltalán, mi is az, amit éreznünk kellene, mit jelent pontosan a munkaalapú gazdaság?

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Apokalipszis vagy Mennyei Jeruzsálem

  Józan okoskodással is belátható, s a politikatudomány sem mond mást, mint hogy a szavazók tömegének viselkedésére adott egytényezős magyarázatok csak korlátozott érvényűek. Amikor döntünk egy kormány, egy párt vagy pártvezér mellett vagy ellen, a rezsitől a tandíjig, a zászlótól a világnézetig, a nagypapa háborús élményeitől a személyes részvételből kinövő lojalitásig rengeteg indítóokot veszünk figyelembe, persze nem föltétlenül apránként mérlegelve.

 • A hatalom vakarása

  "Egyszer talán L. Simon László is megelégeli, hogy nagyjából hetente mossa föl vele a budi kövét a saját kormánya" - írtuk e hasábokon decemberben, az elfeketült művészeti közéletről szólván.

 • Nehogy sérüljön az üzenet

  Készült a hét elején három fotó, ki kéne mindet tenni a határállomásokon. Mindegyiken, akár Ausztria, akár Ukrajna felé, közvetlenül a Magyarország tábla mellé, tán az lenne a legbeszédesebb, ha az Európai Unió felségjelét ragasztanánk le velük.

 • Mondja reggel

  A múlt pénteken a Fidesz- és a KDNP-frakció egy emberként törvényjavaslatot nyújtott be "Magyarország alaptörvényének negyedik módosítása" címmel, de az iromány "Az Alkotmánybíróság megalázása és a rajta vett boszszú" címet is viselhetné, sőt, a szükségtelen álszemérmességet félretéve "Az Alkotmánybíróság szopjon le" címet is, de leginkább talán mégis az "Orbán Viktor mai napra rendelt ALKOTMÁNYA" cím illene hozzá.

 • A régi mederben - EU-költségvetés

  Rosszul tudja a magyar miniszterelnök: a múlt csütörtök-pénteki EU-csúcson nem osztottak sem ezüst-, sem bármilyen más érmet. Viszont, hogy senkinek ne kelljen hazatérve szégyenkeznie, mindenki úgy érezheti, hogy a kompromisszumkészségéért kapott egy elismerő kézszorítást.

 • Mindenkinek áll - A Székelyzászló-ügy

  Egyre élesebbé válik az úgynevezett székely zászló körüli konfliktus Romániában, valamint Románia és Magyarország között - minél mélyebb a nézeteltérés, annál több szereplőnek érdeke, hogy bekerüljön a köztudatba ez a szimbólum.

 • Ki jön a kertecskémbe? - Kisbirtokok hivatali nyilvántartása

  Kellemetlen meglepetés érhet kétszázezer ingatlantulajdonost tavasszal, amikor büntetési határozatot postáz nekik a területi földhivatal. Nem lesz olcsó mulatság: birtokuk aranykorona-értékének ezerszeresét kell majd befizetni, plusz az elmulasztott regisztráció hivatali illetékét, helyrajzi számonként, illetve használónként hatezer forintot.

 • Az olcsó államért - Temetői fennforgások

  Alaptalanul vélte lapunk forrásának, ezért azonnali hatállyal elbocsátotta egyik munkavállalóját a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. Így most ő az egyetlen felelőse annak, hogy a társaság több tízezer forintos kedvezményes temetéseket biztosított "kiemelt" ügyfeleinek.

 • "Ami most történt, az egy pótkötet" Interjú Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral

  Maruzsa Zoltán szerint nem tandíjalapú a jelenlegi felsőoktatási rendszer. Aki nem éri el az állami ösztöndíj ponthatárát vagy nem köt hallgatói szerződést, az önköltséget fizet. A helyettes államtitkár biztos benne, hogy minden hallgató után megkapják a szükséges pénzt az egyetemek, azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy egyes szakokat kevesebb helyen lehet majd felvenni.

 • mi a kotta?

  Figaro estéje

 • Béke előtt, béke után - The Asphodells: Ruled By Passion, Destroyed By Lust

 • Koncert

  Slash

 • Sickratman: A nagy Én

  Magyarországon tulajdonképpen nem nagyon van igazi nem náci protestzene - habár a jó zene önmagában is protest az uniformizáltsággal, a színtelenséggel szemben. Szóval, nem nagyon írnak szórakoztató, mégis kemény és aktuális protestszövegeket.

 • Paizs Miklós, Sickratman zenész, előadó

  "A zavarba ejtés nagyon fontos"

  Interjú

  Perelték már be dalszövege miatt, írt könyvet és operalibrettót, játszik a Korai Örömben és egyedi színdarabokban. Nemrég kiadta második nagylemezét: A nagy Én kapcsán a közbeszéd durvulásáról, az irónia fontosságáról és arról is beszélgettünk, hogy Mozart kifejezetten szeretett vulgáris lenni.

 • "Nagyon belelkesedtem" - Slash gitáros, rocksztár

  A Guns N' Roses egykori gitárosa aktuális szólózenekarával nemrég lépett fel Budapesten. A koncert előtt pár percet beszélhettünk vele.

 • Interjú

  "Vágjuk ketté az országot"

  Kondor Ádám zeneszerző

  Bach egyik szólóhegedűre írt szonátája concertóként szerepel a februári koncertnaptárban. A műfajváltásért felelős zeneszerzőt Thaiföldön értük utol. Azt mondja: arrafelé folyamatosan javul a helyzet, nálunk meg egyre romlik.

 • Színház

  A TÁP Színház Jövedelmező állás

 • És most hová?

  Moliére: Dandin György

  Amikor Moliére "egytulajdonságú" darabjairól beszélünk (A fösvény, Képzelt beteg, Az úrhatnám polgár, de a zseniális Tartuffe is, és még sok más tartozik ide), a Dandin Györgyöt, a rangkórság komédiáját rendre kifelejtjük a sorból, pedig némi rendezői szabadossággal ez is tud "gumiból" lenni.

 • Magán kívül

  Nappal munka, éjjel szabadidő - Művészet mint a hétköznap megszakítása

 • étel, hordó

  Gombás

  Daragaluska és Semjén Zsolt.

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...