• MaNcs 27. évf. 12. sz. (2015. 03. 19.)

  Lenyeletik - Terjeszkedő Orbán-vállalkozások és a helyiek

  A miniszterelnök édesapját eddig nem nagyon érdekelte, ha valakinek baja volt az Orbán család valamely vállalkozásával. Ha eltérő módon és intenzitással, de Bicskén, Gránáson és Hahóton is kezd elegük lenni az érintett helybélieknek az Orbán-cégek okozta kellemetlenségekből.

  2015 / 12
 • Az Országos Műszaki Múzeum végtelen kálváriája

  A 200 éve láthatatlan gyűjtemény

  Hiába a Liget Budapest projekt 170 milliárdja, a Közlekedési Múzeumba 2009-ben beolvasztott Országos Műszaki Múzeum (OMM) ismét pórul jár – mint 200 éves története során mindig.

 • Interjú

  „Nem úgy kéne gyógyítani, mint húsz éve” – Erdős Attila expatológus, orvos, közgazdász

  Izgalmas és szórakoztató könyvet írt a kórbonctan világáról, a halott emberi test szakszerű dekonstrukciójáról. De van véleménye arról is, miért beteg a magyar egészségügy, s több ötlete, hogy miként lehetne gyógyítani.

 • Jön az Apple Watch

  Íme, a meleg víz!

  Okosórák eddig is voltak, legfeljebb nem hordta őket senki. Kérdés, hogy megváltozik-e ez azután, hogy az Apple is beszáll a buliba.

 • Elbocsátások és perek a Pannon Lapoknál

  Emberközpontúság

  A német tulajdonosi hátterű Pannon Lapok Társasága (PLT) négy megyei napilapjától és online portáljaitól az elmúlt két évben mintegy két tucat újságírót és fotóriportert bocsátottak el. A jelenleg is tartó leépítés érintettjei közül sokan nem fogadták el a bércsökkentést, és perre mentek.

 • A fenntartható méltóság - Alapjövedelem: köztársaság a mindennapokban

  Élénk vita zajlik az állampolgári alapjövedelemről. A Narancsban Gébert Judit és Tőzsér János vitaindítójára (Ami jár, az jár, Magyar Narancs, 2013. június 6.) Scharle Ágota és Váradi Balázs válaszolt (Mivel jár, ha mindenkinek jár?

 • Kozák Márton

  Az önkény jogfosztása

  Miért kell népszavazás a taopénzekről?

  A március 15-én bejelentett népszavazási kérdések mindegyike Orbán Viktor és társai fojtogató, debil rezsimjének épületéből szándékozik kiverni egy-egy téglát abból a célból, hogy mihamarabb összedőljön. A kérdések egyike egy önmagában nem sorsfordító, de szimbolikus erejénél fogva fontos témát kíván döntés tárgyává tenni.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Fejétől bűzlik?

  Nem gondolom, hogy minden bűntett elkövetéséért a bűnüldöző hatóságok volnának a felelősek. Ám sokszor kimutatható a nyomozó szervek mulasztása, vagy felvethető a politikai felelősség. Ha csak a most kibukott csalások színhelyét, a pénzügyi szektort nézzük, eszünkbe ötlik néhány olyan eset, amikor a befektetők megkárosításában nem csak az elkövetők voltak sárosak.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Fétis

  A fétis leggyakrabban talán egyfajta szexuális orientációra utal, a kultúrantropológus azonban a szót inkább arra a jelenségre használja, amikor valakik mágikus erőt tulajdonítanak egy tárgynak. A tárgyban valami szellemi dolog testesül meg, aminek az értéke kizárja, hogy a dolgot kritika tárgyává lehessen tenni.

 • A szerk.

  Álvilági idő, álvilági szellem, álvilági figurák

  Március 15. az egyik legszebb napunk az évben, a magyar szabadság csodálatos fantazmáját ünnepeljük, s jön a tavasz is, jön feltartóztathatatlanul.

 • A szerk.

  Az évszázad üzlete

  Pereljük be a Financial Timest, úgy van! Ha bepereljük, akkor biztos nem lesz igaz, amit írtak, és nemcsak szűkölve fognak helyesbíteni és bocsánatot kérni és fizetni, de az Európai Bizottság is belátja, hogy a Financial Times hazudott, és a Bizottság soha nem is állította azt, hogy nem szabad csak az oroszokkal szerződni a majdani fűtőanyag-beszerzésre.

 • Dél-Szudán

  Háborúra háború

  Afrika legfiatalabb állama, a Dél-szudáni Köztársaság 2011 júliusában vált függetlenné – legfőképpen abban a reményben, hogy a ­terület ásványi kincsei a helyiek számára hoznak majd hasznot, jólétet, boldogulást.

 • Románia fellép a korrupció ellen

  Kifelé harc, befelé fegyver

  A parlamenti vitákat, kormányüléseket lassan át lehet helyezni a börtönökbe – ez a vicc járja most Romániában, nem is minden alap nélkül. De valóban a korrupció letörésének feltétlen szándéka áll a mostanában oly sűrűn napvilágra bukó piszkos ügyek hátterében?

 • Interjú

  „Ez nagyon komoly üzlet”

  Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója a paksi fűtőanyag-beszerzésről

  Blokkolta az Európai Unió az új paksi blokkok fűtőanyagának beszerzésére vonatkozó orosz–magyar szerződést. A nukleáris energia civil szakértőjével arról beszélgettünk, hogy mi következik ebből, milyen lehetőségei és kötelmei vannak a magyar kormánynak, s mit léphetnek az oroszok.

 • A Quaestor-csoport összeomlása

  Bizonytalan alapok

  Két héttel a Buda-Cash botránya után a Quaestorról derült ki, hogy a cégnél százmilliárdos nagyságrendben csaltak. Mivel régóta sejteni lehetett, hogy problémák vannak, fölmerül a felügyelet felelőssége. Az ügyet a Quaestor-tulajdonos Tarsoly Csaba személye és fideszes kapcsolatai is érdekessé teszik.

 • Interjú

  „A Jobbikkal szembeni tabuk mára ledőltek” - Krekó Péter, a Political Capital (PC) elemzője

  Az Ipsos a teljes népesség körében 21 százalékra mérte a Fideszt és 18-ra a Jobbikot. A szélsőjobboldali párt soha nem állt még ilyen jól. Mi vezetett ide? Erről beszélgettünk az elemzővel.

 • tévéSmaci

  Ott van a pók!

 • Tévé

  Ádár népe

  Az új M1 első napja

  Jobb lenne tán tapintatosan félrenézni, és tudomást sem venni a kínos látványról.

 • Könyv

  Névelő növények

 • Könyv

  Kínai diszkont a Lyuk helyén

  Térey János: Átkelés Budapesten

  Kilencvenes évek: aluljárókból, pincékből, remízből és lyukakból indulunk el. Változások évei jöttek.

 • „Annyira angol, mint James Bond” - Karen és Michael Bond Paddingtonról

  A 89 évesen is aktív Michael Bond először csak a saját szórakoztatására találta ki Paddingtont, a legsötétebb Peruból származó medvét. Ma Micimackó után Paddington a legnépszerűbb medve a gyerekirodalomban. Paddington nemcsak remek olvasmány, de hatalmas üzlet is – a boltot Michael lánya és alkalmi társszerzője, Karen Bond vezeti.

 • Tánc

  Mészáros Máté - Hinoki 2.0

 • Tavasz melléklet - A dunaPart3, a függetlenek és a fesztiválok

  Kő vagy nem kő

  Mindenféle színházi emberek, kritikusok, menedzserek, kutatók, producerek és egyebek mellett a nagy európai fesztiválok munkatársai is Budapestre érkeztek, hogy megnézzék a legjobb magyar előadásokat. A független társulatoknak a túlélést jelentheti, ha felfigyelnek rájuk.

 • Színház

  Vízen jár

  Henrik Ibsen: Brand

  Nehéz megmondani, mi az, amitől az ember ebben a térben hirtelen úgy érzi, másfajta színházba jött. A Kaszás Attila terem nagy üvegfala takaratlan, Budapest külső látható innen.

 • Színház

  Sokat viharzott

  Molnár Ferenc: A testőr

  Színház az egész világ – áll Shakespeare-nél, s ezt bizonnyal Molnár Ferenc is így tartotta: igaz, egy sor darabja visszájáról igazolja e tételt – a színházban ráismerve a világ egészére.

 • Film

  Éjszakai hajsza

 • Film

  A cipőbűvölő

 • Interjú

  A boszorkány hangja

  Claudio Simonetti filmzeneszerző

  Dario Argento leghíresebb horrorfilmjeibe ő írta az extravagáns zenét együttese, a Goblin billentyűseként. Zenekarával március 22-én élőben fog játszani az A38 hajón úgy, hogy a zenészek mögé vetítik a Sóhajok hipnotikus jeleneteit.

 • Film

  Feladta magát

  Mikkel Nørgaard: Fácángyilkosok

  Újra nyomoz a megoldatlan gyilkosságokra specializálódott Q Ügyosztály!

 • Kiállítás

  Horthy Miklós a CBA előtt

  Nemes Csaba: Nem művészeti közeg

  Senkitől sem várható el, hogy a művészetébe beleszője az aktuális politikai helyzetről vallott nézeteit, egyesektől mégis szinte várjuk, hogy új és új sorozataikban reflektáljanak az adott helyzetre.

 • Tévétorrent

  Secrets and Lies

 • Tévétorrent

  Konyha, filozófia

  The Trip

  A gasztronómiai road movie különös műfajhibridje eddig legfeljebb csak a non-fictionben utazó főzőcsatornák kínálatában fordult elő.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...