• MaNcs 27. évf. 21. sz. (2015. 05. 21.)

  „Volna az a pénz” – Nagy Feró popsztár

  A Kádár-kor legendás zenekarának vezéralakja ma távolságot tart a politikától, de megfelelő díjazásért azért fellépne a felcsúti stadionban. Szerinte a mai magyar zenei szórakoztatóipar vagy behajlik a politikának, vagy irány a bulvár. A 69 éves zenész attól sem tart, hogy ő lesz a fesztiválsátrak Korda Gyurija.

  2015 / 21
 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Cselekedettel és mulasztással

  A bulvársajtó, majd nyomában a tulajdonos fővárost képviselő főpolgármester súlyosan felzúdult, amikor kiderült, hogy a BKK vezetése nem a cég saját tárgyalójában, hanem a Börzsönyben (!), egy wellnesshotelben (!

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Közfertőző önfényezés

  A véletlen úgy hozta, hogy egyszerre vettem kézbe két, magyarul nemrég megjelent, provokatív közgazdasági könyvet. Thomas Piketty A tőke a 21. században címmel most már magyarul is olvasható műve napjaink egyik legfontosabb kérdését, a társadalmi egyenlőtlenségek tendenciáit és okait vizsgálja, mennyiségében és minőségében is minden eddigit felülmúló adat feldolgozásával, mégis olvasmányos stílusban.

 • A szerk.

  Késsel és villával

  Kövér László házelnök hétfőn kora este hivatalos dél-amerikai látogatásra utazott, de előtte jó sok mondatot itt hagyott nekünk.

 • A szerk.

  Nem csak a pénzünket, a becsületünket is

  Harc van megint, beleállás. Nem is akármilyen harc, kétfrontos, olyan igazán magyar: két pogány közt egy hazáért omlik ki. Nyugatról az EU, délről, keletről a bevándorlók szorongatják várunkat, de mi álljuk a sarat.

 • Burundi

  Megelégelték

  Mindössze három napig tartó puccskísérlet bukott meg a múlt héten Burundiban. Borúlátó vélemények szerint ezzel még semmi sem ért véget, és a külvilág is – az ENSZ-től kezdve az Európai Unión át a regionális szervezetig, a Kelet-afrikai Közösségig – izgatottan sür­gette az elnöki hatalom helyreállítását.

 • Interjú

  „Nyilvánvalóan politikai célja van”

  Daniel Stelter közgazdász Thomas Piketty elméletéről

  A napokban jelent meg magyarul Thomas Piketty francia közgazdász kultikus könyve, A tőke a 21. században. A vagyoni egyenlőtlenségek történeti alakulását bemutató nagyszabású műre Németországban már megjelent a piacbarát válasz is.

 • A Hunvald-ügy hordaléka – 1. rész

  Bizniszházak

  Üresen kongó épületek, foghíjtelken parkoló autók, műemléki házakban üzemelő romkocsmák – Erzsébetváros ma is számos pontján emlékeztet Hunvald György polgármester kerületfejlesztő tevékenységére. Cikksorozatunkban a Hunvald-ügy városképi és büntetőjogi következményeit összegezzük.

 • „Nem én, hanem a kormány árulja el Magyarországot” - Jávor Benedek Paks uniós vizsgálatáról és a közbeszerzési korrupcióról

  Tragikusan rossz pillanatot választottak Orbánék az eleve elhibázott paksi bővítésre, így komoly esély van rá, hogy az EU megakassza a beruházást – véli a PM európai parlamenti képviselője. Jávor Benedek szerint, ha nem alakítjuk át közbeszerzési rendszerünket, nagy bajok lesznek az uniós pénzek lehívásával is.

 • mi a kotta?

  Bor, dal, asszony

 • Lemez

  Shamir: Ratchet

 • Lemez

  Fel a mélyből

  Squarepusher: Damogen Furies

 • Lemez

  Melankólia mindenütt

  George FitzGerald: Fading Love

 • Opera

  Szelfi a kereszttel

  Gounod: Faust

  Rien, azaz semmi – a nyitányt követően ezzel a szóval indul Gounod Faustja, s benne a címszereplő szólama: egyszerre teremtve találó felütést az életét és munkálkodását eredménytelennek ítélő Faust számára, s bocsátva a mindenkori közönség elé az operatörténet egyik nagy freudi elszólását.

 • tévéSmaci

  Jön a strucc

 • Tévésorozat

  The Casual Vacancy

 • Tévésorozat

  A titkok könyvtára

 • Flippermúzeum – a NAV bezáratná Budapest büszkeségét

  Most vasárnap teszteltük – visszhangunk a friss Narancsban – Budapest legmenőbb múzeumát. Mára már a sorsa is megpecsételődött: a NAV bezáratná Budapest büszkeségét.

 • Rádió

  A falu vége

  Falu világa – Itthon Erdélyben

  Ha egy település kihal, az akkor is pótolhatatlan veszteség, ha észre sem vesszük, és ha maga a folyamat természetes: itt megszűnik egy helység, amott egy új jön létre. Az erdélyi Rava (románul Roua, németül Rawendorf), úgy tűnik, erre a sorsra jut, legalábbis a Marosvásárhelyi Rádió vidék­járó műsorában megszólalók egytől egyig ennek a félelmüknek adnak hangot.

 • Tánc

  Bozsik Yvette Társulat: Antigoné

 • Színház

  Privát pokol

  Goethe: Faust

  „Még fogva tart ez az odú” – mondja Máté Gábor, és felnéz a saját maga vezette színház kopár falaira. Jobban szeretném, ha észrevenne minket, közönséget, vagy ha azt nem is, de legalább valami viszonyunk volna, vagy „nyilvános magánya” valódibb lenne, kicsit hasítóbb.

 • Kiállítás

  Buborék és búgócsiga

  Soós Nóra: Transzparens emlékezet: Folyamatos jelen

  A művésznek Magyarországon két éve volt utoljára egyéni kiállítása; ráadásul a Faur Zsófi Galériában most látható anyagot eredetileg Amerikában mutatták volna be. Az itthoni debütálás mégis szerencsésebb, hiszen bármennyire univerzálisan dekódolható a tizenhárom (nyolc nagyobb és öt kisebb méretű) festmény, mégis felbukkannak bennük sajátosan magyar kulturális, szociológiai és politikai vonatkozások.

 • A velencei magyar pavilon nehéz sorsa

  Káderek keringője

  Szőcs Géza milánói ámokfutása mellett méltatlanul kevés figyelem jut Velencére. Pedig itt sem tétlenkedett a párt: a szakmai felügyeletet gyengítették, és a hozzá nem értő, de drágán dolgozó nemzeti biztos kapott ajándékba egy fölösleges programirodát is.

 • Uber vs. taxisok

  Miben utazik a kormány?

  Több helyen már elgáncsolták, nálunk egyelőre csak látszatintézkedések voltak a budapesti taxisok első számú ellenségével, az Uberrel szemben. Az amerikai cég némi diplomáciai hátszéllel a kormánynál is lobbizhat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...