• Rév István

  Jobb, mint az eredeti I.

  A vadonatúj Budavári Palotáról

 • György Péter

  A lecke

  Putyin a temetőben

  Vlagyimir Putyin a Fiumei úti temetőben nem az 1956-ban elesett szovjet katonáknak emléket állító számos obeliszk egyikét, hanem az elmúlt két évben rendbehozott, jórészt átépített szovjet katonai parcella középpontjában elhelyezett, az 1944–1945-ben el­esettek emlékére állított, aranyszínű ötágú csillaggal és szovjet címerrel ékített emlékművet koszorúzta meg.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Tizenötödik számla – Putyin után Schwarzenegger

  Farsang utóján, ahogy az antialkoholista Kálnoky László írta, meglehetősen vonszolt léptekkel közeledem törzsasztalom felé a „Kicsit szomorkás a hangulatom máma” című slágert maga elé dúdoló romkocsma-övezetben, ám elhatározásom az elmúlt évben magamba döntött hordók ellenére továbbra is sziklaszilárd: ma végre belekezdek sorsdöntő előadás-sorozatomban a Magyar Mámor történetéről.

 • A szerk.

  Elutasító mozdulat

  Múlt vasárnap a veszprémi időközi országgyűlési választáson a baloldali ellenzék által is támogatott független jelölt, Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékával legyőzte a Fidesz–KDNP indulóját; csaknem 3000 vokssal szerzett többet, mint Némedi Lajos alpolgármester.

 • A szerk.

  Orbán Lengyelországban

  Kezdődött azzal, hogy Putyin elnök úr szénné alázta a múlt kedden. Az egy dolog, hogy a magyar relációban pár bágyadt hazugságon kívül semmi számottevő nem hangzott el – maga Orbán is csak annyit tudott felhozni egy sebtiben összehívott újságírói háttérbeszélgetésen, hogy Putyin megígérte, hogy a Gaz­prom betartja a szerződéses kötelezettségeit, és leszállítja a fel nem használt, és részben már kifizetett gázt.

 • Interjú

  „Minden a hadsereg”

  Horvát János volt kubai nagykövet

  A szovjet tábor összeomlása valósággal maga alá temette Kubát. De a Castro-rendszer nem omlott össze, az elmúlt hónapokban pedig lassú közeledési, békülési folyamat indult el az Egyesült Államokkal. Ennek kilátásairól kérdeztük az újságíró-diplomatát.

 • Élelmiszerár-monitoringot akar a Fidesz

  Amennyit szükséges

  Parlamenti határozatban kötelezné a kormányt a Fidesz-frakció „az árak rendszeres monitorozása rendszerének” kialakítására. A javaslat célkeresztjében a mindennapos fogyasztásban meghatározó élelmiszer-ágazat áll, de érdemi hatása a piacon egyhamar aligha lesz.

 • Kutatási csúcshivatal lett az OTKA helyén

  Tudományos kézrátétel

  Megszűnt az alapkutatásokat szolgáló OTKA, amely a nemzet­közi átvilágítás szerint is a magyar kutatási rendszer nagyszerű eleme volt. Pálinkás József, az új megahivatal elnöke azt ígéri, minden úgy lesz, mint régen.

 • Koncert

  Mark Lanegan

 • Lemez

  Future Brown: Future Brown

 • Interjú

  „Párját ritkítja a világon”

  Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró

  Mit ér a dzsessz, ha magyar? Miben nyújt mást, mint a többi nemzet dzsesszkultúrája, és miből kap kevesebbet? A magyar dzsessz történetét megíró szerzővel a műfaj honi születéséről és sajátságairól beszélgettünk.

 • A Fesztiválzenekar autizmusbarát kakaókoncertje

  Esőember zenét hallgat

  A tömegtársadalmakban a nagy, közös problémákra egy sikeres film, musical, regény olykor hamarabb hívja fel a figyelmet, mint száz rádió- vagy tévéműsor, ezer szakszerű ismeretterjesztő előadás.

 • Interjú

  „A zene úgy hangozzék, mint a beszéd”

  Simon Standage hegedűművész

  Az egyik legnagyobb barokk hegedűst gyakran láthatjuk Budapesten: Vashegyi Györgynek sikerült rendszeressé tennie Simon Standage koncertmesteri működését az Orfeo zenekarnál. Ez nagyon sok mesterkurzussal felér, amire a jelenleg forráshiány miatt tetszhalott zeneakadémiai régizene-tanszék már nem tudja meghívni.

 • mi a kotta?

  Belém rólad, rólam beléd

 • Tévé

  Bőven megfordulhat még

  Vasárnap este a Hír Tv-n

  Nem kétséges, 12 éves fennállása alatt sokféle jelzőt használhattunk már a Hír Tv-re, de azért meglepőnek vagy pláne kiismerhetetlennek igazán sohasem nevezhettük – egészen a legutóbbi hetekig.

 • tévéSmaci

  Malac a sárban

 • Vákuumban - A Ludwig Múzeum új korszaka

  Amit Bencsik Barnabás öt év alatt felépített, egyik pillanatról a másikra megszűnt, de a múzeum Fabényi Júlia vezetése alatt sem jutott a Műcsarnok sorsára.

 • Kiállítás

  Patkányketrec

  Csákány István: Duplapluszjó

  A 2012-es kasseli dOKUMENTA kiállításon monumentális installációjával nagy sikerrel szereplő szobrászművészt korábban az emlékmű műfajának átírása vagy a művészet történetének reflektív vizsgálata foglalkoztatta.

 • Színház

  Fosvihar

  Székely Csaba: Vitéz Mihály

  Tudjuk, a történelem az élet tanítómestere, méghozzá a legrosszabb, a közveszélyes fajtából való: megbízhatatlan, gyakran ismétli önmagát, és imádja a testi fenyítést.

 • Interjú

  „Magunkat lőjük fejbe”

  Bodó Viktor rendező a Szputnyik megszűnéséről

  Hét év után befejezi működését a külföldön és itthon is elismert független színházi társulat, a Szputnyik Hajózási Társaság. A művészeti vezető azt mondja: a döntésük tragikus volt, de megfontolt.

 • Drótszamár melléklet - Bubi 2015

  Főpróba után

  Újabb próbát kell kiállnia Budapest közbringájának, a Mol Bubinak, hiszen közeledik történetének első tavasza. A szezon előtt az eddigi tapasztalatokról, véleményekről és jövőbeli fejlesztésekről informálódtunk.

 • Az úgy hagyott Magyarország: Mátraverebély

  Mária sem segít

  Két éve még a lehetséges kiemelkedés mintafalvaként emlegették, nemrég egy gyerekéhezésről forgatott film helyszínéül szolgált. Mátraverebély nagy esélytől esett el azzal, hogy nem került be az uniós pénzből elindított Mátraverebély-Szentkút zarándokközpont fejlesztési programba, amelyre 2,5 milliárdot szánt a kormány.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...