• MaNcs 28. évf. 13. sz. (2016. 03. 31.)
  Interjú

  „A saját hazugságomról beszélek”

  Pintér Béla rendező, színész

  A független színház különös figurájából a magyar színháztörténet megkerülhetetlen alkotója lett. Előadásaira több hónapos előjegyzéssel lehet jegyet kapni, első igazi kőszínházi rendezését A bajnok címmel mutatták be a Katonában. Máris zajos a siker, miközben a kormánypárti sajtó a színház igazgatóját fenyegeti. Az alpári támadásokra a rendező nem kívánt reagálni, de így is volt mit kérdezni tőle.

  2016 / 13
 • Mire jó a Flabélos?

  A dolgozók kérték

  Miután a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. vásárolt egyet 300 ezerért, minket is izgatni kezdett, hogy mit tudhat az ún. vibrációs tréner.

 • Őrségváltás - Elfekvők helyett szakápolási otthonok

  Több ezer krónikus és ápolási ágy kerülhet át az egészségügyből a szociális szektorba; ezzel nagy terhet venne le a kórházakról a szakápolási otthonok rendszere. Az államtitkárságok egyelőre a projekthez szükséges milliárdokért vívják harcukat.

 • Uitz Renáta

  Rájár a rúd

  Az alkotmánybíróság kiiktatása

  Rájár a rúd a lengyel Alkotmánybíróságra (AB). A fordulatokban gazdag, ám legtöbb ízében méltatlan történet még 2015 nyarán kezdődött.

 • Király László György

  Leállítani a körhintát

  Hogyan lehet elejét venni a határokon átnyúló áfacsalásnak?

  A becslések szerint körülbelül évi 50 milliárd euró veszteséget okoznak a határokon átnyúló áfacsalások az Európai Unió tagországainak. E szám nagyságának érzékeltetéséhez gondoljunk például arra, hogy az EU 2014 és 2020 között, tehát hat év alatt ennek az összegnek majd’ a felét költi el a nagy transzeurópai közlekedési hálózatok fejlesztésére.

 • A Vár elrablása - A Budavári Palota felújításában tovább élő hamisságról

  A neobarokk palota újraépítése nem a magyarok élni akarásának, a nemzeti történelem töretlen kontinuitásának, hanem a történelmi hazugság továbbélésének monumentális tákolmánya lesz; bizonyos szempontból méltó társa, kiegészítése a Szabadság téri ócska emlékműnek.

 • Sajó László: Öt és feles

  A 8-as

  („Az utolsó meccs”) Kőrösi Zoltán emlékének

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Velős mondások

  Ibn ’Asakir, egy 12. századi damaszkuszi bölcs szerint: „A tudósok húsa mérgezett – aki megszagolja, megbetegszik, aki pedig megkóstolja, belehal.” Nekem tetszik ez a mondás, még ha nem is könnyű kitalálni, mit akart ezzel üzenni az ostoba világnak az arab tudós.

 • A szerk.

  Megint megvédtük Ádert a terroristáktól

  Nagy dolog: Áder János eltöltött két napot Párizsban, s csak a szállása 7 és fél millió forintjába került az adófizetőknek. Az ilyesmi nem veri már ki a biztosítékot, Magyarországon naponta lopják el ennek a sokszorosát, ez is csak egy mínuszos hír volt lapzártánk reggelén a bulvárban.

 • A szerk.

  A logikus út

 • Interjú

  „Trump sem lesz Amerika császára”

  Frank Tibor az amerikai elnökválasztás küzdelmeiről

  Az ELTE BTK egyetemi tanárával a választási versengés kapcsán beszélgettünk az amerikai társadalom jelenlegi állapotáról, az elnök szerepéről és Donald Trump stílusáról.

 • Min bukhat el az EU és Törökország menekültügyi megállapodása?

  Vissza a feladónak

  Az Európai Unió Törökország segítségével kezelné a politikai stabilitását is veszélyeztető menekültválságot. Az elképzelés jogi és gyakorlati akadályokba ütközhet.

 • Belgium esete a terroristákkal

  Tűk a kazalban

  Durva terrorcselekmény rázta meg március 22-én Európát. A brüsszeli merényletek elkövetőit ugyan ismerték a titkos­szolgálatok, mégis háborítatlanul végigvihették a tervezett támadásukat. Az eredmény 35 halott, 340 sérült.

 • Debreczeni József

  A hajótörött

  Pozsgay Imre (1933–2016)

  Pozsgay Imre pályafutása a legsötétebb Rákosi-korszakban, a kommunista rezsimmel való azonosulás jegyében indult.

 • tévéSmaci

  Nyúlbérc, kecskehó

 • Rádió

  Mindegy

  Ateisták a Klubrádióban

  Félreértés ne essék, nem az a baj a Kossuth rádió újhullámos világképével, hogy olykor-olykor misét közvetít (húsvét táján mondjuk igen embert próbáló sűrűségben), ez lényegében hozzátartozik a közszolgálatiság hagyományához – mifelénk így alakult.

 • Könyv

  Markus Zusak A kispályás – Underdog 1.

 • Könyv

  Kiabálás a lichthofból

  Kertész Imre: A néző

  Kertész új kötete az 1991 és 2001 közötti naplójegyzeteit gyűjti egybe. Az 1961 és 1991 közötti időszakot végiggondolkodó Gályanaplót kronológiailag is, stilárisan is közvetlenül követő, de annak művészi színvonalát messze alulmúló feljegyzésekről van szó.

 • Kiállítás

  Bedolgozott testek

  Alföldi Róbert fotógyűjteménye

  „Ha nincs Harry Potter […], akkor nem tudom, hogy […] maga a gyűjtemény vajon létezne-e.” Első pillantásra meglehetősen szokatlan ok-okozati viszonnyal állunk szemben, de a megoldás egyszerű: Alföldi a film kezdésére várakozva fedezte fel Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben (1965–1984) című vaskos könyvét.

 • Föld alatt terjeszkedik a Kiscelli Múzeum

  Csipkerózsika ébresztgetése

  Ha más nem is, legalább ők jól járnak a Budavári Palota rekonstrukciójával.

 • Színház

  Bukott a világ

  A bajnok

  Pintér Béla pályáján a Parasztopera hozta meg a fordulatot.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...