• MaNcs 28. évf. 19. sz. (2016. 05. 12.)
  HANGADÓ - Interjú

  „Jé, milyen jól megy!”

  Ránki Dezső zongoraművész

  Szóban nem gyakran nyilatkozik meg, a pódiumon szerencsére annál többször – hamarosan eljátssza 3000. koncertjét. Kitartóan képvisel ma már kihalófélben lévő értékeket, melyeket saját fiának is sikerült átadnia. Beszélünk régi és új zenéről, és Lisztről is, aki még mindig nincs értékén becsülve.

  2016 / 19
 • Interjú

  „A Csellengők nem eladó”

  Incze Zsuzsa szerkesztő-riporter

  Neve több mint húsz éven át összefonódott eltűnt gyerekekkel foglalkozó tévéműsorával. A Csellengők első adása 1994 májusában volt, a műsort tavaly szüntette meg az MTVA, noha Magyarországon az 5000 eltűntként nyilvántartott személy több mint kétharmada kiskorú.

 • A piszkos miriád - A tüsszentés rejtelmei

  Elég néhány inger (allergia, megfázás, hirtelen felragyogó napsütés vagy a hideg), és szervezetünk rohamszerűen üríteni és permetezni kezdi az orrváladékot. Mindannyian tüsszentünk, de viszonylag keveset tudunk róla.

 • Kiscsapat-e a bajnok Leicester?

  Rókamese

  Nincs ma boldogabb hely a világon, mint az angliai Leicester. A futballszurkolók egy hete részegek, részben a sör, de leginkább a sosem volt csoda okán. Minden odds ellenében a bajnokságot a „Rókák” becenévre hallgató Leicester City Football Club nyerte.

 • A kormány tovább szűkítené a közérdekű adatok nyilvánosságát

  Lopásbiztosítás

  Azon a héten, amikor a világ vezetői korrupcióellenes csúcstalálkozót tartanak Londonban, Budapesten a lopást megkönnyítő törvényjavaslatról szavaznak az országgyűlési képviselők. A javaslatot az adatvédelmi biztos és jogászok is alkotmányellenesnek tartják.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Helyünk a világban

  Május 7-én volt 20 éve, hogy Magyarország tagja lett a demokrácia, a jogállam és a piacgazdaság iránt elkötelezett Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek, az OECD-nek.

 • A szerk.

  A vizsgálat elmaradt, felejtse el

  Ma reggel megint kiderült valami hányingerkeltő dolog Kiss Lászlóról. Semmi új, csak másvalakivel is erőszakoskodott.

 • A szerk.

  Futószalag-avató

  Lapunk megjelenése előtt járt le a határideje annak, hogy a fölkért szervezetek, intézményvezetők véleményezzék a leendő szakközépiskolák és szakgimnáziumok módosított kerettanterveit. A tervezett változtatások már hetekkel ezelőtt nagy fölzúdulást keltettek az érintettek körében – sajnos, csak közöttük.

 • HANGADÓ

  Kár, hogy lány? - A nemek és a klasszikus zene

  Van-e esélyegyenlőség a klasszikus zenében? Milyen dolga van a női muzsikusoknak, zeneszerzőknek, karmestereknek, énekeseknek? A férfidominancia egyértelmű, de a helyzet nem olyan rossz.

 • „A szám hallható” - Surányi László matematikus a zenéről és a számokról

  Matematizált érzelem, ezt mondják a zenéről a zenetudósok. Míg azt tudjuk, hogy a zenei és a matematikai tehetség összefügg és hogy Bolyai János hegedült, az már kevéssé világos, honnan ez a szoros kapcsolat.

 • Szent Erik - 150 éve született Erik Satie

  Volt dadaista, szocialista és alkoholista, burzsoának öltözött polgárpukkasztó, egyházalapító és esernyőgyűjtő. S mind e zavarba ejtően jó maszkok mögött: zabolázhatatlan fantáziájú, nagy zeneszerző.

 • mi a kotta?

  Divino maestro

 • Lemez

  Karajan: Trisztán és Izolda

 • Lemez

  Anohni: Hopelessness

 • Lemez

  Charles Bradley: Changes

 • Lemez

  Pincék popja

  Deftones: Gore

  Unalomig ismételt történet a Deftones-sztoriból a basszusgitáros Chi Cheng szomorú sorsa, de ezt a kritikát sem kezdhetjük másképp.

 • Lemez

  A szívnek parancsolni

  Moderat: III.

  A három derék berlini, Sascha Ring (alias Apparat), Gernot Bronsert és Sebastian Szary (utóbbiak a Modeselektor duó) zenéinek receptje kissé leegyszerűsítve már az alkotóelemekből is kikövetkeztethető: afféle szellemes portmanteau.

 • Lemez

  A magasból

  Drake: Views

  Nagyon sok minden történt abban a két évben, amióta Drake először beszélt a végül Views címen megjelent negyedik sorlemezéről.

 • tévéSmaci

  Két kutya húzza

 • Rádió

  A legpepitább nadrág

  Örökségvédelem a Trend FM-en

  A napjaink Magyarországára eléggé jellemző történet úgy kezdődött, hogy volt egyszer egy Gazdasági Rádió, aminek 2014-ben, évtizednyi működés után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elvette a frekvenciáját, és odaadta egy általa méltóbbnak tartott valakinek, aki ezt meg azt csinált vagy nem csinált vele, a lényeg, hogy a végén valahogy a simicskai kebeltől elidegenedő Gajdics Ottó és köre eszkábálta össze rajta a Karc FM-et.

 • Könyv

  Muszatics Péter: Utazás Európa mélyére

 • Képregény

  Kittenberger

 • Tizedelik a kulturális folyóiratokat

  Az utolsó tavasz

  Alig pár hete kezdte meg működését a Magyar Művészeti Akadémia kurátoraival feltöltött Nemzeti Kulturális Alap. A magyar kultúra finanszírozásának legfontosabb szerve máris fontos szakmai műhelyeket, jelentős lapokat állított a falhoz.

 • Színház

  Nekik sem könnyű

  Thomas Ostermeier Sirálya a MITEM-en

  „Gyakran találkozom olyan emberekkel, akik nem járnak színházba, és amikor megkérdezem tőlük, hogy miért, azt válaszolják, hogy azért, mert a színészek ordítanak, mesterkélten, bizarrul beszélnek, a film viszont nem ilyen” – mondja Thomas Ostermeier német rendező, a legnagyobb név, aki az idei MITEM-re eljött (az 1999-es Kortárs Drámafesztiválon már láthatta rendezését a magyar közönség).

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...