• MaNcs 28. évf. 3. sz. (2016. 01. 21.)
  Interjú

  „Örökre nyoma marad”

  Cseke Eszter riporter, dokumentumfilmes

  A szilveszterkor Kölnben elkövetett csoportos szexuális erőszak kapcsán beszélgettünk a Prima Primissima és Pulitzer-emlékdíjas On The Spot riporterével, akit 2011-ben a Tahrír téren bántalmaztak hasonló módon. De szó esik a magyar férfiakról, a kelet-európaiság előnyeiről és a gyomorgörcsről is.

  2016 / 3
 • Romhányi Balázs

  Nem indít be

  Hogyan hat a gazdaságra és a költségvetésre a 10 millió forintos CSOK és az új lakások áfacsökkentése?

 • A szolgalelkűség művészete - Orbán János Dénes példamutató hozzáállásáról

  A tavaly indult új fideszes pártlap, a Magyar Idők kulturális rovatvezetője, Orbán János Dénes (OJD) a minap a kormányzati kultúrpolitika tényezője lett: egyik napról a másikra 150 millió forintnyi közpénz irodalmi célú elköltését bízta rá a kormány.

 • Várhegyi Éva

  Ekotrip

  Támogatások és potyautasok

  Az otthonteremtést mostantól az eddiginél bőkezűbben támogatja a kormány.

 • Mélyi József

  Pálya a magasban

  Az úszás hiperrealitása

  „Ez az ország reménytelen.” (Jean Baudrillard: Amerika)

 • A szerk.

  Béke, aranyak és pénz

  Múlt heti hozzászólásaink óta – melyekben helyesen azonosítottuk a kitűnő sportember és a szövetség közti konfliktus forrását (pénz) – a Hosszú Katinka-leves tovább rotyogott, s a kölcsönös szeretet és megbecsülés helyreállításától még mindig távol vannak a felek.

 • A szerk.

  Elnökké ütve

  Pedig pont úgy indult, ahogy szokott: Kövér László nem azt mondta, nem úgy mondta, félremagyarázták, bár alapjáraton is hülyeség volt, de ami kikerekedett belőle, az még nagyobb hülyeség lett. Nem túl nagy lendülettel, de azért mégis ráugrott a nyilvánosság, s valóban úgy tűnt, hogy ha túl hosszú időre nem is, de pár napra megteszi, elrágódunk rajta, s addig sem figyelünk a disznóságokra.

 • A szerk.

  Rükvercben

  A hétfő óta tartó Uber-ellenes taxisdemonstráció, noha forgalmas fővárosi csomóponton akadályozza a közlekedést, eddig nem hozta lázba a közvéleményt, még Budapesten sem. Pedig nem tanulság nélküli, hogy ez a szakma miként került mostani szorult helyzetébe.

 • Németország a kölni szilveszter után

  Félelem igazgat

  A kölni szilveszternek ugyan semmi köze a szír menekülthullámhoz, de a tömeges bevándorlás bizonyosan megváltoztatja Németországot.

 • Kína és a tajvani választás

  Egyre szorosabb

  Az avatatlanok szerint e választás éppenséggel azt is eldönthette, hogy béke lesz-e a Tajvani-szoros vidékén. Fennmarad-e a kiegyensúlyozott jelenlegi állapot, vagy ellenkezőleg, a győztes független állammá nyilvánítja Tajvant, kivíva ezzel Peking haragját, aminek következtében egy katonai konfliktust sem lehet kizárni?

 • A magyar gazdaság 2015-ben – és utána

  Sokáig elvegetálhatunk

  A kormány örül a majd’ 3 százalékos növekedésnek – de arról kevesebb szó esett, hogy a bővülést a rekordnagyságú uniós forrásnak és a jól teljesítő multiknak köszönhetjük. A GDP-bővülés arányszámából az sem derül ki, hogy kik érzik a bővülést, és az sem, mennyire fenntartható a magyar gazdaság 2010 utáni pályája.

 • Mire vezethet a pedagógusok tiltakozása?

  „Ha már elindultunk”

  A miskolci tanárok nyílt levele évek óta gyülemlő feszültséget robbantott a pedagógustársadalomban. A kormány a nyilvánvaló napi működési gondok ellenére aligha enged oktatási rendszerének legfontosabb elemeiből.

 • Interjú

  „A CSOK lehet a Fidesz frankhitele”

  Szikra Dorottya társadalomtudós az új otthontámogatási intézkedésről

  A többgyermekes családok otthonhoz juttatására nem jó a CSOK, viszont beleillik a gazdagoknak többet osztó fideszes szociálpolitikába – mondja az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, az ELTE Társadalomtudományi Kar adjunktusa.

 • mi a kotta?

  Ó, Márta

 • Lemez

  Baroque Divas

 • Lemez

  Hinds: Leave Me Alone

 • Koncert

  Ferruccio Furlanetto dal­estje

 • Lemez

  Antekirtt: Scenes

 • Lemez

  World music: több mint

  reményteli, ahogy az év indult: előkerült egy csomó régi ismerős, és olyan fordulatot vett, amibe minimum bele kell szédülni. De az sem kizárt, hogy végre megszakad a szívünk.

 • A zongorafenomén

  Cziffra György rendkívüli élete

  Februárban a Cziffra György Fesztivál idézi majd emlékét, így 1921-től 1994-ig tartó élete kerek évforduló híján is érdemes a figyelmünkre. Volt csodagyerek, hadifogoly és kényszermunkás, a Kedves bárzongoristája és francia kápolnatulajdonos – s nem mellesleg: csakis Liszthez mérhető virtuóz.

 • tévéSmaci

  Így mennek a pingvinek?

 • Rádió

  Pufogás, durrogás

  Forradalmi emlékmagazin a Kossuthon

  „Minden igaz, meg persze az ellenkezője is, de azért főleg minden” – habár ez a mottó Kemény István Kedves Ismeretlen című, a ’80-as évekről szóló (melegen ajánlott) regénye előtt áll eredetileg, kicsit megint olyan időket élünk, hogy bármi elé (mellé, felé) oda lehetne írni.

 • Színház

  Markó Róbert–Tengely Gábor: A csúnya kacsa

 • Színház

  Nem bízható rájuk

  Mikó Csaba: Apátlanok

  Van minek örülni: közelmúltról szóló új magyar dráma nagyszínpadon. Végre nem ugyanazok a darabok forognak körbe, hanem új szöveg születik, sőt: a rendszerváltás drámája.

 • „Hogyan lettünk gyökértelen nemzedék?”

  Mikó Csaba író, drámaíró

  Családtörténet hét képben, avagy kis magyar valóság a rendszerváltás eufóriájával és csalódásaival. Az Apátlanok 2013-ban az évad legjobb drámája lett, most az Örkény Színházban mutatták be. A szerzővel a Pán Péter-szindrómáról és a súlytalan élet előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk.

 • Könyv

  Mi tartja meg?

  Közti 66 – Egy tervezőiroda története

  A Középülettervező Iroda, ismertebb nevén Közti immár legalább a harmadik nemzedék életén és életkörülményein hagyja ott a nyomát, gyakran anélkül, hogy az érintettek tudnának erről. 1949 és 1991 között ez a cég tervezte ugyanis Magyarország középületeinek túlnyomó többségét, de a legnagyobb kulturális beruházások a rendszerváltás óta is jórészt a Közti tervezőinek koncepcióit hordozzák.

 • Interjú

  „Amerika kiegyezett a melegházassággal” - Michael Cunningham író

  Megjelenésünk napján kezdődik és vasárnapig tart a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál. Ebből az alkalomból közöljük beszélgetésünket Az órák világhírű, nyíltan meleg szerzőjével, akivel törzshelyén, egy New York-i cukrászdában találkoztunk.

 • Nekrológ

  A mulandóság cáfolata

  Szilágyi János György (1918−2016)

  98 éves korában, január 7-én elhunyt Szilágyi János György ókortudós, művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének nyugdíjas vezetője az egyik legnagyobb magyar tudós.

 • „Megtanultam utánozni a többséget”

  Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor autizmussal élő aktivisták

  A Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) munkacsoport alapítói felnőttként tudták meg, hogy mi a „bajuk”. Ma felvilágosító előadásokat tartanak országszerte és az Autista Vagyok You­Tube-csatornán.

 • Epigenetika és öröklődés

  Az unokákra marad

  A jövő biológiai kutatásainak egyik legígéretesebb ága az epigenetika. Vajon átörökíthetők a tapasztalatok, a stresszhelyzetek során kialakult tulajdonságok?

 • A háziorvosi rendszer problémái

  Életben tartani

  Az egészségügy egyik utolsó normálisan működő területén, a háziorvosi rendszerben is sokasodnak a gondok. Több száz betöltetlen praxis várja a fiatal orvosokat, akik inkább Nyugatra mennek – és nem csupán az anyagi megbecsülés miatt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...