• MaNcs 29. évf. 15. sz. (2017. 04. 13.)
  A Fidesz és a Soros-támogatások

  Külföldi pénzből fölépítve

  Alighanem egyszerűbb volna fölsorolni azokat a fideszes vezetőket, akiket soha nem támogatott a Soros Alapítvány, amelynek alapítója a rendszerváltás idején nyíltan hangoztatta Orbán Viktorék iránti rokonszenvét.

  2017 / 15
 • Kis János

  Orbán háborúja

  Amikor váratlanul összegyűlik a cselekvéshez szükséges kritikus tömeg, megjósolhatatlan kimenetelű folyamatok indulnak be.

 • Deák András György

  Páriák násza

  Hova tart az orosz–magyar viszony?

  Szimbolikus, hogy jövőre Magyarország már valószínűleg többet fizet Oroszországnak a paksi bővítésre, mint amennyit a honvédelemre költ. Pedig a NATO már 1999 óta folyamatosan és eredménytelenül kéri, hogy tartsuk be az ígéretünket, és növeljük a ráfordításokat.

 • Techet Péter

  Svarcgelb

  Szijjártó szerbül

  Szijjártó Péter nemrég szerbül, bár kissé oroszos kiejtéssel dicsérte egy belgrádi kampányrendezvényen Aleksandar Vučićot – aki akkor még csak Szerbia miniszterelnöke volt.

 • A szerk.

  A tégla

  Trump elnök április 7-én hajnalban ráküldött 59, a Földközi-tengeren horgonyzó rombolóról indított Tomahawk rakétát az al-Sajrat szíriai légi bázisra.

 • A szerk.

  Lassan, tagoltan

  Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) keretein belül működő ’56-os Intézet elkészítette jelentését 1956 „emblematikus” képeinek „azonosítása” címen.

 • A szerk.

  Reszket a kóc

  Aláírta. Áder János aláírta. Hiába kérte va­sárnap 80 ezer, a fővároson átvonuló ember, hogy ne tegye, ő megtette. Aláírta Orbán Viktor CEU-t ellehetetleníteni akaró törvényét.

 • Tűzoltás a BKV-nál

  Még kiállnak

  Egyelőre elmarad a jövő hétre tervezett BKV-sztrájk, Tarlós István főpolgármester ugyanis szóban beígért némi béremelést. A tárgyalások folytatódnak, ám a szakszervezetek úgy vélik, az állandó szakemberhiányra már a nagyobb fizetés sem megoldás.

 • „Érces hangja felszárnyalt” - Fideszes nyomulás az éterben

  Javában folyik a rádiós piac fideszes elfoglalása. Miközben egy törvényi kiskaput kihasználva Andy Vajna már a fél országot behálózta, Habony Árpád másik barátja letarolta a reklámpiacot. A Simicska Lajos hátrahagyta aknákat viszont még nem sikerült hatástalanítani.

 • Eltörölhető a lex CEU?

  Aláírta

  Áder János hétfő esti szignója nagymértékben megnehezíti a felsőoktatási törvény módosítása elleni jogi fellépést. Halvány remény mutatkozik erre, de valószínűbb, hogy a politikáé lesz a végső szó.

 • Interjú

  „Durva beavatkozásra ad lehetőséget”

  Gálhidy László, a World Wildlife Fund (WWF) programvezetője az erdőtörvény módosításáról

  Az állami erdő mindannyiunké, az új erdőtörvény-tervezet mégis az erdőgazdálkodók érdekeit tartja szem előtt. A parlamenti elfogadás előtt álló új szabályozás ezért nemcsak visszalépés a 2009-es törvényhez képest, de értékes erdők eltűnéséhez is vezethet.

 • Interjú

  „Mennyire tart minket hülyének?”

  Frank Engel európai parlamenti képviselő Orbánról és az Európai Néppártról

  „Miért nem hagyjátok ott a Néppártot és az EU-t a saját feltételeitek szerint? Gyakorlatilag és tényszerűen amúgy is kint vagytok” – írta a napokban az Európai Néppárt (EPP) képviselője válaszul a Fidesz–KDNP-frakció szabadkozó levelére.

 • mi a kotta?

  Nincs helye hívságnak

 • Lemez

  The Chainsmokers: Memories... Do Not Open

 • Lemez

  Perahia: Francia szvitek

 • Lemez

  Jü: Summa

 • Lemez

  Hagyjatok megöregedni!

  Bob Dylan: Triplicate

  Talán 1978-ban, a Slow Train Is Coming megjelenésekor történt utoljára, hogy másnap Bob Dylannel lett tele a világsajtó. Noha akkor a bulvárszenzációt Robert Allen Zimmerman keresztényi megtérése szolgáltatta, a hangsúly mégis a zenén volt; Dylan az épp akkor berobbanó Mark Knopflerrel állt össze, s készítette el a pár évvel később már klasszikusként emlegetett albumot.

 • Interjú

  „A blues mindig történet”

  Joe Lovano szaxofonos

  A 64 éves olasz-amerikai joviális attitűdje könnyen feledteti, milyen keményen dolgozik, és hogy régóta állócsillag a tenorszaxofonosok embert próbáló versenyében. Felnéz a legendákra, de lassan már maga is az. Sokadik magyarországi fellépésének szünetében, a Budapest jazz clubban faggattuk.

 • Interjú

  „A trombitások vidám emberek”

  Boldoczki Gábor trombitaművész

  Világjáró, keresett művész, aki szerint a világjárást nem akadályozni, hanem éppen elősegíteni kellene. Annak idején Maurice André emelte meg előtte a kalapját, ma pedig már műveket írnak neki.

 • rés a présen

  A képzőművészet Magyarországon mostohagyerek

  Bérczi Linda igazgató, Budapest Art Week

 • Kiállítás

  Onánia és holdjárás

  Lakner László: Jövendölés-művészet

  A Trapéz Galéria két kicsiny terében látható kiállítás egyrészt illeszkedik az utóbbi időben egyre-másra nyíló, a magyar neoavantgárd művészet meghatározó alakjainak szentelt tárlatok sorába, másrészt szervesen kapcsolódik Lakner három éve ugyanitt bemutatott munkáihoz, azaz az 1968 és 1974 között keletkezett művekhez (a művész ekkor, majd negyven­éves korában emigrált Németországba).

 • tévéSmaci

  Nyúlüzem

 • Rádió

  Dörmögők

  Macifröccs a Klubrádióban

  Úgy tűnik, a Klubrádió és hallgatói komolyan gondolják, hogy érdemes az egyre nehezülő és egyre aránytalanabb körülmények és elvárások ellenére is kísérletet tenni arra a talán némiképp anakronisztikus, de a mai magyar közállapotoktól biztosan idegen dologra, amit független közszolgálati rádiózásnak hívnak.

 • Film

  Brazilok

 • Film

  Vén rókák

 • Film

  Rég nem szerelem

 • Film

  Csak semmi Roth

  Ewan McGregor: Amerikai pasztorál

  George Clooney bölcs ember. Első rendezésekor úgy nyilatkozott, hogy azért volt szüksége szuper operatőrre, mert ha ne adj’ isten fel találna sülni rendezőként, legalább jól nézzen ki a film, amit elbaltázott.

 • Képregény

  Asterix – Az eltűnt papirusz

 • Könyv

  Kurzusképregény

  Futaki Attila–Tallai Gábor: Budapest Angyala

  Ezt is megértük: a lesajnált, a köztudatban még mindig komolytalan gyerekműfajnak tartott képregény bekerült a hazai kultúrpolitika kánonjába, legalábbis egy 30 ezer példányban megjelent presztízskiadvány erejéig.

 • Könyv

  A különbség

  Nádas Péter: Világló részletek. Emléklapok egy elbeszélő életéből I–II.

  A magyar történészek számára megkerülhetetlen mű lesz Nádas Péter emlékirata. A 19. század második felétől a 20. század második feléig áttekintett korszakban a család mint médium rengeteg eseményre és folyamatra világít rá.

 • HEGYMENET - A természetjáró Bartók és Kodály

  Lásd, ez az én birodalmam

  A modern magyar zene két óriása hegyen-völgyön barangolt, kirándult és túrázott, és a „példamutató nagy ikerpár”-nak még az ideológiája is megvolt mindehhez. Népdal-, rovar- és pillangógyűjtés túl hét határon.

 • HEGYMENET - A Vértes felfedezése

  A legkisebb testvér

  A konkurencia miatt messzi vidéknek tűnik, pedig egy óra alatt a legtávolabbi pontja is elérhető Budapestről.

 • HEGYMENET - Interjú

  „Csodálatos hidrogeológiai szolgáltatás”

  Tóth György hidrogeológus Budapest vízrendszeréről

  Budapest felszíni és felszín alatti, párját ritkítóan gazdag vízhálózata egyetlen rendszert képez, mégsem kezelik egységben. Többek között erről beszélt a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Vízföldtani Osztályának tudományos főmunkatársa, a most megjelent Budapest Geokalauz egyik szerzője.

 • HEGYMENET - Balesetek az erdő mélyén

  Félreléptem, nagyon fáj

  Kirándulni nem csak kellemes, néha veszélyes is lehet. De mit tehetünk, ha beütött a baj? És hogyan kerülhetjük el?

 • Interjú

  „Lehetne ez a nemzeti minimum”

  Simonyi Balázs filmes, hosszútávfutó

  Zsinórban négyszer teljesítette az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres távot, a Spartathlont. A kemény testi-lelki megpróbáltatással járó versenyről Ultra címmel egész estés dokumentumfilmet forgatott, mely április 16-tól látható az HBO-n, májustól pedig a mozikban is.

 • HEGYMENET - Interjú

  „Csodálatos rendezetlenség”

  Ormay István pszichoterapeuta

  A természetjárásnál sokkal kényelmesebb a közeli parkban elnyújtózni, a sporttelepen lazítani vagy felkeresni egy tiszta levegőjű üdülőhelyet. Vagyis kizárólag praktikus okokkal, az egészséges életmód kényszerével nem magyarázható a városi ember vonzódása a természethez.

 • Interjú

  „Az első varrógépet nem felejted el”

  Benke Boglárka, Tools for Solidarity

  Milyen megbecsüléssel jár civilnek lenni Belfastban? És milyen Afrikába tartó Singer varrógépeket szerelni egész álló nap? A Belfastban székelő Tools for Solidarity magyar elnökével beszélgettünk.

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...