• A Szabadság híd születése

  Versenyben Erzsébettel

  Az idei Budapest 100-at a rakpartok ünnepének mondják, de a rendezvénysorozat kiemelt helyszíne a Szabadság híd is, amely 1945-ig Ferenc József nevét viselte. A legszebbnek tartott fővárosi hídról kevesen tudják, hogy eredetileg teherforgalmat szolgáló műtárgynak épült, és csak másodsorban lakossági átkelőnek.

 • Drogrehabilitációs otthonok kamaszoknak

  Jedik javulóban

  Alig néhány éve működnek Magyarországon olyan drogrehabilitációs intézmények, amelyek 18 év alatti fiatalokat fogadnak. Sokan ijesztő, zárt helynek gondolják a rehabokat, ahonnan nincs menekvés – a valóság ennél nem is lehetne távolabb.

 • A World Wide Web 28 éve

  Háló a világnak

  Most kapott Turing-díjat, de évtizedek óta profitálunk a munkájából. Tim Berners-Lee zseniális újítása nélkül ma aligha működne jól ismert formájában az internet.

 • Kőszeg Ferenc

  „Hazudni nem szabad”

  A Helsinki Bizottság, a jogvédelem és a politika – egykor és ma

  Nem gondoltam arra, hogy a pártom szavazatainak a növelése fontosabb lehet, mint a jogsértések feltárása. Most se gondolom másképp.

 • Bán Zoltán András

  A politika színházában

  Schilling Árpád videobeszédei

  Ha jól rémlik, Márai írta, hogy minden író a szellemi és erkölcsi súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított politikai szerepkör súlya.

 • A szerk.

  Plenáris züllés

  A békében, szeretetben és viszketeg tenyerek közt eltöltött áldott húsvét után is hasonlóan keresztényi keretek közt zajlik tovább a honi közélet.

 • A szerk.

  Soros bölcsei

  A múlt hét valamelyik estéjén, nem emlékszünk pontosan, melyiken (a szerdain – a szerk.), midőn munkában megfáradt csont­jainkat a késő esti órán lehelyeztük a televízió elé, a következőt láttuk.

 • Népszavazás Törökországban az elnöki hatalomról

  Szultán született

  Recep Tayyip Erdoğan évek óta épülő autokratikus rendszere fontos mérföldkőhöz érkezett. Az elnök immár népi felhatalmazással mozdíthatja el országát a diktatúra felé.

 • Interjú

  „Az elitet nem lehet megkerülni”

  Charles Gati Trump irányváltásáról

  Donald Trump összerúgta a patkót Vlagyimir Putyinnal, nagyot barátkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, kidobta nacionalista főtanácsadóját, és a lex CEU-t sem támogatta. A neves politológusprofesszort, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadóját a miértekről kérdeztük.

 • CBA a budai Várban

  A hatalom kegyéből

  Feltűnően olcsó bérleti díj, engedély nélküli födémáttörés, tűzveszélyessé tett pince – és monopolhelyzet az ország talán legpatinásabb részén. Ez a CBA a budai Várban.

 • Egészségügyi adataink a világhálón

  Nyitott könyv

  Digitálisan is hozzáférhetünk egészségügyi adatainkhoz, sőt korlátozhatjuk, de akár le is tilthatjuk a megismerhetőségüket. Nem mindegy persze, hogy ez a szolgáltatás hány embert ér el.

 • A fővárosi Magdolna-negyed is választ

  Új hangok

  A szegényektől pénzt beszedő fideszes képviselő helyére keres új embert a VIII. kerületi Magdolna-negyed. A mandátumért a jelenlegi alpolgármester, egy evangélikus lelkész, egy rapper, egy helyi civil és a Jobbik kerületi elnöke verseng.

 • Időközi választás Zuglóban

  Mindenki mindenki ellen

  Vasárnap időközi választást rendeznek Zugló 3. számú választókörzetében, mert a terület szocialista képviselője tavaly eltűnt. A helyére hatan pályáznak. A kerületben a baloldalnak és a Fidesznek is 9-9 képviselője volt, Karácsony Gergely alkalmi megállapodásokkal tudja csak irányítani a kerületet.

 • Tánc

  K-Arcok

 • Ez lesz az igazi per

  Milo Rau és az újrajátszás

  „És ezzel véget ért a demokrácia Oroszországban, és Oroszország feltalált egy új politikai színházi formát: a bírósági eljárásokat” – mondja a narrátor a Moszkvai perek (2014) című filmben, amelyet Milo Rau svájci művész rendezett.

 • Film

  Halálos iramban 8

 • Film

  Örök szerelem

 • Film

  Szívvel-lélekkel

 • Film

  Tettesek közt

  Török Ferenc: 1945

  Az évszámos címadás körképet ígér, egy máig zavartan vitatott és még zavartabban elhallgatott esztendő széles ecsetvonásokkal megfestett portréját, ám Török Ferenc inkább az 1945-ös év meg a magyar múlt bűneinek röntgenképét adja új filmében.

 • Interjú

  „Nekünk a veszekedés is jó"

  Török Ferenc filmrendező

  A héten mutatják be a mozik új filmjét, az 1945-öt, ami közvetlenül a második világháború után játszódik egy kelet-magyar­országi faluban.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Kamaszadó

  Három ifjúsági és gyerekkönyv

 • KÖNYVMELLÉKLET - Elsüllyedt szerzők XLVIII.

  Farsangtól böjtig

  Mesterházi Lajos (1916–1979)

  Megkésve indult és sietve merült feledésbe. Volt „teokrata anarchista” és lett a munkásosztály, helyesebben a pártmunkásosztály hivatalos írója. A legtöbb könyve és egész élete ma már inkább csak kordokumentum, de a pályája elején és végén azért írt egy-két máig ajánlott olvasmányt.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Szórakoztató apokalipszis

  Don Winslow: Drogháború; A kartell

  Régi dalom, hogy újabban, azaz harminc-negyven éve a krimi és társai (például a kémregény) vették át azt a szerepet, amit régebben a sommásan realistának nevezett regény játszott. Nem totális agylágyulás tehát James Ellroy kijelentése, aki gond nélkül nevezte magát a bűnügyi regény Tolsztojának.

 • „Kiment belőlem a punkság” - Miranda July író, filmes, performanszművész

  Regényt írt a világhírű összművésznő, akire a közhelyszerű sokoldalúság is szerény jelző: játékfilmek, lemezek, performanszok, novellaszerű szövegek és mindezek együttese jelzi művészi kiteljesedésének útját.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Emberi számítás szerint

  Jordan Ellenberg: Hogy (ne) tévedjünk – A mindennapi élet rejtett matematikája

  A szerző gyerekzseniként kezdte tudományos karrierjét (a legendárium szerint már a bébiszittere helyett is ő oldotta meg a matekleckéit), később aritmetikai geometriával, a számelmélet magasabb szintjeivel foglalkozott.

 • „Azért írok, mert mindenkire haragszom” - Orhan Pamuk útjai

  A könyvfesztivál díszvendégeként Budapestre érkező török Nobel-díjas nyomába eredünk.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Időutazások a Föld körül

  Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – világirodalom

 • „Ettük mi is a fagyott lótetemből kivágott húst” - Nádas Péter író

  Monumentális könyvet írt. Nem azért, mert a Világló részletek 1200 oldal, és nemcsak azért, mert – Radics Viktória múlt heti számunkban megjelent kritikájának szavaival – a „magyar történészek számára megkerülhetetlen mű lesz Nádas Péter emlékirata”.

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...