• MaNcs 29. évf. 18. sz. (2017. 05. 04.)
  Interjú

  „Színpadra fogom hívni Gyurcsányt, Vonát, Hadházyt”

  Hajós András műsorvezető, zenész

  Azon az átadón szólt be a Tv2-nek, ahol épp a csatorna műsorával nyert díjat. Nemrég tüntetéseken láttuk többször, ahol Gyurcsány után Orbántól kérte, hogy mondjon le. Gyurcsánnyal kapcsolatban pedig már arra utal, lehet, rehabilitálnunk kéne.

  2017 / 18
 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Jövőgép

  A robot szót Karel Čapek, a zseniális cseh író alkotta meg s használta először R.U.R. című, 1921-ben bemutatott drámájában.

 • Kiss Noémi: Lombikanyaság

  Anyák napja van, és valaki azt mondja, fáznak a gyerekeim.

 • Gulyás Márton

  Egyen a színész vagy lakjon?

  Dolgozói szegénység a magyar színházban

  Nagy szörnyülködés kísérte pár hónapja Szilágyi István (közismertebben: a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja, a Szerencsejáték Zrt. korábbi reklámarca) elnincstelenedését. A hír végigsöpört az összes nagyobb médiumon, s a nyomában sok adomány is érkezett.

 • A szerk.

  Az egér és az egérút

  Most akkor megnyerte-e Orbán a CEU-meccset, vagy épp ellenkezőleg, a CEU nyerte meg? (Csak hogy tisztázzuk: a megnyerés alatt azt értjük, hogy a CEU a jelenlegi formájában folytathatja a működését Budapesten).

 • A szerk.

  Mi marad Sobotkának?

  Csak fél évig kellett volna kibírni, de nem sikerült: Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden bejelentette, hogy még a héten beadja Miloš Zeman államfőnek kabinetje lemondását.

 • Interjú

  Senki nem járhat jól

  Darvas Zsolt közgazdász a Brexitről

  Bár sokakat foglalkoztat, nem az a döntő kérdés, hogy mekkora lelépési díjat fizetnek majd a britek. A tárgyalások kemények lesznek, de az Egyesült Királyság hajlandó együttműködni a jobb kapcsolatok érdekében – véli a brüsszeli Bruegel Intézet és a Corvinus Egyetem kutatója.

 • Interjú

  Kisebbségből többség

  László Róbert választási szakértő az arányos választási rendszer ötletéről

  A választási szabályoknak szerepük van az ellenzék gyengeségében, de ezért elsősorban nem a rendszer aránytalansága felelős – véli a Political Capital szakértője. Hiába magas a kormánnyal elégedetlenek aránya, ha nem hibázik nagyot, a Fidesz nehezen veszítheti el 2018-at.

 • Matolcsy emberei az MKB Bank új tulajdonosai között

  Minden ízében magyar lett

  Az MKB Bank Mészáros Lőrinc közelébe került (az egyébként olyan, mint Orbán Viktor közelében lenni). A Narancs cikke akkor foglalta össze a megszerzés folyamatát, amikor Matolcsy köre jelent meg a bank körül.

 • A roma érdekképviselet csődje és az Országos Roma Önkormányzat

  Egyik romanapról a másikra

  A települési roma önkormányzatok nem tudnak érdekérvényesítő munkát végezni, az országos meg mással van elfoglalva. A roma képviselet rendszere megbukott, ami pedig megmaradt belőle, azt haszonélvezői Magyarország legelesettebb polgárainak a kifosztására használják fel.

 • Könyv

  Tóth Krisztina: Felhőmesék

 • Könyv

  Szelke László: A Gresham a nácik ellen

 • Interjú

  „Most akkor kit is képviselek?”

  Kiss Tibor Noé író

  Egyre jobban zavarja, hogy szimbólummá vált: ő lett a transznemű magyar író. Annak sem örül, ha genderkérdésekben ütőkártyának használják a transzokat, a testét viszont már nem gyűlöli. Most adták ki újra első könyvét, az Inkognitót, de Kiss Tibor Noé inkább a háttérbe húzódna, és írna egy normális regényt.

 • Könyv

  Visszatekintés egy írói karrierre

  Jonathan Franzen: A huszonhetedik város

  Gyakran előfordul, hogy egy külhoni szerző egészen más pályát fut be a magyar irodalmi színtéren, mint saját közegében; példának okáért csak pályájának csúcsán vagy azon túl figyel fel rá a magyar irodalmi élet, és a kiadó az életmű közepéről vagy végéről indítja a megjelenések sorát.

 • tévéSmaci

  Oroszlánszilva

 • Tévé

  Habos-babos

  Ripost

  „Kössenek életbiztosítást az iszlám terroristák?”, „Ájultra erőszakolta a migráns a fiatal lányt”, „Gyerekei előtt ölt meg egy nőt a Lidl előtt egy migráns Bajorországban”, „Terroristákat támogattak a gyerekek gyógyszereire gyűjtött pénzből”, „Ezért nem tudják a németek visszaküldeni hozzánk a migránsokat” – sorjáznak múlt vasárnap délután a friss hírek a nemzeti bulvár zászlós- és ezüsthajója, a Ripost internetes oldalán, miközben „a nagy újságok magazinja”, vagyis a lap tévés kiadása megkezdi heti adását.

 • Színház

  Remény és önismeret

  Kálmán-nap

  „Hát igen” – mondja egy szereplő kissé felkanyarintva a mondat végét, mintha folytatni akarná. Mély életbölcsességgel mondja, kicsit nevetségesen, elvégre nincsenek túl árnyalt szavai a saját életére és fájdalmára, kénytelen belesűríteni egy ilyen semmi kifejezésbe önmagát.

 • Kiállítás

  Beépített hiba

  Szemző Tibor: »K« Metszetek

  Szemzőt elsősorban zenészként ismerjük: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fuvola szakán végzett, nevéhez köthető a repetitív és minimalista zeneműveket előadó 180-as csoport megalapítása (1979–1989), továbbá eddig tizenhárom nagylemeze jelent meg, köztük például az 1993-as Narratív kamara darabok, ahol a neoavantgárd meghatározó alakjainak szövegeit dolgozta fel (Hajas Tibor: A halál szexepilje, Erdély Miklós: Optimista előadás).

 • Két magyar futballzseni kalandjai

  Bejátszották az egész pályát

  Bácskapalánkán születtek, az aranykorát élő MTK-ban teljesedtek ki, sikereiken előbb Pest, majd Bécs ámult. Trénerként is Európa élvonalába tartoztak, származásuk miatt azonban menekülniük kellett. A Konrád testvérek, Jenő és Kálmán az első magyar futballsztárok közé tartoztak.

 • Kincs, ami nincs: a kovaföld

  Haló poraiból

  Rég elhalt állatkák maradványait árulják aranyáron, pedig aligha származik hasznunk belőle. A kovaföld-átverés nyomába eredtünk.

 • Lopakodó falufoglalás Szentistvánon

  „Megszűnt a matyó lakodalmas”

  Miután a B.-A.-Z. megyei Szentistván független polgármestere bejelentette, hogy belép Gémesi György nemrég alakult Új Kezdet nevű pártjába, a testület megvonta tőle a bizalmat. A történet a korrupciós helyzetekből kitörni igyekvő kistelepülési vezetők nehézségeit is példázza.

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...