• MaNcs 29. évf. 25. sz. (2017. 06. 22.)
  Interjú

  „A szemébe mondtam”

  Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke

  A Párbeszéd politikusai népszerűek, de magát a pártot nem sikerült behozni a köztudatba. Szabó Tímea rendre látványos akciókkal hívja fel a figyelmet ügyekre – legutóbb a civiltörvényre –, mégis sokszor az LMP-s Szél Bernadett-tel keverik össze. A Párbeszéd tagjai bizakodnak, hogy létrejön egy választási együttműködés.

  2017 / 25
 • Teczár Szilárd

  Kényére-kedvére

  A menekültek és az orbáni jog

  A NER jogfelfogásának sokatmondó lenyomata, hogy az állammal szembeni jogérvényesítés rendre dacos és felháborodott reakciókat vált ki a rendszer képviselőiből.

 • Tompa Andrea

  Nem marad más, mint a felejtés

  Az idei POSZT-ról

  Ez a rendszer van, ezt kell szeretni, jut eszembe az idei, valóban csöndes és végképp botránymentes POSZT-ról, ahol még a díjazottak is rendben vannak. Mondjuk, a fődíjas Mesél a bécsi erdőt az Örkényből éppen nem dicsértem nagyon e lap hasábjain, a Katona Nóráját azonban elég jónak tartottam.

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Képtelen koalíció

  Gyertyák és mécsesek égtek Zágrábban a belvárosi Ulica kneza Mislava 8. előtt. Mint amikor halottakra vagy valamiféle támadásra emlékeznek. Az épület körül, az utcán megrendült arcú, jól öltözött zágrábi polgárok álldogáltak kis csoportokban.

 • A szerk.

  A repülő magyarok

  Elmesélünk egy történetet, amiről nem kell gondolnunk semmit, amiből nem következik semmi, csak úgy van, s e pőre létében épp olyan, mint egy tűéles fénykép, illik tehát aszerint is bánni vele: bekeretezni, vékony üveglappal borítani, s kiakasztani minden magyar lakás falára, hogy reggel, amikor felkel a polgár, köszönjön neki egy nagyot.

 • A szerk.

  Kirakatpolitika

  Miután a Jobbik majd’ az egész országot beterítette hatásos óriásplakátjaival (a nép dolgozik, Orbánék lopnak, a Jobbik pedig a néppel együtt elzavarja Orbánékat), a Fidesz vezetői a homlokukra csaptak: nahát, átláthatatlan a párt- és kampányfinanszírozás!

 • Interjú

  „Mindenki képmutató”

  Andrew Moravcsik politológus az EU-ról és az Egyesült Államokról

  Hosszabb távon mindenkinek jobb lenne, ha felbomlana az eurózóna, akkor ugyanis kifogástalanul tudna működni az Európai Unió – véli a Princeton Egyetem tanszékvezetője, akit a Brexitről, Európa jövőjéről, Donald Trumpról és Orbán Viktorról kérdeztünk.

 • Kényszermegoldás a nyári kórházi kapacitásátadás

  Átirányított ágyra járók

  Orvoshiány miatt ellátási kötelezettségeket ad át a nyárra a Nyírő a Honvédkórháznak. Kisülhet-e ebből a fővárosi egészségügyi ellátás átszervezése és a kórházi struktúra megreformálása?

 • Interjú

  „Kiválogatták a bizonyítékokat”

  Bárándy Péter, Ahmed H. védőügyvédje a másodfokú ítélet következményeiről

  Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a „röszkei terroristaperben” a Szegedi Ítélőtábla. Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert, az első fokon még 10 évre ítélt Ahmed H. védőjét kérdeztük a részletekről.

 • A 2014-es baloldali egység kudarca és tanulságai – I.

  Össze, borulás!

  Máig keresik a magyarázatot a baloldalon, miért bukott el a 2014-es választáson a tervezőasztalon oly szépen összerakott többpárti együttműködés. Bár a nyilvánosság előtt nem beszélnek róla, a szereplők közül többen is elismerik: az ötlet jó volt, csak a kivitelezés lett tré.

 • Film

  Élesítve

 • film

  Out

 • film

  Csajok hajnalig

 • Interjú

  „A haza nekem elég képlékeny fogalom”

  Kristóf György filmrendező

  Out című filmje a cannes-i fesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekciójában versenyzett. A tipikusan kelet-európai ihletésű film magyar–cseh–szlovák–lett koprodukció, és a szlovákiai magyar rendező is élt már Kassán, Miskolcon, Budapesten, Prágában és Rigában is.

 • tévéSmaci

  Hódvezér

 • Tévé

  Alapból gyanús

  Célpont

  A 2015. február 6-i G-nap köztudomásúlag sok mindent megváltoztatott Magyarhonban, ékes jelenkori bizonyságául annak, hogy a kimondott szó, az Ige (még ha éppenséggel négybetűs főnév is az istenadta) történelemformáló erővel bír.

 • Esszé

  Nálunk ez nem megy

  Elfriede Jelinek és a magyar színjátszás

  Drámát irodalomként manapság nemigen olvasunk, kivéve, ha régi (úgy értem, nagyjából 1850 előtti), és ennek megfelelően jellemzően verses; így a nagyjából kortárs dráma nem annyira az irodalom része, mint a színházé.

 • „Marton elvtárs, nem utazunk!” – Interjú Marton László rendezővel

  Családregény, színháztörténeti dokumentum, bensőséges művészportrék és anekdoták: ez az Összpróba című kötet, amelyben a Vígszínház egykori igazgatója, jelenlegi főrendezője mesél az életéről.

 • A mesterséges megtermékenyítés hazai lehetőségei

  „A doktor bácsi tett bele a hasamba”

  A magyar babák körülbelül 3 százaléka mesterséges úton fogan meg. Ez a szám jóval nagyobb is lehetne, ha az állam nem korlátozná az asszisztált reprodukciós eljárások támogatását. Így fest a hazai lombikhelyzet.

 • A hatnapos háború és Magyarország

  Kórusban kellett

  Ötven éve aratott győzelmet Izrael az ellene szövetkezett arab szomszédjai felett. A szocialista tábor, benne Magyarország, „anticionista” kampánnyal válaszolt erre.

 • Obszcén műkincsek Nápolyban

  A kéj szobájában

  Mi kerülhet elő a föld alól, amelybe egy egész szakma belepirul? A nápolyi Gabinetto Segretót hol lezárták, hol befalazták, hol a létezéséről sem akartak tudni, hol az ördög művének tekintették. A Vatikán hiába szörnyülködött, a Titkos Szobát és a benne található valamennyi obszcenitást 2000 óta bárki megcsodálhatja.

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...