• MaNcs 29. évf. 36. sz. (2017. 09. 07.)
  Interjú

  „Ki fogja mindezt megírni belülről? A Rogán fia?”

  Bödőcs Tibor humorista irodalomról és politikáról

  Paródiakötetében feltűnik mások mellett Márai, Kertész Imre és Hrabal, a NER ún. hőseit pedig Móricz szellemében ábrá­zolja. Addig se iszik című első könyvéről a Dumaszínház öltözőjében beszélgettem vele, ahol – mivel ő hozta fel a műsorában – nem kerülhettük ki Habony Árpád péniszét sem.

  2017 / 36
 • tévétorrent

  Manhunt: Unabomber

 • A Mecsek legalja - Pécs újra válságban

  Gyámság alá került Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, aki fölé, fittyet hányva az önkormányzatiság elvének, egy, a város országgyűlési képviselői által vezetett testületet helyeztek. A néhány év alatt tízmilliárdos nagyságrendű adósságot felhalmozó városra fájdalmas válságmenedzselés vár.

 • Haskó László

  Hagyjuk a részleteket!

  Mire jó a szocialista egészségügyi rendszer egy kapitalista országban?

  Nem kell már sok idő ahhoz, hogy a magyarországi egészségügyről mondandó minden rossz igaz legyen. A tehetségtelen és gátlástalan nemzeti lumpenközépszer populizmusának 2006 óta tartó uralma már (e területre is) betöltötte tudása javát, de ne gondoljuk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nincsenek tartalékai.

 • Vekerdy Tamás

  Szabad pályát!

  A közoktatás szükségleteiről

  Egy kedves barátom azt kérdezte, el tudnám-e mondani, hogy szerintem mi lenne ma a legsürgetőbb, legfontosabb a közoktatás számára. Egyelőre ennyi jutott eszembe:

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Az olasz egységre nem csak Triesztben szokás dühösnek lenni. Azon a Délen, amelyet az északi polgárság állandó nyűgként és teherként él meg, szintén sok kritikusa akad az egységes Olaszországnak. Az északolasz Beppe Grillo komikus 5 Csillag Mozgalma ezért a baloldali és jobboldali populizmus mellé a déli tartományokban a bourbonista, antigaribaldista populizmust is felvette a programjába.

 • A szerk.

  Pénzt csak stikában

  Az adózás rendjéről szóló, július végén megjelent törvénytervezet egyetlen mondata végleg megismerhetetlenné változtatná azt az információt, hogy a társasági adó terhére mekkora támogatás jut egyebek mellett a látványsportokra, különösen a focira, s azon belül, mondjuk, Felcsútra.

 • A szerk.

  A kötcsei Casanova

  Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófelelős a kötcsei piknikezés után eljuttatott egy közleményt az MTI-nek arról, hogy miről beszélt Orbán Viktor a hívei előtt. E közlemény egyik részében azzal foglalkozott, hogy Orbán Viktor mit mondott Emmanuel Macron francia elnök Le Point-ben „kifejtett gondolatairól”.

 • Interjú

  „De hát a németek fogyasztanak!”

  Uwe Jean Heuser közgazdász, újságíró

  „A németek rosszak, nagyon rosszak” – mondta nemrégiben Donald Trump, a véleményét pedig több közgazdász is osztja. Pár hete még az Economist is címlapsztorit szentelt annak, hogy a németek túl sokat exportálnak, amivel ártanak Európának – és hosszabb távon önmaguknak is.

 • A Debreceni Egyetem megszállása

  Mocskos alkuk

  Putyin egyetemi díszpolgári címe egyenes következménye annak a folyamatnak, ami Debrecenben Kósa Lajos polgármesterségével megindult, és ami 2010 után olyannyira kiteljesedett, hogy elérte az autonó­miáját sokáig őrző helyi egyetemet is.

 • Interjú

  „A formális vallásosság nem téveszthet meg”

  Beer Miklós katolikus püspök menekültekről, cölibátusról, korrupcióról és a nők szerepéről

  Vállalni kell a meggyőződésünket, mondja a Váci Egyházmegye vezetője, akit emiatt számos támadás ér elsősorban a kormányoldalról. A menekültek melletti kiállása éppúgy keresztény hitéből következik, mint a lombikbébiprogram elvetése, vagy a nők társadalmi szerepvállalásáról vallott fölfogása is.

 • Interjú

  „Az illiberális demokrácia közjogi szemfényvesztés”

  Pap András László alkotmányjogász a NER ellentmondásairól

  Politikai PR-nak, nem pedig koherens alkotmányfilozófiai víziónak tartja az illiberalizmust Pap András László, aki a magyar demokrácia leépítéséről írt könyvet. Az új populizmus ellenszere a kötelező szavazás lehetne.

 • lemez

  Red Axes: The Beach Goths

 • lemez

  Oláh Szabolcs–Cseke Gábor: Message From the Sun

 • lemez

  LCD Soundsystem: American Dream

 • mi a kotta?

  Pórusaiban magyar

 • Lemez

  Csúnya és barátságtalan

  Nine Inch Nails – Add Violence

  Nagy megzuhanások után általában két út létezik: vagy a még nagyobb önpusztítás, vagy ennek a tökéletes ellentéte kigyúrás vagy egyéb sportok formájában.

 • Lemez

  World music: ezt a

  lapot a kollaboránsoknak szenteljük feketén-fehéren. Oké?

 • film

  Death Note

 • film

  Barry Seal: A beszállító

 • Kutyaének

  Aki Kaurismäki útja A remény másik oldalára

  Hogy mitől auteur az auteur, a Cahiers du cinéma fenegyerekei elég szigorúan meghatározták már az ötvenes években (ti. a szerzőként aposztrofált rendező minden munkájában a személyes víziója rajzolódik ki a rá jellemző kifejezőeszközökkel, kézben tartja a filmkészítési folyamat jelentős részét, életműve pedig összefüggő rendszert alkot), de a gyakorlatban sokszor meglepően nehéz alkalmazni ezeket a szempontokat.

 • Interjú

  „Adja át szívélyes üdvözletemet Orbán Viktornak”

  Aki Kaurismäki filmrendező

  A filmrendezéssel azóta felhagyó finn fenoménnal a Berlinálén találkoztunk, ahol egykedvű derűvel mesélt az italhoz, a régi autókhoz, a színészekhez és a szusihoz fűződő viszonyáról, valamint új filmjéről, a csütörtöktől végre nálunk is látható A remény másik oldaláról.

 • könyv

  Star Wars – Évről évre

 • Tízcentes istenrajzok

  Jack Kirby, 100

  Úgy nevezték, a Király. Nélküle teljesen máshogy festene a mai popkultúra: Amerika kapitány, a Fantasztikus Négyes, az X-Men és még többtucatnyi szuperhős első rajzolója száz éve született.

 • Könyv

  Megeszi a nőket

  Mia Couto: Az oroszlán vallomása

  Az egyik nagy afrikai hírügynökség, a PANA 2003-as cikke hatósági forrásokra hivatkozva számolt be az emberevő oroszlánok utáni hajszáról Mozambik észak-keleti régiójában. Az állatok húsz áldozatot ejtettek, míg a falusiak további hét embert gyilkoltak meg, mert azok a gyanú szerint éjszakánként oroszlánokká változtak.

 • kiállítás

  Bábképzetek

  Németh Ilona színházi bábmunkái

 • tévéSmaci

  Sok itt a kecske

 • Rádió

  Nincs kérdés

  Iszlámpara a Karc FM-en

  Nem, valóban, az égvilágon semmi meglepő sincs abban, hogy a korszellemre tántoríthatatlanul ráérző, mi több, a párt iránymutatásait zokszó nélkül követő és közvetítő Karc FM a legsötétebb iszlamofóbiának ad előzékenyen megszólalási fórumot.

 • kertész lesek

  Stadt, Budakeszi

 • chili&vanília

  Kacsa, szilva, ősz

 • rés a présen

  Ahol a címkéit mindenki a ruhatárban hagyja

  Erdei Zsolt alapító, Humen Media Group

 • Vitaest latinul

  Cui prodest Harrius Potter?

  A latin egyesek szerint nem holt, hanem halhatatlan, vagy továbbélő, esetleg feltámasztott, bár akkor meg mégis holt, sőt, talán megölt nyelv.

 • Harvey, a pusztító ciklon

  Város a víz alatt

  Bár sokáig lebecsülték a veszélyeit, Harvey az utóbbi évszázad egyik, ha nem a legköltségesebb természeti csapását hozta az Egyesült Államokra.

 • Kösz, hogy betegre szelídítettél!

  Megsínylették a kutyák a hibás tenyésztést és a felelőtlen szaporítást

  Csípő-, váll- és könyökdiszpláziára, öröklődő szívbetegségre, vérzékenységre és hasonló betegségekre kell felkészülnie annak, aki fajtatiszta kutyakölyköt vásárol. Napjainkra már minden népszerű fajtára több örökletes betegség jut.

Legfrissebb Narancs

Betyárból kiskirály
A Toroczkai-birodalom – riport Ásotthalomról
A nagy begyűjtés
Mészáros Lőrinc és a tőzsde
Színházi melléklet
Máté Gábor, Kováts Adél, Kultúrbrigád
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...