A szerk.

A mi utcánkban

A szerk.

Hétfőn délelőtt a Sándor-palotánál akcióztak a momentumos ifik (TizenX), mely megmozdulás során a közel fél tucatnyi aktivista még azt is felfestette a járdára, hogy „Ne írd alá, Kata!”. Valamivel tán szellemesebb lett volna, ha azt írják, hogy „Katalin, kaszáld el!”, de mindegy, így sem, úgy sem lett foganatja. Nagyot is néztek volna a népek, sőt maguk az ifik is, ha lett volna.

Viszont nem lett, s ezen meg a felnőtt Momentum hergelte fel magát, de annyira, hogy estére tüntetést szervezett – ismét csak a Sándor-palota elé (talán „Miért írtad alá, Kata?” vagy valami hasonló jelmondattal). A tüntetésen meg is jelent úgy harminc fő, de sajnos hiába jelentek meg, s ugyancsak hiába csatlakozott hozzájuk még negyven zúgolódó. Mert mire egybegyűltek, a valamilyen oknál fogva jóval nagyobb létszámban kivonuló rendőrség egyszerűen elzárta a palota felé vezető utat, s mehetett mindenki isten hírivel; csak előbb még tartottak egy erős utcafórumot a Vár népének, melynek során Gelencsér Ferenc Momentum-elnök rávezetett néhány ételfutárt a közelben derűsen vacsorázgató Palkovics miniszterre. Ez alkalomból nevezett közölte, hogy nem ő találta ki az egészet, majd feltehetően kitörölte a tányérját. De a Momentum és az utóbbi napokban szerfelett aktív Gelencsér ennyivel sem érte be, kedden délelőtt a parlamentben is „akcióztak”. Közelebbről egy szépen kinyomtatott petíciót nyújtottak át a számottevően nagyobb létszámban felsorakozott kormányerőknek, de sajnos nem jártak sikerrel. Orbán Viktor nem vette át a petíciót, inkább megkérdezte, hogy jó székesfehérvári ember-e Gelencsér, majd megtörölte az orrát (a kezével, a petíció mégis kemény lett volna).

Persze nem csak pártalapon lehet tiltakozni Magyarország kormányának elhibázott döntése ellen, lám, a többi ellenzéki párt (értsd: a DK) nem is tüntetett, ők napi három sajtóközleménnyel harcolnak, de sajna nem mind megy át még a magát függetlennek tartó sajtón sem. Vajon miért? Lehet tiltakozni jó civil módjára, érintett polgárként is, mint tették ezt hétfő reggel az ételfutárok, akik már reggel 7-kor lezárták a Margit hidat. 9-ig. Voltak ugyan páran, akik maradtak volna, de őket a rendőrség kilökdöste a hídról. A többiek, úgy százan elvonultak méltósággal a Nyugati térre…

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.