A szerk.

Az atlanti veréb

A szerk.

Orbán Viktor amerikai útján egyrészt Orbán Viktorral kommunikált az amerikai külügyi kormányzat, valamint egyes külpolitikai agytrösztök alsó- és középtájéka, másrészt Gyurcsány Ferenchez szólott kissé, még ha némán is.

Egyik jelentőségét sem pakolnánk túl, de feltűnő volt, hogy mind a Magyar Nemzet, mind a Népszava nagy igyekezetet fektetett az út bagatellizálásába, az egyik talán abból a meggondolásból, hogy a tizenakárhanyadik oldalon közölt szűkszavú tudósítás esetleg nem szúr majd szemet megbízhatóan Amerika-ellenes olvasóinak, a másik meg azért, mert nehogy már. Pedig Orbán elég rég járt a nagy vízen túl ahhoz, hogy a vizit hallatán felkapjuk a fejünket.

Ha mi lennénk az amerikai kormányzat, minket is aggasztana pozícióink újabb gyengülése a visegrádi térségben, az új lengyel miniszterelnök például jövőre kivonná csapatait Irakból, Csehországban valami hasonlót forral az idő méhe, rakétapajzsunk ügye ugyancsak kedvezőtlenre fordulhat, és különben is, erősen tartunk az oroszoktól. A tudósítások és - főleg - az érintett szerint Orbán nem is győzte elégszer elmondani, hogy ez mennyire így van, és Oroszország mennyire nem kóser, és nem győzte fejét csóválni gondterhelten, hogy ezt mennyire nem jól csinálja a magyar kormány (tulajdonképpen a jóízlés határain belül is). Mintha csak a keleti veszedelemről szóló október 23-i beszédét folytatta volna. Hogy vendéglátói ezt mily szívesen hallgatták, arról megint csak őtőle magától értesülhettünk (muzsika volt ez szívüknek). Vagy túllihegte a dolgot, vagy nem. Kosovo ügyében például a Fidesz az Egyesült Államok és az unió különmegállapodását, azaz a kínaiak és az oroszok megkerülését, azaz Kosovo mihamarabbi függetlenségét tartaná kívánatosnak; és ez nemcsak a Washingtonnak tetsző, de a helyes álláspont is. És az is szép lenne, ha az unió egységesen és az Egyesült Államokkal kart karba fűzve lépne fel változatos nemzetközi kérdésekben, az energiabiztonságtól Oroszországon át Iránig. (Más kérdés, hogy ezt Amerikában ki mennyire gondolja komolyan. A Bush-kormányzat a Kaczynski-féle figurákat inkább arra szereti használni, hogy betartson az uniónak.) De az a pár ember, akit Washingtonban legalább marginálisan foglalkoztat Magyarország, úgy véli, hogy Orbánnak van esélye a visszatérésre; és ha már így van, hát megpróbálják kihozni a legjobbat. A helyzetből is, meg Orbánból is. (Vélhetően ezért szentelt Orbánnak időt Richard Holbrooke is, akit a következő amerikai kormány külügyminisztereként emlegetnek: már ha az elnököt megint Clintonnak hívják majd.) Azt ugyanis Orbán pillanatnyilag legbefolyásosabb beszélgetőpartnere, Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke bogozta a pártelnök lelkére, hogy a kelet-európai szélsőjobb meg a nácizmus pelenkázása még a muszkavezetésnél is ocsmányabb bűnnek számít. Ez, meg a találkozó lebegtetése - Orbán állítólag még a beszélgetés előtt egy órával sem lehetett biztos abban, hogy fogadja-e az agg kaliforniai képviselő - több volt, mint figyelmeztetés.

Orbán persze tudta, hogy kivel fog találkozni, és azt is, hogy Lantos, akit híveinek egy közelebbről meg nem határozható nagyságú halmaza ádáz, fröcsögő gyűlölettel kíván a pokol fenekére - nem fogja megsimogatni a buksiját. De e pillanatban, mikor pártja oly meggyőzően vezet, sőt, épp belemarni készül a szocialista szavazótábor lazábbik fertályába, az Amerika-ellenes, irakiháború-ellenes, mindenkiellenes jobbszél, meg a nemzeti szocialisták elhanyagolható veszteségnek tűnnek a nemzetközi politikába újra megváltandó belépőhöz képest. És ebben Orbánnak valószínűleg igaza van.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.