A szerk.

Betiltom

A szerk.

Oh, az sértő, hogy Adj gázt!? De kérem, mi motorosok vagyunk, mi gázt adunk, és nem gondoltunk semmi rosszra, amikor így neveztük el a felvonulásunkat - mondja egy vezető a Csekély Értelmű Motorosok Egyletéből, s néz azzal az ártatlan szemivel.

Ne nevezze őt senki képmutatónak! Ne mondják, hogy mégis kit néz hülyének ez a csirkefogó, hiszen azt még egy gyerek is tudja, hogy egy holokausztmegemlékezés kontextusában mit jelent az Adj gázt! Ne mondják, hogy képmutató, mert ő és szervezete tényleg nem gondol rossznak egy jó kis zsidózást, még ha az a legordasabb fajtából való is - láttunk már ilyet, kajabálták már Pesten, hogy "indul a vonat". Nem a Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője itt a fő képmutató.

Például a Fidesz-frakció és maga Rogán Antal, mint politikus és résztvevő is "rendkívül ízléstelennek" tartja, hogy az Élet Menete napján Adj gázt! címmel egy eddig sosem hallott nevű motorosklub felvonulást szervez, ami több ponton is érintené a holokausztmegemlékezés helyszíneit. Rendkívül ízléstelen? Mondhatott volna "módfelett indecenst" is, az sem lett volna kevésbé orcátlan. Egyfelől azért, mert ennyivel el is intézte ő és t. frakciója a dolgot, hogy elítélik. Mélységesen. Aztán, szevasz! Másfelől azért, mert szánalmas verbális színjátékuk csupán arra szolgált, hogy előkészítse a terepet a sztori igazi sztárjának, a miniszterelnöknek, aki hétfőn nem is késlekedett ön(cipős)lábával a tettek mezejére lépni.

Én betiltom, már le is szóltam a miniszternek, az meg már viszi is ki a postát, négy órán belül. Hát, nem rendes miniszterelnökünk van nekünk, épp csak azt nem mondta, hogy neki még zsidó barátai is vannak.

Ezerszer leírtuk mi is (legutóbb a múlt héten), mások is, hogy az egy rossz vicc, mivel foglalkozik, mire reagál, mit tart a teendőjének, s mit hisz hatásköréről Magyarország miniszterelnöke. Milyen tévést kell kirúgni, ki legyen az átlövő a kéziválogatottban, ki keressen többet vagy kevesebbet Tokaj szőlővesszein stb. Épp ezért most hagynánk is azt, hogy kinek dolga az ilyen-olyan felvonulások engedélyezése vagy nem engedélyezése, s milyen törvények alapján. S hogy e törvények éppenséggel jók-e, rosszak-e. Az sem érdekes nagyon, hogy milyen dolog már engedélyezett megmozdulást betiltani, s adott körülmények között az ilyesmi mire vezethet, pláne, ha a miniszterelnök teszi.

A fontos ugyanis az, hogy e disznóság hogyan és miért volt egyáltalán lehetséges? Honnan veszi magának a bátorságot egy rakás bőrbe, maskarába öltözött szerencsétlen, hogy azt higgyék, legálisan belemotorozhatnak embertársaik lelkivilágába, hogy azt higgyék, büntetlenül fenyegethetik, terrorizálhatják az ország polgárait. Félreértés ne essék, az Adj gázt! csak első hallásra kizárólagosan a zsidóknak címzett fenyegetés, alkalmasint mindenkinek szól: ha nem tetszik a pofád, adunk gázt!

Nos, leginkább azért hitték, hogy mindezt szabad, mert szabad is. Lehet itt orgoványi erdőzni, cigányállatozni, erre-arra masírozni, fenyegetni bárkit - széljárástól függően hol a tűrt, hol a támogatott kategóriában. Magyarország nem jelentéktelen szélsőjobboldalát Orbán Viktor már régen hatalma megtartására igyekszik használni, leginkább a "húzd meg, ereszd meg" elve szerint; ha szavazói kellenek neki, domesztikálni próbálja a jobbszélt, ha el kell terelni valamiről a figyelmet, akkor meg rendszabályozni. S ha eljő az ideje, egy szövetség is befigyel majd. Ilyenformán Orbán Viktor nem csinált mást hétfőn, csak betiltotta saját magát. Egy bizonyos nap kétórányi idejére, tíztől délig. Addig és aztán és az alatt máshol megy minden úgy, ahogy szokott.

Figyelmébe ajánljuk