A szerk.

Betyársereg Rolls-Royce-szal

A szerk.

A civilember bátor. Ha összefog, akkor meg egyenest olyan, mint az oroszlán.

Azért is ment a Civil Összefogás Fórumának köztéri fakultációja, a Békemenet hétfőn Sümegre kampányolni. Mert a civilember nem vak, hanem bátor. Hisz azt a vak is látja, hogy az időközi választásra készülő tapolcai körzetből maga Tapolca inkább jobbikosnak számít, Ajka derűs komcsifészek (vö. Ajkáról ki se fogy a nóta), míg Sümeg bizony fideszes. Ezért bátran odamentek a fővárosi civilek az ország minden részéből, ki kabrióval, ki Rolls-Royce-szal, ki ahogy tudott, csak kisbuszos szervezés volt. Széles Gábor legendás Ikarusai ezúttal garázsban maradtak, miként maga Széles is – nyilván egyik hiány sem véletlen.

Persze, tudjuk ám, hogy nem azért vonult fel a Békemenet mind a kétszáz fős tömege Sümegen, mert féltek volna Ajkán a komancsok, Tapolcán pedig a CÖF–CÖKA pénzügyeit épp most oly nagy hévvel feltárni igyekvő Jobbik szemébe nézni, dehogy gyávaságból mentek Sümegre! Hanem azért, amit Bayer Zsolt mondott a tiszteletére helyszínre sofírozott közel kétszáz nyugdíjasnak, hogy tudni­illik egy házzal arrébb, Veszprémben azért nyertek a büdösbogarak, mert ugyan növelni nem tudták a szavazóik számát, de az a pár viszont mind elment voksolni, szemben a fideszes tömegekkel, akik nem mentek el. Nos, ilyen még egyszer nem fordulhat elő, ezért jött a Békemenet, mert úgy hallották, Sümegen még van néhány fideszes, jó lesz odahatni, nehogy ők is otthon merészeljenek maradni. Szép, egyenes eljárás: jöttünk, hogy menjetek. Jöttek, hogy megfegyelmezzék, ha jobban tetszik, választói fegyelemre ösztökéljék maradék híveiket. Ez a tempó mennyiben különbözik attól, amikor a Betyársereg vagy a Magyar Gárda tiszteletét teszi – ugyancsak vonulást eszközölvén – egy faluban, üzenvén például a cigányoknak, hogy „jöttünk, menjetek”? Nos, leginkább a külsőségekben, jelszavakban és az öltözködési preferenciák terén. Ám ami a legfontosabb: életkorban. Ettől persze még lehet úgy kihömbölyödni a pesti kocsiból, mint egy rocksztár, s rágózva belenyilatkozni egy mikrofonba, a másik mikrofonost meg elhajtani, csak hát nagyon röhejes, bár minket nem zavar (s szerintünk Bayert sem, tehát a világ megint kerek).

És itt a vége, nem, nem ennek a cikknek, a Békemenetnek. A Békemenet összes eddigi hazugságának, az összes álszent marhaságnak, amit eddig a mérsékelt jobboldal esze (Bayer, Kerényi, Széles, Pataky Attila meg a még náluknál is kisebb kaliberek, Fricz, Csizmadia és a kis Lomnici) összehordott. Apropó, álszent: misével nyitottak Sümegen, tán azért, mert a helybeli papság úgy gondolja, hogy az Isten is fideszes. De basszus, akkor ki a főnök? Orbán vagy a magasságos? Ezt eldönteni! Nem lennénk sümegi pap.

Vége mindennek, vége a tömeg erejéről szőtt vágyálmoknak, rohadtul nincs mit megmutatni a világnak. Megmutatni az erőnket a Nyugatnak? Kétszáz ember már a szomszéd faluból sem látszik, a sümegi főutca egy szüreti bál előtti felvonuláson is több embert hord a hátán, mint a legyőzhetetlen Békemenet kiérkezésekor. Hétfőn Sümegen nem erődemonstráció volt, hanem halk, nyüszögésig tompult könyörgés, hogy menjetek el szavazni. De sajna ezt sem sikerült stílusosan megcsinálni, Rolls-Royce-szal jöttek és kabrióval, illetve karóval, gazembereztek, pöcegödröztek, gyurcsányoztak, simicskáztak – szólt a szokott gyalázat, ahogy Bayer és a másik két szerencsétlen száján kifért. Csizmadia és a kis Lomnici léptek még fel, bár ők a kutyát nem érdekelték, nénémasszonyék Bayerért jöttek.

Kuncsorgás: gyertek szavazni, lécci, lécci. Fenyegetés: ha nem a fideszes csóka nyer, a képviselő aligha tud kijárni bármit is a körzetének. És az örökös hülye nagyzolás, ezúttal a karikatúráig elvive – nagy vonalakban ennyit tud ma a mérsékelt jobboldal tömegbázisa, a Békemenet. Az egész móka semmi másról nem szólt, csak néhány simlis egzisztenciális félelmeiről: mi lesz velünk, ha bukik a Fidesz? Ki ad majd pénzt? Ezért kell menetelni is, hogy páran igazoltan szerepeljenek a fizetési listán.

De a Békemenet kész, úgy halt, ahogy született – szégyenben. Persze, tudjuk, nehéz leállni az ilyesmivel, de száz alatti tömegnél csak abbahagyják, ahhoz meg már elég egy kisebb influenzajárvány.

Figyelmébe ajánljuk