A szerk.

Gyere csak, majd jól megverünk és elkergetünk!

A szerk.

„Agresszívak voltak, közölték velünk, hogy ha nem tesszük azt, amit mondanak, könnygázt fújnak ránk és megvernek. Nem adtak semmilyen papírt, és ujjlenyomatot sem vettek. Visszavittek minket a határhoz Kelebiánál, belenéztek az útleveleinkbe, majd átdobták azokat a kerítésen” – idézi fel az Amnesty International friss országjelentése egy 16 éves szíriai menedékkérő beszámolóját a magyar rendőrség fellépéséről.

Nyáron a Human Rights Watch készített interjút tizenkét menekülttel, akiket állításuk szerint egyenruhások vertek meg a déli határszakasz magyar oldalán. Többük sérüléseit dokumentálták is. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága száz feletti erőszakos esetről szerzett tudomást, köztük van annak a 22 éves szír férfinak a története is, aki belefulladt a Tiszába, miután valakik visszalökték a magyar határnál.

Az ehhez hasonló vádakat mindig nehéz igazolni. Magyarországon a belső vizsgálatok eleve ingoványos talaját tovább mérgezi, hogy a menekültügy lett a politika első számú – hovatovább egyetlen – témája, a „külföldről pénzelt” jogvédő szervezetek pedig évek óta maguk is áldozatai a kormány lejárató kampányainak. Ha véletlenül kiderülne, hogy nekik is lehet igazuk, az csúnyán belerondítana az önfeledt sorosozásba.

Annyit azért bizton állíthatunk, hogy ennyire súlyos és szisztematikus visszaélésekről ritkán hallani Európában. A magyar hatóságok e jelentésekkel minimum felzárkóztak a rossz hírű görög parti őrség, a bolgár határőrség és a marokkói spanyol enklávék kerítésvédői mellé.

Azt sem nehéz belátni, hogy ha a rendőrök, katonák és mezőőrök konkrét utasítást nem is kaptak a kegyetlenkedésre, a túlkapások kódolva vannak a kormány által tudatosan létrehozott jogi, gyakorlati és pszichikai feltételekben. Egy törvénymódosítás például lehetővé teszi, hogy a rendőrök idén július 5-től „visszakísérhetik” a kerítés túloldalára azt a menedékkérőt, akit a határ 8 kilométeres körzetében kapnak el. Az Amnesty jelentése szerint csak júliusban 1700 embert tessékeltek át ily módon Szerbiába, 2700 esetben pedig „megakadályozták a menekülők belépését”. A jog tehát kifejezetten előírja a határ mellett szolgáló rendőreinknek, hogy még mielőtt bármit kérdeznének, erőszakot alkalmazzanak a menedékkérőkkel szemben. Emellett nyilván rájuk is hat a hömpölygő menekültellenes propaganda, és talán az sem mellékes, hogy a kormányzati kommunikáció következetesen „határvadászként” emlegeti őket.

Orbán Viktor politikájában a nemzetközi egyezmények pontosan annyit érnek, mint a magyar alkotmányosság elvei. A kormány az uniós kvóták ellen indított perében bőszen hivatkozik a menekültek jogaira meg a genfi menekültügyi egyezményre, de amint ezek a jogok szembekerülnek a Fidesz politikai érdekeivel, úgy tesz, mintha nem léteznének.

A miniszterelnök egyik legfőbb célja mindevvel, hogy megmutassa: a magyar határvédelem működik. S ennek érdekében bármi megengedett. Amikor kiderült, hogy a kerítés nem elég, jöttek a tranzitzónák. Aztán jött a határsértés kriminalizálása. De a menekültek csak nem szűntek meg menekülni. Napi harminc főben limitálták a tranzitzónák kapacitását. Bezártak még néhány menekülttábort, elvették a menekültek maradék integrációs támogatását. Hiába. Július óta a mégoly formális menekültügyi vagy büntetőeljárástól is eltekintenek, egyszerűen visszaterelnek mindenkit Szerbiába. Olykor beléjük rúgnak.

Ezeknek a szerencsétlen, többszörösen megalázott embereknek az elbeszéléseit olvasva nem nagyon kívánhatunk mást, mint hogy Magyarországot minél nagyobb ívben kerüljék el a menekültútvonalak. Mert ezt az őrületet tovább fokozni lassan tényleg csak tűzparanccsal lehet. A biztonságpolitikai szakértők már érzik az új idők szavát.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.