Megy-e a gőzös?

A szerk.

Kedd reggel országos sztrájkra készültünk. Délután aztán úgy tűnt, mintha a megmozdulás derékhadát adó vasutasok kiszállófélben lennének, folyamatosan egyezkedtek a kormánnyal. Végül megállapodtak is, meg nem is, aminek következtében - az utolsó hírek szerint - szerdán a vasutasok is munkabeszüntetnek (-tettek) reggel hattól délig.

Kedd reggel országos sztrájkra készültünk. Délután aztán úgy tűnt, mintha a megmozdulás derékhadát adó vasutasok kiszállófélben lennének, folyamatosan egyezkedtek a kormánnyal. Végül megállapodtak is, meg nem is, aminek következtében - az utolsó hírek szerint - szerdán a vasutasok is munkabeszüntetnek (-tettek) reggel hattól délig.

A helyzetet bonyolítja a politikai motiváció tisztázatlansága: a kormánypártok a Fideszt sejtik az egész mögött. Minő váratlan fordulat, mondhatnánk, ugyanakkor kétségtelenül adódnak arra utaló jelek, hogy a felhívás az általános sztrájkra voltaképpen a Magyar Vizsla folytatása: akkor egy "civil" szervezet, most pedig a munkavállalói érdekképviseletek mögül igyekezett/igyekszik a legnagyobb ellenzéki párt céljait elérni. Kövér László (köztünk szólva: üdítően kontraproduktív) támogató nyilatkozata, az a kijelentés, miszerint a szerda esti szakszervezeti demonstrációra a Fidesz is mozgósítja szimpatizánsait, a BKV fideszes fb-tagjának állítólagos sztrájkügyi aktivitása, vagy a jobboldali szakszervezet (Munkástanácsok) agilitása mind lehet egy-egy érv a kormánypárti gyanúra. És hát jó néhány lózungnak - például az egyik ferihegyi szakszervezet szép megfogalmazásának is, miszerint "az aktuális politikától függetlenül kiállunk az idősebb korosztályért, gyermekeinkért, illetve magunkért is" - erős aktuálpolitikai áthallása van. Mi több, Orbán Viktor is mostanság érezte fontosnak újból közölni a nemzetével, hogy a kormányt most már ideje volna megbuktatni. Mindezek ellenére hiba volna az akciót pusztán pártpolitikai motivációkkal magyarázni; épp akkora hiba, mint az előbb fölsoroltakat csupán "véletlen egybeeséseknek" tartani.

Az például, hogy vasutas, illetve egészségügyi szakszervezetek demonstrálnak a szakmájukat érintő változtatások ellen, teljességgel indokolható. (Még akkor is, ha például a biztosítási reformmal szembeni alapos érvekkel, alternatív megoldással adósak a kritikusok. A "profitéhes pénztárakkal" szembeni kifogások döntően érzelmi indíttatásúak, kimerülnek a "biztosan csúnyán beszélnek majd az öregekkel" típusú spekulációkban.) Lapunk az elmúlt években oldalhegyeket szentelt a MÁV és az egészségügy tarthatatlan helyzetének, és az azt felszámolni célzó reformtörekvéseknek. Ám mi is, akik elengedhetetlennek tartjuk a reformokat, gyakran adtunk hangot értetlenségünknek az olykor átláthatatlan, kaotikus kormányzati ötletek és lépések miatt. Döntő hibának tartjuk mindmáig, hogy a kormány vagy a szakminisztériumok nem is próbálták elképzeléseik helyességéről meggyőzni a leginkább érintetteket. A vasutas szakszervezetek eredendően a szárnyvonalbezárások szerintük átgondolatlan erőltetése miatt hirdették meg tiltakozásukat. Bár biztosan vannak az államvasútnál szép számmal olyanok, akik a jelenlegi pazarló struktúra fenntartásában érdekeltek - s mivel reformellenesek, ezért mindenkor sztrájkpártiak -, szárnyvonalügyben speciel igazuk lehet (lásd cikkeinket a 10- 12. oldalon). Lapzártánk idején úgy tűnik, az üptre kiválasztott vonalak leépítése egyelőre elmarad, s a szelektálást egy átgondoltabb koncepció alapján végzik el; ami akár eredménynek is tekinthető, s ami a sztrájkfenyegetés nélkül aligha lett volna elérhető.

A sztrájk mindközönségesen a munkaadó (ebben az esetben a tulajdonos, illetve struktúrafenntartó állam) és a munkavállaló közötti konfliktusok rendezésének egyik formája; ezekben a vitákban hol az egyiknek, hol a másiknak van igaza. Hogy ezt a papíron egyértelmű szituációt semmi ne veszélyeztesse, az mindkét fél felelőssége. A mostani helyzetben a szakszervezetek felelőssége a nagyobb abban, hogy követeléseik ne pusztán a "Gyurcsány monnyon le!" orbáni vágyának kifejezői legyenek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.