Nemes verseny

A szerk.

E heti prédikációnkban a kampánytól való viszolygás, hovatovább undorodás hátulütőire szeretnénk felhívni a figyelmet. A finnyás megfigyelők - a dolog természeténél fogva általában a művelt osztályok képviselői - négy ponton adnak hangot orrhuzigálásuknak: a kampány unalmas; a kampányban mindenki csak ígérget; a kampány negatív; és a kampány ostoba.

E heti prédikációnkban a kampánytól való viszolygás, hovatovább undorodás hátulütőire szeretnénk felhívni a figyelmet. A finnyás megfigyelők - a dolog természeténél fogva általában a művelt osztályok képviselői - négy ponton adnak hangot orrhuzigálásuknak: a kampány unalmas; a kampányban mindenki csak ígérget; a kampány negatív; és a kampány ostoba.

Most nem is az, hogy tényleg marha könnyű nyilvánvaló idiótákról, illetve idiotizmusokról bebizonyítani, hogy azok, akik (amik). (Kedvencünk eddig: csinálhassanak maguk alá olcsóbban, áfamentesen a csecsemők - egyébként tényleg, miért ne? És miért csak ők? Az idősödő férfiak fizessenek, ha beszartak?) Ez túl könnyű sport, ráadásul a megfigyelők másik kedvenc elfoglaltsága - az államháztartási és egyéb reformok pontos menetrendjének számonkérése a főhatalomért kampányoló pártokon -, lássuk be, az értelmetlenségig illuzórikus. Nem mintha ne követelné szerény közlönyünk is szüntelen a nagy elosztó rendszerek átalakítását: de lehet, a versengő feleknek van igazuk abban, hogy a precíz szakpolitikák exponálása helyett a nép azt kívánja: őhozzá szóljanak, úgy, hogy ő is megértse!

És lehet, hogy e tekintetben egyik nagy párt kampánya se szar: vagy legalábbis van benne értelem. És akkor az ingyencirkuszról, amit e monumentális dráma szereplői úgyszólván ránk tukmálnak, még nem is szóltunk!

A negatív kampányt két hete már megvédtük, nézzük most az ígéreteket! Úgy tűnik, ebben a Fidesz nyitott korai hajrát. Úgymint: teljes foglalkoztatottság, a tébéjárulék radikális csökkentése, 14. havi nyugdíj, az utóbbi fokozatosan, négy év alatt, ingyengyógyszer az időseknek, és persze: a családi adóreform. Bár ezek így együtt nyilvánvaló sületlenségek, és ennyi pénz a világon nincs, az sem állítható, hogy ne adresszálnának a maguk kevéssé kifimomult módján bizonyos súlyos társadalmi problémákat. A társadalombiztosítási járulék tényleg túl magas ebben az országban, és ezt nemcsak a munkaadók szívják meg, de ahhoz képest is sok, amit a biztosított kap érte; a munkanélküliség, bár még mindig tolerálható szinten van, mégis nőtt az elmúlt években; és az is faktum, hogy még az átlagnyugdíj is fájóan csekély a mégoly szerény igényű megélhetés költségeihez képest (pláne ha az illető nagyszülő betegeskedik is!). Arról persze, hogy hol lenne ez a pénz megkeresve, azaz hogy az input oldal miként nőne, illetőleg az output más elemei miként csökkennének, Orbán egy kukkot nem szól (a legfőbb állami jövedelemgeneráló tényező e virágzó szocializmusban a teljes foglalkoztatottság, illetve az ily módon megsokszorozódó adó- és járulékbevételek lennének). A gazdasági logikai és osztályellentmondásokat Orbán inkább a magyar szolidaritás szószával löttyinti le: hátha így sem a központi költségvetésből hiányzó százmilliárdok nem tűnnek fel, sem pedig az, hogy e posztulátumok a nemzet más és más társadalmi, anyagi állású csoportjainak kedveznének, esetenként egymás ellenében. A Fidesz legalábbis igyekezett tanulni korábbi kudarcaiból, melyek okát a nyugdíjasok és a kétkezi, városi néprétegek (majdnem azt írtuk: a munkásosztály) lesajnálásában fedezte fel (részben legalábbis helyesen). Feltűnő továbbá, hogy kiről, kihez és miről nem szól a Fidesz kampánya, legalábbis egyelőre: az agrárnépesség és a nacionalista hőzöngésre fogékony populáció már nagyjából zsebben van, az ő rokonszenvükért a továbbiakban másképp - helyi szintű mozgósítással - kell megdolgozni (bár a gazdasági nacionalizmus továbbra sem idegen Orbán szentbeszédeitől); a többiek pedig (mondjuk az egyedülálló munkavállalók - ők sem nem adóznának kevesebbet, sem nem kell nekik még egy munkahely) szavazzanak másra, no, mondd már. Az sem véletlen, hogy Orbán - talán egy szem, pár hete megjelent Figyelő-interjút kivéve - nemigen beszél az államgépezet jelentős átalakításáról, az ún. strukturális reformokról; ha tervez(ne) is ilyesmit, jobb nem előre az érintettek orrára kötni, elvégre minden ilyen jellegű intézkedés befolyásos társadalmi csoportok érdeksérelmével járhat. Mindegy, majd a Fidesz-programból kiokosodunk!

Mely programot a Fidesz szokatlanul későn, március végén hozza majd nyilvánosságra. A maguk szempontjából megint csak nem bután. Abban ugyanis van valami, hogy az MSZP ügyesen és kedvvel telepszik rá a Fidesz javaslataira, és keni, maszatolja szét, taknyolja el őket. A 14. havi nyugdíjakról azt állítják, már meg is csinálták, ráadásul igazságosan; a teljes foglalkoztatottságot a trendi részmunkaidős munkavállalással ütnék agyon. A szocpárt vékony pallón halad: kormányfőjelöltje bátran hirdeti, hogy nem száll be az ígérgetésversenybe, és többször nyilvánosan is az ellenpárt "költségvonzatainak" számolgatására vetemedik; miközben maga sem jósol mást, mint fellendülést és fejlődést! És bántani ő sem akar senkit, naná! Vagy megszorítani! A szocpárt súlyosabb állításai kormányzásuk bizonyos tagadhatatlan népjóléti elérményeit emelik ki - s végképp nem ügyetlenek az ellenoldal hiteltelenítésében. (Jelentős segítséget ehhez nemegyszer Orbán Viktortól kapnak: amikor a Fidesz jelöltje a négyes metró meg nem építését a jelenlegi kormánynak rója fel, az maga a szocialista kampányfilm.)

Hogy az ún. egyszerű választó hogyan igazodik el majd az ordító hazugságok, az ügyes manipulációk, nagyotmondások, blöffök mind bonyolultabbá váló hálójában, hogy ki mar többet áprilisban a bizonytalanok legendás tömegéből, s ki tudja híveit nagyobb számban szavazásra, az ellenoldal támogatóit otthon maradásra bírni, mindebből kiókumlálni szinte lehetetlen. Feledkezzünk meg tehát egy rövid időre még a józan észről, és próbáljuk meg élvezni a dolgot. Jobb ötletünk nincs - legalább érezzük jól magunkat április végéig. Annak, ami utána következik, úgysem lesz sok köze ahhoz, ami most zajlik. Vagy ha mégis, akkor úgyis mindegy lesz minden.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.