A szerk.

Orbánabbak lennének

szerző
A szerk.
publikálva
2018/5. (02. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hazudnak, lebuknak, terelnek, amit elterelésképpen mondanak, arról megint csak kiderül, hogy hazugság. A Fidesz kormányzására jellemző képletet a maga pőreségében szemlélhetjük immár két és fél hete, Altusz Kristóf helyettes államtitkár „titokban befogadott” 1300 menekültről tett nyilatkozatának válságmenedzselésében. A valóság hirtelen beszüremkedése a Patyomkin-világba megzavarta ugyan, de kizökkenteni nem tudta Orbán Viktor műsorát, amely jó három éve uralja a magyar közéletet. És amelyhez – sajnos – az ellenzék is asszisztál.

Itt lett volna az alkalom, hogy valaki végre elmagyarázza a választópolgároknak, miért aljas csúsztatás a menekültek és a gazdasági bevándorlók összemosása, majd mindkét csoport kollektív azonosítása a terroristákkal. Hogy miért értelmetlen és káros a közös uniós menekültpolitika folyamatos gáncsolása. És legfőképp azt, hogy a tízmilliárdokat felemésztő idegen-, Brüsszel- és Soros-ellenes propaganda hazugságokra épül.

Ehhez képest a két legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP – az LMP csendesebb támogatásával – gondolkodás nélkül nekiállt kontrázni ezekhez a veszélyes hülyeségekhez. (A többiek leginkább hallgatnak, Gyurcsány meg nem bír leakadni a nyugdíjakkal seftelő ukránokról.) Titkos akciót sejtetnek ott, ahol normális, jogszerű hatósági és bírósági eljárásokról, nyilvános adatokról van szó. A kvóta és a Soros-terv végrehajtásával vádolják Orbánt, miközben a napnál világosabb, hogy az oltalomra szoruló emberek a déli határon felállított konténereken keresztül nyertek gyötrelmes bebocsátást az országba. Vona Gábor régi önmagát idézve bűnöző menekültekkel riogat, az MSZP tudatosan keveri az 1300-ak befogadását olyan messziről bűzlő ügyletek közé, mint a letelepedési kötvények vagy a moszkvai vízumgyár. Az ellenzék a parlament rendkívüli ülését, a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, sőt vizsgálóbizottság (!) felállítását követeli. A szocik EP-képviselője Jean-Claude Junckernél érdeklődik a menekültekről. Tényleg, mi a picsáról beszélünk?

Az 1300 menedékkérő védelemben részesítése mindössze annyit bizonyít, hogy Orbán államában is megmaradt a jogállamiság és a független bírósági eljárás kétségkívül rendszeridegen minimuma. A Fidesz máris e minimum további legyalulásán kezdett dolgozni. Rövid úton visszavonták a menekültek integrációját segítő uniós pályázatokat (ezek között olyan veszedelmes projekteket találni, mint a kísérő nélküli kiskorúak gyermekvédelmi elhelyezésének támogatása vagy az óvodai, iskolai beilleszkedés segítése), és napi 5-5 helyett elkezdtek csak 1-1 főt beengedni a két tranzitzónába. Ehhez senkinek nincs egy szava sem. Vagy ha van, az inkább azt sugallja, hogy eddig minek kellett ennyi menedékkérőt beereszteni, minek kellett ezeknek támogatást adni.

Ha kicsit megerőltetnénk magunkat, biztosan meg tudnánk indokolni, taktikailag miért kifizetődő ez a magatartás az ellenzéknek. Azt is tudjuk, hogy a Fidesz akkor is a népbutítás és a gonoszság felpörgetésével reagált volna az Altusz-afférra, ha történetesen nem próbálják jobbról előzni. De akkor a másik oldal legalább hitelesen bírálhatná ezért.

szerző
A szerk.
publikálva
2018/5. (02. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk