A szerk.

Stairway to Hell

A szerk.

Akinek úgy hozta a jó szerencséje, hogy kitehette a lábát néhányszor ebből a szegény országból, bizonyosan látott már szerelmespárt csókolózni a Sacré Cœur lépcsőjén, ne adj' isten, hangoskodó süvölvényeket sörözni a kölni dómhoz vezető grádicsokon, s az sem verte ki nála túlságosan a biztosítékot, ha alvó hátizsákos turistákba botlott a Szent Pál-székesegyház főkapujához kaptatván.

Ezek teljesen hülyék! - mármint a mondott templomok papsága, mert bizonyára nem tudják, hogy alkalmasint turistának álcázott vandálok szentségtelenítik meg az Isten házába vezető lépcsőket. Itt az ideje felnyitni e megtévelyedett egyháziak szemét; nemzetközi csuhások, vessétek vigyázó szemeteket Budapestre! Ahol a papság kerítéssel vonatja körül a Szent István-bazilikát, mert az tűrhetetlen, hogy turisták és mások is minduntalan körbehugyozzák e megszentelt hajlékot.

Ezért nem leszünk mi igazán Európa még legalább ezer évig, mert ezt lehet. Elvehetik a köztől a teret, s az életkedvet, mert úgy nekik kényelmesebb.

Oh, igen a turisták meg a hétköznapi lépcsőn ücsörgők kétségkívül különös népség, amerre megfordulnak, rettenetes szemetet hagynak maguk után, a bevezetőnkben emlegetett helyeken éjszakára térdig gázolhatni a dzsuvában. Csakhogy amikor a szemetelő turista nyugodni tér, csinos munkaruhában és korszerű gépekkel takarítók serege szállja meg e tereket, lépcsőket, adott esetben komplett városrészeket, és teszi a dolgát, hogy reggelre megint ragyogjon minden. Ahelyett, hogy bekerítenék a marhák. Az mennyivel olcsóbb, és csak egyszer kell megcsinálni. De mit szólna a világ, ha Róma elkergetné a turistákat a Spanyol lépcsőről?

S azok, akik az V. kerület új, tényleg szép sétálószakaszának átadásán oly nagy kedvvel fotóztatták magukat a sajtóval? Azok mit szólnak? Hol van ilyenkor Rogán Antal? Hol lapít Tarlós István? Vagy nekik tetszik, hogy elkerítik a bazilikát? S ha már a jóérzés nem is kényszeríti megszólalásra őket, gondolkodhatnának egy kicsit a zsebükkel, ami egyébkor ugye szokásuk nekik. Mert mit csinál az a megátalkodott vandál turista, amikor éppen nem a templomokat viziteli körbe? Költ, a barma. Idehozza és nekünk adja a pénzét, azért, amit mutatunk neki. Nem azért, amit elkerítünk előle.

A magyarországi katolikus egyháznak nem számít, mit szól a világ a dolgainkhoz, mi köze annak mindehhez. Ez a mi szemétdombunk! Ne legyen tévedés, ennek a kerítésnek a kifundálói és megvalósítói szemernyit sem különbek Mikszáth Különös házasságának papságánál: ez ugyanaz a gátlástalan, beteges, provinciális tempó, mintha közben nem is telt volna el száz év.

Itt? Nem is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.