Születésnap, meglepetés nélkül – Megint lesz hálaadó mise Orbánért

A szerk.

Hálaadó szentmisét tartanak a Belvárosi plébániatemplomban Orbán Viktor 50. születésnapja alkalmából - e kétségkívül megrendítő hír fogadtatása elég vegyesnek tűnik egyelőre, holott minden okunk meglenne az örömre.

Sajnos még maga az érintett is pironkodva hárít... Jaj, mit nem mondanak, hálaadó misét? Én mosom kezeimet, "nem tudok róla, az ilyesmivel jobb megvárni az ember temetését" - írja a sajtónak Orbán Viktor. Értjük: a hálaadó misével jobb megvárni az illető temetését. S még mondja valaki, hogy a miniszterelnöknek önértékelési problémái lennének.

Ámde komolyra fordítva a szót... Lehet itt komolyra fordítani a szót?

Hisz a hír még szinte friss, alig is emlegették fel páran az Orbánnak anno kezet csókoló néni fotóját, a katolikus egyház mindenkori hajlandóságát a bálványimádásra, a célszemély mérhetetlen képmutatását a tárgyban: "Semmilyen születésnapi bulit nem tartok, a feleségem megígérte, hogy meglepetés-party (sic!) sem lesz. 50 évesnek lenni nem érdem, csak állapot, ezért nem is ünnepeljük." Ja, party, de azt ugye nem sikerült hozzátenni, hogy épp ezért szeretettel meg is kérek mindenkit ezúton is, hogy ne rendezzenek nekem hálaadásokat, koszorúúsztatást, ökumenikus focipálya-szentelést, s ne gyújtsanak örömtüzeket sem értem, mert én csak a munkámat próbálom végezni, mint annyian ebben az országban. Nem, ilyesmiről nem ír a miniszterelnök egy szót sem. Csinálják a népek, ha nekik ez esik jól.

 


Fotó: MTI

 

De mint mondtuk, nem szólt itt még senki egy vak hangot sem Orbán Viktor arckifejezéséről azon a kézcsókos fotón, s a kutya sem emlegette még a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára kiadott verseskötetet, amikor már komoly önkéntes hadak keltek fel megvédeni a miniszterelnököt, a katolikus egyházat, a lányok-asszonyokat vagy Szentmihályi Szabó Pétert (az még nem eldöntött ugyanis, hogy ki is rendelte a hálaadási szertartást). E hős védők szerint pediglen a katolikus egyháznak bevett, sőt elemi szokása hálaadó misét tartani, miszerint tedeumot, ezt is vágta valaki, tartanak ők ilyet mindenféle átlagemberért is, úgyszólván ingyen vagy jelképes összegért, várva várt kellemes események bekövetkezte után, éjjel és nappal, ha kell, ha nem. Most speciel nem kéne, de az ő dolguk, s ahogy prókátoraik mondták, más kultúrkörök szempontjaiból ezt módfelett bűnös dolog megítélni, ők már csak ilyenek, hol a tolerancia, baloskák?

Szóval a kutya sem mondta, hogy személyi kultusz lenne máma Magyarországon vagy bármi efféle - vigyázat, e félmondatból nem a személyi kultusz az érdekes valójában, hanem a kutya. Ki látta a Heti Válasz címlapján "Európa buldogja" felzettel Viviane Reding szándékoltan előnytelen fotóját? E heti rejtvényünk a következő: soroljon fel 10 apró különbséget e kép és a Ludas Matyi Titót láncos kutyának ábrázoló legendás címlapja között! Tízet? Akár csak egyet is! Oh, akkoriban könyvkiadók érezték úgy, hogy könyveket adnak ki, most meg a katolikus egyház érzi úgy, hogy tennie kell valamit a főnök születésnapján, adott esetben a jogos igényeket kiszolgálni. Mi a különbség?

Így Orbán Viktor jobban tenné, ha nem szabadkozna, nem hárítana, mert hiába nincsen őnáluk "meglepetés-party", ami itt éppen történik - megismételjük: hálaadó szentmisét tartanak a főváros egyik fő templomában a születése napján, köszönve istennek, hogy erőben, egészségben tartja őt -, nos, az korántsem meglepő. Sokkal inkább logikus. Hisz Orbán Viktor pontosan így építette fel - egy beteg piramisnak - a pártját, pontosan így működteti vazallusait, s ami a legszomorúbb, pont ilyenre igyekszik formálni az országot. Olyanra, ahol ő nevezi ki az iskolaigazgatókat, ahol ő ellenőrzi a katonatisztek nyelvtudását, ő állítja össze az összes focicsapatot, és igen, ahol érte zúgnak a harangok a hálaadó szentmise előtt.

Az ilyen országok általában nem húzzák sokáig.

Figyelmébe ajánljuk