Veled is megtörténik 1.

A szerk.

Demján Sándor nagyvállalkozó, az egyik leggazdagabb magyar levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben nehezményezi a takarékszövetkezetek bedarálására szerkesztett törvény tartalmát és elkészítésének módját, mondván, sutyiban eszkábálták, mindenféle ilyenkor okkal elvárható egyeztetés teljes mellőzésével.

A nagytőkés levelére a kormányfő úgymond postafordultával válaszolt, hogy de bizony egyeztettek, méghozzá érdemben. Írt erre menten Demján egy újabb levelet, melyben leszögezi, hogy de bizony nem egyeztettek, még az is lehet, hogy toppant is hozzá a lábával, bár az a levélből nem nagyon derül ki. Csak kicsit.

Mert Demján Sándor az alábbi tenorban levelezik Orbán Viktorral: "Évtizedek óta ismerjük egymást. Tudom, hogy legalább napi 16 órát dolgozik még ünnepnapokon is. Saját gyakorlatomból tudom, hogy egy vezető nem tud minden szerződést vagy törvényt részletesen elolvasni és elemezni. Stratégiai célokat fogalmaz meg, és azt a beosztottak jól vagy rosszul végrehajtják. A kormánybiztos úr rosszul hajtotta végre a feladatot."

Hogy a takarékszövetkezetek elzabrálása mekkora disznóság és hogyan tervezi Orbán Viktor kormánya azt végrehajtani, arról laptestünkben bőségesen található információ: az utóbbi idők egyik, ha nem a legnagyobb disznósága. A legrosszabb fajta Einstand. Nyilván tudja ezt az is, aki éppen véghezviszi.

S erre jön a nagyvállalkozó ezzel a "jó király, rossz, gonosz szolgahad" dumával. Ami azon kormányvezető esetében különösen nevetséges és álságos, aki még a tisztikar angoltudását is személyesen kívánja ellenőrizni, és sorolhatnánk, mi minden olyasmire kell neki az a minimum 16 órás munkaidő, amit ő és csakis ő tud megcsinálni.

Ugyanakkor Demján sem ma kezdte, nyilván úgy van vele, hogy Orbánnal így lehet szót érteni, tolvajnyelven. Mert tavaly például valami ilyet pöttyentett el a kedves vezetője irányába: "Annak ellenére, hogy a miniszterelnöknek számos racionális gondolata van a gazdasággal kapcsolatban, azok végrehajtásával gondok vannak. Hiába van bármilyen tudású vezető, ha alatta a csapat nem végzi jól a dolgát. A legjobb tréner sem fog tudni jó csapatot összeállítani rossz játékosokból, még akkor sem, ha van két-három kiemelkedő embere." Mintha az előbb is ugyanezt olvastuk volna, Demján Sándor plagizálta jelen levelét! Mentségére szóljon, hogy saját magától, ami Magyarország vezető köreiben nem szokás.

Ugyanakkor bármilyen hamis ez a hang, mégsem e jó királyos rész a legproblémásabb az episztolázgatásban, hanem inkább a személyes tónus, hogy tudniillik: "Évtizedek óta ismerjük egymást. Tudom, hogy legalább napi 16 órát dolgozik még ünnepnapokon is." Ki az ördögöt érdekel, hogy mennyit és mikor dolgozik Orbán Viktor, ha egyszer rosszul végzi a munkáját, mint az ebből a takarékszövetkezetekre hozott törvényből - és ezer más egyébből - a napnál is világosabban kiderül. Demján Sándor számára is kiderült. És nyilván kiderült ezer más, korábbi alkalommal is, amikor a nagymogul annyit sem tett, hogy elereszsze ezt a királyos szövegét.

Ha beírja valaki a képkeresőbe, hogy Demján-Orbán, tömegével köpi ki a közös protokollfotókat, még olyan is van, ahol söröznek. Ja, évtizedek óta ismerjük egymást, támogatom a fociakadémiádat, támogatlak törekvéseidben, s te most ezt csinálod velem, hát ezt érdemlem?

Ne legyen félreértés, Demján Sándor most nem azért szólamlott fel, mert a takarékszövetkezetekről hozott törvény a demokrácia és a tulajdonjog megcsúfolása, világbotrány, hanem azért, mert a törvény megzavarta a köreit, adott esetben megrövidítette. 't. Hány levelet írt Demján Sándor akkor, amikor másokat fosztottak ki hasonló módszerekkel, mint most a takarékokat? Vagy amikor levitték a tankötelezettség korhatárát a béka segge alá, s gyakorlatilag szétkúrták (nincs pontosabb szó, bocsánat érte) a közoktatást? Ja, hogy abból a törvényből majdan gürcölő félanalfabéta tömegek masíroztak elő, akik jól illeszkedtek az elképzeléseihez? Akkor taps volt. S egyáltalán, szólt bármikor egy rossz szót is Demján Sándor?

Igen, szólt, csak nem a miniszterelnökre, s nem az ország tönkretételére, hanem épp a tanulatlan tömegre, amit a szociális juttatások arra sarkallnak, hogy zabálja a cirkuszt. "Ingyenkenyér és cirkusz, pénzért vett császárságok mindenütt. Az ingyenkenyeret most szociális vívmányoknak nevezzük, az ingyencirkuszt televíziós sportműsornak, Bajnokok Ligájának és Forma-1-nek..." Azokhoz volt ez a pár rossz szava, akiknek a munkáján meggazdagodott, s akiknek maga szállítja a cirkuszt, például Orbán fociakadémiájának pénzelésével.

Demján Sándor eddig tűrte és támogatta az országot tönkrevágó politikát, most burrog és nem érti, hogy kerülhetett sorra, amikor ő hűséges volt. Pedig vele - és a takarékszövetkezetekkel - most azért lehet ezt megtenni, mert eddig ő is hagyta, hogy másokkal ugyanezt megtegyék. Az Orbán mögött s a kondérja előtt karéjban felsorakozó díszpintyek kezében most egy pillanatra alighanem megáll a nagykanál: ha ez így megy tovább, hamarosan mi következünk...+

Figyelmébe ajánljuk