13 milliárd forintos bírságra számíthat Orbán vejének cége

  • narancs.hu
  • 2018. január 22.

Belpol

A kormány továbbra sem kommentálja az ügyet.

Pontosan 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala a miniszterelnöki vej, Tiborcz István egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. látványos közpénzes tarolása kapcsán – tudta meg a 24. hu.

A bűnlajstromban közbeszerzési szabálytalanságok sora, az eljárások manipulálása, a résztvevők közötti összeférhetetlenség és csalás gyanúja is szerepel.

Annyi derül ki az OLAF által nyilvánosságra hozott dokumentumokból, hogy befolyásolhatták a pályázati eljárások eredményét, különösen egy mérnöki tanácsadó céggel, a Sistrade Kft.-vel való összejátszás révén. Ez a cég volt felelős a pályázati előkészítésekért, míg az Elios a kivitelezésért, a vállalatokat pedig a cég korábbi két tulajdonosának Tiborcz Istvánnak és Hamar Endrének a személye kapcsolja össze.

Bár a támogatásmegvonásról szóló dokumentumokat még tavaly megküldte a kormánynak az OLAF, azt egyelőre nem kívánják a nyilvánosság előtt kommentálni.

A hírportál egy informátorára hivatkozva azt is pedzegeti, hogy a balhét várhatóan Hamar Endrével vitetik el.

Az ügy előzményeiről itt írtunk:

Nyomoz-e majd Polt Péter Orbán veje után? Az unió szerint súlyos szabálytalanságok voltak Tiborcz cégénél

Összeférhetetlenség és milliárdok. Kétéves nyomozás után az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amiket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Innovatív Zrt., Tiborcz István akkori cége - írta reggel a Wall Street Journal nyomán az Index.

Orbán lányának és vejének "saját lábra állásáról" korábban itt írtunk:

Fényből nyert milliárdok – Tiborcz István és Orbán Ráhel boldogulása

Meg lett mondva az országnak, hogy a svájci elitegyetemen tanuló Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a saját lábán áll. Az önállósodásukhoz persze közpénzből finanszírozott meg­bízások is kellettek. Pécs és Bicske hitelt vett fel, hogy megbízhassa Tiborcz cégét.

Figyelmébe ajánljuk