150 millió forint közpénzt tapsolt el a Fidesz arra, hogy megtudja, mekkora bajban van a párt

  • narancs.hu
  • 2018. március 19.

Belpol

Úgy tűnik, számokkal próbálják igazolni azt, ami a napnál is világosabb.

Budapesti kerületek és vidéki nagyvárosok önkormányzatai közvélemény-kutatással keresték a választ arra, mekkora a baj a Fidesz körül. Bár a szerződések tárgya sokszor városmarketingről, turizmusról vagy a médiafogyasztási szokásokról szóltak, a cél egyértelműen az volt, hogy milyen is a kormány és az ellenzék közötti aktuális erőviszony. A kutatási eredményeket nem hozták nyilvánosságra, de a hvg.hu megszerezte a dokumentumokat, amelyekből világosan látszik a kormány szándéka. A kérdőívekben a szavazók politikai aktivitására, szavazási hajlandóságára, politikai hovatartozására kérdeztek rá, valamint arra, hogy mennyire mennek jól a dolgok az országban, Budapesten és a kerületben.

A kutatás során többek között erre voltak kíváncsiak:

– Ön inkább szeretné, vagy inkább nem szeretné, hogy 2018-ban megbukjon a jelenlegi kormány?

– Ön inkább elégedett, vagy inkább elégedetlen Orbán Viktor miniszterelnök munkájával?

– Amennyiben lenne egy olyan ellenzéki, de nem pártszínekben induló jelölt, aki esélyes lenne arra, hogy legyőzze a Fidesz–KDNP jelöltjét, Ön szavazna rá?

– Szavaznának-e az emberek egy független jelöltre a Fidesz ellenében (ahogy tették azt Hódmezővásárhelyen)?

– Legyőzhető-e a Fidesz, ha összeáll az ellenzék?

És persze nem maradhatott ki Soros György sem a sorból, bár a kormánynak határozott álláspontja van az ügyről – de azért óvatosan megkérdezték azt is, hogy az emberek mit gondolnak Soros Györgyről.

A kérdéseket elnézve felesleges volt erre közel 150 millió forintnyi közpénzt költeni, hiszen az elfogulatlan fölmérésekből (plusz a tétre menő időközi választások eredményeiből) világosan kirajzolódik, hogy az emberek többsége hogyan vélekedik a jelenlegi belpolitikai helyzetről, és hogy milyen a kormány megítélése.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.