16 százalék a teljes népesség közt – Egyre több érv az LMP–Momentum–Együtt–PM-összeborulás mellett

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az „új pólus” igen jól szerepelt a Medián kutatásában.

Elég érdekes grafikont posztolt a Medián nemrég. Ennek lényege, hogy a választók egy esetleges LMP–Momentum–Együtt–PM-listára/csapatra elég jól szavaznának: 16 százaléknyian a teljes népesség körében.

false

 

A Facebookon ezt írta a Medián a poszt mellé: „Egyre több szó esik a kisebb pártok esetleges választási koalíciójáról. És mivel az LMP és a Momentum értékvilága nem áll nagyon távol egymásétól, talán nem képtelenség a gondolatkísérlet, hogy milyen esélyei lennének egy közöttük létrejövő összefogásnak. Az ötletet viszonylag kedvezően fogadják a szavazók: mintegy hetedrészük nem zárja ki, hogy egy ilyen koalícióra adná a voksát, és még többen reagálnának kedvezően, ha az Együtt és a Párbeszéd bekapcsolódásával többpárti összefogás jönne létre. Egy ilyen új pólus meglepő módon még a baloldalon sem mindenkinek tűnik taszítónak, de az érintett kis pártok szavazói különösen díjaznák az összefogást. Persze az 1-1 százalékos szavazótáborok külön-külön nem nagyon értelmezhetők statisztikailag, de ha ettől eltekintünk, például a Momentum-szavazók szinte egytől egyig jól fogadták a gondolatot.”

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azonban elmondta az Indexnek, hogy óvatosan kell kezelni a 16 százalékos adatot. Ezt ugyanis nem egy direkt szavazási kérdésként tették fel, vagyis nem ennyien választották kizárólagosan az új pólus listáját. „Gondolatkísérletként” azt vizsgálták, mennyire valószínű, hogy az emberek szavaznának az LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára. „Az adatot úgy érdemes értelmezni, hogy a teljes népesség 16 százaléka nem zárja ki, nem utasítja el ezt a listát, vagyis ha olyanok a körülmények, ennyien hajlandók esetleg szavazni rá. De ez nem azt jelenti, hogy rá is szavaznának ennyien ebben a pillanatban” – mondta Hann.

Ennek ellenére nem hangzik rosszul!

Korábban Juhász Péter, az Együtt elnöke vetette fel, hogy egyfajta új pólusként a fenn nevezett pártoknak össze kéne állniuk a következő választáson. Ez a felmérés mindenesetre emellett szól, persze nem tudni, mit is jelent mindez a valóságban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 36
  yoyo
  2017. július 09., 17:35
  Cyrano, a weimarizálódás már nem fenyegető rém.
  A demokratikus pártok már a weimarizálódás idült állapotában, a demencia legsúlyosabb stádiumában leledzenek.
  A jobbik kábé akkora veszedelem, mint egy cirkuszi artistacsoport.
  A NER-rel már kiteljesedett itt, amitől leginkább tartani kellett (volna).
 2. 35
  Kovacs
  2017. július 09., 17:20
  "Hajrá előre a weimari úton." Az út "lejárva". A periodizálás: vészkorszak - átkos - SZUTYKOS.
 3. 34
  rworse
  2017. július 09., 12:42
  Cyrano
  "Értem..."

  Nem érted. Vagy legalábbis úgy teszel, mintha nem értenéd.
 4. 33
  Cyrano
  2017. július 09., 07:10
  Értem: a karaktergyilkosságért az a bűnös, aki ellen elkövették (A jobboldali újságírók kicsit tovább léptek már mint te: nyíltan bevallották, hogy tudták, hazudnak. De a cél szentesíti az eszközt.)
  Igaz, akinek olyan párttársai voltak, mint Szanyi kapitány, Lukács,Szili, nopláne Puch, annak nincs szüksége külön ellenségre.

  Ha vannak bizonyítékaid, tárd őket Polt elé. Lovagkereszt lesz a jutalmad.Orbán szívrepesve várja.

  Hajrá előre a weimari úton. 5. 32
  rworse
  2017. július 08., szombat 23:48
  Cyrano, 31

  1.) "...nem azéba, akik hazug módon felhasználták, felhergelték a választókat..."

  Hogy ha Gyurcsányról van szó, akkor Gyurcsányról van szó, nem másokról. Most Gyurcsányról volt szó.

  2.) "...követed azt a szép magyar történelmi hagyományt, hogy soha nem a polgár a hibás, hanem mindig egy bűnbak..."

  Hogy ha Gyurcsányról van szó, akkor Gyurcsányról van szó, nem másokról. Most Gyurcsányról volt szó.


  Olyan vagy, mint azok a kritikusok, akik nem azt nézik, hogy miről írt a költő, hanem azt nézik, hogy miért nem emerről vagy amarról írt a költő. Most Gyurcsányról volt szó.
  Amit Gyurcsány tesz, azt Gyurcsány teszi, nem mások. Gyurcsány mondta Őszödön, hogy reggel , éjjel meg este, trükkök százai..., Gyurcsány schmittelte a szakdolgozatát rokonától, Gyurcsány vett részt a DEMISZ (KISZ) vagyon hűtlen kezelésű szétosztásában, Gyurcsány vett részt korrupciókban (ne mond, hogy nem, mert de) például a minisztersége alatt is működött ifjúsági szervezeti fiktív támogatások (Zuschlag-ügy), Gyurcsány vett fel fiktív munkáért tanácsadói, szakértői... díjakat... - csak bizonyított tényeket említek, nem sejtetek olyasmit, mint például a Sukoró-ügy. Most Gyurcsányról volt szó.
  Amikor Gyurcsányról van szó, akkor Gyurcsányról van szó, nem másról. Mondott olyanokat Őszödön, amikért diszkvalifikálás jár? Mondott. Kész. Nem idevaló téma, hogy mások mikor és hogyan vágták össze a párton belüli szennyek által kiszivárogtatott anyagot.

  Amikor Orbánról van szó, akkor miért nem jössz azzal, hogy de mások meg mit csinálnak?
 6. 31
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 23:02
  Két bajom van mindazzal, amit írsz:
  1.) Gyurcsány nyakába varrod Őszöd következményeit, nem azéba, akik hazug módon felhasználták, felhergelték a választókat (a wiki leaks iratokból tudható: ma is használt szélsőségeseik bevetésével).
  2.) A kétharmadot is a nyakába varrod, ezzel követed azt a szép magyar történelmi hagyományt, hogy soha nem a polgár a hibás, hanem mindig egy bűnbak .:( EGYSZER kellene szembenézni a kedves választópolgárnak azzal, hogy hülyének nézik. Soha nem teszi. Viszont azonnal felelőst keres maga helyett, ha rosszul dönt. (Nem mellékesen, a 2010-es választáskor nem Gyurcsány volt a me. Hanem a sokkal elfogadottabb Bajnai.
  Valamint: aki 98-2002-es Orbán-kormányzás után bizalmat szavazott neki, az nem százas. MINDENT megmutatott már akkor is, csak nem volt kétharmada hozzá.)

  (A másik poszthoz írottra nem válaszolok, bocs, mert te vagy, aki figyelmetlenül olvas, miközben engem vádolsz vele. Így nem látom értelmét, hogy öt bővített mondatban magyarázzam el, mit olvastál félre, mert abban megint lesz, amit félreolvasol/magyarázol.)

  Egy dolog biztos: egyre elkeseredettebb vagyok és ez nyilván befolyásolja a reakcióimat.
 7. 30
  rworse
  2017. július 08., szombat 21:20
  Cyrano
  "rworse: többedszer írom le: egy ismerősöm ott volt Őszödön, elmesélte az előzményeket. Sajnos Gyurcsánynak igaza volt, a szocik nem akarták megérteni, az ország gazdasági helyzete nem engedi meg a pénzszórást."


  Na de én meg ezredszer azt írom le, énfelém egyszer is felesleges volt leírnod a spanyolviaszt, hogy mikor milyenek voltak az MSZP belső viszonyai. Egyrészt, mert ez totálisan indifferens ahhoz, amit én írni szoktam Gyurcsánnyal kapcsolatban (a TGM általi tiszta hülyeséges cikknél is válaszoltam most neked, azt is azzal kezdtem, hogy vissza kéne térned a figyelmes olvasáshoz, azt olvasni ki a szövegeimből, amit azok tartalmaznak). Másrészt, ma is legalább annyira rálátok az MSZP belső viszonyaira, mint az Őszödön ott volt ismerősöd. Főleg, hogy '94-ig az MSZP országos politikusa voltam, azóta is annyira látok bele, amennyire akarok. Tehát ne fedezd fel nekem ezredszer a spanyolviaszt, mert egyszer is sok volt. :)

  Lehet, hogy az én agyam is elszállt volna, ha én vagyok ott Gyurcsány helyében. Nem erről van szó.
  Egyrészt arról van szó, hogy minek milyen következményei vannak, márpedig az őszödi beszédnek olyan következményei vannak, amiket te nem vagy hajlandó belátni - Gyurcsány félig-meddig hajlandó belátni, csak eddig nem volt hajlandó levonni a konzekvenciákat a saját kilátástalanná válására vonatkozólag.
  Másrészt arról van szó, hogy Gyurcsány általában is, a mindennapi kisebb-nagyobb cselekedeteivel elhiteltelenítette magát attól, hogy sokak számára képviselhesse hitelesen azt, amit egyébként általában helyesen képvisel. Gyurcsánnyal tele van a padlás hócipője, és nem csak az őszödi beszéd miatt és óta, hanem általában és előtte is. Ez nagyon nagy kár, de ez van. Érdemes belátni, hogy egyelőre nagyon úgy néz ki, Gyurcsányon túlhaladtak az események, túlhaladt rajta a történelem, és kevéssé valószínű, hogy még egyszer visszafordul érte és belekarol.
  És Gyurcsány emberiség elleni hibája: neki "köszönhető" az orbáni kétharmad. Neki "köszönhető", hogy minden elképzelhetetlen határon túl triumfál az, aminek a triumfálását akadályozni akarta, amit a történelem szemétdombjára akart küldeni - sajnos túlzottan "személyfüggően", a kezdeti sikerei után többnek híve magát, mint szabadott volna. Gyurcsány jelenlegi szerepe csak annyi tud lenni, hogy ő is hozzájárul egy nagy adaggal az ellenzék szétforgácsoltságához. Ahogy yoyo is sokszor mondta, egy időre félre kellett volna újra vonulnia az aktív politikától, ahogy a DEMISZ után is tette, hogy esetleg ha akar, "tisztább lappal" jöhessen vissza vagy a maga Waterloojához, vagy valami máshoz, valami orbáni jellegű keljfeljancsisághoz, ki tudja. Nincs szüksége az országnak Gyurcsány messiásra, megjegyzem, sose is volt szüksége.
 8. 29
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 16:04
  rworse: többedszer írom le: egy ismerősöm ott volt Őszödön, elmesélte az előzményeket. Sajnos Gyurcsánynak igaza volt, a szocik nem akarták megérteni, az ország gazdasági helyzete nem engedi meg a pénzszórást. Volt aki olyanokat mondott Gyurcsánynak: "most mi uralkodunk ". Ezektől szállt el az agya. Az enyém is elszállt volna, mert egy politikus se érezze azt, hogy ő uralkodik. Ő a népét SZOLGÁLJA.

  Amúgy szerintem azóta valamiféle önismereti tréningre, indulatkezelési akármire jár, mert sokkal kevésbé hebehurgya. (Vagy csak öregszik. :XD).

  Ha látnék valamiféle összefogott,komoly elképzelést - ja tudom, a momentum majd ősszel - de nem látok.Bokros is csak egyedül küzd a pártjával, olyan emberek húzzák vissza, mint Pálfy G. meg Pusztai.:(
 9. 28
  rworse
  2017. július 08., szombat 16:03
  Cyrano

  A meghírdetett "technikai koalícióval" én semmilyen formában nem értettem és nem is értek egyet, eleve olyan ötletnek tartom, aminek észbe sem szabad jutni, nemhogy gondolkodni rajta, ebben egyetértünk. Vannak más DEMOKRATÁK, akik azonban másképp látják. Ez nekem se tetszik, de ettől még lehetnek virtigli demokraták, akik ilyesmin gondolkodnak.
 10. 27
  yoyo
  2017. július 08., szombat 16:02
  itten már megtörtént a hatalomátvétel, egy idegengyűlölő, homofób, nőellenes, nacionalista, korrupt autokrácia alatt már nem igazán lehet itten weimarizálódni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország