16 százalék a teljes népesség közt – Egyre több érv az LMP–Momentum–Együtt–PM-összeborulás mellett

  • narancs.hu
  • 2017. július 7.

Belpol

Az „új pólus” igen jól szerepelt a Medián kutatásában.

Elég érdekes grafikont posztolt a Medián nemrég. Ennek lényege, hogy a választók egy esetleges LMP–Momentum–Együtt–PM-listára/csapatra elég jól szavaznának: 16 százaléknyian a teljes népesség körében.

false

 

A Facebookon ezt írta a Medián a poszt mellé: „Egyre több szó esik a kisebb pártok esetleges választási koalíciójáról. És mivel az LMP és a Momentum értékvilága nem áll nagyon távol egymásétól, talán nem képtelenség a gondolatkísérlet, hogy milyen esélyei lennének egy közöttük létrejövő összefogásnak. Az ötletet viszonylag kedvezően fogadják a szavazók: mintegy hetedrészük nem zárja ki, hogy egy ilyen koalícióra adná a voksát, és még többen reagálnának kedvezően, ha az Együtt és a Párbeszéd bekapcsolódásával többpárti összefogás jönne létre. Egy ilyen új pólus meglepő módon még a baloldalon sem mindenkinek tűnik taszítónak, de az érintett kis pártok szavazói különösen díjaznák az összefogást. Persze az 1-1 százalékos szavazótáborok külön-külön nem nagyon értelmezhetők statisztikailag, de ha ettől eltekintünk, például a Momentum-szavazók szinte egytől egyig jól fogadták a gondolatot.”

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azonban elmondta az Indexnek, hogy óvatosan kell kezelni a 16 százalékos adatot. Ezt ugyanis nem egy direkt szavazási kérdésként tették fel, vagyis nem ennyien választották kizárólagosan az új pólus listáját. „Gondolatkísérletként” azt vizsgálták, mennyire valószínű, hogy az emberek szavaznának az LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára. „Az adatot úgy érdemes értelmezni, hogy a teljes népesség 16 százaléka nem zárja ki, nem utasítja el ezt a listát, vagyis ha olyanok a körülmények, ennyien hajlandók esetleg szavazni rá. De ez nem azt jelenti, hogy rá is szavaznának ennyien ebben a pillanatban” – mondta Hann.

Ennek ellenére nem hangzik rosszul!

Korábban Juhász Péter, az Együtt elnöke vetette fel, hogy egyfajta új pólusként a fenn nevezett pártoknak össze kéne állniuk a következő választáson. Ez a felmérés mindenesetre emellett szól, persze nem tudni, mit is jelent mindez a valóságban.

Figyelmébe ajánljuk