16 százalék a teljes népesség közt – Egyre több érv az LMP–Momentum–Együtt–PM-összeborulás mellett

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az „új pólus” igen jól szerepelt a Medián kutatásában.

Elég érdekes grafikont posztolt a Medián nemrég. Ennek lényege, hogy a választók egy esetleges LMP–Momentum–Együtt–PM-listára/csapatra elég jól szavaznának: 16 százaléknyian a teljes népesség körében.

false

 

A Facebookon ezt írta a Medián a poszt mellé: „Egyre több szó esik a kisebb pártok esetleges választási koalíciójáról. És mivel az LMP és a Momentum értékvilága nem áll nagyon távol egymásétól, talán nem képtelenség a gondolatkísérlet, hogy milyen esélyei lennének egy közöttük létrejövő összefogásnak. Az ötletet viszonylag kedvezően fogadják a szavazók: mintegy hetedrészük nem zárja ki, hogy egy ilyen koalícióra adná a voksát, és még többen reagálnának kedvezően, ha az Együtt és a Párbeszéd bekapcsolódásával többpárti összefogás jönne létre. Egy ilyen új pólus meglepő módon még a baloldalon sem mindenkinek tűnik taszítónak, de az érintett kis pártok szavazói különösen díjaznák az összefogást. Persze az 1-1 százalékos szavazótáborok külön-külön nem nagyon értelmezhetők statisztikailag, de ha ettől eltekintünk, például a Momentum-szavazók szinte egytől egyig jól fogadták a gondolatot.”

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azonban elmondta az Indexnek, hogy óvatosan kell kezelni a 16 százalékos adatot. Ezt ugyanis nem egy direkt szavazási kérdésként tették fel, vagyis nem ennyien választották kizárólagosan az új pólus listáját. „Gondolatkísérletként” azt vizsgálták, mennyire valószínű, hogy az emberek szavaznának az LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára. „Az adatot úgy érdemes értelmezni, hogy a teljes népesség 16 százaléka nem zárja ki, nem utasítja el ezt a listát, vagyis ha olyanok a körülmények, ennyien hajlandók esetleg szavazni rá. De ez nem azt jelenti, hogy rá is szavaznának ennyien ebben a pillanatban” – mondta Hann.

Ennek ellenére nem hangzik rosszul!

Korábban Juhász Péter, az Együtt elnöke vetette fel, hogy egyfajta új pólusként a fenn nevezett pártoknak össze kéne állniuk a következő választáson. Ez a felmérés mindenesetre emellett szól, persze nem tudni, mit is jelent mindez a valóságban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 26
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 15:46
  rworse: légy szíves említs még egyet, aki a parlamentben van, és nem volt hajlandó a jobbikkal bratyizni.
  Minden más párt azzal takarózott, hogy "az ország érdekében."
  Az ország érdeke az lenne, ha a jobbik (és a hasonlók) nem próbálnák meg kijátszani a weimari kártyát.
 2. 25
  rworse
  2017. július 08., szombat 14:32
  Cyrano

  Vannak a magyar politika élvonalában is Gyurcsánynál komolyan vehetőbb és elkötelezettebb demokraták számosan. Többségüknek szerencsére Gyurcsánynál kevesebb víziója van országboldogításról - így többek között őszödi beszéd típusú elfuseráltságokba se esnek.
 3. 24
  rworse
  2017. július 08., szombat 14:24
  Cyrano, 15

  Tehát az öregek kirekesztésére gondoltál. Értem.
 4. 23
  yoyo
  2017. július 08., szombat 13:52
  "az egyetlen komolyan elkötelezett demokrata"

  na, ilyen emberből van itt a legtöbb.
  Egyetlenből.
  Ennek lenne jó végetvetni. Ennek is.
 5. 22
  yoyo
  2017. július 08., szombat 13:51
  Cyrano, sehol nem követeltem, hogy vonuljon ki, vagy ahogy korábban tán kétszer is mondtad: soha nem akartam megtiltani, hogy politizáljon. (legutóbb írtam is, nemcsak nem akarom megtiltani, lehetőségem sincs rá.)

  Mindössze nagyon sajnálatosnak tartom, hogy nem látta, látja be, mennyivel könnyebb lenne nélküle. A nagy lehetőségét már elvesztegette, ha ugyanis a lemondása után teljesen kivonult volna, és legalább 2 ciklust kihagy, akkor még komoly esélye lehetett volna egy érdemi visszatérésre, így viszont csak egy párszázalékos de nagyon elszánt szavazótábor élén kommandóz össze-vissza, kardoz szét mindent. És az eredmény nem nulla, hanem egyenesen negatív.
 6. 21
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 13:33
  Ja igen, a felemlegetés:
  Mert nem lehet azzal kezdeni, hogy bemegyek a kocsmába, leverem a törzsvendégek poharát - esetleg beleköpök, és közlöm a a csapossal, hogy egy barom, csak én tudom a tutit, mindenki marha, csak én vagyok helikopter.
 7. 20
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 13:31
  yoyo (18), ezt pont te mondod, aki Gyurcsány eltűnését követeli a közéletből? Millió hibája mellett az egyetlen komolyan elkötelezett demokrata, akinek vannak víziói arról, mit kellene tenni ahhoz, hogy a nyugat-felé közelíthessen az ország. :XD
 8. 19
  yoyo
  2017. július 08., szombat 09:48
  Hóvarjú, sajnos tragédia, micsoda arc ez a fekete győr.
  De tudod, a politikában jelenleg engem marhára nem érdekel, emberileg mennyire vonzó valaki.

  A közéleti megnyilatkozásaival pedig részben egyetértek, részben nem, de ha választanom kell, akkor talán inkább.
 9. 18
  yoyo
  2017. július 08., szombat 09:29
  Cyrano, amikor érvelsz, akkor az adott konkrét kifogásaiddal kapcsolatban általában igazad van (bár sokszor nincs!), de a fő bajt abban látom, hogy ezek az ellenzéki oldali konfliktusok (pl. számon tartani, felhántorgatni, ki kire mondott két hete, nyolc éve valami igazságtalant, bántót) pont olyan civakodós izék, mint az említett júdea népe frontos önemésztő, versengő, gyanúsítgató, hiúsági téboly.

  A politika nem liliomos szűzfiúk és leányok vetélkedése, itt tudni kellene dealt kötni nem éppen elvbaráti, hanem üzleti alapon (a választási harc bizonyos értelemben vállalati verseny a piaci részesedésért).

  És bizony ennyi idő után látni kellene végre, hogy ez a hozzáállás nem puszta hiba, de bűn volt, nagyon nagy bűn.
 10. 17
  Hóvarjú
  2017. július 08., szombat 09:24
  Fekete-Győr egy igazi politikai amatőr, politikai közhelyeket mond fel, de teszem azt egy riporteri "keresztkérdésre" még azokba is belezavarodik, az hogy egyáltalán politikai tényező lehet, a politikai közbeszéd elképesztően alacsony színvonalának és a tényleges politikai viták hiányának köszönhető.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország