16 százalék a teljes népesség közt – Egyre több érv az LMP–Momentum–Együtt–PM-összeborulás mellett

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az „új pólus” igen jól szerepelt a Medián kutatásában.

Elég érdekes grafikont posztolt a Medián nemrég. Ennek lényege, hogy a választók egy esetleges LMP–Momentum–Együtt–PM-listára/csapatra elég jól szavaznának: 16 százaléknyian a teljes népesség körében.

false

 

A Facebookon ezt írta a Medián a poszt mellé: „Egyre több szó esik a kisebb pártok esetleges választási koalíciójáról. És mivel az LMP és a Momentum értékvilága nem áll nagyon távol egymásétól, talán nem képtelenség a gondolatkísérlet, hogy milyen esélyei lennének egy közöttük létrejövő összefogásnak. Az ötletet viszonylag kedvezően fogadják a szavazók: mintegy hetedrészük nem zárja ki, hogy egy ilyen koalícióra adná a voksát, és még többen reagálnának kedvezően, ha az Együtt és a Párbeszéd bekapcsolódásával többpárti összefogás jönne létre. Egy ilyen új pólus meglepő módon még a baloldalon sem mindenkinek tűnik taszítónak, de az érintett kis pártok szavazói különösen díjaznák az összefogást. Persze az 1-1 százalékos szavazótáborok külön-külön nem nagyon értelmezhetők statisztikailag, de ha ettől eltekintünk, például a Momentum-szavazók szinte egytől egyig jól fogadták a gondolatot.”

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azonban elmondta az Indexnek, hogy óvatosan kell kezelni a 16 százalékos adatot. Ezt ugyanis nem egy direkt szavazási kérdésként tették fel, vagyis nem ennyien választották kizárólagosan az új pólus listáját. „Gondolatkísérletként” azt vizsgálták, mennyire valószínű, hogy az emberek szavaznának az LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára. „Az adatot úgy érdemes értelmezni, hogy a teljes népesség 16 százaléka nem zárja ki, nem utasítja el ezt a listát, vagyis ha olyanok a körülmények, ennyien hajlandók esetleg szavazni rá. De ez nem azt jelenti, hogy rá is szavaznának ennyien ebben a pillanatban” – mondta Hann.

Ennek ellenére nem hangzik rosszul!

Korábban Juhász Péter, az Együtt elnöke vetette fel, hogy egyfajta új pólusként a fenn nevezett pártoknak össze kéne állniuk a következő választáson. Ez a felmérés mindenesetre emellett szól, persze nem tudni, mit is jelent mindez a valóságban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16
  yoyo
  2017. július 08., szombat 09:11
  lmp és momentum

  az lmp-t nagyon sajnálom. Ha ebben az országban lett volna egy vetítés, amiben jelzik, hova vezet a 2010-es fidesz 2/3 - mondjuk milyen lenne az ország 2017-ben, ha 2010-ben úgy szavaznak, vagy nem szavaznak, ahogy -, akkor meggyőződésem, hogy ma nem a parlamenti küszöbön billegő párt volnának, hanem sokkal nagyobb támogatottságuk lenne, és a politikájuk lényegét is sokkal jobban képesek lennének artikulálni, kis pártként, média nélkül csak a hátsó sorokból tudtak rikácsolni.

  Schiffer pedig alapvetően nagyon jól látta, hogy az adott körülmények között az lmp pillanatok alatt eltűnne a nagyobb pártok zsebében, elveszítené a rendszerkritikus karakterét.
  Az utólagos dilemma: egy önfeláldozással az ország talán megúszhatta volna a ner-t, igaz, erre a párt rámehetett volna, vele együtt a rendszerváltás utáni morális csőd elleni küzdelem.

  A momentum pedig nem tehet mást, mint próbál a momentum és a milla hibáiból, tapasztalataiból tanulni. A milla úgy járt, ahogy az lmp járt volna, ha belemegy az összefogásba, ezért nem akaródzik máris koalíciózni. Viszont nyilván látják az lmp szélmalomharcának veszélyét is, a nagy kérdés, sikerül-e valamilyen kreatív megoldást találniuk.
 2. 15
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 09:07
  rworse:
  Fekete-Győr az öregekbe is belerúgott, nemcsak a 2010 előtti pártokba.
  Aki nem széles összefogásban és szakértő kormányban gondolkodik, az nálam esélytelen.
  A skatulyákban gondolkodást tokkal vonóval nem érdekel, márpedig a momentum sem tett semmi mást, mint kirekesztett, megbélyegzett.
 3. 14
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 09:04
  yoyo:
  Schiffer pontosan tudta, hogy a vád, amit Gyurcsány ellen felhozott, nem áll meg, elvégre jogász. Ő csak a barátja utasítását teljesítette. Nem ez volt a baj vele, hanem az, ahogy a jobbikkal kokettált folyamatosan.:( (Nálam az a vízválasztó.)
  Mennyi ideig is próbálkozott Gyurcsány a kiválás előtt rendbe tenni az mszp-t? (Ahol Puch még mindig hangadó:( ). A PM-ben jelentéktelen volt a kiválás oka (Bajnai személye, ha jól emlékszem), magyarul "hatalomért bármit".:(
 4. 13
  yoyo
  2017. július 08., szombat 08:49
  sokkal, de sokkal az általános meghasonlás, depresszió és klinikai nemzethalál előttől láttam pesszimistán a hazai kilátásokat, de még most is úgy gondolom, hogy csak egyetlen pillanatra kellene kiköpni a rossz mantrákat, egyetlen pillanatra kellene kikapcsolni a kvázi egy oldalon lévők egymással szembeni rosszindulatait, előítéleteit, és furcsa módon eléggé más országban találhatnánk magunkat.

  persze ez csak vicc volt, soha nem a rómaiakkal, hanem a különböző Júdea Népe Frontokkal fognak itten acsarkodni egymás között a júdeaiak. Ez valahol persze kifejezetten szórakoztató, próbáljuk inkább úgy nézni és nem belehalni. Ettől még persze meneküljünk innen messzire. Minél messzebbre.
 5. 12
  yoyo
  2017. július 08., szombat 08:37
  Cyrano, mondjuk az egymásból kiválás az mszp és a dk esetében is eléggé ottvan.

  Rworse, az új pártok az orbán-gyurcsány törésvonal utániak.
  Nagyon nehéz ügy, de én megértem az lmp és a momentum dilemmáját: marha jó lenne egy mindenki orbán ellen koalíció, viszont ha egy párt identitásának az alapja a szakítás a 2006 előtti politikákkal, akkor nagyon komoly önfeladást jelentene szanyitiborokkal, lendvaiildikókkal, gyurcsányokkal, bajnaiakkal összeállni (bár a puszta választási nagykoalíció nem feltétlenül kellene legyen ideológiai, elvi szövetség, ezért nagyon sajnálom, hogy ez ne jöhetett létre). Ennek a csapdájába került bele annak idején Schiffer, aki betege lett a gyurcsánnyal szembeni igyekezetének, és tulajdonképpen ez az identitásprobléma lett a Milla, az együtt és a párbeszéd politikai bukásának az oka.
 6. 11
  Hóvarjú
  2017. július 08., szombat 08:30
  A Momentum formailag annyiban különbözik az LMP-től, hogy ők nem a 2010 előtti pártokat, hanem mondjuk a 2017 előtti pártokat is mind egy szálig elutasítják, annyiban viszont hasonlítanak, hogy senkivel nem akarnak "összefogni", "önálló pólusként" akarnak indulni a választásokon, szóval már ebből az izéből is van kettő, a felmérést végzők nem hallgatnak politikai nyilatkozatokat, itt már tényleg mindenki fantáziavalóságokat kreál? Akkor írjanak inkább verseket vagy novellákat a pártnevek betűsoraiból!
 7. 10
  rworse
  2017. július 08., szombat 08:15
  Cyrano

  Azt nem értem, a Momentumnál milyen kirekesztő szövegről beszélsz.
 8. 9
  rworse
  2017. július 08., szombat 07:51
  Mondjuk, azért az véleményes, hogy az LMP, Párbeszéd, Együtt mennyire tekinthető új pártnak.
 9. 8
  Cyrano
  2017. július 08., szombat 07:49
  Ugyan már yoyo, ezek hitelesek?
  Egyrészt egymásból váltak ki. Ha akkor jogos volt a kiválás, akkor mi indokolja most az együttműködést? Karácsony me. jelöltsége? (Nem mellékesen, a PM is részt vett az okt. 23-i együttműködési megállapodásban. ) Hány együttműködést fognak még a választásokig hitelesnek tekinteni?
  Másrészt, aki a jobbikkal kokettál az sem nem jó, sem nem hiteles, bármit mondanak is a parlamentben. Márpedig az lmp ezt teszi. És a népre hivatkozva. Basszus ez olyan ismerős a hitleráj óta, ki dől még be ennek?
  Arra a momentumra szavazni, amelyik azzal nyitott (itt a Narancson is olvasható volt), hogy az ország felét lehülyézte, kirekesztette? Akkor is elmondtam, most is elmondom: aki nem tud mást, mint folytatni az orbáni kettéosztást (mindegy milyen jelzők mentén), arra akkor sem szavazok, ha Orbán marad, mert eben gubát nem váltunk.:(
  Mire indok 260 ezer nem? Én is aláírtam, minden családtagom aláírta. Miközben Fekete-Győr kirekesztő szövegétől hideglelést kaptak, azóta is csak Orbán2.0 verzióként emlegetik.

  Baszod, ha ez az alternatíva, akkor megérett az ország a végleges pusztulásra.
  A két bitesek ezen az oldalon sem különbek, mint Orbánén.
  Nincs alternatíva. (Tévedsz, ha azt hiszed, hogy az mszp-dk összefogásra tennék tétet.. Az okt 23-i nagy összefogásban hittem.)

  Innen menni kell.:(
  Már csak a "mikor" a kérdés.
 10. 7
  yoyo
  2017. július 08., szombat 06:56
  http://kozvelemenykutatok.hu/

  a május-júniusi felmérések alapján 8-ból összesen két olyan mérés volt, ahol az mszp és a dk együttesen 16, illetve 17 százalékra jött ki. A többi alkalommal 10-10, 11, 12-12 százalék volt összesen.

  Az a sejtésem, hogy a bizonytalanok között többen vannak, akik NEM a régi pártokra szeretnének szavazni (hiszen legfőképpen ebből a világból kiábrándulva jutott ide az ország), ezért ezeknek a pártoknak sokkal nagyobb bővülési potenciálja már nem nagyon lehet.

  Szóval nagyon azt mondom, hogy ez az új lehetséges pártszövetség nem startolna rossz esélyekkel.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország