16 százalék a teljes népesség közt – Egyre több érv az LMP–Momentum–Együtt–PM-összeborulás mellett

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az „új pólus” igen jól szerepelt a Medián kutatásában.

Elég érdekes grafikont posztolt a Medián nemrég. Ennek lényege, hogy a választók egy esetleges LMP–Momentum–Együtt–PM-listára/csapatra elég jól szavaznának: 16 százaléknyian a teljes népesség körében.

false

 

A Facebookon ezt írta a Medián a poszt mellé: „Egyre több szó esik a kisebb pártok esetleges választási koalíciójáról. És mivel az LMP és a Momentum értékvilága nem áll nagyon távol egymásétól, talán nem képtelenség a gondolatkísérlet, hogy milyen esélyei lennének egy közöttük létrejövő összefogásnak. Az ötletet viszonylag kedvezően fogadják a szavazók: mintegy hetedrészük nem zárja ki, hogy egy ilyen koalícióra adná a voksát, és még többen reagálnának kedvezően, ha az Együtt és a Párbeszéd bekapcsolódásával többpárti összefogás jönne létre. Egy ilyen új pólus meglepő módon még a baloldalon sem mindenkinek tűnik taszítónak, de az érintett kis pártok szavazói különösen díjaznák az összefogást. Persze az 1-1 százalékos szavazótáborok külön-külön nem nagyon értelmezhetők statisztikailag, de ha ettől eltekintünk, például a Momentum-szavazók szinte egytől egyig jól fogadták a gondolatot.”

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azonban elmondta az Indexnek, hogy óvatosan kell kezelni a 16 százalékos adatot. Ezt ugyanis nem egy direkt szavazási kérdésként tették fel, vagyis nem ennyien választották kizárólagosan az új pólus listáját. „Gondolatkísérletként” azt vizsgálták, mennyire valószínű, hogy az emberek szavaznának az LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára. „Az adatot úgy érdemes értelmezni, hogy a teljes népesség 16 százaléka nem zárja ki, nem utasítja el ezt a listát, vagyis ha olyanok a körülmények, ennyien hajlandók esetleg szavazni rá. De ez nem azt jelenti, hogy rá is szavaznának ennyien ebben a pillanatban” – mondta Hann.

Ennek ellenére nem hangzik rosszul!

Korábban Juhász Péter, az Együtt elnöke vetette fel, hogy egyfajta új pólusként a fenn nevezett pártoknak össze kéne állniuk a következő választáson. Ez a felmérés mindenesetre emellett szól, persze nem tudni, mit is jelent mindez a valóságban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 07., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  yoyo
  2017. július 08., szombat 06:48
  világos, hogy ez egy kombinált kérdés, nem egyszerű pártszimpátiára vonatkozik, de a teljes lakosság körében mért 16% ma magyarországon masszívan a második legnagyobb párt pozíciója. Ezt se a jobbik, se az mszp nem szokta tudni hozni. S mivel az MSZP-s és DK-s szavazóknak is igen nagy hányada 46, illetve 32%-a elképzelhetőnek tartja, hogy erre a tömbre szavazna, ez jelezheti egy valóban erős ellenzéki tömb lehetőségét.
  És mondom, ez a választási hajlandóság holtponton való átlendülésével akár jelentősen is megnövekedhet.
 2. 5
  Hóvarjú
  2017. július 07., péntek 21:24
  "nem hangzik rosszul", mi, a pártkonglomerátum megnevezése? Itt most egy fejét vakaró szavazó ikonja, vagy mije következne, ha lenne a billentyűzeten.
 3. 4
  yoyo
  2017. július 07., péntek 20:55
  A momentum még mindig csak pár hónapos, a programja ősztől lesz megismerhető, de jó magyar szokás szerint már múlt időben beszélnek róla, áldó fanyalgás mellett.
  Ja, és ugyanezen fanyalgás közepette szedtek össze 260000 aláírást.
 4. 3
  yoyo
  2017. július 07., péntek 20:51
  Kezdetnek nem rossz.
  Egy imponáló adat sok bizonytalannak lehetne mozgósító erejű.
  Ha egyszer sikerülne kibillenteni a szavazókat a letargiából, akkor esetleg elindulhatna valahogy a szekér.
 5. 2
  szegedi789
  2017. július 07., péntek 19:58
  rworse
  Igen, meg ott vannak az egyéni mandátumok, amikre e 4 pártnak akkora az esélye...
  Inkább emeszpé-déká "sikereihez" egy "lábjegyzet"...
  Van elégedetlenség, van bizonytalan szavazói tömb, de . . .
  De.

 6. 1
  rworse
  2017. július 07., péntek 19:15
  "Az „új pólus” igen jól szerepelt a Medián kutatásában."

  Mi abban a jó szereplés, hogy 16% mondja négy pártot összeadva, hogy lehetséges, hogy szavazna rájuk. Konkrét szavazási helyzetben, amikor konkrétan dönteni is kell, mondjuk 10%. Mi ebben a jó szereplés?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország