Valaki nagyot kaszálhat: 17,5 milliárdot ér az ingyen átadott ingatlanegyüttes

  • narancs.hu
  • 2016. november 30.

Belpol

A zánkai és a fonyódi, a szerződésben 17,5 milliárd forintra becsült szociális­üdülő-komplexumokat ingyen adta át az állam a szeged–csanádi egyházmegyéhez köthető alapítványnak. Részletek a legújabb Magyar Narancsban megjelent cikkből.

A gyermektáboroztatást a zánkai és a fonyódi – most már csak volt – állami ingatlanokban korábban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) látta el, tőle kerültek át a feladatok idén az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz, sőt egy márciusi törvénymódosítással a tulajdonjog is az egyházi kötődésű alapítványé lett. A táborok megszervezéséhez idén 4,4 milliárd forint költségvetési támogatás is érkezett az alapítványhoz, jövőre ez az összeg 5,2 milliárd lesz.

false

 

Fotó: MTI

Apróság, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy tavaly több forrásból is úgy értesültünk: a zánkai és a fonyódi táborokban a Mészáros Lőrinc cégei által előállított élelmiszerek kerülnek az asztalra. Szülők és ott dolgozók is állították, hogy a felcsúti milliárdoshoz egészen idén nyárig köthető Bakony Hús felvágottait ették a gyerekek, és a szintén a vállalkozó érdekeltségében lévő Vivienvíz ásványvizeit is ihatták a táborban.

Az ingatlanok szeptember elsejétől lettek hivatalosan az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyerme­kekért Alapítványé, s a szervezetnek egy fillért sem kellett fizetnie értük. Ráadásul a szerződés értelmében 15 év múlva az új tulajdonos azt tesz a táborokkal, amit akar – például annak adhatja el, akinek akarja. Az alapítvány és a Fidesz között egyértelmű a kapocs, ahogy a szeged–csanádi egyházmegye sincs túlzottan távol a kormánypárttól.

A részleteket a csütörtöktől kapható Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk