2000 pedagógus hiányzik a magyar iskolákból, de a Klebelsberg Központ új vezetője szerint nincs tanárhiány

  • G. M.
  • 2018. augusztus 10.

Belpol

Feszül itt némi ellentmondás.

Három hét múlva elkezdődik a tanítás az iskolákban, de úgy tűnik, sok helyen nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. A Pénzcentrum összesítése szerint még jelenleg is több mint kétezer (most éppen 2133 tanári állást hirdetnek a Közigálláson) pedagógust keresnek a magyar közoktatási intézmények. Sok olyan hely van, ahol már eleve úgy hirdetik meg az állást, hogy „bármilyen szakos tanárt” felvesznek. Leginkább matematika, testnevelés és angol szakos tanárokra van szükség az iskolákban.

Lassan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeinket: óriási a pedagógushiány, több ezren inkább szakmát váltottak

Nem csoda, hogy már a Vatera is tele van olyan álláshirdetésekkel, amelyekkel tanárokat toboroznának. Még idén április végén nyilatkozta azt a Népszavának Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, hogy drámai a pedagógushiány Magyarországon, csak a 2016/2017-es tanévben több mint 5 ezer tanár intett búcsút a pályának.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Klebelsberg Központ (KK) új elnöke, Hajnal Gabriella a Népszavának azt mondta, nincs országos tanárhiány. „Tavaly még 5-6 ezer pedagógusról beszéltek, most 2400-ról. Minden ilyen szám felelőtlen dobálózás” – mondta Hajnal, aki szerint nyáron azért nő meg a meghirdetett tanári állások száma, mert ilyenkor nagyobb arányban változtatnak álláshelyet a pedagógusok. Hajnal azt is mondta, hogy lehetnek olyan térségek, ahol gondot jelent a munkaerőhiány, de szerinte ezt majd a tankerületek megoldják.

Figyelmébe ajánljuk