500 nap alatt a magyar glóbusz körül – Ellenzéki demonstráció a Blahán

Belpol

Míg a Kossuth téren Orbán Viktor beszédének kifütyülésére készültek Juhász Péterék, a baloldali pártok vezetői a Szolidaritás Mozgalom és az Új Magyar Köztársaság Egyesület Blaha Lujza téri eseményén sürgették az összefogást.

„Már csak 500 nap van a 2018-as választásokig, és mi még mindig azon agyalunk, ki kivel miért nem akar összefogni. Ennek véget kell vetni, nem történhet meg ugyanaz, mint 2014-ben. Az új egység nem a népszavazáson nemmel szavazók, hanem az Orbán-rezsimmel szemben állók tábora. Mindegy, hogy bal- vagy jobboldali” – mondta el beszédében Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője. Aztán erre a gondolatmenetre építette fel az összes többi megszólaló is a mondandóját – kivéve az első három „civilben érkező” szereplő: Galkó Balázs Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét szavalta, Tóth Krisztina író szerint mára Európa feneke lettünk, de ha így folytatjuk, csupán egy mérges kis pattanás leszünk Európa fenekén, Bíró András alternatív Nobel-díjas polgárjogi aktivista pedig személyesen megélt ’56-os élményeiről beszélt.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Utánuk viszont már tényleg arról szólt a délután, hogy az MSZP, a DK, a MoMa és a PM politikusai egymást túllicitálva próbáltak még nagyobbat mondani az egyelőre nem létező összefogásról. Molnár Gyula, az MSZP elnökének kulcsszava a változás volt, kijelentette, a Fidesz ma már a kisebbség pártja; Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint a sokféleségből kell erőt kovácsolni és nem Orbán Viktor ellen-Magyarországát kell létrehozni, hanem „egy helyet, amit mindenki a hazájának érez”, Bokros Lajos pedig 500 napos felhatalmazást kért, ami alatt egy széles összefogás „az írmagját” is eltünteti az Orbán-rendszernek. „És elfogadja, hogy ebben benne van mindenki, még Gyurcsány, maga a patás ördög is, Bokros, a népnyúzó is, a szocialisták, az Együtt, a Párbeszéd, a civilek, az ellenzéki sajtó, a pékek, a Nyugatra távozott ifjak és az itthon maradt nagyszülők is.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Mossuk le a gyalázatot! névre keresztelt esemény legőszintébb gondolata ennek fényében az volt, amit Vajda úgy fogalmazott meg, hogy bár „az ellenségem ellensége nem a barátom”, de előre kell lépni, és félre kell tenni az ellentéteket. Bokros Lajos pedig úgy, hogy „csak 500 napot kell kibírni, hogy beleszól a dolgokba Gyurcsány, Bokros és a szocik is, 500 nap alatt helyre lehet állítani a demokráciát, utána pedig (már az új, tisztességes választási szabályok megalkotása után – a szerk.) nem kell kényszerszövetségeket kötni”. Vagyis mindenki összefogást sürget, bár tudják, gyakorlatilag csak abban képesek megegyezni, hogy Orbánra nemet kell mondani – viszont hogy utána mi lesz, legyen szó győzelemről vagy sem, arra senki nem próbált választ adni. Csak ki kell bírni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„Kiegyezni nem a bűnöző állammal kell, hanem egymással” – mondta Vajda Zoltán, és hozzátette: tudjuk, hogy jó pártokban is vannak vállalhatatlan politikusok és vállalhatatlan pártokban is jó politikusok, a cél, hogy a legkisebb közös többszörös („Orbán takarodj!”) érdekében ezen túllépjünk, a civileket pedig meg kell győzni, hogy álljanak a politika mellé, hiszen egyedül egyik erőnek sem fog menni a rendszer megdöntése. Molnár Gyula végül azt üzente, mindenki „állítson át egy aktív embert és indítson be egy passzívat, és akkor menni fog a változás”, Gyurcsány (és tíz perccel később Bokros) pedig azt, hogy mindenkit a tárgyalóasztalhoz kell invitálni, azt is, akinek nagyon kicsi, vagy akár nem is mérhető a támogatottsága, a lényeg, hogy ugyanazt akarja, mint a többiek.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Egyedül Karácsony Gergely pedzegette, hogy bár ő is azért van itt, mert mindenkiben partnert lát, aki meg akar szabadulni Orbántól és a rezsimétől, de az összeállás kevés lesz, hiszen volt már példa az összefogásra, és annak is csalódás lett a vége (Gyurcsány szerint viszont a 2014-es összefogás nélkül most még rosszabb lenne a helyzet, de nem részletezte, hogy miért), ezért sokan most sem fognak hinni a szövetségnek. A megoldást feltehetőleg a jövő héten kezdődő egyeztetéseken próbálják majd megtalálni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„És hogy hol vannak a jobboldali demokraták? – kérdezte Karácsony. – Lemaradtak tíz éve valahol az Astoriánál” – utalt a 2006-os eseményekre, majd hozzátette, csak saját nevében beszélhet, de végtelenül sajnálja, ami ott történt, és az új köztársaságban ehhez hasonló soha nem történhet meg. Gyurcsány erre némi hezitálás után tapsolni kezdett.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.